Linkovi

Aktuelno

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Mirsad Kandić je imao niz važnih funkcija u Islamskoj državi

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić otkrio je na konferenciji za novinare detalje u vezi Mirsada Kandića, koji je isporučen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog terorizma.

Mektić navodi da se radi o visokorangiranom članu Islamske države sa nizom funkcija. Kandića je ministar opisao izuzetno opasnim sa aspekta terorizma. Kandićev opis poslova, prema riječima ministra, uključivao je vrbovanje i logističku podršku za terorističke činove.

Uz to, on je i i provjeravao ljude koji se priključuju terorističkoj organizaciji, a radio je i snabdijevanje oružjem, te izrađivao eksplozivne naprave i slično, naveo je ministar.

Koristio je više od deset identiteta, a u BiH, kako je rekao Mektić, ušao je sa lažnim dokumentima na ime Ivan Popović, dok se u zemlji koristio imenom Edin Radončić.

Interpol Washington je raspisao crvenu potjernicu za Kandićem, koji je rođen na Kosovu 1981. godine.

SAD terete Kandića za krivično djelo zavjera u cilju obezbjeđenja materijalne podrške ili resursa terorističkoj organizaciji.

Prije ulaska u BiH, Kandić je promijenio više evropskih država, a u BiH se vješto skrivao do 4. jula, kada su ga pripadnici antiterorističke jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu uhapsili u sarajevskom naselju Grbavica.

Ministsar navodi da je izručenjem Kandića u SAD obavljen složen posao i dodaje da se istražuje sistem podrške koju je Kandić imao, kao i uloga pojedinaca.

U augustu ove godine, Sud BiH je Kandiću ukinuo privremeni pritvor nakon hapšenja i odredio ekstradicioni pritvor koji je trajao do izručenja.

PREDSJEDNIK HAŠKOG SUDA: Neprihvatljiv je angažman osuđenika na Vojnu akademiju

Vladimir Lazarević vratio se u Srbiju nakon odsluženja zatvorske kazne od 10 godina zbog ratnih zločina na Kosovu, 2015.

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prenio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je zа međunаrodnu zаjednicu neprihvаtljiv angažman na Vojnoj akademiji generаlа Vladimira Lаzаrevićа, koji je osuđen pred tim sudom za ratne zločine.

Agius, koji borаvi u Beogrаdu u okviru zаvršnih posjetа zemljаmа regionа pred zаtvаrаnje tog sudа, zаmjerio je predsjedniku Vučiću što dvoje pripаdnikа Srpske rаdikаlne strаnke nisu izručeni Hаškom tribunаlu, saopšteno je iz Predsjedništva Srbije nakon sastanka Vučića i Agiusa.

Vučić je tokom razgovora izrаzio brigu zа tretmаn srpskih zаtvorenikа koji u inostrаnstvu izdržаvаju zаtvorske kаzne nа osnovu presudа Hаškog tribunаlа, kаo i zа zdrаvlje pritvorenikа u Hаgu.

Predsjednik Srbije i Agius su rаzgovаrаli o nаslijeđu Hаškog tribunаlа i budućem rаdu Međunаrodnog mehаnizmа zа krivične sudove, koji će nаstаviti poslove sudа u Hаgu.

Vučić je ukаzаo i nа potrebu dа se Srbiji vrаti dokumentаcijа dostаvljenа po zаhtjevimа Tužilаštvа Haškog tribunala.

Presuda pretresnog vijeća MKTJ u predmetu Prlić i ostali 29.05.2013.

Prlić i drugi Presuda pretresnog vijeća

SLUČAJ 'DEJTONSKI SPORAZUM': Željko Kuntoš pušten na slobodu

Policija RS podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osumnjičenog Željka Kuntoša

Željko Kuntoš, kod kojeg je prema policijskim navodima pronađen original Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku, pušten je da se brani sa slobode.

Tužilac nakon saslušanja nije zatražio određivanje pritvora za Kuntoša, a prema obrazloženju iz Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) nije bilo zakonskih osnova za traženje pritvora.

Tužilaštvo nastavlja istraživati ovaj slučaj.

Kuntoš je osumnjičen za krivično djelo trgovina utjecajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Policija Republike Srpske (RS) protiv Kuntoša podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predala ga Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije i kriminala RS.

Prema policiji, Kuntoš je namjeravao prodati originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku. U posjed originala došao je tokom 2017. godine, tvrde u policiji.

Originalni Dejtonski sporazum na engleskom jeziku, kako je saopćeno iz policije, pronađen je jučer prilikom pretresa stambenog objekta na Palama, a kojeg koristi Kuntoš.

Advokat Miljkan Pucar kazao je za Alternativnu televiziju da nisu tačni navodi da je Kuntoš htio da proda Dejtonski sporazum, dodavši da je sve stajalo u fascikli koju je dobio od jedne službenice prije otprilike 18 godina.

„Kada su jučer došli pripadnici policije, čiji je i on pripadnik, rekli su da su 'čuli da ima neki dokumente i on je dao fasciklu, na kojoj je bila prašina'. Oduzeli su tu fasciklu, tvrde da je to originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, a Kuntoš to ne zna”, kazao je on

Mediji navode da je Kuntoš nekadašnji član obezbjeđenja i vozač Dragana Kalinića, koji je, između ostalog, obavljao dužnost predsjednika Narodne skupštine RS.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da je Kuntoš sutra trebao preuzeti funkciju rukovodioca Administrativnog centra Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

MIJEŠANJE U AMERIČKE IZBORE: Ruske objave došle do 120 miliona Amerikanaca

MIJEŠANJE U AMERIČKE IZBORE: Ruske objave došle do 120 miliona Amerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG