Linkovi

Aktuelno

Smrtonosni napad u New Yorku je teroristički akt

Policija na mjestu gde je u New Yorku prijavljena pucnjava

Policija New Yorka saopštila je da je najmanje osam osoba stradalo, dok je još najmanje devet povrijeđeno, kada je iznajmljeni 'pick-up' uletio na prometnu biciklističku stazu u blizini spomenika žrtvama terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine i pokosio neke od biciklista.

„Na osnovu informacija kojima raspolažemo, ovo je bio teroristički akt, a naročito kukavički čin usmjeren protiv nevinih civila”, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Osumnjičeni za teroristički napad u New Yorku je identificiran kao 29-godišnji Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi od 2010. godine.

Ova nedatirana fotografija pokazuje Sayfulloa Saipova
Ova nedatirana fotografija pokazuje Sayfulloa Saipova

On je sinoć trenutno podvrgnut hirurškom zahvatu zbog rane zadobijene prilikom hapšenja.

Navodi se i da je 'pick-up' udario drugo vozilo, poslije čega je vozač izašao i krenuo da maše lažnim vatrenim oružjem, kada su policajci otvorili vatru na njega. New York Times prenosi da je 'pick-up' udario u školski autobus blizu jedne srednje škole.

Policija saopštila je da nije jasno da li je iko pogođen iz vatrenog oružja, ili je sve povrede izazvao 'pick-up'.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders izjavila je da je predsjednik Donald Trump obaviješten o incidentu i da će nastaviti da dobija informacije, kako se situacija bude razvijala.

"Mislimo i molimo se za one koji su pogođeni ovim", rekla je Sanders.

POLICIJA RS: Originalni Dejtonski sporazum pronađen na Palama

Policija Republike Srpske navodi da je na Palama pronašla original Dejtonski sporazum na engleskom jeziku.

Original Dejtonskog sporazuma je pronađen prilikom pretresa stambenog objekta. Uhapšena je osoba čija je nekretnina pretresena.

Za sada se uhapšena osoba sumnjiče se za trgovinu utjecajem i zloupotrebe. Identitet uhapšenog nije saopšten zvanično.

Akciju su izveli službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sutra se očekuje više informacija.

Preživjeti rak dojke uz pomoć obitelji i ljubavi za aktivan život

Oktobar - mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najčešči oblik raka kod žena u svijetu. U posljednjih nekoliko decenija, nove vrste tretmana i rano otkrivanje su poboljšali šanse za preživljavanje.

Ali jedna 86 godišnja stanovnica Marylanda svoj oporavak pripisuje svojoj obitelji i ljubavi za jedan omiljeni sport. Novinarka Glasa Amerike Natalia Leonova nas upoznaje sa Ritom Eisenberg.

Rita Eisenberg je uvijek vodila aktivan i zdrav život. Većinu života se aktivno bavila plivanjem.

„Sve te godine plivanja sam vjerovatno po dužini preplivala cijelu zemlju i nazad”, kaže Rita.

Ali 1980 godine je dobila dijagnozu raka dojke. Tada joj je bilo samo 49 godina, bila je u sretnom braku i majka 3 sina.

Bilo je to kao da se zavjesa ispred mene spustila. Imala sam rak dojke, kako je to bilo moguće? Doktor mi je rekao da imam nekoliko opcija. Rekla sam da ne želim ništa uraditi. A on je rekao: Ne, to nije jedna od opcija, priča Rita.

Ona je imala mastektomiju, a onda se odlučila za tada rijetku rekonstruktivnu operaciju. 2 godine kasnije, rak se vratio. Nakon tretmana radijacijom, rak je nestao. Ona je sada već više od 30 godina bez ikakvog znaka oboljenja od raka. Plivanje ju je, kako kaže, provelo kroz najmračnije trenutke borbe sa bolesti.

„Trebalo je vremena dok nisam ponovo mogla koristiti ruku, nisam je mogla podići. Ali i čak dok sam bila podvrgnuta radijaciji, išla sam da plivam. To mi je pružalo balans u životu. Neki ljudi meditiraju. Ja sam plivala”, kaže Rita.

No tada ju je sin ubijedio da se prijavi za američku olimpijadu za starije osobe , što je Ritinu vježbu uzdiglo na sasvim novi nivo.

„Kada mi je prvi put to predložio, odbila sam. Nisam htjela, ja nisam osoba koja se takmiči. On mi je rekao da ne moram imati takmičarski duh, već samo da se prijavim, plivam i uživam u tome. Pristala sam i odjednom sam dobila takmičarski duh, trenirala sam i tjerala samu sebe”, kaže uz osmijeh Rita.

Ona je u Marylandu osvojila dvije zlatne i jednu srebrenu medalju, i osvojila četvrto mjesto na državnom takmičenju.

„Kada se vratila sa olimpijade za starije sa dva zlata i jednim srebrom, zahvalila mi se što sam je natjerao da to uradi. Rekla je: Ako ništa drugo, to će moju smrtovnicu učiniti barem malo zanimljivijom”, kaže Adam, Ritin sin.

Za sve one koji se bore sa rakom, Rita ima savjet: prihvatite podršku, budite aktivni i držite se dalje od stresa.

SAD terete Mirsada Kandića za zavjeru u cilju podrške terorističkoj organizaciji

Sarajevo je bilo mjesto skrivanja za Mirsada Kandića

Mirsad Kandić pod velom tajne je izručen iz Bosne i Hercegovine (BiH) Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a koje ga potražuju zbog terorizma.

Interpol Washington je raspisao potjernicu za Kandićem, koji je rođen na Kosovu.

SAD terete Kandića za krivično djelo zavjera u cilju obezbjeđenja materijalne podrške ili resursa terorističkoj organizaciji, navodi se u podacima Suda BiH.

O izručenju Kandića u SAD, koje je ocijenjeno osjetljivim, nije zvaničnim putem moguće dobiti više informacija.

„Djelatnici Tužilaštva BiH su, zajedno s partnerskim agencijama, pružili svu potrebnu pomoć i saradnju. Zbog osjetljivosti predmeta ne možemo davati više informacija i detalja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, a prenosi Klix.

Kandić se skrivao u Sarajevu od januara do jula ove godine, objavio je magazin Žurnal.

U augustu ove godine, Sud BiH je Kandiću ukinuo privremeni i odredio ekstradicioni pritvor koji je trajao do izručenja.

IZRUČENJA IZ SAD-a U BIH: 48 i po godina zatvora zbog ratnih zločina

RATNI ZLOČINI: 48 i po godina zatvora nakon izručenja iz SAD-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Od 11 izručenih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu (BiH), šest je proglašeno krivima za ratne zločine.

Edin Sakoč, koji je BiH iz SAD-a, nastoji kroz žalbu uvjeriti Sud BiH da nije kriv za ratni zločin na području Čapljine 1992. godine.

Ovaj nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prvostepenom presudom proglašen je krivim da je, kao saizvršilac, učestvovao u ubistvu dvije starice srpske nacionalnosti, zbog čega je osuđen na seam godina zatvora.

Edin Sakoč
Edin Sakoč

U današnoj žalbi na presudu, Odbrana Sakoča nastojala je uvjeriti Sud BiH da donese oslobađajuću presudu ili ponovi suđenje, izvještava Balkanska istraživačka mreža BiH. Odluka će biti donijeta naknadno.

Sakoč je pravosuđu izručen 2016. godine, a prethodno je američki sud utvrdio da je dao lažne podatke vlastima SAD-a o svojoj ulozi u ratu.

On je jedan od 11 osoba koje su iz SAD-a izručene BiH. Isporučeni su po zahtjevu BiH zbog sumnji da su počinili ratne zločine, a prethodno su sudovi u SAD-u utvrdili da su dali lažne podatke prilikom ulaska u zemlju.

Pet osoba je pravosnažno osuđeno. Kazne su izrečene za zločine u selu Trusina kod Konjica, Derventi i ubistva muškaraca iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Sud BiH dosudio im je izrekao ukupno 48 i po godina zatvora. Za četvoricu nije utvrđena krivica nakon izručenja.

Pored Sakoča, pred Sudom BiH u toku je prvostepeno suđenje Azri Bašić za zločine u Derventi, a koja je iz SAD-a izručena u novembru 2016. godine.

Azra Bašić
Azra Bašić

Za sada, ona je posljednja osoba koja je izručena BiH zbog ratnog zločina. Bašić je optužena da je, kao pripadnicima HVO, počinila zločine nad srpskim civilima u Derventi.

Edin Džeko - 13 godina zatvora

Osuđen za ubistva šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i starijeg bračnog para hrvatske nacionalnosti u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

Pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH.

Izručen je 2011. godine, a pravosnažno osuđen 2015. godine.

Rasema Handanović - 5 i po godina zatvora

Priznala krivicu za ubistva šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Trusini 1993. godine. Kazna je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice kojeg je sklopila sa Tužilaštvom BiH.

Pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene „Zulfikar” Armije BiH.

Izručena je 2011. godine, a osuđena 2012. godine.

Marko Boškić - 10 godina zatvora

Proglašen krivim za ubistva više stotina muškaraca iz Srebrenice na Vojnoj ekonomiji Branjevo 1995. godine. Presuda je izrečena nakon sklopljenog sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske. Djelo je kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Izručen je 2010. godine. Iste godine je i osuđen.

Almaz Nezirović - 6 godina zatvora

Osuđen za zločine nad srpskim zatvorenicima u Derventi 1992. godine. U presudi se navodi da je kriv za nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja.

Pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Izručen je 2015. godine, a pravosnažno osuđen 2017. godine.

Mladen Blagojević - 7 godina zatvora

Proglašen krivim što je u noći sa 13. na 14. juli 1995. godine pucao na osnovnu školu u Bratuncu u kojoj su bili zatvoreni muškarci iz Srebrenice.

Pripadnik Bratunačke brigade VRS.

Iz SAD-a je izručen 2006. godine pravosudnim organima BiH. Pravosnažna presuda izrečena 2010. godine.

Edin Sakoč - 7 godina zatvora

Osuđen je da je, kao sazivršilac, učestvovao u ubistvu na dvije starice srpske nacionalnosti na području Čapljine 1992. godine.

Pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

Izručen u BiH 2016. godine. Nepravosnažna presuda izrečena 2017. godine

(Izvor: Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine; Sud Bosne i Hercegovine)

Učitajte još

XS
SM
MD
LG