Linkovi

Aktuelno

SAD: Kontrola oružja i dalje uveliko polarizirajuće pitanje

Predsjednik Obama I kongres kojeg predvode republikanci su se ove sedmice vratili na posao na početku izborne godine. Kako izvještava naš novinar Michael Bowman, čak I prije nego je završio svoj odmor na Havajima, predsjednik Obama je nagovijestio svoju namjeru da poduzme korake po jednom od najviše polarizirajućih pitanja u Americi, kontroli oružja.

Nekoliko mjeseci prije pucnjave u San Bernardinu u Kaliforniji, koja je bila inspirirana terorističkim napadima, kao I pucnjavi na koledžu u Oregonu, Bijela kuća je započela razmatrati akcije koji bi predsjednik mogao poduzeti kako bi se smanjilo oružano nasilje u zemlji.

Na desetine hiljada naših sugrađana je bilo žrtve oružanog nasilja. Na desetine hiljada. Svaki put nam kažu da reforme koje bi imale smisla, kao što su provjere istorije određene osobe možda nisu mogle spriječiti najnoviji masakr, ili onaj prije njega, te da ne bi trebali raditi ništa. Znamo da ne možemo zaustaviti svaki čin nasilja. Ali šta ako pokušamo zaustaviti samo jedan. Šta ako bi kongres poduzeo bilo šta kako bi našu djecu zaštitio od oružanog nasilja, rekao je Barack Obama.

Nakon sastanka sa ministricom pravde, američki predsjednik bi, prema očekivanjima, trebao izdati izvršnu naredbu kojom se proširuje obim provjera osoba koje kupuju oružje. Taj potez je jednak direktnom udarcu republikancima koji glasno brane prava vlasnika oružja.

Zaštitićemo drugi amandman ustava. Ovo je veliki napad na drugi amandman, rekao je kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump.

On je dodao da su se civili koji bi imali oružje mogli odbraniti od terorista u San Bernardinu I u Francuskoj.

Znate šta su teroristi uradili u Parizu. Pucali su tamo, pucali su ovamo, a žrtve se uopće nisu mogle odbraniti, rekao je Trump.

Američki narod je užasnut masovnih pucnjavama kojima smo svjedoci posljednjih nekoliko godina, rekao je kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Bernie Sanders.

Demokrate koje nastoje naslijediti predsjednika Obamu uveliko podržavaju oštriju kontrolu oružja.

Trebali bi smo proširiti I ojačati neposredne provjere, kako kriminalci I osobe sa problemima mentalnog zdravlja ne bi mogli doći u posjed oružja. Mislim da to predsjednik nastoji postići, rekao je Bernie Sanders.

Pravni izazovi za izvršnu naredbu su gotovo izvjesni. Predsjednička akcija kojom bi se zaobišao kongres po još jednom kontroverznom pitanju, imigraciji, dovela je do sudske bitke koja bi se mogla nastaviti do kraja mandata predsjednika Obame.

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!

Ulaz u Malheur, nacionalni park za zaštitu divljine, nedaleko od Burns-a, američka savezna država Oregon, čije su sjedište okupirali naoružani prosvjednici

Prosvjednici, mnogi naoružani i sa potrebnim zalima, spremni su kako kažu, na vremenski duži otpor ukoliko se vlasti odluče na upotrebu sile.

Grupa od stotinjak rančera i farmera, među kojima je dosta naoružanih, koji su u prošlu subotu okupirali prostorije uprave Nacionalnog parka Malheur u američkoj saveznoj državi Oregon, nastavljaju i danas, unatoč naporima državnih vlasti da smire situaciju, sa prosvjedom za koji tvrde da će trajati, ako to bude potrebno, godinama. Taj prosvjed, koji bi mogao eskalirati i u oružani sukob, inicirala je sudska odluka federalnog sudije da dvojica farmera, otac i sin, zbog izazivanja paljevine na državnom zemljištu budu vraćeni u zatvor.

Farmeri otac i sin Dwight i Steven Hamond odlučili su se na paljevinu, kako su rekli, zbog uništavnja korova. Bilo je to 2012. godine na dijelu državnog zemljišta na kojem im je dozvoljena ispaša stoke. Paljevina se proširila i na zemljište koje nisu imali pravo koristiti. Bili su osuđeni, odlukom nižeg suda, na godinu dana zatvora i izdržali su tu kaznu. Odlukom federalnog sudije, nakon uložene žalbe na tu blagu kaznu, naloženo da budu vraćeni u zatvor na još četiri godine.

Taj slučaj je, tvrde prosvjednici, mnogi naoružani, sa zalihama koje im omogućavaju vremenski duže pružanje otpora ukoliko se nadležne vlasti odluče da njihov protest slome silom, je posljedica nametanja brojnih ograničenja na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu i time izazvanih ekonomskih šteta po lokalno stanovništvo.

Ammon Bundy, vođa te svojevrsne pobune koja je počela mirnim prosvjedima u gradiću Burns je, u izjavi za brojne medije koji prate taj slučaj, pored ostalog istakao:

"Okrug Harvey, područje na kojem živimo, bio je jedno vrijeme najbogatiji okrug u saveznoj državi Oregon. Zbog neustavnih odluka federalnih vlasti i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom, naš okrug gurnut je ekonomsku depresiju. Mi hoćemo da to preokrenemo."

Na novinarsko pitanje da li su prosvjednici, mnogi ne skrivajući oružje kojim su naoružani, spremni na otpor ukoliko se federalne vlasti odluče na upotrebu sile, Ammon Bundy je odgovorio:

"To će biti određeno u dato vrijeme. Sada to ne bih mogao reći. Pripremljeni smo.... apsolutno."

Brian Bowman, pastor lokalne crkve, na pitanje da li rančeri i farmeri Oregona plaćaju cijenu ograničenja na korištenje zemljišta u vlasništvu države odgovara potvrdno, ali i ističe da sila i oružje nisu put koji može rezultirati obostrano korisnim rješenjem:

"Da li plaćaju cijenu? I po mom, i po mišljenju mnogih, da. Za novu, oštru kaznu ocu i sinu Hammond, smatraju da nije opravdana. Postoje mnogi kanali kroz koje se može naći rješenje. Militantna opcija, prijetnje pobunom, prijetnje oružanim otporom nisu, međutim, nikako nisu pravi put."

Prosvjeda rančera i farmera protiv ograničenja u korištenju državnog zemljišta, najviše na zapadnim područjima Sjedinjenih Država, gdje je u državnom vlasništvu skoro 30 procenata zemljišta, bilo je i ranije. Posljednji je bio 2014. u saveznoj državi Nevada i trajao je mjesec dana. Ammon Bandy, vođa prosvjeda u Oregonu, i njegov otac Cliven, i tada dobro naopružani, odbili su da plate, kako su smatrali, neopravdano viosku naknadu za ispašu stoke na državnom zemljištu. Podržavani stotinama drugih rančera i farmera, uspjeli su prisiliti federalne vlasti da im vrate oduzetu stoku i revidiraju odluku o nadoknadi za ispašu.

U saveznoj državi Oregon 53 odsto zemljišta je državnom vlasništvu, a nacionalni park Malheur, koji sada pod kontrolom drže prosvjednici, osnovan je 1908. godine radi zaštite i očuvanja životnjskog i ribljeg fonda na tom području.

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!

SAD: Prosvjed koji bi mogao prerasti u oružani sukob?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot

Dani klasične dostave paketa su, izgleda, odbrojani. Mali robot koji se može voziti po pločnicima i dostavljati pakete bit će testiran sljedećih mjeseci u Londonu i u nekim američkim gradovima.

Ovaj robot ne izgleda kao nešto posebno, ali mogao bi biti val budućnosti. On, naime donosi namirnice ili male pakete do vaših vrata. Starship Technologies, tvrtka iz Londona koja je napravila ovaj stroj, kaže da je on praktičan, siguran i da ne zagađuje okoliš.

''Narudžbu pošaljete preko interneta, ali umjesto da vam netko kuca na vrata s isporukom, paket će vam isporučiti robot,'' kaže Athi Heinla, direktor tvrtke Starship Technologies.

Ovo električno vozilo može putovati samo do pet kilometara. Krećući se brzinom od šest i pol kilometara na sat, može nositi dvije vrećice namirnica, ili male pakete, težine do devet kilograma. A od lokalnog prodajnog centra ili trgovine, može obaviti dostavu u roku od pola sata.

Da bi odabrali kad žele da im dostava stigne, kupci koriste mobilnu aplikaciju.

''Kad vi nađete vrijeme koje vam odgovara, nazovete dostavu putem svog pametnog telefona. A onda u našem centru stavimo paket u robota i on se odveze do vaših vrata,'' pojašnjava Athi Heinla.

Korisnici također mogu pratiti kretanje robota i otključati ga putem Smartphonea.

Puno je napora uloženo u zaštitu androidnog aparata od krađe.

''Robot ima devet kamera i konstantno je priključen na internet. Ima sustav navigacije. Postoji i operator koji može uživo razgovarati s ljudima. Zato u robotu postoji zvučnik i mikrofon,'' dodaje Athi Heinla.

Tijekom probne vožnje u Londonu, robot je dobio pozitivne komentare od tamošnjih prolaznika.

''U godinama koje dolaze, vidjet ćete ovakve kreacije kako zuje po ulicama,'' kaže Pete, prolaznik.

''Baš sam impresioniran. Mali je, izgleda sigurno i futuristički. Mislim da je to jako pametna ideja,'' komentira Jake, još jedan prolaznik.

Tvrtka Starship Technologies kaže bi da jedna flota robota dostavila pakete brže i gotovo besplatno.

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot

Vaš dostavljač u skoroj budućnosti: samovozni robot
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG