Linkovi

Aktuelno

Razgovor s Goranom Bregovićem

Razgovor s Goranom Bregovićem
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:18 0:00

Istinomjer - april 2015

Istinomjer - april 2015
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

SAD: Samo 20% članova kongresa su žene

Iako je broj žena u američkom kongresu dostigao rekordnu cifru, one ipak sačinjavaju samo 20% članova Zastupničkog doma I senata, mnogo manje u poređenju sa ukupnim brojem stanovnika gdje su nešto više od polovine stanovnika žene. Procenat žena koje su na javnim funkcijama u Sjedinjenim državama zaostaje za ostalim zemljama, među kojima su I neke koje se ne smatraju zemljama sa visokim primanjima. Na globalnoj konferenciji instituta Milken održanoj u Los Angelesu ove sedmice, neki politički analitičari su pokušali objasniti zašto još uvijek postoji takva razlika u spolovima u američkoj politici.

Američki kongres je mjesto moći na kojem još uvijek dominiraju muškarci.

Žene su dobile pravo glasa tek 1920 I vlada se kreće jako sporo, kaže predstavnica iz Kalifornije Mimi Walters.

Ona međutim dodaje da žene ipak postižu napredak, ali ne dovoljno. Waltersova je bila dio panela na kojem se razgovaralo zašto nema više žena u kongresu ili javnim funkcijama. Jedan od razloga je negativno poimanje vlade, rekla je zastupnica sa Hawaia Tulsi Gabbard.

Mislim da ne postoji povezanost milenijumske generacije, osobito veoma uspješnih I talentiranih ljudi, velikih inovatora, koji kažu, zašto da se uključimo u nefunkcionalnu vladu.

Čak I ako su žene zainteresirane da se kandidiraju za javne funkcije, one možda nemaju dovoljno sredstava potrebih da pobjede na izbornoj kampanji.

Ne možete odaslati poruku ako nemate novca I mislim da je dio problema kada su u pitanju žene I prikupljanje financijskih sredstava to što su žene često dio radne snage I onda urade ono što sam ja uradila, napuste posao I ostanu kod kuće sa djecom. Tako izgube mrežu poznanstava, kaže Mimi Walters.

A upravo ta mreža je tamo gdje se kampanja financira. Iako neki izazovi sa kojima se žene suočavaju nemaju jednostavna rješenja, panelisti su rekli da postoje stvari koje se mogu uraditi kako bi se privukao veći broj žena da se uspješno kandidiraju za javne funkcije.

Razgovarajte sa onima u vašoj organizaciji o načinima investiranja u mlade ljude. Mi smo stvorili ljetni program koji dovodi mlade studentkinje I upoznaje ih sa ženama kao što su Mimi I Tulsi, pokazuje im taj primjer, podučava ih nešto o Washingtonu I pomaže im da shvate da je to san koji može biti I njihov san, rekla je Laura Cox Kaplan, iz kompanije Pricewaterhouse Coopers.

Imati žene za mentore je od ključne važnosti da imate više žena u politici, kaže Waltersova.

Žene moraju predvoditi vlastitim primjerom I moramo sagledati budućnost naše zemlje. Mislim da je naša odgovornost da budemo mentori tim mladim ženama, kaže Mimi Walters.

Postoji nada da će mentorski programi pokazati mladim ženama kako može izgledati vlada I pružiti im inspiraciju da se kandidiraju na javne funkcije.

Policajci u slučaju 25-godišnjeg crnca Freddie Graya optuženi za ubojstvo

Glavna tužiteljica u Baltimore-u, savezna država Maryland, je objavila podizanje optužnica protiv 6 policajaca koji su bili uključeni u hapšenje 25-godišnjeg crnca , Freddie Graya,naglasivši pri tom da je državni sudski liječnik - forenzičar utvrdio da je smrt koja je nastupila u policjskom kombiju, bila ubojstvo.

Tužiteljica Marilyn Mosby je rekla da je Gray imao teške povrijede vrata dok je policijskim kombijem prevožen ka zatvoru, 12. aprila. On nije, kazala je tužiteljica, imao pojas za vezivanje, niti su mu policajci pružili medicinsku pomoć, čak ni kada je Gray kazao da mu je potrebna. Mosby-jeva je rekla da je samo hapšenje bilo nezakonito , jer je nož koji je kod njega policija pronašla, zakonski dozvoljen za nositi.

"Apsolutno je od ključne važnosti da izadje istina na vidjelo o tome šta se dogodilo Freddie Grayu, " kazao je predsjednik Obama nakon što su optužnice danas objavljene.

Optužnice protiv policajaca inčae uključuju ubojstvo drugog stepena protiv jednog od njih, a za ostale ubojstvo iz nehata, fizički napad drugog stepena, nedozvoljeno ponašanje, i ilegalno pritvaranje.

Gradonačelnica Baltimore Stephanie Rawlings-Blake je izjavila da je užasnuta i ožalošćena sadržajem optužnica. Pet od 6 policajaca je pritvoreno, a naredjeno je da se sva šestorica trenutačno suspendiraju s dužnosti.

I dok se prosvjedi u Baltimore-u nastavljau, predsjednik Obama je naglasio da su Ministarstvo pravosudja i novi američki ministar pravosudja, Loretta Lynch , u kontaktu sa vlastima Baltimore-a kako bi obezbijedili potrebnu pomoć. Takodjer je iz Washingtona poručeno da se policajci moraju tretirati kako treba, i da se smatraju nevinim dok sud drugačije ne dokaže.
[[DISS VO/CHY]]

Bilt o politici neprijateljstva Rusije prema Zapadu

Bilt: Politika neprijateljstva Rusije prema Zapadu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Carl Bilt, bivši premijer i ministar inostranih poslova Švedske, tokom svog višednevnog boravka u Vašingtonu održao je predavanje u prestižnom Centru za međunarodne strateške studije posvećene aktuelnim geostrateškim pitanjima. U razgovoru za Glas Amerike, Bilt je izneo svoje viđenje ključnih geostrateških pitanja koja opterećuju Evropu, od kojih je jedno od najvažnijih, kako se izrazio, politika neprijateljstva Rusije prema Zapadu.

Bilt je istakao da su SAD i Evropska unija saglasne u politici prema Moskvi:

„Razlike možda postoje u nijansama i evropska debata o sankcijama protiv Rusije je nešto bučnija od rasprave o tome u Vašingtonu. Međutim, u strateškom smislu postoji veliki stepen saglasnosti u našim gledištima.“

Jedno od pitanja u pogledu kojih postoji veća transatlantska nesloga je upućivanje oružja Ukrajini:

„Istina, Evropljani su u tom pogledu skeptični, ali ni Amerika još nije donela odluku o tome. Međutim, vidimo da su SAD i druge, evropske, zemlje sve više angažovane na vojnoj obuci i obuci za pružanje drugih vidova otpora od strane ukrajinskih snaga.“

Prema Biltu, sve učestaliji upadi Rusije u vazdušni prostor članica NATO-a, ne predstavljaju neposrednu opasnost. Ali...

„U poslednjih nekoliko godina mogli smo da uočimo koliko je Putin nepredviljiv. Spreman je da upotrebi vojnu silu, to znači da moramo da budemo na stalnom oprezu, što možda još nismo u potpunosti.“

Zapad je proteklih meseci znatno ojačao odbranu NATO prostora, dodaje Bilt.

„Čini mi se da su vojni kapaciteti i spremnost NATO snaga znatno unapredjeni. Naravno to se odnosi na odbranu članica NATO-a, ali verujem da to posredno, pozitivno utiče na stanje bezbednosti u Evropi u celini.“

Evropski blok, takođe ima odgovor na pokušaje Rusije da širi svoj uticaj u takozvanim „sivim džepovima Evrope,“ tvrdi Bilt.

„Jasno je da Rusija nastoji da unosi što više razdora u Evropi, uključujući Zapadni Balkan. Moramo da budemo diplomatski mnogo angažovaniji kako bismo to suzbijali. Zemlje u regionu žele da se pridruže Evropskoj uniji. Crna Gora, na primer, želi učlanjenje i u NATO. Smatram da magnet proširivanja Evropske unije i članstva u NATO-u, treba aktivno podržavati.“

Bilt dodaje da Moskva nastoji raznim finansijskim malverzacijama da stvara politički razdor i u samoj Uniji.

„Otkriveno je nekoliko takvih slučajeva, što je obrukalo aktere i doživelo osudu javnosti. Mislim da je to najbolji način za sučeljavanje sa takvim incidentima.“

Na pitanje da li je izmirenje sa Moskvom uopšte moguć, Bilt je odgovorio:

„Mislim da u ovom trenutku nije moguće. Sve dok je Putin uveren da može da seje razdor, da može da nastavi sadašnju politiku, on će to da čini. Tek kada bude shvatio da više ne može, verujem da će i sporazum biti moguće. Nužno je da razume da ne sme da preduzme nijedan korak sličan dosadašnjim, da je suočen sa otporom ujedinjenog Zapada.“

Šta sprečava Putina da zauzme ukrajinsku strateški važnu luku Marijupolj?

„Saznanje da je to teško ostvarivo. Zauzimanje gradove je veoma težak vojni zadatak, posebno kada je odbrana dobro pripremljena. Mislim da su Ukrajinci vrlo dobro pripremljeni i to samostalno.“

Karl Bilt će sledećih nekoliko dana imati susrete i u Beloj kući i na Kapitol hilu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG