Linkovi

Aktuelno

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga

Zagrijavanje atmosfere, topljenje morskog leda i povećanje broja šumskih požara su neke od posljedica koje ne mimoilaze i američki artički krug.

Delegacije dvadesetak zemalja prisustvuju ekološkoj konferenciji u Anchorage-u, američka savezna država Alaska, posvećenoj efektima klimatskih promjena na vrlo osjetljivi eko-sistem Artika. Delegacija Sjedinjenih Američkih Država, u čijem su sastavu predsjednik Barack Obama i državni sekretar John Kerry, domaćin je brojnih susreta i razgovora političkih zvaničnika, znanstvenika i predstavnika nevladinih organizacija, a zajednička tema koja dominira je kako zaustaviti negativne uticaje klimatskih promjena na krajnjem sjeveru naše platete.

Za stanovnike Aljaske nema dileme – podržavaće borbu protiv negativnih klimatskih promjena, ističe Lee Stephen, lider jednog od autohtonih plemena sa Alaske:

"Mi smo vrlo, vrlo zabrinuti zdravljem naše majke Zemlje. Alaska ne doprinosi globalnom zagrijavanju, ali to otopljavanje pogađa Alasku."

Rast temperature zemljine atmosfere, topljenje morskog leda i povećanje broja šumskih požara su samo neke od posljedica koje ne mimoilaze američki artički krug.

Obraćajući se učesnicima konferencije predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je, pored ostalog, istakao:

"Ovdje smo da razmotrimo izazov koji može obilježiti ovo stoljeće dramatičnije nego mnoga druga dešavanja. To je urgentna i rastuća opasnost klimatskih promjena. Naša saznanja o tome svaki dan su sve veća, svjesni smo da naše aktivnosti na mnoge načine ubrzavaju nepovoljne promjene. Nauka to dokazuje i uvjerava nas da je nekada daleka prijetnja sada vrlo realna i prisutna."

Jedan od povoda za zabrinutost stanovnika Alaske je i odluka predsjednika Obame da naftnoj kompaniji Shell bude dozvoljeno da poveća broj naftnih bušotina uz obale Alaske. Neposredno pred odlazak na konferenciju on je posebno naglasio:

"To nije odluka bez pokrića. Shellu je jasno predočeno da mora potpuno poštovati naše vrlo rigorozne standarde."

U zajedničkom saopštenju čelnici delegacija okupljenih u Anchorage-u istakli su da će zemlje koje predstavljaju nastaviti istrajavati na provođenju mjera i postupaka kojima se usporava globalni rast temperature i zagađivanje zemljine atmosfere.

Osim učešća na konferenciji, predsjednik Obama je danas, drugog dana boravka na Alaski, razgovarao i sa liderima plemena koja žive na području te savezne države. Predsjednik se sa njima susretao i ranije, u Bijeloj kući. Za današnji susret je rekao:

"Moj ključni motiv je mogućnost direktnog kontakta i prilika da čujem što je to što autohtono stanovništvo Alaske brine. Ostvarili smo veliki napredak obezbjeđujući pomoć za mlade, proširujući mogućnosti zdravstvenog osiguranja i pružanja pomoći u slučajevima većih nepogoda."

Predsjednik Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio američki artički krug i u razgovoru sa predstavnicima plemena Alaske izrazio je nadu da svojim trodnevnim boravkom otvara vrata za njihove slične slične susrete sa predsjednicima koji će doći poslije njega.

Stanovnici Alaske su, uz prosvjede protiv odluke o dozvoljavanju proširenja obima naftnih bušenja, pozdravili odluku predsjednika Obame o zvaničnom vraćanju originalnog imena najvećeg planinskog vrha na Alaski. Riječ je o planini Denali, krajem 19. stoljeća preimenovanoj u Mount McKinley u čast američkog predsjednika Williama McKinley-a.

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Hillary Clinton gubi podršku zbog kontroverze o e-mail porukama

State department je objelodanio nova dokumenta od oko 7 hiljada strana zvaničnih e-mail poruka Hillary Clinton poslatih sa njenog privatnog servera dok se nalazila na funkciji državne tajnice. Oko 150 od tih poruka objavljenih jučer je retroaktivno dobilo status povjerljivih poruka. Vodeća kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju gubi podršku dok se kontroverza o njenim email porukama produbljuje. Ali, kako se čini, ova kriza se neće brzo okončati, jer više od polovina zvaničnih email poruka Hillary Clinton se mora pomno pregledati.

Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je Hillary Clinton od maja mjeseca izgubila oko 20% podrške demokratskih glasača, a senator iz Vermonta Bernie Sanders joj se približava po popularnosti koja stalno raste. U saveznoj državi Iowi, on se nalazi samo 7 poena iza Clintonove, a u New Hampshire-u već prednjači. Obje savezne države su od ključne važnosti na preliminarnim izborima.

Analitičari vjeruju da je smanjenje podrške za Clintonovu uzrokovano svakim novim objavljivanjem zvaničnih email poruka koje su poslate sa njenog privatnog servera. Oko 150 poruka iz najnovije grupe koja je objavljena je dobilo status tajnih poruka, uz 63 poruke iz prethodno objavljene grupe State department je jučer razjasnio da nijedna od tih poruka nije sadržavala povjerljivi meterijal u vrijeme kada je poslata.

Iako nešto nije smatrano povjerljivim u to vrijeme, tokom vremena je moglo postati povjerljivo s obzirom na izvor informacija. Stoga smo morali neke poruke proglasiti povjerljivim kako bi zaštitili te izvore, rekao je glasnogovornik State departmenta Mark Toner.

Clintonova je rekla da je slijedila pravila koja su postojala u vrijeme kada su poruke poslate.

Stalno ponavljam da nisam slala niti primala povjerljive materijale i vjerujem da će to svi shvatiti kada se ovaj cijeli proces završi. Dokazaće se ono što govorim, rekla je Hillary Clinton.

Analitičari kažu da, čak i ako se pokaže da je u pravu, Clintonova ipak nije dobro vladala situacijom vezanom za kontroverzu oko emaila.

Ona nije prirodno nadarena za kampanju. Ostavlja dojam da je malo isprogramirana i ukočena. Da, ona govori prave stvari o jednakosti, pravdi, minimalnoj nadnici i sličnim stvarima. Ima pravi program ali ne i pravu karizmu kada su u pitanju američki glasači, smatra Stuart Rothenberg, politički analitičar.

Do predsjedničkih izbora ima još više od godinu dana, i analitičari kažu da Clintonova ima dovoljno vremena da se oporavi.

Konferencija o klimatskim promjenama na Aljasci

August 24, 2015 , fotografija Obalen straze Sjedinjenih Drzava

Američki predsjednik Barack Obama danas odlazi na Aljasku, kako bi se sreo sa stanovnicima ove američke savezne države na krajnjem sjevero-zapadu zemlje, i obratio se govorom na konferenciji na koju se okupljaju američki i stranic zvaničnici, naučnici i lokalci, da bi razgovarali o posljedicama klimatskih promjena na region Arctica.

Cilj konferencije nazvane GLEČER/GLACIER, prema saopćenju Bijele Kuće, je još jednom osvijetliti problem utjecaja visokih temperatura na područje Arktika, kao i ostatka svijeta, te razmotriti šta se može učiniti da se to ublaži.

U svom redovitom obraćanju nedjeljom, predsjednik Obama je rekao da ljudi sa Aljaske već osjećaju te posljedice.

"Šumski požari su sve češći; moćnije su i oluje jer se led sa sjevrnih voda brže topi. Erozija priobalnog područja je izuzetno ubrzana - na nekim područjima čak više od tri stope godišnje. Glečeri Aljaske se tope mnogo brže, što prijeti tursimu, i podiže nivo mora. Ako ne učinimo ništa, predvidja se da će se temperatura na Aljasci podići za 6 do 12 stupnjeva do kraja ovog stoljeća, što će mnoge grane industrije promijeniti zauvijek. "

Domaćin današnje konferencije - američki State Department - saopćava da iako ova konferencija nema direktnu vezu sa konferencijom UN-a koja će se održati krajem godine , ona će zasigurno potaknuti političku volju u tom smjeru. Konferencija UN-a inače za cilj ima kreirati jedan obavezujući plan glede klimatskih promjena.

Inače, današnja konferencija na Aljasci je uslijedila kratko nakon izvještaja NASA-e u kojem se predstavljaju podaci koji ukazuju na to da se nivo mora podiže brže, kao rezultat globalnog otopljavanja. Josh Vilis iz NASA-e tvrdi da će se taj trend nastaviti.

"Očekujemo nastavak takvog trenda. Kako se planeta sve više zagrijava, normalno je da oceani odgovaraju na to, pa će se ledeni pokrivač, i glečeri brže topiti, što opet doprinosi rastu nivoa mora."

Mnogi naučnici upozoravaju da će rast temperature za više od dva stupnja Celzija u odnosu na nivoe pred-industrijske ere, voditi ekstremnim vremenskim uvjetima i rastu mora, što će imati posljedice po cijeli svijet.

Na današnjoj konferenciji na Aljasci se razgovara o suradnji, obnovljivoj energiji, jačanju sposobnosti da se hitno odgovori na hitne situacije, kao i spriječavanju nereguliranog ribarenja u području Arktika.

Organizacija za zaštitu zdravlja žene optužena za prodaju dijelova tijela abortiranih beba

Sjedište organizacije Planirano Roditeljstvo

Ženska zdravstvena organizacija koju finansira američka vlada nalazi se na svim naslovnicama nakon pojave nekolicine video snimaka koji prikazuju neke od zaposlenih kako raspravljaju na temu korišćenja abortiranog fetalnog tkiva za medicinska istraživanja.

Grupa odgovorna za skrivene snimke, koja se inače bori protiv abortusa, tvrdi da zaposleni koji se prikazuju na snimku nude dijelove tijela abortiranih beba na prodaju, što je optužba koju ova organizacija oštro negira

Na snimku se vide i čuju liječnici, odnosno uposlenici organizacije Planned Parenthood - Planirano Roditeljstvo - kako procjenjuju koliko se može novaca dobiti po uzroku dijela abortiranog tijela. Grupa koja se bori protiv abortusa, pod nazivom Centar za medicinski Napredak , je tajno snimila procese unutar rečene organizacije , a potom ih pustila u javnost.

Na jednom snimku se takodjer čuje kako jedan od liječnika pita : „Da li se radi o uzorku starom osam,devet nedelja ili o uzroku iz drugog trimestra ?“

Članovi grupe protiv abortusa navodno su - pozirajući kao potencijalni kupci fetalnog tkiva za medicinsko istraživanje - , raspravljali o prodaji dijelova tijela beba sa zaposlenima u Klinici Planirano Roditeljstvo , koju finansira američka vlada.


Ovu optuzbu organizacija čvrsto odbija, i tvrdi da jedino naplaćuje proviziju kako bi pokrili svoje troškove.

„ Želim da budem veoma jasna. Tvrdnje da Klinika Planirano Roditeljstvo profitira od doniranog fetalnog tkiva nisu tačne.“, kaže Cecile Richards iz klinike Planirano Roditeljstvo

I dok je profitiranje od doniranog fetalnog tkiva u Saveznim Američkim Državama ilegalno , organizacije mogu da ga koriste za medicinska istraživanja ako majka da svoj pristanak. Ali konzervativni zakonodavci su medju onim Amerikancima koji smatraju da je to i dalje nepravedno.

Senator Tim Scott kaže
„ Ovo je problem naše ljudskosti.”

... dok Senator Joni Ernst dodaje:
„ Planirano Roditeljstvo prodaje dijelove tijela nerodjenih beba.“

U svakom slučaju , medicinski istraživači u Americi rade sa fetalnim tkivom već decenijama. Upravo ono je pomoglo u otkrivanju polio vakcine, a takodje pomaže i u liječenju bolesti kao sto su Parkinsonova i AIDS.
Molekularni biolog Akhilesh Pandey koristi fetalno tkivo u svojoj labaratoriji na Johns Hopkins Univerzitetu u Marylandu.On naglašava:

„ Imamo koristi od svakog napretka koji je postignut zahvaljujući korištenju fetalnog tkiva - kao što su testovi za trudnoću, biomarkeri za rano uspostavljanje dijagnoze raka, tretmani za odredjene vrste anemije .“

Pandey navodi kako fetalne ćelije mogu da rastu i zamijene ćelije izgubljene usljed bolesti kod odraslih ljudi.

„ Kada se ćelije administriraju u ljude – na primjer u mozak,srce,ili zglobove – one imaju svojstva koja mogu pomoći u oporavku.“


Ali neki protivnici abortusa kažu da korišćenje fetalnog tkiva nije etički ispravno.
Arina Grossu je član Savjeta za porodična istraživanja u Washingtonu.

Fetalne ćelije koje su proizašle iz preuranjenog porodjaja ili na primjer iz krvi pupčane vrpce nakon što se žena porodi, može biti korišćena. Ali u slučajevima gdje je dijete moralo da umre u procesu, ili da bude ubijeno zarad tih ćelija, to nije etički.“

Doktor Pandey vjeruje da ako pristup fetalnom tkivu bude ograničeno, naučnici će imati limitirane opcije.

Mislim da će nas to vratiti mnogo godina unazad i na žalost--u nekim slučajevima—možda će nam trebati mnogo desetljeca zato što ne znamo kojim bi postupkom mogli zamjeniti proces koji se dešava u razvitku fetalnog tkiva.“


Dok se javne rasprave oko izvora fetalnog tkiva nastavljaju, naučnici kao sto je Dr. Pandey nastavljaju da rade sa prilagodljivim ćelijama kako bi razvili vakcine i potencijalne iscjeljivače za bezbrojne ljudske bolesti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG