Linkovi

Aktuelno

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila

Najveća novost međunarodnog sajma automobila u Detroitu neće biti automobili, nego ono što proizvođači ugrađuju u njih.

Prije pet godina, tokom 2009., američka automobilska industrija bila je na ivici kolapsa. Kupci su jednostavno prestali kupovati nove automobile u godini najvećeg ekonomskog nazadovanja zabilježenog u Sjedinjenim Državama od vremena Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća. Velikim finansijskim podsticajima federalne vlade spašeno je od propasti nekoliko najvećih američkih proizvođača automobila i sada revitalizirana auto-industrija pokazuje, i na sajmu automobila u Detroitu, da je ponovo jaka, dinamična, tehničko-tehnološki u korak sa brojnim stranim konkurentima.

Najveća novost međunarodnog sajma automobila u Detroitu, srcu američke automobilske industrije, neće biti automobili, nego ono što proizvođači ugrađuju u njih, ističe Michael Caudill, automobilski ekspert:

"Svaki proizvođač lansira nešto tehnološki novo, bilo da je to adaptibilna takozvana cruz-control, ili pametna tehnologija samo-zaustavljanja vozila, ili pak samo-programirajuća, vozaču najprikladnija, unutrašnjost vozila...."

U susretu sa novinarima, uvodu u sajamsku smotru, Bill Ford Jr., izvršni predsjednik FORD-a je podsjetio:

"Moj pradjed je promijenio je svijet načinom proizvodnje modela T. Mi sada imamo istu mogućnost, ali sa poptuno novim izazovima koji stoje pred nama."

Tehnologija i mobilnost bile su FORD-ove teme tokom dvodnevne prezentacije upriličene za stručnjake i novinare. Mark Fields, izvršni direktor FORD-a, p tome je rekao:

"FORD-ova pametna mobilnost, kako mi kažemo, je koncept, plan da budemo lider u proizvodnji vozila za vožnju neovisnu od vozača, njihovog znanja i iskustva."

FORD testira kretanje takvih, od vozača neovisnih vozila, u svim vremenskim uvjetima, vjerujući da će do 2020. godine imati sistem za poptuno autonomnu, automatiziranu vožnju. Istovremeno, otvara prodajne centre širom svijeta u kojima će potencijalni kupci imati uvid u tehnološke novine, nove aplikacije namijenjene kupcima i programe nagrada za dugotrajnu opredjeljenost FORD-ovim vozilima.

Tokom protekle godine prodaja novih automobila u Sjedinjenim Državama bila je najmasovnija u prethodnih deset godina podjeća Michael Caudill:

"Brojke idu naviše. I analizirajući ih, vidljivo je da je u odnosu na prošlu godinu najviše, čak 11 odsto, porasla prodaja manjih džipova, po cijeni pristupačnijih od sedana srednje klase."

Da bi zadovoljili tražnju, američki proizvođači morali su povećati proizvodnju. Tražnja će i dalje rasti, smatra Kevin Kerrigan. ekonomski analitičar:

"Za Sjevernu Ameriku to je bilo oko 17 i po miliona vozila u prošloj, a oko 18 miliona u ovoj godini."

Većinu modela koji će se naći u prodaji potencijalni, ovogodišnji, kupci će moći vidjeti i na sajmu u Detroitu, čija se vrata za njih otvaraju 16. januara. Jedan od bitnih elementa za i protiv biće potrošnja, naglašava Michael Caudill:

"To je jednostavno.... koliko maksimalno kilometara po litri goriva? To je bitan dio strategije auto-proizvođača, njihove poslovne politike... Koliko pređenih milja, ili kilometara, sa rezervarom goriva?"

Benzin je upravo sada za američke prilike jeftin – u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država manje od dva dolara po galonu, odnosno manje od 50 centi po litru. Bez obzira na te cijene, automobili sa ekonomičnom potrošnjom i automobili na elektro-pogon dominiraju na sajmu u Detroitu. U godinama koje slijede proizvođači su pred još oštrijim zahtjevima dodaje Michael Caudill:

"Svi proizvođači će do 2025. godine morati ispuniti stroge ekološke zahtjeve i zadate, znatno niže norme potrošnje goriva. I zato žure da te uvjete ispune, što prije to bolje."

Međunarodni sajam automobila u Detroitu biće otvoren do 24. januara. Jedan od posjetitelja u srijedu, 20 januara, biće, kako je najavljeno, i predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama.

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Optimizam i vjera u Ameriku će biti fokus večerašnjeg Obaminog obraćanja narodu

Optimizam i vjera u Ameriku će biti fokus večerašnjeg Obaminog obraćanja narodu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Anti-imigrantska osjećanja se šire Evropom

Imigraciona kriza u Evropi je ušla u novu fazu nakon izvještaja da su napade tokom Nove godine na žene u Kelnu u Njemačkoj i drugim gradovima organizirale imigrantske grupe. Njemački zvaničnici su izjavili da su gotovo svi osumnjičeni za te napade bili stranci. Jedan od njemačkih zvaničnika je izjavio da, na osnovu policijskih izvještaja i izjava svjedoka, sve nagovještava da su osumnjičeni bili iz sjeverne Afrike ili arapskih zemalja. 19 osumnjičenih je trenutno pod istragom, među njima 14 iz Maroka i Alžira. Deset njih su potražitelji azila, od kojih je devet stiglo u NJemačku nakon septembra prošle godine.

U isto vrijeme, Švedske vlasti sada moraju odgovoriti na navode da je policija sakrila od javnosti slične napade na žene u Švedskoj. Dok talas imigranata iz sjeverne Afrike, srednjeg istoka i dijelova Azije i dalje pristiže na evropska vrata, vlade se bore da utihnu anti-imigrantska osjećanja u zemljama domaćinima.

Hiljade prosvjednika je izašlo na ulice Leipziga na istoku Njemačke pozivajući na toleranciju nakon talasa anti imigrantskih prosvjeda koje je organizirala Legida, lokalni ogranak njemačke desničarske nacionalističke grupe Pegida. Anti-imigrantske grupe već dugo prosvjeduju protiv, kako kažu, islamizacije zapada, a izvještaji o napadima na žene u Kelnu i drugim gradovima tokom novogodišnje noći su samo podpomogli takve prosvjede.

Te muslimanske izbjeglice su započele općenit teroristički napad, napad na žene u NJemačkoj, na bjelkinje, plavuše, kaže Tatjana Festerling, liderka grupe Pegida.

Oni koji se protive imigraciji u Njemačkoj se krive za niz napada na ljude iz Pakistana, Sirije i Afrike u nedjelju navečer u Kelnu. ALi mnoge žene su izašle da prosvjeduju protiv nasilja.

Pegida me danas čini ljutom. Svi znamo da Pegida, kao i huligani koji su se danas okupili, uopće ne mare za prava žena. Oni uvijek koriste priliku dođu da pretuku strance. Za njih to znači širiti propagandu, a ne boriti se protiv seksizma, kaže Emily Michels, članica grupe Cologne Against Far Right.

U isto vrijeme se u švedskim medijskim izvještajima optužuje policija za nastojanja da prikrije činjenicu da su imigranti bili odgovorni za većinu napada tokom praznika u toj zemlji. Državni šef policije Dan Elliasson je jučer izjavio da se takvi navodi moraju istražiti.

Moramo prodrijeti u srž tih navoda, i ako oni imaju ikakvu osnovu, moramo naći rješenje i pronaći da li je iko išta pogrešno uradio.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da se nekontrolirani priliv imigranata mora spriječiti.

Moramo intenzivirati borbu protiv uzroka zbog kojih ljudi bježe. To želimo postići ove godine i tek ćemo tada moći vidno smanjiti broj izbjeglica. To je sasvim jasno. Ali također imamo i zadatak da ih integriramo. To je ono o čemu svako ovdje priča, šta može biti najbolji metod integracije. Znamo da je za integraciju potrebno otvoreno društvo, ali i izbjeglice također moraju biti voljne poštovati naša pravila i vrijednosti, rekla je Angela Merkel.

Za neke koji su odrasli u kulturi haosa i nasilja, to će možda biti najteži dio procesa integracije.

Optimizam i vjera u Ameriku će biti fokus večerašnjeg Obaminog obraćanja narodu

Washington, Jan. 12, 2016.

Ovo je posljednje obraćanje naciji predsjednika Obame, kako se bliži kraj njegovog dvostrukog mandata, i novi izbori. Analitičari kažu da će vjerovatno zbog toga predsjednikov govor, pred oba doma američkog Kongresa, biti fokusiran možda čak više na njegova postignuća za ovih proteklih 8 godina, nego , kako je uobičajeno, ekonomsko i diplomatsko stanje u kojem se zemlja nalazi. Ipak, to dvoje je itekako povezano, kažu iz Bijele Kuće, jer su mnog postignuća predsjednika, kako u unutrašnjoj, tako i u vanjskoj politici, utjecala na dobro stanje u kojem se Sjedinjene Države trenutno nalaze.

“Otkako sam preuzeo predsjedničku dužnost prije sedam godina, u vrijeme krize, mislim da nikada nisam bio optimističniji o narednoj godini, nego što sam to sada.”, kazao je nedavno predsjednik Obama.

Upravo taj optimizam ne samo za 2016. godinu, nego za budućnost - je ono što će, kažu iz Bijele Kuće – predsjednik Obama predstaviti u večerašnjem obraćanju Kongresu i američkom narodu.

Za razliku od prošle godine, kada je predsjednik predstavio konkretne prijedloge , kao što su to besplatni državni fakulteti, i povećanje bezbjednosti u kibernetičkom prostoru, ove godine će fokus govora biti na dugogodišnjim izgledima za zemlju, kao i argumenti protiv pesimizma koji se u posljednje vrijeme oslikava u ispitivanjima javnog mnijenja. Predsjednikov sekretar za medije, Josh Earnest, kaže:

“Ono što danas čujemo od republikanaca je strah od budućnosti, anksioznost, nesigurnost zbog promjena u svijetu. Medjutim, činjenice ukazuju na to da su Sjedinjene Države danas u boljem položaju od gotovo svih drugih zemalja u svijetu, sposobne da iskoriste šanse koje leže u budućnosti. ”

Predsjednik će večeras takodjer govoriti o svojim postignućima , otkako je preuzeo dužnost u januaru 2009. pa do danas.

“Teče već 70-ti mjesec po redu otkako su nova radna mjesta u porastu. Sveukupno je do sada otvoreno 14 miliona novih poslova. Pobojlšali smo i škole, i načine plaćanja visokog obrazovanja. Uložili smo u čistu energiju, i postavili zemlju na stazu ka budućnosti s drastično smanjenim ispuštanjem ugljen dioksida. ”, kazao je predsjednik nedavno.

U svijetu vanjske politike, Obama će govoriti o nedavnim diplomatskim uspjesima kao što je normaliziranje veza sa Kubom, postozanje sporazuma sa Iranom o nuklearnom programu, dogovor o borbi protiv klimatskih promjena.

Profesor sa Univerziteta George Washington ,Matthew Dallek , dodaje da je vjerovatno da će predsjednik Obama govoriti i o pitanju terorizma, i borbi protiv ISIL-a.

Branit će svoju politiku kada je upitanju ISIL, a vjerovatno kritizirati ideju nekih prema kojoj se problem rješava slanjem kopnenih američkih trupa u Iraq i Siriju , tj. novim ratom” , kaže Dallek.

Usprkos strahu mnogih kada je pitanju stanje nacionalne sigurnosti, zvaničnici Bijele Kuće kažu da predsjednik nije nikada bio tako uvjeren u sposobnost Amerike da se uspješno nosi sa izazovima. Upravo to je poruka koju će Obama željeti prenijeti narodu.

INDA:

Dzeilana, u vrijeme obraćanja predsjednika Obame naciji, stižu i novi nalazi najnovijih ispitivanja javnog mnijenja kada su u pitanju predstojeći predsjednički izbori?

Džeilana: Tačno - Donald Trump se nalazi u vodjstvu, iako mu se dobrano u popularnosti približio senator Ted Kruz, pa je tako sada razlika izmedju njih dvojice vrlo mala, 3 ili 3 posto, dok svi ostali republikanski kandidati jako zaostaju. A u demokratskom taboru veliko iznenadjenje : Bernie Sanders je prevazišao HIllary Clinton za 14 bodova u saveznoj državi New Hampshire, prema najnovijem ispitivanju - 53 prema 39 posto za Sandersa. Još neka ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na blagi pad popularnosti gospodje Clinton. Nakon posljednjeg Obaminom govora naciji, i naznaka da bi možda i podpredsjednik Biden mogao revidirati svoju odluku da se ne natječe - pažnj a američke javnosti će se zasigurno fokusirati na izbor novog predsjednika...

Inda; Hvala ti Džeilana na izvještaju.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG