Linkovi

Aktuelno

Samantha Power: Očekujem da će Rezolucija o Srebrenici biti prihvaćena

Samantha Power, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima

Ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim narodima poručuje: ''Nikad nećemo zaboraviti, i tragat ćemo za pravdom do kraja svijeta.''

VOA: Gospođo ambasador, vaš je govor maloprije bio vrlo upečatljiv. Možete li nam reći nešto o vašim osobnim iskustvima na Balkanu, kako ona utječu na vaš sadašnji rad kao diplomate?

SP: ''Jedna od stvari koje sam spomenula u mom govoru je vrijeme dok sam bila reporter u Sarajevu, kada sam čula da će Srbi ući u sigurnu zonu Srebrenice i kada sam mislila da je to jako loše, ali nikad nisam bila u stanju zamisliti da će bosanski Srbi krenuti u istrebljenje bosanskih muslimana, muškaraca i dječaka koji su živjeli u zaštićenoj zoni. To je bilo nešto nezamislivo za mene kao mlade reporterke, kada nisam znala stvari u svijetu kao što sam ih možda trebala znati. Danas, u mom poslu, ako vidim činjenice i da one dolaze iz dva, ili tri, ili više izvora..., ako vidite izvještaje o napadima plinom na civile, ili o napadima kazetnim bombama, ili o gulag logorima u Sjevernoj Koreji, i te činjenice su dobro dokumentirane, onda to morate u sebi obraditi i morate to iznijeti u institucijama vlasti, bilo u vladi Sjedinjenih Država ili u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih Nacija. Morate se neumorno zalagati, ne smijete gledati unatrag i misliti da ste možda mogli učiniti nešto drugo. Moja predanost ljudskim pravima, pravdi, sprečavanju masovnih zločina, pomirbi nakon sukoba, sve to za mene osobno izrasta iz izvještavanja o ratu u Bosni i Hercegovini, ali i iz toga što sam makar izdaleka, iz Sarajeva, bila svjedokom sistematskog pokolja 8 hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka.''

VOA: Sljedeći tjedan, u Vijeću sigurnosti, očekujemo predstavljanje rezolucije u povodu 20.-te godišnjice Srebrenice, čiji tekst predlaže Britanija. Rusija, kako smo čuli, izlazi sa kontra-prijedlogom koji ne spominje Srebrenicu. Kako stoje stvari sa rezolucijom, očekujete li da će biti usvojena?

SP: ''Očekujem da će biti prihvaćena. Želim pružiti uvjeravanja, prije svega, narodu Bosne i Hercegovine da postoji široki globalni konsenzus o tome što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. Nema puno zabune oko toga. Iz političkih razloga, neki mogu željeti odvratiti pažnju. Na nesreću takve su stvari u svijetu. Ali, jedna od stvari koja se reflektirala na naše pregovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti je to da je poznavanje činjenica o Srebrenici postalo opća stvar. Bosansko-hercegovački historičari, novinari su pisali, obitelji su i ispričale strahotne priče i oni su pobijedili. Obitelji ne mogu vratiti svoje voljene, ali su uspjeli definirati službenu povijest, jednako kao i tribunal za ratne zločine počinjene na teritorijima bivše Jugoslavije. Očekujemo da će rezolucija reflektirati činjenice i nećemo prihvatiti ništa manje od toga.''

VOA: U svom govoru, rekli ste da bi se oni koji niječu da je riječ o genocidu trebali osjećati posramljeni i poniženi. Na koga ste mislili?

SP: ''[Ha, ha,] postala sam diplomata pod stare dane, dakle recimo samo da oni koji niječu genocid i ne uzimaju u obzir realnost, oni pokušavaju iskriviti historijske činjenice koje su bile obilno dokumentirane tijekom 20 godina. Samo trebate otići i vidjeti iskopavanja posmrtnih ostataka - biće ih i ove godine! Ja sam ih vidjela na petoj godišnjici, desetoj, petnaestoj... Bila sam natrag u Srebrenici, vidjela obitelji koje još tuguju jer još nisu nađeni posmrtni ostaci njihovih voljenih. Neki mogu tvrditi da to nije bilo ono što je bilo, ali nitko to ne vjeruje, dakle samo se sramote.''

VOA: Imate li poruku za građane Bosne i Hercegovine?

SP: ''Moja je poruka: nikada nećemo zaboraviti, tragat ćemo za pravdom do kraja svijeta, mislim da smo to već dokazali - nitko tko je optužen za zločine u Srebrenici nije više na slobodi. Još uvijek su u toku sudski procesi u Bosni i Hercegovini, pružat ćemo podršku domaćem sudstvu. Ali, moja glavna poruka je: žao mi je vas i vaših obitelji, ovo za vas mora biti strašno.''

VOA: Hvala vam, gospođo ambasador.

Ambasador Matthew Rycroft: Rezolucija o Srebrenici kao poziv za promicanje mira u BiH i u regiji

Matthew Rycroft

Stalni predstavnik Britanske misije pri UN-u rekao je da se radi o vrlo uravnoteženoj rezoluciji kojom se izražava poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici prije 20 godina, ali koja i gleda naprijed i nastoji izvući pouku iz Srebrenice za sve ljude.

O tome očekuje li da Rusija stavi veto na Rezoluciju Ujedinjenih naroda o Srebrenici, stalni predstavnik Britanske misije u UN-u je rekao:

''Jako mi je drago da smo pred Vijeće sigurnosti iznijeli nacrt ove rezolucije. To je vrlo uravnotežena rezolucija kojom izražavamo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici prije 20 godina, ali koja i gleda naprijed i nastoji izvući pouku iz Srebrenice za sve nas, kao i promicati pomirenje u Bosni i Hercegovini i u regiji. Dakle, ona nije usmjerena protiv nikoga, već je vrlo izbalansirana, i ja očekujem da će je odobriti što je više moguće zemalja. Ja predstavljam Britaniju, ne Rusiju, ali bilo tko tko čita tekst rezolucije zaključit će da se radi o uravnoteženom tekstu, a preostaje i nekoliko dana za pregovore. No, mislim da će je svatko tko je pročita željeti i usvojiti.''

Na pitanje što smatra da bi se trebalo dogoditi u Bosni i Hercegovini kako bi ostvarila napredak, ambasador Rycroft je odgovorio:

''Ja sam proveo mnogo vremena tamo kao ambasador, i pozivao sve strane da zanemare međusobne razlike i udruže se za dobrobit svih ljudi u Bosni i Hercegovini. A to znači da rade na postizanju kompromisa i sporazuma kako bi se ubrzao put vaše zemlje ka Europi. To je dugoročna sudbina Bosne i Hercegovine, na taj način će ona ostvariti stabilnost i prosperitet, sigurnost i pozitivnu budućnost. To je upravo ono na čemu naš ambasador u BiH Edward Ferguson i njegov izvanredni tim trenutno rade. Mi se radujemo dolasku predsjednika Izetbegovića u London u ponedjeljak, i nastavit ćemo surađivati sa svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini u tom pravcu.''

O tome da li bi Daytonski sporazum trebalo izmijeniti kako bi Bosna i Hercegovina funkcionirala kao država, ambasador Rycroft je rekao:

''Mi smo to pokušali, no mislim da je na vodstvu Bosne i Hercegovine da zajedničkim radom osigura da zemlja ima učinkovite institucije koje će joj dozvoliti da napreduje prema Europi. Ako to oni mogu uraditi unutar postojećeg Ustava, onda to moraju učiniti. No, ako smatraju da bi Daytonski sporazum trebao imati amandmane, mi ćemo ih u tome podržati.''

Ambasador Matthew Rycroft: Rezolucija o Srebrenici kao poziv za promicanje mira u BiH i u regiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Ambasador Matthew Rycroft: Rezolucija o Srebrenici kao poziv za promicanje mira u BiH i u regiji

Ambasador Matthew Rycroft: Rezolucija o Srebrenici kao poziv za promicanje mira u BiH i u regiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

SAD: I Chris Christie uskočio....

Ankete o popularnosti do sada kandidiranih i potencijalnih kandidata pokazuju da Chris Christie dobro zaostaje. No, unutar-stranačke predizborne kampanje su u ranoj fazi.

Guverner američke savezne države New Jersey Chris Christie jučer se zvanično uključio u predizbornu kampanju za izbor narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. On je 14. Republikanac koji je do sada odlučio da pokuša izboriti stranačku nominaciju. Kampanja koju će voditi biće, kako je rekao, naporna, teška i neizvjesna.

"Sa ponosom najavljujem moju kandidaturu za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država“ - rekao je Chris Christie na skupu u srednjoj školi koju je pohađao u Livingstonu u New Jerseyu. Uz njega su bili članovi porodice i brojni prijatelji.

"Na mjestu sličnom ovom, pred svima vama, želim da znate da govorim ono što mislim, želim da znate da znam šta Amerika treba sada" - takođe je istakao.

Chris Crhistie zagovara kresanje budžetske potrošnje, obećava kompromise sa Demokratama, spreman je na mnogo agresivniji pristup spoljno-političkim izazovima i tome kaže:

"Sada postoji samo jedna snaga, prijeko potrebna za dobrobit svijeta. To je jaka Amerika koja će voditi svijet, neće se plašiti reći prijateljima da će biti uz njih bez obzira na okolnosti, hrabra reći protivnicima da postoje granice preko kojih ne mogu i da će ih Amerika prisiliti da poštuju te granice."

Amerikancima je i od ranije poznata borbenost Chrisa Christia. Pamte ga i po riječima poput ovih:

"Slušajte... želite da o tome razgovaramo drugom prilikom. Spreman sam, ali do tada, sjedite i začepite usta."

Unatoč svemu, popularnost Chrisa Christia u njegovom New Jerseyu je u padu. Teško će mu biti odmah i brzo popraviti tu popularnost u odnosu na druge kandidate, Republikance, uključujući i za sada najpopularnijeg, Jeba Busha koji članstvu stranke poručuje:

"Mislim da trebamo izabrati kandidata koji zna kako voditi, koji zna kako nas ujediniti, koji ima viziju i koji će tako djelovati."

Za naklonost stranačkog članstva Chirs Christie moraće se boriti i protiv biznismena, milijardera Donalda Trumpa. Trumpova dobra saradnja sa televizijskim kanalom NBC, jaki adut u preizbornoj kampanji, je ugrožena nakon ocjena koje je iznio o useljenicima iz Meksika:

"Oni donose drogu, donose kriminal, siluju... Neki su, prepostavljam, dobri ljudi."

Ankete o popularnosti do sada kandidiranih i potencijalnih kandidata pokazuju da Chris Christie dobro zaostaje. No, unutar-stranačke predizborne kampanje su u ranoj fazi podsjeća analitičarka Karlyn Bowmen i dodaje:

"Imamo dosta njih, Republikanaca, u vrhu, poprilično izjednačenih, sa Jebom Bushom koji vodi. Nekoliko senatora i guvernera stoji nešto slabije. Ukupno, stanje je pihtijasto, tek treba biti oblikovano, a svi kandidati moraće pokazati mnogo više."

U kampanju za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke uključičiće se, kako se očekuje, i guverner Wisconsina Scott Walker i guverner Ohia John Kasich.

SAD: I Chris Christie uskočio....
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

SAD: I Chris Christie uskočio....

SAD: I Chris Christie uskočio....
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG