Linkovi

Aktuelno

Muslimanska klinika za siromašne

Klinika ima šesnaest soba za preglede i dobro opremljenu laboratoriju

San Bernardino je jedan od najsiromašnijih gradova u Kaliforniji, gdje je grupa muslimanskih liječnika otvorila kliniku Al-Shifa radi pružanja medicinske njege siromašnom stanovništvu tog grada. Ta klinika radi već osam godina. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Mohammad Habibzada.

Al-Shifa na arapskom znači 'liječenje', a to je ime neprofitne klinike koju su muslimanski liječnici pokrenuli prije osam godina za pomoć lokalnoj zajednici.

"Mi smo Muslimani i želimo pomoći zajednici. Naši pacijenti ne moraju biti muslimani; većina njih zapravo pripada Latino stanovništvu i drugim vjerama. Ali mi želimo pomagati svima. Naša vjera nas uči da se moramo pobrinuti za siromašne", kaže Dr. Talat Khan, direktorica klinike Al-Shifa.

Doktori i medicinske sestre kažu da uživaju u svom radu.

Većina liječnika u klinici su naturalizirani državljani Sjedinjenih država koji su stigli u ovu zemlju kao izbjeglice iz Afganistana, Pakistana, Indije i drugih zemalja.

"Istini za volju, liječnici su pripremljeni da pomognu ljudima bez obzira na njihovu vjeru ili maternji jezik. Kada neko dođe u kliniku, tretira se kao pacijent, bez obzira na vjersku pripadnost", kaže liječnik-volonter, Dr. Khwaja Ali Sidiqui.

Klinika ima šesnaest soba za preglede i dobro opremljenu laboratoriju, a prakticiraju internu medicinu, pedijatriju, mentalno zdravlje, neurologiju, ginekologiju, preventivnu medicinu i zubarstvo.

Liječnici-volonteri pomažu svojim novodiplomiranim kolegama koji rade u klinici kao pripravnici. Jedna od njih je i imigrantkinja iz Sirije koja pomaže pacijentima.

"Uživam u razgovorima sa pacijentima jer mnogi koji nam dolaze očajnički traže pomoć, a većina njih nema ni zdravstvenog osiguranja. Imaju puno problema i potrebna im je pomoć. A to je dragocjeno iskustvo za novog liječnika", govori o svom radu mlada, tek diplomirana doktorica, Eman Musili.

Pacijenti koji dolaze u Al-Shifu kažu da je ova klinika velika pomoć i pravo čudo. Među njima je pacijentkinja Lynne Missi: "Ovo je nevjerovatno!. Ne znam kako to postižu, očekujući od doktora da rade besplatno kao volonteri, a još je divnije da su to zaista fantastični ljudi. Uistinu, ko bi tako nešto uradio", kaže.

Muslimanska klinika za siromašne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Klinika Al-Shifa se oslanja na dobrotvorne priloge, i pacijenti brinu da će izgubiti liiječničku njegu ako nestane fondova. Doktori pak vjeruju da će biti i nadalje donatora koji će omogućiti rad klinike, jer su takve usluge itekako potrebne ljudima u toj zajednici.

Muslimanska klinika za siromašne

Muslimanska klinika za siromašne
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

ASIM MUJKIĆ: Politički spektakl s ciljem vraćanja procesa na nacionalna pitanja

Mujkić: Cijeli region je zaglibio u etnonacionalističku močvaru

Nakon što se digla prašina poslije intervjua kojeg je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) dao Deutsche Welle (DW), a u vezi priznanja Kosova i odbrane teritorijalnog integriteta BiH, predstavnici srpskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Poziv srpskim zastupnicima da napuste institucije BiH, uputio je, po ko zna koji put, predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik.

Nakon Izetbegovićevih odgovora, uslijedile su reakcije sa srpske strane, uključujući i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vućića, koji je poručio da izjava bošnjačkog člana Predsjedništva „donosi brojne promene u dugoročnom smislu“.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Asim Mujkić, smatra Izetbegovićevu izjavu irelevantnom i nesmotrenom.

Prema njegovom mišljenju, bez obzira što se radi o političkom prepucavanju, scenarij rata je nemoguć u zemlji koja je pod stalnim nadzorom NATO-a.

Smatram da Izetbegović nije trebao davati takve izjave koje mogu biti zloupotrebljene, što opet govori o njegovom nedostatku sluha za politiku. Ali, bez obzira na to, interpretacije tih izjava više govore o onome koji ih interpretira, a to rade ljudi sa jasnim političkim ciljevima. Mislim da je ova cijela frka oko izjava Bakira Izetbegovića isključivo jedan politički spektakl s ciljem da se procesi vrate na nacionalna pitanja, odnosno da se prikriju neke stvari koje su daleko značajnije za živote ljudi“, smatra Mujkić.

Profesor podsjeća da je gotovo cijela 2017. godina bila obilježena radikalnim izjavama i iracionalnim istupima pojedinih političara u regionu, čime se odvraćala pažnja sa stvarnih problema.

To nam govori da je čitav region u potpunosti zaglibio u entnonacionalističku močvaru iz koje politički akteri ne žele da izađu. Situacija na terenu diktira da će takve izjave biti sve radikalnije i češće, a takvim izjavama se mogu još neko vrijeme držati konci u rukama, ali po mom misljenju to ne može još dugo trajati“, dodaje Mujkić.

Budući da je 2018. izborna godina, Mujkić smatra da će javnost još neko vrijeme svjedočiti radikalnim izjavama kakve se mogu čuti ovih dana.

Sve dok postoji realna podloga za prakticiranje i sredstva za održavanje moći i sve dok nam MMF financira budžete, ovakva nestabilna situacija će trajati“, poručuje Mujkić.

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

Institucije BiH nisu prvi put u blokadi

Poslanici stranaka iz Republike Srpske nisu stigli na današnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a otkazana je i sjednica Vijeća ministara BiH - dan nakon što je predsjednik RS Milodrad Dodik pozvao na blokadu institucija BiH poslije izjava člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova i odbrani teritorijalnog integriteta BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto otkazala je zakazanu sjednicu, iako je bilo poslaničkog kvoruma, ali ne i dovoljnog broja prisutnih da bi se odluke donosile. Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da je sjednica Vijeća prolongirana za narednu sedmicu, jer, kako je navedeno "ministri iz Saveza za promjene nisu u Sarajevu".​

Poslanici iz Saveza za promjene odazvali su se pozivu člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da održe konsultacije u Banjaluci o "novonastaloj situaciji" i nisu dosli na sjednicu, dok se poslanici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika takođe nisu pojavili u zgradi parlamenta u Sarajevu.

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma, iz Srpske demokratske stranke (članice Saveza za promjene) Mladen Bosić kazao je da je tražio od Kolegija ovog doma da odloži današnji nastavak sjednice jer "ne postoje normalni uslovi za rad rad Parlamenta".

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH su danas trebali da razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona koji je u parlamentarnu proceduru prije nekoliko mjeseci uputila Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), oko kojeg su se vodile burne političke rasprave. Izmjene Izbornog zakona raže Sjedinjene Države i Evropska unija radi primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se ukida izborna diskriminacija etničkih manjina i građana i eliminiše mogućnost izbornih neregularnosti i prevara.

DEMOKRATSKI SENATOR: Rusija ne želi jake balkanske zemlje

DEMOKRATSKI SENATOR: Rusija ne želi jake balkanske zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG