Linkovi

Aktuelno

Mugabeu garantovan imunitet od krivičnog gonjenja

Bivši predsednik Zimbavea Robert Mugabe (arhivska fotografija)

Bivšem predsedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu i njegovoj supruzi Grace garantovan je imunitet od krivičnog gonjenja, rekao je jedan zvaničnik partije ZANU-PF.

Mugabe sa generalima i političkim liderima koji su ga primorali da preda vlast, pregovara o uslovima povlačenja.

Vojska je preuzela državne institucije od Mugabea koji je prethodno otpustio potpredsjednika Emmersona Mnangagwa da bi na njegovo mjesto postavio svoju suprugu.

Mnangagwa se u srijedu vratio u Zimbabve iz egzila, a na mesto predsjednika bi trebalo da bude inaugurisan u petak.

Neki stanovnici Zimbabvea rekli su za Glas Amerike da su zabrinuti zbog toga što bi Mnangagwa, poznat i kao “Krokodil”, koji je decenijama bio uz Mugabea, mogao da vlada zemljom na isti način kao i njegov prethodnik.

Američki državni sekretar Rex Tillerson apelovao je na nove lidere Zimbavea da obezbjede uslove za slobodne i poštene izbore.

Dan zahvalnosti u SAD uz jače mjere sigurnosti

Tradicionalnu paradu za Dan zahvalnosti u New Yorku ove godine je osiguravalo nekoliko hiljada policajaca

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se obilježava jedan od najvećih praznika - Dan zahvalnosti.

Amerikanci inače slave Dan zahvalnosti sa porodicom i prijateljima, uz obaveznu ćurku na stolu, gledanje prenosa parada i utakmica i prazničnom kupovinom.

Ipak, javne proslave – poput “Macy’s” parade za Dan zahvalnosti u New Yorku, se održavaju pod pojačanim nadzorom.

Parada u New Yorku održava se samo dvije nedelje nakon terorističkog napada. Iako nije bilo prijavljenih prijetnji, rutu parade dugu 4 kilometra obezbjeđivale su hiljade policajaca.

Parada za Dan zahvalnosti u New Yorku
Parada za Dan zahvalnosti u New Yorku

Trumpova poruka za Dan zahvalnosti

Predsjednik SAD-a Donald Trump zahvalio se pripadnicima američkih trupa širom svijta u poruci povodom Dana zahvalnosti.

„Čast mi je da vam se obratim i zahvalim Bogu za slobodu i za heroje koji imaju hrabrosti da nas brane i da odbrane slobodu“, rekao je Trump na video telekonferenciji.

Predsjednik, koji praznični vikend provodi na svom imanju na Floridi, u prazničkoj poruci je provukao i šta vidi kao uspjeh američkih trupa u Iraku i Avganistanu.

“Više se ne borimo samo radi reda”, rekao je Trump povodom odluke iz avgusta da produži učešće SAD-a u ratu u Avganistanu. “Borimo se da bismo pobjedili. A vi ste napravili neviđen preokret u protekla tri, četiri mjeseca.”

Komandant američkih trupa u Avganistanu John Nicholson​ ove nedjelje je priznao da se 16-godišnji sukob u Avganistanu ne pomjera sa pat pozicije i da pobunjenici kontrolišu skoro isti dio teritorije i populacije kao i prošle godine.

Ipak, američke snage su napredovale u borbi sa Islamskom državom u Iraku i Siriji.

“Zaista pobjeđujemo”, rekao je Trump za Irak i istakao da prethodne američke administracije “nisu dozvoljavale trupama da pobjede”.

Predsjednik Donald Trump sa pripadnicima obalske straže na Floridi
Predsjednik Donald Trump sa pripadnicima obalske straže na Floridi

Običaji na Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti se slavi sa porodicom i prijateljima. Prognoze su bile da će 49 miliona ljudi krenuti na put, million više nego prošle godine, pa će saobraćajne gužve na ovaj Dan zahvalnosti biti najveće u protekloj deceniji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je prije nekoliko dana, tradicionalno “pomilovao” par ćurki koje ove godine nisu završile na prazničnim trpezama.

Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Trump
Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Trump

Dan zahvalnosti također označava početak praznične kupovine u SAD-u. Poslije tog praznika slijedi Crni petak – dan poznat po velikim rasprodajama širom Amerike.

HAG: Presuda Prliću i drugima 29.11.2017. u 10 sati

Na slici sa lijeva: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milovoj Petković i Valentin Ćorić, 29. maj 2013. godine.

Nakon doživotne kazne za Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Tribunal u Hagu naredne sedmice objavljuje presudu „hrvatskoj šestorki” za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Žalbena presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću bit će izrečena u srijedu, 29. novembra. Prvostepenom presudom iz 2013. godine osuđeni su na ukupno na 111 godina.

„Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda”, obrazloženo je u sažetku presude.

Dokaz kojim tužioci ukazuju na sličnost Hrvatske banovine iz 1939. i Herceg-Bosne iz 1991.
Dokaz kojim tužioci ukazuju na sličnost Hrvatske banovine iz 1939. i Herceg-Bosne iz 1991.

Sudije su izvukle zaključak da su krajem 1991. godine članovi rukovodstva Herceg-Bosne i čelnici Hrvatske, među kojima i predsjednik u to vrijeme, Franjo Tuđman, ocijenili da je za „uspostavljanje hrvatskog entiteta neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva na teritoriju za koje se tvrdilo da pripadaju Herceg-Bosni”.

„U najmanju ruku od kraja oktobra 1992. godine, Prlić, Stojić, Petković i Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotnosti sa mirovnim pregovorima koji su se vodili u Ženevi i da podrazumijeva premještanje muslimanskog stanovništva izvan teritorije Herceg-Bosne”, navodi se u presudi.

Prema presudi, zločini su bili ishod plana koji su pripremili učesnici u udruženog zločinačkog poduhvata kako bi otjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne.

Međutim, optuženi se ne slažu sa ovakvim zaključcima sudija.

U martu ove godine, Jadranko Prlić je u žalbi na presudu kazao da Sudsko vijeće nije razmatralo dokaze prema kojima je Herceg-Bosna bila protiv prekrajanja granica i za saradnju sa muslimanima.

Jadranko Prlić, 29. maj 2013. godine.
Jadranko Prlić, 29. maj 2013. godine.

„Vijeće je pogrešno utvrdilo kriminaliziranu namjeru Herceg-Bosne”, kazao je Prlić.

Branilac Michael Karnavas je članovima Žalbenog vijeća u žalbi poručio da prvostepenu presudu „trebaju uzeti i baciti u smeće”.

„To su greške koje čovjek ne bi očekivao od jednog pretresnog vijeća na međunarodnom nivou”, rekao je Karnavas.

Predsjedavajući Žalbenim vijećem je sudija Carmel Agius, koji ujedno i predsjednik Tribunala u Hagu.​

Daniel Serwer i Julian Borger o presudi Ratku Mladiću

Daniel Serwer i Julian Borger o presudi Ratku Mladiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Presuda Mladiću iz ugla bivšeg tužioca Geoffreyja Nicea

Presuda Mladiću iz ugla bivšeg tužioca Geoffreyja Nicea
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG