Linkovi

Aktuelno

Oštre reakcije SAD-a na vijest o nuklearnom testu u Sjevernoj Koreji

Oštre reakcije SAD-a na vijest o nuklearnom testu u Sjevernoj Koreji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Saudijska Arabija zabrinuta za stabilnost kraljevine

Saudijska Arabija zabrinuta za stabilnost kraljevine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj

Prvi put nakon sedamdeset godina, novo izdanje Hitlerove zloglasne knjige Mein Kampf, sa komentarima, ulazi u prodaju ove sedmice u Njemačkoj, i u drugim zemljama. Debate se međutim vode mnogo šire o tome da li je u redu ponovno štampanje ovog antisemitskog djela.

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Njemačka država Bavarska koja je imala autorsko pravo na Hitlerovu knjigu nakon 1945. godine je odbila da je štampa iz poštovanja prema žrtvama nacizma. Ali prvog januara djelo je postalo javno vlasništvo, i nekoliko izdavača je pripremilo izdanja sa komentarima.

Po Jevrejskim zajednicama to je podsjetnik zla inspirisanog tom knjigom.

"Ne mogu ni zamisliti da u izlozima knjižara vidim Mein Kampf... Nadam se da će to netko spriječiti, jer je to protivno zakonima pobune." - kaže Charlotte Knobloch iz Centra za Izraelitske zajednice Minhena i Gornje Bavarske.

Knjiga u Njemačkoj nije zabranjena, i vlasti ne mogu učiniti mnogo.

"Zabrana je skoro nemoguća zbog autorskih prava; međutim možemo pokrenuti postupak ako se radi o krivičnom djelu mržnje. Kaznena djela povezana s mržnjom će se ubuduće vrlo sistematski goniti." - naglasio je Heiko Maas, ministar pravosuđa Njemačke u svojoj izjavi.

Neki ljudi su mišljenja da bi trebalo demistificirati ovu knjigu od 800 strana upravo štampanjem izdanja sa pravilnim objašnjenjima. Inženjer Tim Schnirlein je među njima, i on iznosi svoje mišljenje da: "Mein Kampf se ne čita kao Biblija. Mora se postaviti u kontekst uz pomoć sociologa i istoričara. Ako to uradimo, više neće imati negativnog utjecaja na javnost, kao što je to danas slučaj na primjer sa anti-imigrantskom grupom Pegida, koja koristi citate iz Mein Kampfa bez razmišljanja."

Hitlerova knjiga je zabranjena u nekoliko zemalja, uključujući i Austriju i Nizozemsku, a u Izraelu je tabu-tema, gdje postoje samo skraćene verzije za studiranje. Neki izraelski naučnici misle da postoji potreba za kompletnom verzijom.

"Mein Kampf je važna knjiga jer je Hitler provodio puno vremena u pisanju i fraziranju tako da ona sadrži osnovne ideje njegove misli od kojih su neke primijenjene a neke nisu; ali čak i dijelovi koji nisu primijenjivani imaju svoju važnost za razumijevanje tih okolnosti pod kojima se on formirao."- kaže Dan Michman, suradnik Međunarodnog instituta Zad Vashem za istraživanje Holokausta.

Izraelci su u većini ambivalentni.

"Nije to jednostavno. S jedne strane, činjenica da će se Mein Kampf još više širiti svijetom, nimalo mi nije draga kad se uzme u obzir sadržaj pun mržnje; ali s druge strane, skoro je nemoguće kontrolirati slobodu govora, a nisam ni siguran da bi to bilo u redu." - kaže mlada stanovnica Jeruzalema, Ayo Oppenheimer.

Mein Kampf sadržava Hitlerovu ideologiju i smatra se da je bila osnova za politiku nacionalsocijalizma. Knjigu je Hitler napisao u bavarskom zatvoru gdje je služio kaznu zbog veleizdaje nakon neuspjelog puča u Minhenu 1923. godine.

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj

Mein Kampf ponovo u izlozima knjižara u Njemačkoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Kerry poziva svoje kolege iz Irana i Saudijske Arabije na mirno rješavanje spora

Sjedinjene države su otpočele obazrive diplomatske napore u cilju pomaganja rješenja krize izmedju Saudijske Arabije i Irana, nastale nakon pogubljenja šiitskog lidera u Saudiji. Američki državni sekretar John Kerry je u kontaktu sa zvaničnicima obje zemlje.

Kerry poziva svoje kolege u Iranu i Saudijskoj Arabiji za mirno rješavanje spora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Vrući spor izmedju Irana i Saudijske Arabije nakon pogubljenja šejha Nimr al Nimra, i nakon napada na saudijsku ambasadu u Teheranu, dugotrajan je problem koji ne može biti riješen u Washingtonu - kako su saopćile Sjedinjene Države.

"Rješenja problema u tom regionu , moraju doći od lidera u tom regionu. " - kaže John Kirby, glasnogovornik Sate Departmenta.

State Department kaže da se Washington brine da će spor izmedju Rijadha i Teherana imati negativne posljedice po cijeli region - uključujući i planirane pregovore o budućnosti Sirije. Analitičar David Andrew Weinberg iz Fondacije za obranu demokracije upozorava na to da bi "vjerovatno najgora posljedica mogla biti to da se pregovorači o Siriji manje fokusiraju na sirijski problem, a više na situaciju u Zaljevu."

Drugi analitičar opet kaže da su Sjedinjene države zatočene u regionu - čije probleme ne mogu ni riješiti, niti napustiti.

"Uhvaćeni smo u zamku - neke od tih zemalja suradjuju s nama na odredjenim pitanjima, ali su nam protivnici po nekim drugim pitanjima. Situacija izmedju Saudijaca i Iranaca je pravi primjer za to. - kaže Aaron David Miller, Wilson Centar.

Drugi problem je da bi se spor mogao preliti i u okolne zemlje.

"Moguće je da će Iranci sada pojačati podršku za šiitske pobunjenike Houthi u Jemenu, a moguće je da podstaknu i šiitske zajednice u Bahreinu, ili čak u Saudijskoj Arabiji - a sve se to može negativno odraziti na Siriju, gdje Iran podržava Assadov režim. " - upozorava Miller.

Sektakši sukobi, kažu mnogi, se mogu pogoršati u regionu, što dodatno komplicira američku inicijativu i prijeti američkim nacionalnim interesima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG