Linkovi

Aktuelno

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice

Dječaci-izbjeglice iz Sirije igraju se u izbjegličkom kampu u Hosh Hareemu, u dolini Bekaa, Libanon, 28. oktobar, 2015.

Jedna dobrotvorna organizacija obraća se svjetskim liderima kako bi na donatorskoj konferenciji u februaru prikupila sredstva od 750 milijuna dolara za školovanje oko milijun djece izbjegle iz Sirije, koja sad žive u Turskoj, Libanonu i Jordanu.

"Živi na način kako želiš, i neka ti misli budu slobodne. S osmijehom i snagom formiramo sutrašnjicu..."

To su stihovi rep pjesme Samira, Abdulrahmana i Mohameda - trojice braće-izbjeglica koji žele biti najveće hip-hop zvijezde u Siriji.

SAMIR, 13-GODIŠNJI IZBJEGLICA IZ SIRIJE:

"Grupa nam se zove 'Fire Rap.' A umjetnička imena članova grupe su Samir, Amir i Jamil."

Braća su s roditeljima izbjegla iz Sirije prije četiri godine u dolinu Bekaa u Libanonu. Oni se smatraju sretnim među izbjeglom djecom jer pohađaju lokalnu školu gdje mogu razvijati svoj muzički talent, a istovremeno steći i adekvatno obrazovanje.

Dobrotvorna organizacija "Theirworld" je naručila kratak film s naslovom ''Straight Outta Syria'' kao dio svoje kampanje za školovanje.

BEN HEWITT, DIREKTOR KAMPANJE THEIRWORLD:

"Cilj ovog filma je podizanje svijesti o potrebi svakog dijeteta da pohađa školu. Našim pristupom naglasak stavljamo na talente, potencijale mladih ljudi, da bi svijet mogao vidjeti da postoji čitava generacija mladih Sirijaca u Libanonu, Turskoj i Jordanu koja ne ide školu, a to predstavlja gubitak tog potencijala."

''Theirworld'' procjenjuje da ima oko milijun izbjegle djece koja ne idu u školu, pa su u opasnosti da budu odvučeni na prisilan rad, u rani brak, eksploataciju i ekstremizam.

Dobrotvorna grupa želi proširiti praksu takozvane duple smjene koja već dobro funkcionira u školama u Libanonu.

BEN HEWITT, DIREKTOR KAMPANJE THEIRWORLD:

"Lokalna djeca mogu ići u školu prijepodne, a popodne se učionice otvaraju za izbjegličku djecu. Vidjeli smo da ovaj plan funkcionira odlično. Samo ove godine školu pohađa oko 200 tisuća djece. Sada nam je namjera da proširimo taj plan i pribavimo financije te otvorimo milijun mjesta u Jordanu, Turskoj i Libanonu."

A u ovoj školi, trojica braće izvode pjesmu o bježanju iz rata u Siriji.

ABDULRAHMAN, 12-GODIŠNJI IZBJRGLICA IZ SIRIJE:

"Kad porastem, pisat ću zabavne pjesme. Jer ne volim pisati o bijedi. Ja volim radost."

Hewitt kaže da smještaj u školi ne znači samo učenje:

"Prije svega, to im daje dugoročniju nadu. A pruža im i kratkoročnu stabilnost, vraća ih u učionicu. Pa se nalaze u sigurnom okruženju, uče i fokusirani su."

Ova dobrotvorna organizacija se nada dobijanju podrške za svoju kampanju uoči donatorske konferencije o Siriji, koja će se održati slijedećeg mjeseca u Londonu.

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice

Mladi reperi iz Sirije - podsjetnici da izbjeglu djecu treba vratiti u učionice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost

Predsjednički kandidati, Republikanci bili su saglasni u osudama Obamine spoljne politike i upozorenjima da bi Hillary Clinton nastavila istim putem.

Vodeći kandidati za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Republikanci, sinoć su imali šestu po redu televizijsku debatu. Ključne teme bile su američka spoljnaj politika i dalji ekonomski rast. Osim međusobnih osporavanja i kritika u tom domenu, predsjednički kandidati nisu se štedjeli ni kada bilo riječi o osobnim kvalitetima nužnim za uspješno obavljanje dužnosti i funkcija predsjednika Sjedinjenih Država.

Debata je održana u Južnoj Karolini, nešto manje od tri tjedna od prvih preliminarnih unutar-stranačkih glasanja. Iako je učestvovalo manje predsjedničkih kandidata nego ranije, debata je bila vrlo dinamična i iskričava.

Jedna od prvih iskri bila je negativna ocjena Jeba Busha o prijedlogu Donalda Trumpa da se muslimanima koji nisu američki državljani zabrani ulazak u Sjedinjene Države:

"Nadam se da će te taj prijedlog ponovo razmotriti jer bi takvom politikom bilo nemoguće graditi koaliciju potrebnu da se porazi ISIS."

"Ja želim sigurnost našoj zemlji. Imamo vrlo ozbiljan, ogroman problem sa radikalnim islamom. I to ne samo ovdje. To je problem širom svijeta."

Varnica je bilo i između Teda Cruza i Donalda Trumpa zbog Trumpovih tvrdnji da Cruz, rođen u Kanadi ne može biti američki predsjednik:

"Vidim da je Donald zabrinut padom podrške u Iowi. Činjenica je da je zakon jasan. Po tom zakonu, starom godinama, dijete američkih državljanja rođeno u drugoj zemlji je državljanin Sjedinjenih Država."

"Ja već znam da će Demokrati podnijeti sudsku tužbu. Nad vašom glavom visi velika tužba i ako budete nominirani za predsjednika, ko zna da li će te moći ući u predsjednički ured."

Povod za varnice između Marca Rubia i Chris Christia bilo je pitanje ko je od njih bolji konzervativac:

"Dopada mi se Chris Cristie, ali mi ne može dozvoliti da imamo predsjednika koji podržava nefukcionalne obrazovne programe. Ne možemo dozvoliti da imamo predsjednika koji podržava kontrolu oružja."

"I meni se dopada Marco Rubio. Prije dvije godine rekao je da sam konzervativni reformator kojeg New Jersey treba. To je bilo prije naših kandidatura, dok mu nisam bio konkurent."

Ben Carson, tokom debate dosta sudržan, upororio je da optužbe i kontra-optužbe, štete jedinstvu stranačkog članstva i republikanskog biračkog tijela. A, praktično, jedino o čemu su sinoć bili saglasni predsjednički kandidati, Republikanci bile su osude spoljne politike predsjednika Obame i upozorenja da bi tu politiku mogla nastaviti Hillary Clinton, Demokrata.

Chris Christie je istakao:

"Ne možete dozvoliti Hillary Clinton da u još jednom mandatu produži Obamino vođstvo. Neću to dati ako budem nominiran."

Marco Rubio je takođe bio vrlo oštar.

"Ona bi bila katastrofa. Hillary Clinton nije kvalificirana, nije sposobna, da bude predsjednica Sjedinjenih Država."

Odmah nakon debate, predsjednički kandidati, Republikanci, vratili su se kampanjama koje vode u Iowi i New Hampshire-u. Preliminarna, unutar-stranačka glasa u Iowi uslijediće 1, a u New Hampshire-u 9. februara.

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Norveška: Specijalni program imigrante podučava zapadnim vrijednostima i zakonima

Norveški obrazovni program za migrante I izbjeglice, čiji je fokus ponašanje prema ženama, privlači pažnju, osobito nakon masovnih napada na žene u Kelnu u Njemačkoj tokom novogodišnje noći. Izvještaji da muškarci sa Srednjeg istoka, iz sjeverne Afrike I Azije seksualno napastvuju žene u Njemačkoj, Švedskoj I drugdje, doveli su do bijesa širom Evrope. Kako izvještava Zlatica Hoke, vlade su primorane da traže rješenja, uključujući I deportaciju onih koji vrše takva djela, ali I obrazovanje imigranata o zakonima I vrijednostima zapadnih zemalja.

Centar Hero Kompetanse u gradu Stavanger na sjeveru Norveške nudi časove norveškog jezika I kulture za izbjeglice I azilante. Mnogi polaznici na časovima dolaze iz zemalja u kojima žene gotovo da nemaju nikakvu slobodu.

U mojoj rodnoj zemlji, žene samo sjede kod kuće, pripremaju hranu I čiste. One samo rade u kući. Na primjer, ja sam morao donositi odluke u ime žena. To sam mislio I kada sam tek došao u Norvešku. Ali sada se slažem da su I žene I muškarci zajedno dio istog sistema, kaže Heinok Brane, azilant iz Eritreje.

Važan dio treninga se fokusira na sprječavanje silovanja.

Jedan dio treninga se odnosi na sprječavanje silovanja I podučava migrante o norveškim društvenim kodovima, kaže Linda Hagen, iz migrantskog centra Hero Kopetanse.

Dvogodišnji pilot program je privukao pažnju I drugih evropskih zemalja nakon izvještaja o seksualnim napadima na žene u Evropi, koje su počinili stranci. Njemački zvaničnici su objavili oštre mjere protiv takvih zločina.

Stranci koji počine zločin u Njemačkoj će ubuduće biti brže deportovani, na osnovu prijedloga kojeg sam iznio zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova. Oni će također brže izgubiti I izbjeglički status, rekao je njemački ministar pravde Heiko Maas.

Grupe za ljudska prava I muslimani su takve korake nazvali ishitrenim I neopravdanim.

Opet smo svjedoci kako se žene zlostavljaju, I diskriminiraju. Ali to pitanje nikada nije privuklo pažnju koju je I ranije trebalo imati. Bilo bi poražavajuće to pitanje povući sada u vezi sa izbjeglicama. Mi moramo o tome razgovarati, ali ne na račun izbjeglica. To je jedan općenit problem. A dio rješenja su oštrije kazne za seksualni zločin, to podržavamo, rekao je Aiman Mazyek, predsjednik njemačkog muslimanskog vijeća.

Švedski premijer Stefan Lofven je obećao temeljitu istragu navoda da je policija prikrila optužbe o seksualnim napadima koje su počinili mladi migranti na jednom muzičkom festivalu u Štokholmu. On je istakao da zlostavljanje žena nije novi fenomen.

Seksualno zlostavljanje se nije tek sada pojavilo. Nažalost to je već dugo problem I mnoge žene godinama prolaze kroz to, rekao je gospodin Lofven.

Napadi na žene koje su počinili stranci u Kelnu su doveli do masovnih anti imigrantskih prosvjeda u Njemačkoj, ali su također podstaknuli I debatu o široko raširenom zlostavljanju žena u mnogim zemljama, kao I nedostatku zakona o zaštiti žena.

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost

SAD: Mnogo oprečnosti i poneka saglasnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG