Linkovi

Aktuelno

NEW YORK: Veliki uspjeh siromašnog izbjeglice

Nagrade i medalje Hakkiju zbog tehnike pravljenja pizze

Kurdski izbjeglica Hakki Akdeniz je napustio Tursku 1999. i došao u New York. Bio je beskućnik i često se pitao gdje će naći sljedeći obrok. Ali kako izvještava Saleh Damiger, on je u potpunosti izmijenio svoj život.

U pizzeriji u dijelu New Yorka, SOHO, slike pokazuju postignuća Hakkija Akdeniza. On je vlasnik pizzerije Champion i drugih uspješnih biznisa u New Yorku. Dobio je desetine nagrada i medalja za svoju tehniku pravljenja pizze. Ali put ka uspjehu nije bio lak.

„Došao sam ovdje uz nadu da će mi neko pomoći, da ću imati kuću, posao I da će mi reći šta da radim. Imao sam razne nade. Ali kada nisam mogao naći posao, upitao sam se, šta ako bih se vratio u Tursku, šta bi se desilo”, priča Hakki.

On je danima tražio posao, a noću je spavao na željezničkoj stanici ili u skloništu.

„Spavao sam tamo 96 dana. A onda sam našao posao. Jedna Turkinja po imenu Mina mi je našla posao u New Jerseyu”, kaže Hakki.

Njegova vizija je bila da ima pizzeriju i vrijedno je radio kako bi taj san ostvario. Za samo pet godina, otvorio je sedam pizzerija. On je sada vlasnik deset njih, a upravo treba otvoriti još jednu.

„Ne znam voziti auto, ne znam plivati, ne znam kako izlaziti u društvu ili ići u klub. Toliko stvari ne znam raditi. Ali znam praviti pizzu”, priča on.

I upravo zbog toga, Hakki ima mnogo obožavatelja.

„To je jedno od mojih omiljenih mjesta kada dođem na istočnu stranu Broadwaya i izađem iz voza, moram doći odmah ovdje da pojedem pizzu, jer je zaista ukusna, i drugačija”, kaže mušterija George Cruz.

„Svim svojim prijateljima sam rekao da ovdje stalno dolaze, jer je pizza ovdje zaista ukusna. Toliko uživam dok je jedem, to je najbolja pizza koju sam ikada jeo”, govori Adam.

Hakki kaže da je tajna njegovog uspjeha njegova motivacija: „Dvije stvari su veoma važne u mom životu, moj posao i moja obitelj. Vrijedno radim kako bi postigao poslovni uspjeh i to sve za moju obitelj.”

Hakki vjeruje da ako želite da vam se snovi ostvare, morate početi na njima raditi i nikada ne odustati.

Direktorica Glasa Amerike Amanda Bennett o prijetnjama slobodi novinarstva

Direktorica Glasa Amerike o prijetnjama slobodi novinarstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Centar za trans-atlantske odnose pri američkom univerzitetu Johns Hopkins, u suradnji s američkom trgovačkom komorom, organizira i ove godine trodnevnu konferenciju o ekonomiji i ekonomskoj suradnji u zemljama tzv. Mediteranskog bazena, uključujući Balkan.

Ovaj peti po redu ekonomski forum okuplja vladine i poslovne lidere područja, iz 20 zemalja, te stručnjake iz Sjedinjenih Država. Današnji, prvi dan Foruma, je otvorio Sasha Toperić, direktor projekta Mediteranski Bazen, a prvi govornik je bila direktorica Glasa Amerike Amanda Bennet, koja je nedavno posjetila pet zapadno-balkanskih zemalja.

Direktorica Glasa Amerike o prijetnjama slobodi novinarstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Direktorica Glasa Amerike o prijetnjama slobodi novinarstva

Direktorica Glasa Amerike o prijetnjama slobodi novinarstva
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Sud BiH obrazložio prisluškivanje Milorada Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je obrazložio razloge zbog kojih je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), bio prisluškivan u periodu od 11. februara do 13. maja 2016. godine.

Saopštenje Suda BiH je uslijedilo nakon što je preko vikenda o tome Dodik govorio za Radio-televiziju RS.

„Dobio sam pismo od Suda BiH u kojem me obavještavaju da je to prema meni činjeno u nekom ranijem periodu. Vjerovatno ću za ovaj period dobiti (pismo) za par mjeseci ponovo. Riječ je, naravno, o njihovim razlozima. Mene upućuju da mogu u skladu sa zakonom da provjerim zašto je to rađeno, tako da ću to i učiniti”, rekao je Dodik.

Sud BiH navodi da je Dodik bio predmet posebnih istražnih radnji, odnosno prisluškivanja u sklopu predmeta Slobodan Pavlović i drugi. Radi se o predmetu pranja novca i zloupotrebe službenog položaja u slučaju Pavlović banka. Optužnica u ovom predmetu nije podignuta.

Osim Dodika, naredba o prisluškivanju koju je izdao Sud BiH po prijedlogu Tužilaštva BiH uključivala je i druge osobe.

„Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata”, saopšteno je iz Suda BiH.

Iz ove pravosudne institucije pojašnjavaju da prema Zakonu o krivičnom posutpku BiH, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva BiH, obavještavaju osobu protiv koje su bile provedene posebne istražne radnje. Dodik ima i zakonsko pravo da zatraži ispitivanje zakonitosti ovih pravosudnih radnji.

BiH: U septembru i oktobru 26 incidenata iz mržnje

Monitor mržnje septembar

Misija OSCE-a u BiH objavila je podatke o incidentima iz mržnje za mjesece septembar i oktobar 2017. godine.

Ukupno 26 incidenata našlo se u tim podacima za dva mjeseca a njih više od 80 % u oba mjeseca odnosi se na incidente potaknute etničkom mržnjom.

Prema bazi podataka o incidentima godišnje se u Bosni i Hercegovini zabilježi oko 150 takvih slučajeva, ali se strahuje da je broj neprijavljenih i tri puta veći.

Monitor mržnje septembar
Monitor mržnje septembar

Monitor mržnje oktobar
Monitor mržnje oktobar

Učitajte još

XS
SM
MD
LG