Linkovi

Aktuelno

Ubijen ruski opozicionar Boris Njemcov

Boris Njemcov, ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera, ubijen je u centru Moskve iz vatrenog oružja, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pogođen je sa četiri metka u leđa. Žena iz Ukrajine koja je bila u njegovom društvu nije povređena. Policija je pokrenula poteru za ubicama čiji identitet još nije poznat.

55-godišnji Njemcov, istaknuti kritičar predsednika Vladimira Putina, u nedelju je trebalo da govori na prvom velikom opozicionom protestu koji se održava u ruskoj prestonici posle više meseci. Javno je isticao neefikasnost Putinove vlade, ogromnu korupciju i politiku Kremlja prema Ukrajini. Prošle godine je, uoči Olimpijskih igara u Sočiju, obelodanio izveštaj optužujući vlasti i organizatore da su u korupcionaškoj šemi protivpravno prigrabili više od 30 milijardi dolara.

Ubijen je dok je, kako se tvrdi, pripremao dokaze o direktnoj umešanosti Rusije u separatističke akcije na istoku Ukrajine. Njegov advokat kaže da je Boris Njemcov žrtva ruskog političkog režima, bez obzira na to ko je povukao obarač.

Novinska agencija Tas prenela je prethodno izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji veruje da atentat na Njemcova deluje kao "naručeno ubistvo", i da bi mogao da bude "provokacija." Putin je, kako je navedeno, zatražio od šefa Federalne službe da lično rukovodi istragom.

Predsednik Barak Obama saopštio je da "SAD osuđuju brutalno ubistvo Borisa Njemcova." U saopštenju se od ruskih vlasti traži da sprovedu "hitnu, nepristrasnu i transparentnu istragu" i da "odgovorne privedu pravdi". Iskazuje se iskreno saučešće porodici Njemcova i "ruskom narodu, koji je izgubio jednog od najelokventnijih i najpredanijih branilaca njegovih prava":

I državni sekretar Džon Keri, u posebnoj je izjavi naveo kako je Njemcov "život posvetio demokratskijoj, prosperitetnijoj i otvorenijoj Rusiji."

Pokušavao je da "reformiše i otvori Rusiju, da narodu Rusije omogući da ima više uticaja na život u svojoj zemlji".

Poruke saučešća stigle su i od ukraijinskih lidera - Petra Porošenka i Arsenija Jacenjuka.

Mnogi ruski analitičari su svojevremeno smatrali Njemcova mogućim kandidatom za predsednika Rusije.

Bio je zamenik premijera u vreme Borisa Jeljcina, i postao jedan od najistaknutijih kritičara predsednika Putina, posebno posle prošlogodišnje agresije na Ukrajinu.

U septembru, Njemcov je izjavio dopisniku Glasa Amerike da Putin želi da se osveti Ukrajini zbog smene proruskog predsednika. On je dodao da se Putin plaši da bi ono što se dogodilo u Ukrajini moglo da se dogodi u Rusiji i da pro-evropsku Ukrajinu vidi kao pretnju sopstvenoj moći.

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera

Arhitekti, inžinjeri i direktori gradnje uskoro će moći na brzi način sakupiti podatke o interijerima zgrada za čija mjerenja i postupak je inače potrebno nekoliko tjedana.

Jedna naprava, nalik ruksaku, koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Californije Berkeley, omogućit će kreiranje ne samo trodimenzionalnog modela već i drugih dragocjenih podataka o energetskoj učinkovitosti neke zgrade samo jednim prolazom kroz dotičnu zgradu.

Kad jednoj starijoj zgradi treba novi, učinkovitiji sustav grijanja i hlađenja, prva stvar koju morate imati je precizna konfiguracija svih prostorija, veličina i pozicija elemenata za grijanje i hlađenje, prozori i vrata, električne utičnice, i slično.

Umjesto slanja tima tehničara s laserskim pokazivačima i laptop računalima, uskoro će biti moguće uposliti samo jednog - opremljenog ruksakom kao iz svemirskog doba, u kojem se nalaze sofisticirani instrumenti, kaže inžinjerka Annie Marston, koja je testirala ovaj novi aparat:

''Ruksak se može nositi, on ima sve senzore na leđima, koji, kad hodate kroz zgradu, utvrđuju geometriju, rasvjetu, napon u utičnicama, a onda na osnovu toga možete napraviti trodimenzionalni model koji pokazuje infracrvenu sliku svakog pojedinog zida i termalni kapacitet zgrade, a taj se model onda može prenijeti u energetski model. On vam pak može pokazati disperziju energije unutar zgrade. Dakle, sve to omogućuje nam da razmotrimo, recimo, mjere uštede.''

Barometar izračuna nadmorsku visinu, dok magnetski mjerači služe kao trodimenzionalni kompasi koji prikupljaju informacije o metalnim konstrukcijama.

Posebna karta, izrađena na temelju prikupljenih podataka, ima maržu točnosti od 10 centimetara, a njoj se putem algoritma mogu dodati površine zidova, podova i plafona, i tako napraviti karta obogaćena dodatnim obilježjima.

Ona se može koristiti za simulaciju energije, termičko modeliranje ili arhitekonski dizajn.

Annie Marston kaže da ova sprava može biti vrlo korisna ne samo ispitivačima energetske učinkovitosti i inžinjerima, već i onima u građevinskoj industriji:

''Pri novoj gradnji, izvođačima će biti od velike koristi da imaju model cijevi i vodova prije nego što se zatvore zidovi, tako da kasnije znaju gdje se što nalazi.''

Znanstvenici trenutno pokušavaju smanjiti težinu ruksaka s 15 na oko 10 kilograma. Projicirana cijena od oko 20 tisuća dolara još uvijek je visoka, no predviđa se mogućnost iznajmljivanja ove naprave po pristupačnijoj cijeni.

Tehnologija: ''Ruksakom'' do trodimenzionalnog mapiranja interijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Za Islamsku državu nema granica destrukcije

Čini se da nema kraja strahotama koje izvršavaju radikalni islamisti u namjeri da stvore svijet krojen prema njihovoj vlastitoj interpretaciji islama. Nastavljajući svoj put destrukcije, militanti Islamske države spremni su uništiti bilo koga tko se ne uklapa u njihovu viziju, tvrde stručnjaci.

Islamska država objavila je u četvrtak video snimak koji navodno prikazuje militante kako uništavaju drevne umjetnine u gradu Mosul na sjeveru Iraka. Neki od eksponata bili su stariji od dvije tisuće godina, i od neprocjenjive vrijednosti.

Jedan od muškaraca prikazan u petominutnom videu kaže da su skulpture bile uništene jer su predstavljale, kako je rekao, religijske idole Asiraca i Arkadijaca, drevnih naroda koji nisu vjerovali u samo jednog boga. On kaže da je poslanik Muhamed naredio uništenje svih takvih vjerskih simbola.

Islamska država slijedi strogu verziju sunijskog islama i ne tolerira ono što smatra odstupanjem od Kurana. Ova je skupina uništila sveta mjesta šiitskih i sufijskih muslimana, kao i kršćanske crkve u dijelovima Iraka i Sirije pod njihovom kontrolom.

Međutim, svijet je više zabrinut uništenjem ljudskih života nego materijalnom destrukcijom. Militanti su objavili užasne video snimke njihove terorističke kampanje, uključujući obezglavljivanja zarobljenika.

Američki ambasador za međunarodne vjerske slobode, David Saperstein, izjavio je za Alhurra satelitsku televiziju na arapskom jeziku, da militanti uništavaju raznolike zajednice u Iraku i Siriji koje su u prošlosti živjele u miru i međusobnom poštovanju:

''Oni žele nametnuti monolitsku, ekstremističku vrstu islama svakome i spremni su istjerati ili ubiti one koji se s njima ne slažu.''

Muslimani koji misle drugačije nisu pošteđeni okrutnosti, kao niti žene i djeca. Renate Winter, iz Odbora Ujedinjenih naroda za prava djece, komentira:

''Djeca manjina često su uhapšena na mjestima gdje vlada takozvana Islamska država, potom prodavana poput robova, na tržnicama s etiketom na kojoj je pisala njihova cijena.''

Ujedinjeni narodi tvrde da su djeca koju je otela Islamska država suočena s okrutnom sudbinom. Renate Winter nastavlja:

''Prema našim su izvještajima djeca, posebno ona s teškoćama u razvoju, bila korištena kao bombaši samoubojice, a da ona to najvjerojatnije nisu ni shvatila. Jedna video snimka prikazuje kako djeca, od oko osam godina i mlađa, bivaju obučavana za vojnike.''

Usprkos tome, izgleda da propaganda radikalnih islamista privlači neke mlade muslimane širom svijeta. Dok neke vlade rade na sprečavanju ljudi da putuju u Siriju i pridruže se Islamskoj državi, mnogi pozivaju na veće napore u borbi protiv radikalizacije.

Za Islamsku državu nema granica destrukcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Kultura hip-hopa i religija

Kultura hip-hopa i religija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG