Linkovi

Aktuelno

BIJELA KUĆA: Nema planiranog sastanka Trump - Putin

Putin i Trump u Hamburgu, 7. juli 2017.

Bijela kuća je u petak odlučila da stavi tačku na špekulacije prema kojima će se predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump možda sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama sastanka Azijsko pacfičkog ekonomskog samita u Vijetnamu.

Obojica predsjednika prisustvuju samitu i možda će obaviti kratak razgovor, ali neće biti odvojenog razgovora, saopćeno je iz Bijele kuće.

"Što se tiče sastanka sa Putinom, sastanak nikad nije ni bio potvrđen i neće se ni održati, zbog konflikta u rasporedima sa obje strane", rekla je Sarah Huckabee Sanders, portparolka Bijele kuće. "Neće biti formalnog sastanka, niti ičeg što je planirano za njih".

U izjavi se ipak ostavlja otvorena mogućnost da bi dvojica lidera mogli da imaju neformalan razgovor, dok obojica budu prisustvovali procedurama samita u Danangu.

"Biće na istom mjestu. Da li će naletjeti jedan na drugog i javiti se? Vjerovatno i izvjesno", kazala je Sanders. "Ali u smislu planiranog, formalnog sastanka, nema toga u kalendaru i mi ne predviđamo da će toga biti."

Ured za veterinarstvo BiH: Azil u Prači za pet godina obišli samo jednom

Pas u azilu Prača

Od uspostavljanja azila za napuštene životinje u Prači, 2012. godine, pa do danas, službenici državnog Ureda za veterinarstvo to mjesto horora za napuštene životinje, posjetili su samo jednom.

To se desilo 07.08.2015 kada su utvrdili da azil ne zadovoljava uslove za izvoz pasa u EU.

Nehumanim uslovima u azilu i pored brojnih medijskih izvještaja koji su godinama ukazivali na okrutnost i kršenje Zakona o zaštiti životinja BiH, u Uredu za veterinarstvo BiH nisu se bavili.

Novinarima Glasa Amerike bilo je potrebno nekoliko sedmica i procedura prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, da dođu do odgovora na tri pitanja o aktivnostima Ureda kada je u pitanju azil u Prači.

Odgovor koji je iz Ureda za veterinarstvo BiH stigao, iako nepotpun jer sadržava dokumentaciju koja ga potkrijepljuje, pokazuje da se ova državna institucija, potčinjena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u svojim aktivnostima, nije bavila navodima i napisima o višegodišnjem zlostavljanju i istrebljivanju napuštenih pasa.

Prema odgovoru iz Ureda za veterinarsvo BiH nadležna je kantonalna inspekcija iz Goražda. U očekivanju smo odgovora ove institucije o tome šta su u proteklim godinama uradili da spriječe nehuman tretman životinja u Prači i kršenje Zakona o njihovoj zaštiti.

Odgovori Ureda za veterinarstvo BiH
Odgovori Ureda za veterinarstvo BiH

Trump pertrpio najveći politički poraz tokom mandata

Demokratski kanditat za guvernera Virdžinije Ralph Northam slavi pobjedu u svom izbornom štabu

Predsjednik Donald Trump pretrpio je najveći politički neuspjeh tokom svog mandata, kada su demokrate lako pobijedile u guvernerskim trkama u Virginiji i New Jerseyju.

Rezultati održanih izbora su imali velike implikacije na obje političke stranke dok očekuju srednjoročne izbore koji se održavaju naredne godine.

U New Jerseyu novoizabrani demokrata, guverner Phil Murphy je ocijenio ove izbore kao direktno odbacivanje politike predsjednika Trumpa:

“Večeras je New Jersey poslao nepogrješivu poruku čitavoj zemlji. Mi smo bolji od ovoga što se dešava.”

U Virginiji, demokrata Ralph Northam je porazio republikanca Eda Gillespija poslije kampanje koja je često bila fokusirana na Trumpa i njegovu politiku, posebno u oblasti imigracije.

“Podjele, mržnja, netrpeljivost, politika koja cijepa ovu zemlju, to nisu Sjedinjene Američke Države koje ljudi vole”, kazao je Northam.

Entuzijazam demokrata i fokus na Trumpu su bili očigledni u obje države kaže analitičar Steve Peoples.

“Mjesecima smo slušali o svoj toj energiji među ljevičarima. To se nije ostvarilo do večeras. Velika noć za demokrate i to je zaista bilo odbacivanje Trumpove nacionalističke poruke”, kaže on.

Tokom posjete Aziji, predsjednik Trump je tvitovao da je Gillespie izgubio u Virginiji zato što nije dovoljno bio uz njega tokom kampanje.

Izlazne ankete na biralištima u obje države pokazale su da je Trump motivišući faktor za mnoge demokratske birače i to bi moglo da predstavlja problem za republikance na narednim srednjoročnim kongresnim izborima, kaže ekspert Richard Harris.

“Mislim da su znaci opasnosti to što izgleda da su demokratski birači puni energije i da ih je lako mobilisati tako da će njihov odziv u državama koje odlučuju ishod izbora, favorizovati demokrate”, kaže on.

Pobjeda demokrata u Virginiji i New Jerseyju će vjerovatno značiti veći pritisak na kongresne republikance da odobre reformu poreskog sistema kako bi oni imali šta da pokažu biračima naredne godine, kaže Harris.

“Pritisak na njih je bio vjerovatno izmedju 9.5 i 10 posto, a sada je vjerovatno 9,9 što znači da je već bio visok i da će postati sve intenzivniji”, dodao je on.

Izborni rezultati dominiraju prvom godišnjicom izbora Donalda Trumpa. Pobjede demokrata u utorak bi mogle da nagovijeste promjenu u pogledu političke sudbine predsjednika čije popularnost u javnosti je ispod 40 posto tokom najvećeg dijela njegovog mandata, što je historijski nizak nivo za novog predsjednika.

Psi mogu čovjeku umanjiti stres i krvni pritisak

Psi mogu čovjeku umanjiti stres i krvni pritisak
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Kevin Spacey bit će uklonjen iz filma All the Money in the World

Kevin Spacey bit će uklonjen iz filma All the Money in the World
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG