Linkovi

Aktuelno

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove

Od Facebooka i Twittera, do Instagrama i Snapchata - raznovrsni svijet društvenih medija čini lakšijim nego ikad povezivanje američkih predsjedničkih kandidata s glasačima na osobnom nivou.

U sjedištu kampanje Teda Cruza - novi način povezivanja s glasačima. Jedan volonter proučava aplikaciju koja izbacuje sve one koji bi mogli dati podršku Cruzu.

Aplikacija CruzCrew nagrađuje svoje pristaše bodovima za tweetanje, praćenje na Facebooku i razmjenu email poruka. Diljem predsjedničke kampanje za 2016.-u, društveni mediji razbijaju tradicioinalne granice između kandidata i glasača.

CHRIS WILSON, DIREKTOR KAMPANJE TEDA CRUZA ZA ISTRAŽIVANJE I ANALITIKU:
''Za nas je izuzetno uzbudljivo da jednu takvu neizmijenjenu i needitiranu poruku direktno objavimo glasačima.''

Dok aplikacija održava angažiranost pristaša, glas društvenih medija za Teda Cruza pokušava osvojiti glasače na Twitteru.

JOSH PERRY, DIREKTOR DRUŠTVENIH MEDIJA KAMPANJE TEDA CRUZA:
''Uzbudljivo je naići na ljude koji bi mogli biti nova prilika za nas, koji su možda neodlučni i od kojih bi uvjeravanjem mogli dobiti novi glas.''

Napori su se isplatili - kampanja Teda Cruza trenutno vodi po posjetama web stranicama u republikanskom taboru.

Društveni mediji ključni su dio strategije svake kampanje, jer glasači sve više na telefonima čitaju vijesti iz politike i prate statistku kampanja. Mlađi glasači posebno cijene osobne veze s političarima.

Kandidati razumiju važnost takvog povezivanja i traže sljedbenike po raznim platformama.

MICHAEL CORNFIELD, SVEUČILIŠTE GEORGE WASHINGTON:
''Donald Trump svladao je tweetanje. Ben Carson majstor je Facebooka. Ostali, poput Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, koriste email.''

Pristaša Sandersa, Ben Spielberg, kaže da se kampanja fokusira na ljude i pitanja koja su obično izostavljena u ovakvom političkom procesu - što je savršen spoj za otvorenu demokraciju na internetu:

''Za razliku od tradicionalnih medijskih izvora, svatko može imati svoj glas i tweetati nešto impresivno, a ako je neki hashtag posebno popularan i postao trendom, oni time odašilju svoj glas.''

Spielberg svakodnevno tweeta i piše blog kako bi pomogao razgranati diskusiju za Sandersa. On dodaje:

''Oko njegovih tweetova gomila je aktivnosti. Poruke takve vrste prožimlju standardne medije a nakon toga, po mome, prodru i u nacionlanu svijest.''

A to bi, u konačnici, mogao biti trajni učinak društvenih medija u ovim izborima: novo-angažirana grupa glasača, zaključuje Ben Spielberg:

''Ljudi će uvijek tweetati i držati političara koji na kraju bude izabran, odgovornim.''

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika

Čak i ako Vrhovni sud odluči da izvršna naredba predsjednika Obame nije kršenje američkog ustava, to bi ipak mogla biti samo privremena pobjeda.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odlučio je da razmotri slučaj kojim se osporava plan i odgovarajuća izvršna naredba predsjednika Baracka Obame o odlaganju deportacije više od četiri miliona useljenika bez legaliziranog useljeničkog statusa i istovremeno im se dozvoljava da legalno rade i žive u Sjedinjenim Državama. U skladu sa predsjednikovom izvršnom naredbom zaustavlja se proces deportacije roditelja, useljenika, čija su djeca rođena u Americi i na američkom tlu imaju stalno prebivalište. Odluka Vrhovnog suda o ovom slučaju imaće dalekosežne posljedice.

"Ova zemlja stvorena je za tebe i mene" je jedan od stihova pjesme koju su useljenici, hispanici porijeklom, pjevali na španskom jeziku na jučerašnjem okupljanju ispred zgrade Vrhovnog suda. Mnogi od njih rekli su da će stihovi te pjesme zvučati istinito ukoliko Vrhovni sud ne obori izvršnu naredbu predsjednika Obame. Sudije trebaju odlučiti da li predsjednik, na osnovu predsjedničkih ovlasti, ima pravo i moć da od deportacije zaštiti određenu kategoriju useljenika i da im da pravo na rad. Više nižih sudova, sudova saveznih američkih država, tu izvršnu naredbu je osporilo i Bijela kuća je uložila žalbu najvišoj sudskoj instanci.

Paradoksi su brojni.

Primjera radi trogodišnji Kevin rođen je u Sjedinjenim Državama i po mjestu rođenja američki je državljanih. Majka Brenda Barios nije. Izvršnom naredbom predsjednika Obame za sada je pošteđena deportacije. Kratko kaže:

"Ja sam ljudsko biće. Imam pravo biti ovdje."

Humani aspekt nije ono o čemu će Vrhovni sud odlučivati i odlučiti. Odlučivaće o tome da li je predsjednik prekršio Ustav. Mark Krikorian iz Centra za istraživanja imigracione problematike kaže da jeste:

"Tom izvršnom naredbom predsjednik, dajući useljenicima nelegaliziranog statusa pravo na rad, socijalnu zaštitu, vozačku dozvolu.... čini pravni i politički predesan. Takvo pravo ima jedino Kongres."

Bijela kuća se ne slaže sa takvim ocjenama. Glasnogovornik Josh Earnest ističe:

"To je stvar zdravog razuma. Uz to, a oslanjajući se na iskustva i postupke ranijih predsjednika, uvjereni smo da ovo nije jedini presedan."

Uposlenici Centra za pravnu i drugu pomoć usljenicima hispaničkog porijekla imigrantima bez legaliziranog statusa pripremiti aplikacije kojima će dokazivati da imaju pravo ostati u Sjedinjenim Državama. Direktor Centra Abel Nunez ističe da mogu ostati samo oni čija podobnost bude temeljito provjerena:

"Oni moraju biti sigurni da nisu počinili neku kriminalnu radnju jer će ih i Federalni istražni biro provjeravati. Moraju biti sigurni da su uredno plaćali porez i da se nisu ogriješili o bilo koji američki zakon."

Čak i ako devet sudija Vrhovnog suda odluči, jednoglasno ili većinom glasova, da izvršna naredba predsjednika Obame nije kršenje američkog ustava, to bi ipak mogla biti samo privremena pobjeda. Naime, po popularnosti vodeći predsjednički kandidati, Republikanci, najavljuju i obećavaju da će tu odluku opozvati ukoliko početkom novembra pobijede na predsjedičkim izborima i u januaru iduće godine uđu u Bijelu kuću.

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika

SAD: Vrhovni sud odlučuje o sudbini miliona useljenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Obama u posjeti auto-sajmu u Detroitu nakon rekordne godine za američke proizvođače

Kad predsjednik Obama posjeti ovogodišnji Međunarodni auto sajam Sjeverne Amerike, vidjet će rezultate dramatične revitalizacije američke auto industrije, transformacije za koju mnogi kažu da je zasluga njegove administracije. Kako iz Detroita izvještava Kane Farabaugh, predsjednikova prva posjeta tom sajmu dolazi nakon rekordne godine za američke proizvođače automobile.

U okruženju blještavila, glamura, sjajnog metala i kroma u izložbenoj hali Centra Cobo ove godine, lako je zaboraviti kako blizu kompletnog kolapsa je bila američka auto-industrija.

DEBBIE STABENOW, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Kad sam bila ovdje 2008., 2009., ovdje se osjećala depresija i, stvarno, strah, jer nismo znali što će se dogoditi."

Ovo je bio Centar Cobo 2009., kada su General Motors i Chrysler, dva od tri velika američka proizvođača automobila, bili na rubu bankrota zbog ekonomske krize koja je mnoge Amerikance odvratila od kupovine novih automobila. Pogonske linije su stale, a hiljade radnika, kao što je Frank Warren, dobili su otkaze.

FRANK WARREN, AUTOMEHANIČAR U GM-u: "Situacija koja je dovela do otkaza bila je rezultat loših odluka koje su donijeli uveliko preplaćeni direktori. Mi nismo ni znali da smo na rubu bankrota."

Plan da se zaustavi propast uključivao je da američka vlada financira zajmove proizvođačima automobila.

KEITH KENNEDY, AUTOMEHANIČAR U CHRYSLERU: "Mi smo samo tražili pomoć, a oni su to nazvali spašavanjem, To nije bilo spašavanje, to je bio kredit."

JOHN POTTOW, PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA MICHIGAN: "Oni su praktički došli kao financijeri i rekli 'dat ćemo vam da posudite novce, ali pod našim uvjetima, a to će biti dovoljno da financira vaše restrukturiranje."

Plan je imao i protivnike.

JEFF MCQUEEN, PRISTALICA POKRETA ČAJANKA: "Nikakva količina stimulacije od vlade nas neće vratiti na noge."

Za predsjednika Obamu, ti su zajmovi bili riskantan potez.

GARY PETERS, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Da su ti zajmovi isparili, to bi bilo za njega katastrofalno. Ne bi preživio reizbor."

Pomoć vlade spasila je radno mjesto Matta Sladea u General Motorsu.

MATT SLADE, UPOSLENIK GENERAL MOTORSA: "Hiljade ljudi, posebno u Michiganu i na širem području Detroita su zadržale posao. To nije bio savršen scenario, ali je spasio našu industriju."

Stigla je tako i 2015.

DEBBIE STABENOW, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Završavamo godinu najbolje prodaje ikad za američka vozila! Evo nas natrag!"

Profesor prava John Pottow, sa Univerziteta Michigan, stručnjak je za zakone o bankrotu. On kaže da je predsjednik Obama dijelom zaslužan za spašavanje američke auto industrije.

JOHN POTTOW, PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA MICHIGAN: "Predsjednik Bush je to započeo, predsjednik Obama preuzeo i povećao i vjerujem da su zaslužni... bila je velika vjerojatnost, a neki su to i zagovarali, da treba auto industriju pustiti da propadne, da ide kako ide."

Danas je auto industrija - recimo to tako - mnogo vitkije strukture: restrukturiranje je dovelo do eliminacije nekih marki, poput Pontiaca i Hummera. Oni koji su preostali ogledni su modeli za razvijeniju i marketinški bolju tehnologiju.

MICHAEL CAUDILL, STRUČNJAK ZA AUTO-INDUSTRIJU: "Vjerujem da se auto-industrija spasila. U smislu inovacija, u smislu tehnologije. Mislim da je dugoročniji pogled, što će potrošači željeti voziti i kasnije, stvarni pogonski faktor spašavanja auto-industrije."

Radi se o industriji koja je u 2015, prodala više od 17 miliona novih vozila u Sjedinjenim Državama, a stručnjaci prognoziraju još veću prodaju u 2016.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG