Linkovi

Aktuelno

Sud blokirao uredbu o zabrani da transrodne osobe služe vojsku

Zastava podrške transrodnim članovima vojske

Vrhovni sud Sjedinjenih Država blokirao je odluku predsjednika Donalda Trumpa kojom se transrodnim osobama zabranjuje služenje vojske.

U izvještaju koji je potpisao sudija američkog okružnog suda Colleen Kollar-Kotelly navodi se da se slučaj vraća u status prije donošenja predsjedničkog memoranduma, 30. juna.

Međutim, sudija je odbacio zahtjev tužioca za blokiranje zabrane finansiranja promjene spola.

Zahtjev za odbacivanje zabrane pokrenula je grupa transrodnih članova vojske pozivajući se na mogućnost kršenja njihovih ustavnih prava.

U slučaju usvajanja zabrane, Pentagon bi ostvario mogućnost da razrješi članove vojske na osnovu procjene da li mogu biti raspoređeni u ratne zone ili učestvuju u ratnim misijama.

Također, transrodnim osobama bio bi zabranjen pristup vojsci, a trenutnim članovima ukinuto finansiranje medicinskog tretmana promjene spola.

Milan Tegeltija dao pojašnjenje o smjeni tužilaca i sudija

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uputio je pismo Delegaciji Evropske unije (EU) u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u BiH, kao i OSCE-u u vezi njihovih reakcija na zaključake koje je VSTV donio prošle sedmice.

U pismo je predsjednik Milan Tegeltija obrazložio sporni zaključak VSTV-a koji se tiče razrješenja dužnosti sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka.

Prema predsjedniku VSTV-a, došlo je do progrešne interpretacije tog zaključka. Tegeltija je obrazložio da razrješenje sudija i tužilaca ne bi bilo bez postupka, kao i da bi nosioci pravosudnih funkcija imali pravo na odbranu.

„Mi ćemo nadležnim uputiti prijedlog koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava”, kaže predsjednik VSTV-a u pismu.

Nakon zaključaka donesenih na prošlosedmičnoj sjednici VSTV-a, regagovale su američka i britanska ambasada u BiH, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ured visokog predstavnika, kao i Delegacija EU u BiH.

Američku i britansku ambasadu je uznemirio prijedlog razrješenja sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka, koje su u reakciji navele da je to u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava.

„Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa”, navodi se u zajedničkoj reakciji američke i britanske ambasade u BiH.

Slično su reagovale i druge međunarodne institucije.

Na prošlosedmičnoj sjednici, VSTV je donio i zaključke kojima zadužuje Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH da postupe po Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a u kojoj se, prema pisanju medija, govori o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca.

Uz to, tužilaštva u zemlji dužna su dostaviti podatke da li se protiv bilo kojeg sudije i tužioca koji se spominje u Informaciji vodi istraga, odnosno krivični postupak, ali i onih koji nisu obuhvaćeni Informacijom.

Tegeltija u pismu kaže da je sve navode o sudija i tužiocima neophodno provjeriti u fer i zakonitom postupku.

Nove elektronske spravice možda nisu neophodne, ali olakšavaju život

Sve veće polje potrošačke tehnologije je upravo dobilo nekoliko desetina novih proizvoda koji su prikazani na prvom sajmu potrošačke elektronike u Holandiji. Ne očekuje se da ijedan od njih na spektakularan način promijeni naše živote, ali barem neki od njih će se možda pokazati kao izuzetno korisni.

Ako vas život dovede u situaciju da imate kontakte sa ljudima koji govore strane jezike, onda bi vam džepni prevodilac mogao biti savršen partner, koji je sposoban da prevodi jednostavne rečenice na 80 jezika. On se još uvijek ipak oslanja na Google prevodioca, ali jednostavna komunikacija se može odraditi čak i bez internet veze.

„Za putnike to je idealno. Sa njim možete ići bilo gdje i govoriti sa bilo kim. Osjećaj je nevjerovatan”, kaže Lennart van der Ziel, koosnivač Travisa.

Nakon komunikacije sa svim tim ljudima možda ćete biti umorni i gladni. Ali ne morate brinuti. Belgijska kompanija Meal Hero ima savršeno rješenje, pametni pretis. Jednostavno ubacivanje smrznutih sastojaka koji vam budu dostavljeni na kućnu adresu u tu mašinu rezultira ukusnim, zdravim obrokom koji se pripremi po vašem osobnom ukusu.

„U osnovi je to koncept koji je proistekao iz problema kojeg smo svi mi imali. Dođemo kući kasno, želimo imati zdrav obrok, a nemamo vremena niti sastojaka da ga sami pripremimo”, kaže Anton Claeys iz kompanije Mealhero.

A nakon dobrog obroka, vjerovatno ćete htjeti zadrijemati. Nema ništa bolje nego zaspati grleći jastuk koji je mekan i koji diše, ima savršen ritam otkucaja srca, a može čak svirati i uspavanku.

„On smanjuje stres, povećava relaksaciju, a može se kombinirati sa zvukovima kao što su otkucaji srca ili glas koji vas vodi kroz meditaciju”, kaže Julian Jagstenverg iz kompanije Somnox.

A vaš san će biti i još više relaksirajući kada znate da ne morate ustati i nahraniti mačku. Sure Feed vrata i hranilica za mačke će to odraditi umjesto vas. Putem interneta, daje vam punu kontrolu, kako bi ste ujutro mogli sretni otići na posao, možda vašim električnim biciklom na sklapanje.

Možda nijedna od ovih sprava nije neophodnost, ali jedno je sigurno: one predstavljaju samo mali dio industrije za koju se predviđa da će preplaviti svijet sa preko 20 milijardi međusobno povezanih stvari do 2020 godine.

Ko ima priliku, otići će

Više od 35 hiljada ljudi otišlo iz BiH u 2017. godini

Bosnu i Hercegovinu (BiH) je u proteklih pet godina napustilo oko 150 hiljada ljudi, a samo u ovoj godini, više od 35 hiljada, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Građani najčešće takve odluke donose zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze, zbog čega su često i cijele porodice prisiljene napustiti zemlju.

Mladi, sa druge strane, svoj odlazak pripisuju nedostatku perspektive, ali i želji da svoje školovanje nastave u drugim, uređenijim zemljama.

Međutim, podaci govore da se mali broj mladih vraća nazad u BiH kako bi stečeno znanje i iskustvo prenijeli na druge i tako doprinijeli društvu.

Niko, međutim, ne krivi mlade ljude za takvu situaciju, kaže Dženan Mašetić, iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Dženan Mašetić: Ne postoji kritična masa
Dženan Mašetić: Ne postoji kritična masa

Normalno je da mladi odlaze da se obrazuju u drugim državama, da nadograđuju svoje znanje, ali problem je što se oni nakon završenih fakulteta ne vraćaju nazad. Onih koji su ostali da se bore, jako je malo, a ne postoji ni kritična masa mladih koji bi se okupili oko zajedničkih problema“, navodi Mašetić.

Livanjski kanton koji zauzima oko deset posto teritorije BiH, nekada je važio za područje od izuzetnog značaja zbog svojih prirodnih bogatstava i turističkog potencijala.

Danas je Livno grad u kojem nema mladih ljudi, a i njegovi su stariji stanovnici počeli masovno odlaziti, kaže Livnjanin Ibrahim Balić.

Ibrahim Balić: Ko ima priliku, otići će
Ibrahim Balić: Ko ima priliku, otići će

Prije rata je u sedam ili osam firmi u Livnu radilo isto toliko hiljada ljudi, a danas nijedna od tih firmi ne postoji. Sve su kladionice. Na tom malom području ima nekoliko trgovačkih centara koji su praktično zatvorili sve male poduzetnike i trgovce. Naravno da zbog toga, onaj ko ima priliku da ode, otići će“, kaže Balić.

Prema podacima Unije, alarmantno stanje je na području Bosanske Posavine koju je samo ove godine napustilo oko 11 hiljada ljudi.

Najviše ih je otišlo iz Brčko distrikta, njih oko tri i po hiljade.

Svi misle da Brčko prednjači u ekonomskom ili socijalnom smislu, ali situacija je mnogo složenija i teža, kaže Dubravko Barišić iz udruženja Porvratak iz Brčkog.

Dubravko Barišić: Jednu generaciju smo već izgubili
Dubravko Barišić: Jednu generaciju smo već izgubili

Ovo što danas poduzimamo jeste za generacije koje dolaze, jer djeca koja su otišla iz Brčkog i cijele Posavine su već u nepovrat izgubljena. Apelujem na sve institucije vlasti da se pozabave ovim problemom jer je već sada kasno, a biće još teže i bolnije ako to bude slijedeća generacija“, upozorava Barišić.

Kako ističu iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH, planirana je, po uzoru na susjedne zemlje, kampanja usmjerena prema institucijama vlasti kako bi se izradila strategija zaustavljanja građana da napuste BiH, odnosno strategija njihovog zadržavanja.

Deklarativna obećanja i parcijalno riješavanje ovakve situacije ne pomaže, ističu iz Unije.

Cilj je da ovu problematiku uvedemo u institucije BiH. Parlamentarci bi trebali napraviti sjednicu po ovom pitanju, da izađu na teren uvjeriti se kako nema onih od kojih očekuju da budu njihovo glasačko tijelo“, poručuje Dženan Mašetić.

RUSKO MIJEŠANJE U AMERIČKE IZBORE: Optužnica protiv bivšeg šefa Trumpovog izbornog štaba

Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort ispred svoje kuće u Aleksandriji, Virginia

Specijalni tužilac Robert Mueller podigao je optužnicu protiv bivšeg šefa izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta, za zavjeru protiv Sjedinjenih Američkih Država, pranje novca i laganje vlade u okviru lobiranja za bivšeg predsjednika Ukrajine, Viktora Janukoviča.

Manafort i njegov bivši poslovni saradnik Rick Gates su optuženi u okviru krivične istrage ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine.

To su prve optužnice koje je Mueller podigao u istrazi koja traje već pet mjeseci, iako se ne odnose direktno na ameirčke izbore.

I Manafort i Gates su se predali Federalnom istražnom birou (FBI) u Washingtonu, a očekuje se da će se tokom dana pojaviti pred federalnim sudom.

Trump je u više navrata krivične i kongresne istrage veza svog izbornog štaba sa ruskim interesima nazivao "lovom na vještice" koji demokrate koriste da bi objasnile njegovu neočekivanu izbornu pobjedu nad bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton. Međutim, Mueller je bivši direktor FBI-ja i mnogi u Washingtonu ga doživljaju kao apolitičnu ličnost.

Paul Manafort, tada predsjednik Trumpovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Clevelendu u julu 2017.
Paul Manafort, tada predsjednik Trumpovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Clevelendu u julu 2017.

Krajem jula ove godine, agenti FBI su u ranim jutarnjim satima upali u kuću Paula Manaforta, koji je bio šef Trumpovog izbornog štaba od juna do augusta prošle godine, a bio ključna ličnost u kampanji prije toga. Oni su zaplijenili i iznijeli dokumenta koja su se odnosila na istragu. Prema izvještajima, njemu je tada rečeno da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Uz istragu koju sprovodi Mueller, vode se posebne kongresne istrage ruskog miješanja i mogućih veza Trumpovog izbornog štaba sa Rusijom.

Američka obavještajna zajednica je početkom 2017. godine zaključila da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično dirigovao kampanjom čiji je cilj bio podrivanje američke demokratije i pomoć Trumpu da ostvari pobjedu.

Trump je insistirao na tome da nema dosluha sa Rusima, uključujući i u nizu tvitova u nedjelju u kojima je rekao da su demokrate i njegova rivalka na izborima Hillary Clinton linton pravi krivci.

"Demokrate koriste ovaj užasni (i loš za zemlju) lov na vještice zbog zle politike, ali republikanci se bore kao nikada prije", napisao je Trump. "Toliko je KRIVICE kod demokrata i Clintona, a sada izlaze činjenice. URADITE NEŠTO!"

Trump je, zatim, poručio da istraga Rusije odvraća pažnju sa republikanskih napora uloženih u poresku reformu. "Da li je to slučajno? NE!".


Ty Cobb, član Trumpovog pravnog tima, saopštio je da Trumpovi komentari nisu povezani sa novim razvojem događaja u Muellerovoj istrazi.

"Suprotno onome što je nagovješteno, predsjednikovi komentari nisu u vezi sa aktivnostima specijalnog tužioca, sa kojim on nastavlja da sarađuje", naveo je Cobb.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbednost Michael Flynn (arhivski snimak)
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbednost Michael Flynn (arhivski snimak)

Veruje se da Robert Mueller takođe istražuje bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbednost Michaela Flynna, koga je Trump otpustio poslije manje od mjesec dana na poslu, nakon što je položio zakletvu lažući potpredsjednika Mikea Pensa i druge zvaničnike o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Washingtonu.

Mueller također istražuje da li je Trump ometao pravdu kada je, u maju, otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja, Jamesa Comeya koji je sprovodio istragu Rusije prije nego što je preuzeo Mueller.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG