Linkovi

Aktuelno

Preživjeli pas iz boksa azila u Prači

Preživjeli pas iz boksa azila u Prači
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00

PROTEST U SARAJEVU: „Najviše sam volio kad me češke po stomaku”

PROTEST U SARAJEVU: „Najviše sam volio kad me češke po stomaku”
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

PROTEST U SARAJEVU: Audio snimak pseće boli u azilu

PROTEST U SARAJEVU: Audio snimak pseće boli u azilu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

SARAJEVO, MOSTAR, WASHINGTON: Protesti protiv ubijanja pasa i korupcije

Psi u azilu Prača, novembar 2016. godine

Sarajevo, Mostar i Washington danas protestuju za human odnos prema psima, ali i protiv korupcije u vlasti. U ova tri grada bit će skrenuta pažnja na okrutan ljudski odnos prema psima - mučenje, izgladnjivanje, ubijanje...

Protesti dolaze nakon prošlomjesečnih izvještaja odvođenju i ubijanju 20 pasa iz zloglasnog azila u Prači, za koji volonteri kažu da je to logor.

„Boksovi su bili bukvalno prazni, krv u njima. Pasa nema. Radnici nam priznali da su psi odvedeni. U policiji smo sa saznali prilikom rutinske kontrole, dvoje kola veterinarske stanice je došlo, uzeli su 20 pasa i od tad im se gubi svaki trag. Svi brišu ruke od toga: 'Nismo mi, nismo mi!'. Pasa nema, svakog tog psa znamo u glavu”, kazao je ranije za Glas Amerike Fahrudin Bravo, koji često odlazi u azil u Prači.

Organizatori protesta traže da se odmah počne primjenjivati Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

Zahtijevaju obustavu hvatanja i ubijanja pasa, kontrolu i zatvaranje svih skloništa finansiranih javnim novcem koja ne ispunjavaju uslove, prisustvo veterinara skloništima i evidencije pasa i dozvola pristupa volonterima, kažnjavanje kreatora grobnica ubijenih pasa.

Traže i raskid ugovora za azil u Prači i formiranje novog skloništa. Azil u Prači vodi firma Murai komerc.

U Sarajevo na proteste dolaze ljudi iz regije i svijeta. Protesti u Sarajevu ispred Parlamenta BiH i Mostaru na Španskom trgu su zakazani za 12 sati.

Pet sati poslije po našem vremenu, počet će okupljanje u Washingtonu ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama. Na Facebook stranici Glas Amerike - Studio Washington možete uživo pratiti protest u Washingtonu, zakazan za 17 sati po našem vremenu.

U ovo vrijeme prošle godine, novinar Glasa Amerike je napravio priču o sarajevskim psima.

Priča o sarajevskim psima
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:39 0:00

BIJELA KUĆA: Nema planiranog sastanka Trump - Putin

Putin i Trump u Hamburgu, 7. juli 2017.

Bijela kuća je u petak odlučila da stavi tačku na špekulacije prema kojima će se predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump možda sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama sastanka Azijsko pacfičkog ekonomskog samita u Vijetnamu.

Obojica predsjednika prisustvuju samitu i možda će obaviti kratak razgovor, ali neće biti odvojenog razgovora, saopćeno je iz Bijele kuće.

"Što se tiče sastanka sa Putinom, sastanak nikad nije ni bio potvrđen i neće se ni održati, zbog konflikta u rasporedima sa obje strane", rekla je Sarah Huckabee Sanders, portparolka Bijele kuće. "Neće biti formalnog sastanka, niti ičeg što je planirano za njih".

U izjavi se ipak ostavlja otvorena mogućnost da bi dvojica lidera mogli da imaju neformalan razgovor, dok obojica budu prisustvovali procedurama samita u Danangu.

"Biće na istom mjestu. Da li će naletjeti jedan na drugog i javiti se? Vjerovatno i izvjesno", kazala je Sanders. "Ali u smislu planiranog, formalnog sastanka, nema toga u kalendaru i mi ne predviđamo da će toga biti."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG