Linkovi

Aktuelno

Kerry poziva svoje kolege iz Irana i Saudijske Arabije na mirno rješavanje spora

Sjedinjene države su otpočele obazrive diplomatske napore u cilju pomaganja rješenja krize izmedju Saudijske Arabije i Irana, nastale nakon pogubljenja šiitskog lidera u Saudiji. Američki državni sekretar John Kerry je u kontaktu sa zvaničnicima obje zemlje.

Kerry poziva svoje kolege u Iranu i Saudijskoj Arabiji za mirno rješavanje spora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Vrući spor izmedju Irana i Saudijske Arabije nakon pogubljenja šejha Nimr al Nimra, i nakon napada na saudijsku ambasadu u Teheranu, dugotrajan je problem koji ne može biti riješen u Washingtonu - kako su saopćile Sjedinjene Države.

"Rješenja problema u tom regionu , moraju doći od lidera u tom regionu. " - kaže John Kirby, glasnogovornik Sate Departmenta.

State Department kaže da se Washington brine da će spor izmedju Rijadha i Teherana imati negativne posljedice po cijeli region - uključujući i planirane pregovore o budućnosti Sirije. Analitičar David Andrew Weinberg iz Fondacije za obranu demokracije upozorava na to da bi "vjerovatno najgora posljedica mogla biti to da se pregovorači o Siriji manje fokusiraju na sirijski problem, a više na situaciju u Zaljevu."

Drugi analitičar opet kaže da su Sjedinjene države zatočene u regionu - čije probleme ne mogu ni riješiti, niti napustiti.

"Uhvaćeni smo u zamku - neke od tih zemalja suradjuju s nama na odredjenim pitanjima, ali su nam protivnici po nekim drugim pitanjima. Situacija izmedju Saudijaca i Iranaca je pravi primjer za to. - kaže Aaron David Miller, Wilson Centar.

Drugi problem je da bi se spor mogao preliti i u okolne zemlje.

"Moguće je da će Iranci sada pojačati podršku za šiitske pobunjenike Houthi u Jemenu, a moguće je da podstaknu i šiitske zajednice u Bahreinu, ili čak u Saudijskoj Arabiji - a sve se to može negativno odraziti na Siriju, gdje Iran podržava Assadov režim. " - upozorava Miller.

Sektakši sukobi, kažu mnogi, se mogu pogoršati u regionu, što dodatno komplicira američku inicijativu i prijeti američkim nacionalnim interesima.

Kerry poziva svoje kolege u Iranu i Saudijskoj Arabiji za mirno rješavanje spora

Kerry poziva svoje kolege u Iranu i Saudijskoj Arabiji za mirno rješavanje spora
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

SAD: CES-ove igre bez granica

SAD: CES-ove igre bez granica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Jasminka Ramić u St . Louisu osudjena na tri godine zatvora

Jasminka Ramic. Ljubaznoscu: STLTODAY.COM

Jasminka Ramić, imigrantica porijeklom iz BiH, , je osuđena na tri godine zatvora jer je financijski pomagala ISIL, javio je danas lokalni web portal Vijesti iz St Louisa, savezna država Missouri - a za Glas Amerike potvrdio Mensur Hatić, vlasnik u urednik lokalne televizije na bosanskom jeziku, MIM .
Ramićeva, koja je prošlog septembra priznala krivicu po optužnici, osuđena je na saveznom sudu u St. Louisu. Ona je, kako potvrđuje portal WIFR.COM., bila među šest imigranata iz Bosne i Hercegovine optuženih u februaru prošle godine za prikupljanje novca i vojne opreme za ISIL i Al-Qaidu u Siriji i Iraku. Ostali optuženi i dalje tvrde da su nevini.

Jasminka Ramić živjela je u Rockfordu, u saveznoj državi Illinois, odakle se sklonila u Njemačku, ali ju je njemačka vlada izručila američkim vlastima u martu 2015.

Kolega Hatić nam je također rekao da je iz svojih izvora saznao da je za Ramićevu bila prvobitno planirana kazna od 5 godina, ali ju je sudija smanjio na tri godine, uzimajući u obzir patnje koje je optužena prošla u ratu u BiH, te priznanje krivice (slanje 700 dolara kao financijske pomoć teroristima ISIL-a, i Al Qaide). Sud je takodjer naveo da je optužena bila svjesna kome novac šalje.

Mensur Hatić nam je također proslijedio pisanu izjavu za novinare federalnog okružnog suda za Istočni Missouri u kojoj, između ostaloga, stoji da je sudija u ovom slučaju bila Catherine D. Perry, te da će optužena kaznu služiti u zatvoru Istočnog Missourija, ili u susjednoj saveznoj državi Kentucky.

Ostalih pet optuženika iz ove grupe - svi porijeklom iz BiH - će izaći pred sud u februaru mjesecu, radi izricanja kazne.

SAD: CES-ove igre bez granica

Nova elektronsko-tehnološka rješenja i nove spravice su poptuno nove, pametne naočale i, takođe novi, pametni prstenovi.

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, Consumer Electronic Show, ili skraćeno CES, otvoren je danas u Las Vegasu. Znatiželja zaljubljenika u najmodernije elektronske uređaje, sprave i spravice je ogromna, a proizvođači su se, kao i ranijih godina, potrudili da brojnim novinama, udovolje toj znatiželji i, naravno, tim sajmom otvore put kao profitabilnoj prodaji.

Sajam će trajati do 9. januara i privući će, kako procjenjuju organizatori, više od 170.000 posjetilaca. Mnoge od njih najveći svjetski proizvođači televizora nastojaće ubijediti da su sadašnji televizori visoke rezolucije zastarjeli i da bi ih trebali zamijeniti novom generacijom. Ta nova generacija su televizijski ekrani ultra visoke rezolucije sa 4 hiljade, ili čak 8 hiljada piksela horizontalne rezolucije koji omogućavaju sliku vrlo sličnu realnom, prirodnom prizoru.

Druga tehnološka novina je novi krupan korak u virtualnu, gotovo stvarnu realnost video-igara. Ključni element su nove naočale čijim se korištenjem video-igre transportiraju u poptuno drugačiju vizualnu strukturu i doživljaj.

Eric Bright, predstavnik GAMESTOP-a, kratko kaže:

"Zaista vjerujemo da ćemo privući mnoge nove korisnike igara i igrica, ljude koji ranije nisu igrali."

Razvoj elektronike i intenzivna testiranja vožnje automatiziranih vozila tokom proteklih godina, uz inovacije koje će biti demonstrirane na sajmu u Las Vegasu, ukazuju da će vozači takvih vozila imati, da tako kažemo, sve manje posla, posebno tokom vožnje autoputevima, ali i u vožnji u gradskim saobraćajnim špicama.

Paul La Puenta, predstavnik MERCEDES US-a, vjeruje da je to skora budućnost:

"Već sada imamo vozila sa automotiziranom vožnjom, sa elektronikom koja upravlja, usporava, ubrzava, zaustavlja automobil na semaforu, vodi ga dalje.... Vjerujemo da time olakšavamo vožnju i činimo je mnogo, mnogo sigurnijom."

Nova elektronsko-tehnološka rješenja i nove spravice u koje će biti ugrađena ta rješenja su već postojeći pametni ručni satovi i poptuno nove, pametne naočale i pametni prstenovi. I naravno, novi pametni, zapravo još pametniji mobilni telefoni sa svim korisnim, ali i ponekim ne baš tako korisnim aplikacijama.

Roboti su realnost koja sve više prodire u svakodnevnicu, sadašnju i buduću. Od malih, džepnih, do dovoljno velikih da pred kućna vrata dostave naručeno kaže Ahti Heinla, predstavnik STARSHIP TECHNOLOGIES-a:

"Umjesto dolaska i kucanja na vrata osobe koja isporučuje naručenu pošiljku, imaćemo isporuke koje će obavljati roboti."

Tri dana trajanja sajma potrošačke elektronike biće dovoljno ekspertima u toj oblasti za ocjenu da li će ova godina biti jednako, ili interesantnija i uzbudljivija nego prethodna. Obični, prosječni posjetitelji će uživati u još jednoj velikoj smotri najmodernije elektronike i u danima i mjesecima koji slijede kupiti ponešto od viđenog u Las Vegasu.

SAD: CES-ove igre bez granica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG