Linkovi

Aktuelno

Daniel Serwer i Julian Borger o presudi Ratku Mladiću

Daniel Serwer i Julian Borger o presudi Ratku Mladiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

Presuda Mladiću iz ugla bivšeg tužioca Geoffreyja Nicea

Presuda Mladiću iz ugla bivšeg tužioca Geoffreyja Nicea
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

SREBRENICA: Reakcije na presudu Ratku Mladiću

SREBRENICA: Reakcije na presudu Ratku Mladiću
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

STATE DEPARTMENT: Poziv regiji da grade bolju budućnost

State Department

Američki State Department oglasio se povodom presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Iz Sate Departmenta kažu da podržavaju rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i da će nastaviti da odaju počast žrtvama užasnih zločina na području bivše Jugoslavije.

„Pozivamo zemlje i narode u regionu da se uzdrže od delikatne retorike i rade zajedno da izgrade bolju budućnost čitavog regiona”, saopćeno je iz State Departmenta.

Mladić je proglašen za 10 od 11 tačaka optužnice. Kriv je za genocid u Srebrenici, progone, istrebljenje i ubistvo, deportaciju i nehumana djela, terorisanje i poritvpravne napade na građane Sarajeva, te uzminje pripadnika mirovnih snaga za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za progon u šest općina – Foča, Ključ, Kotor – Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica – koji je, prema optužnici, imao razmjere genocida u periodu od marta do decembra 1992. godine.

DRUGOSTEPENA PRESUDA: Osman Abdulaziz Kekić osuđen na 2 godine zatvora

Abdulaziz Osman Kekić sa svojim braniocem Senadom Dupovcem nakon jednog od ranijih ročišta.

Osman Abdulaziz Kekić je danas osuđen na dvije godine zatvora zbog ratovanja na strani Islamske Države u Siriji tokom 2015. godine.

Nakon što je ukinuta oslobođajuća presuda Kekiću, Apelaciono vijeće Suda BiH u drugostepenom postupku izriče mu osuđujuću kaznu.

Sudsko vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH osuđuje Kekića na dvije godine zatvora zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Kekić je proglašen krivim da je u martu 2015. godine otputovao u Siriju i pridružio se terorističkoj jedinici „Anwar Awlaki”, čiji je član bio do oktobra iste godine.

„Protiv ove presude dozvoljena je žalba trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH”, saopćeno je iz Suda BiH.

Do ove presude Kekić je bio jedini oslobađajući povratnik iz Sirije. Do sada je pred Sudom BiH osuđeno više od 20 osoba zbog pridruživanja Islamskoj državi i povezanih krivičnih djela.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG