Linkovi

Aktuelno

SAD: Nemoguće spasiti sve ugrožene morske sisare i ptice

SAD: Nemoguće spasiti sve ugrožene morske sisare i ptice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji

U napadu je poginulo petero članova skupine Fajr Libya - Libijska zora - u gradu Misrata na sjeverozapadu zemlje. Time je potrvđena prisutnost ISIS-a u politički razlomljenoj Libiji.

Na zapadnom rubu svog samoproglašenog kalifata, Islamska država izvela je jučer napad automobilom punim eksploziva na kontrolnoj točki pored libijskog grada Misrata.

Borci Islamske države proglasili su - citiramo - ''rat'' protiv saveza milicija Libijska zora koji ima kontrolu nad Tripolijem. Prisutnost Islamske države vidi se kao neželjeni vanjski igrač u zemlji s brojnim unutarnjim sukobima. Khalifa Ghwell, premijer neslužbene libijske vlade u Tripoliju, je istaknuo:

''Pružat ćemo podršku svim vojnim, policijskim i revolucionarnim snagama u istjerivanju i borbi protiv otpadnika koji su došli u Libiju tvrdeći da predstavljaju islam. Islam se takvih odriče.''

Ova militantna organizacija napala je Libiju nekoliko puta od kraja prošle godine, i time ponovno potvrdila svoj geografski domet iz Iraka i Sirije, gdje su pripadnici ISIS-a navodno razorili prazan zatvor koji je nekoć bio u vlasništvu političkih disidenata u Palmyri.

ISIS i dalje iskorištava trenutke političkog kaosa da bi postigao svoj napredak. Aktivisti tvrde da su vojne snage ubile na desetke ljudi, uključujući civile, u gradu Aleppo na sjeveru Sirije u subotu.

Analitičarka za Siriju, Jennifer Cafarella, kaže da bi snage Islamske države trebalo oslabiti vojnim akcijama prije nego što politička rješenja budu održiva:

''Mene ne zabrinjava sposobnost izgradnje političkih struktura koje će ispuniti vakum, već postizanje vojnog uspjeha na terenu. Izgledi za poražavanje ISIS-a u Siriji trenutno su zaista neznatni.''

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji

ISIS preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Libiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Istekao Patriotski akt, NSA ne može više sama pratiti telefonske razgovore Amerikanaca

NSA


Američka Agencija za Nacionalnu Sigurnost - NSA - je izgubila pravo da sakuplja telefonske podatke američkih gradjana, a nakon što se u Senatu nisu uspjeli dogovoriti o produžetku tog prava. Pristalice programa praćenja i nadgledanja, i sa republikanske i sa demokratske strane , su okrivile senatora Rand Paula, koji je onemogućio usvajanje modificiranog zakona, već usvojenog u Zastupničkom domu Kongresa, kojim bi NSA mogao tražiti od telefonskim kompanija pojedinačne podatke o telefonskim razgovorima gradjana, ime po ime, umjesto da ih sama Agencija prikuplja. Senator Paul se koristio tradicionalnim senatskim regulativama kako bi blokirao usvajanje mjere, sve dok rok nije istekao, a Patriotski akt postao nezakonit.

Da podsjetimo,NSA je taj proces obavljala pod podrškom zakona pod nazivom Patriotski zakon, koji je uveden nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Sada je Senat medjutim objavio da će predstaviti novi nacrt tog zakona, kojim će se reformirati program nadgledanja i praćenja u cilju nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Glasalo se 77 naprema 17 , za početak rasprave o novom tzv. Zakonu Slobode, kojim se daje telekomunikacijskim kompanijama u Sjedinjenim Državama , umjesto kao do sada NSA-u - zadatak da sakupljaju i skladište podatke o telefonskim razgovorima Amerikanaca. Cijeli proces se smatra dijelom američke borbe protiv terorizma.

To je izglasano nakon što je čelnik republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell , odustao od prvobitne namjere da se privremeno produži dozvola NSA-ju da nastavi sa svojim špijunskim programom na američkom tlu.

Senator Mitch McConnell:

"Ne bismo se smjeli jednostrano razoružavati, dok naši neprijatelji postaju sve više sofisticirani, i agresivni. A pogotovo ne bismo smjeli to činiti tražeći osnovu u demagogiji, i dezinformacijama s obzirom na nezakonite radnje Edwarda Snowdena, koji je, koliko znamo, još uvijek u Rusiji."

Tajni program praćenja je 2013. otkrio bivši uposlenik NSA, Edward Snowden, što je izazvalo brojne kritike grupa za zaštitu gradjanskih prava, koji su tvrdili da takav program direktno krši zakon o privatnosti.

Zastupnički dom Kongresa je već usvojio svoju verziju Zakona Slobode, čiji je ko-autor u Senatu Patrick Leahy, demokrata iz savezne države Vermont.

Senator Patrick Leahy, demokrata iz Vermonta:

"Ranije su govorili o tome da se zaštiti država, ali ne baš i pravo na privatnost gradjana. Ovaj prijedlog zakona sada nudi to oboje. Ovim bi se zakonom okončalo masivno prikupljanje i praćenje telefonskih razgovora, a novom reformom bi se ograničilo pravo vlade da šoijunira vlastite gradjane. Ovim bi se takodjer povećala transparentnost, promovirala bi se veća odgovornost, bolja kontrola NSA-a - dakle, nešto što se Patriotskim Aktom nije moglo. "

Republikanski Senator Rand Paul, koji je kandidat za predsjednika u utrci 2016., je prevodio pokret protivljenja programu nadgledanja i praćenja. On se koristio pravilima koje postoje u radu Senata, kako bi odgodio glasanje za nekoliko dana - čime se omogućilo da istekne rok za obnavljanje prava NSA-a da provodi program.

Senator Rand Paul, Kentucky:
"Hoćemo li tako lako odustati od svoje slobode? Hoćemo li jednostavno slegnuti ramenima, i prihvatiti što nam se nameće? E pa ja neću to više trpjeti. Ne vjerujem ni da će američki narod to trpjeti. "

Senat će raspravljati o novom prijedlogu zakona do sutra. Ukoliko se prijedlog usvoji bez izmjena, odlazi predsjedniku Obami na potpis. Bez zakona koji Agenciji NSA daje ovlaštenja, ista će morati privremeno obustaviti i druga dva programa, oba u cilju praćenja i nadgledanja, ali na druge načine.

SAD: Nemoguće spasiti sve ugrožene morske sisare i ptice

„Radimo danonoćno, ulažemo ogroman trud da spasimo što više tih lijepih životinja, a kada ne uspijemo zaboli nas do srca."

Nakon izlijevanje nafte iz oštećenog naftovoda tijela uginulih žitotinja sa plaža duž obale centralnog dijela Kalifornije uklanjaju se gotovo svakodnevno. Hiljade i hiljade litara sirove nafte isteklo je 19. maja i ugrozilo priobalnu morsku floru i faunu i prekrilo kilometre i kilometre uskog pojasa rado posjećivanih kalifornijskih plaža. Proteći će godine dok se ne utvrde svi negativni efekti na eko-sitem i prirodno okruženje tog dijela američke obale.

I od tada, od prvog dana izlijevanja, spasioci svakodnevno nastoje očistiti od naslaga sirove nafte što je moguće više životnja. Jedan od centara u kojem se grozničavo, svih 24 sata dnevno, na tome radi je i SeaWorld u San Diegu, najveći kalifornijski centar za brigu o morskim sisarima. Taj centar je, za naftom prekrivene morske slonove i morske lavove, jedina šansa da prežive.

"Upravo sada čistimo dva morska lava. Njihovo krzno je vrlo lijepe crvenkaste boje. Osim malih sjajnih tačaka koje nisu prekrivene, krzno svih ostalih dijelova tijela je ulijepljeno već katranisanom sirovom naftom" - govori Jody Westberg, veterinarka u tom centru i dodaje:

"To je za nas teško, i fizički, i prihički i emocionalno. Radimo danonoćno, ulažemo ogroman trud da spasimo što više tih lijepih životinja, a kada ne uspijemo zaboli nas do srca."

Ključne životne funkcije svake životinje uprljanje sirovom naftom moraju prvo biti stabilizirane, a nakon toga tijelo čišćeno i očišćeno.

"Moramo ih oprati da bi mogle absorbirati zrak kroz kožu ili normalno disati" - ističe veterinar Todd Schmitt.

Pluća morskih sisara su posebno osjetljiva na naftna isparenja i mirise i njihovo udisanje izazviva teške hronične posljedice kod preživjelih životinja.

Izlijevanje sirove nafte u more uz obale Kalifornije imalo je još jednu krupnu posljedicu, prije svega po mladunce morskih sisara. Odsječen im je pristup moru, presječen prirodni lanac ishrane i mnogi mladunci su uginuli na obali od gladi i iscrpljenosti.

"Nije bilo u naftom zagađenoj i prekrivenoj vodi dovoljno ribe, a životinje koje su zatekle na obali nisu mogle u vodu, a na kopnu za njih nema hrane" - dodaje Todd Schmitt.

Jedan od morskih lavova kojeg su pokušali spasiti u Morskom centru u San Diegu uginuo je pokušavajući povratiti morskog raka. Glad ga je nagnala da pokuša pojesti nešto što inače nije hrana morskih sisara.

Ono što je najgore po ugrožene životinje i što najteže pada spasiocima je, kako kaže Todd Schmitt, nemogućnost da pomognu mnogo više:

"Mnogo je životinja do kojih ne možemo doći. Ni mi, ni naše kolege u drugim centrima, ne možemo ih na vrijeme naći. Uginule su i uginuće u moru."

Morske ptice, posebno smeđi pelikani kojih je najviše na obalama Kalifornije, vrlo su osjetljivi na izlijevanje nafte. Perje na njihovom tijelu zadržava sloj zraka koji održava potrebnu tjelesnu toplotu. Natna ulja, sirova nafta pogotovo, uništavaju taj izolacioni sloj, tijelo pelikana gubi toplotu i pelikan nije u stanju preživjeti. Ako na perje nataložena nafta bude na vrijeme uklonjena, pelikani mogu biti spašeni.

I to je upravo cilj uposlenika i volontera centra Morski svijet iz San Diega i kalifornijskog Departmana za brigu o morskoj fauni - sve ugrožene morske ptice i morske sisare do kojih mogu doći pokušati spasiti i vratiti ih majci prirodi.

SAD: Nemoguće spasiti sve ugrožene morske sisare i ptice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG