Linkovi

Aktuelno

Kuba: Otvaranje američke politike prema Havani će samo biti od koristi za vladu, a ne kubanski narod

Kubanske vlasti i dalje hapse aktiviste koji pozivaju na slobodu izražavanja

Kubanski disidenti kažu da hapšenje aktivista od strane kubanskih vlasti prošle sedmice pokazuje neuspjeh nedavne odluke američkog predsjednika Baracka Obame da ponovo uspostavi diplomatske odnose sa tom komunističkom zemljom, te da ukine neka od ograničenja na putovanje i trgovinu. Kako izvještava Bill Rodgers, Obamina administracija međutim navodi da će nova politika na kraju pomoći promjenama na Kubi.

Kubanske Dame u bijelom zahtijevaju puštanje na slobodu političkih zatvorenika i poboljšanje situacije po pitanju ljudskih prava. Ali one ne vjeruju da će otvaranje politike predsjednika Obame prema Havani donijeti slobodu, kaže liderka te grupe Berta Soler.

Obama misli da će to biti od koristi za kubanski narod, ali to nije slučaj. Otvaranje veza će biti od koristi samo za kubansku vladu, a ne narod, kaže ona.

Disidenti kažu da je hapšenje kubanske umjetnice Tanije Bruguere prošle sedmice primjer kontinuirane represije. Bruguera je zajedno sa još 50-tak osoba uhapšena zbog planiranja događaja na trgu revolucije u Havani kojim bi se pozivalo na slobodu izražavanja. Vlasti su je kasnije pustile, kao i još neke aktiviste. Washington je osudio ta hapšenja. Ali glasnogovornica State departmenta Jen Psaki je jučer stala u odbranu nove politike.

Jedan od razloga zbog kojih smo krenuli sa promjenom politike je jer želimo osnažiti kubanski narod, dati im veće sposobnosti da promoviraju pozitivne promjene u budućnosti. I ključni fokus naši akcija uključuje i kontinuirani snažan fokus na poboljšanje ljudskih prava, jer znamo da je situacija na Kubi po tom pitanju jako loša.

Jen Psaki je priznala da još uvijek nema informacija o puštanju 53 kubanska politička zatvorenika za koje je Havana obećala da će biti oslobođeni nakon što je predsjednik Obama objavio normaliziranje odnosa. Među kritičarima otvaranja veza se nalaze istaknuti američki zakonodavci obje stranke koji kažu da predsjednik Obama nije dobio ništa za uzvrat od Havane u zamjenu za olakšanje ekonomskog embarga koji traje već decenijama, uključujući i omogućavanje američkih telekomunikacijskih investicija. U jednom editorijalu u Washington postu se navodi da je Bruguerino hapšenje dokaz da je predsjednik trebao zahtijevati zaštitu za pro-demokratske aktiviste u zamjenu za njegove ustupke. Ali disidenti na Kubi, kao Elizardo Sanchez, se osjećaju obeshrabrenima.

Ne vidimo nikakav znak da je vlada voljna provesti reforme koje su zemlji potrebne, tako da će se sve nastaviti manje više isto kako je bilo i prethodnih godina, kaže Elizardo Sanchez.

Prvog januara je obilježeno 56 godina otkako je Fidel Castro došao na vlast i započeo kubansku revoluciju. Danas, obični Kubanci čekaju da vide da li će nova američka politika imati ikakvog efekta na njihove svakodnevne živote ili na komunističku vladu te zemlje.

Kongres u novom sazivu i službeno počeo rad

Američki Kongres - njegova oba doma, okupili su se danas na početak rada, koji je počeo polaganjem zakletve senatora, a potom i Zastupnika u donjem domu. Kao što je poznato na novembarskim kongresnim izborima ubjedljivu pobjedu su odnijeli republikanci, koji sada kontroliraju oba doma na Capitol Hilly.

Zakletve su novoizabrani senatori i zastupnici polagali pred podpredsjednikom Joe Bidenom. Sada republikanci drže 246 od postojećih 435 mjesta u Zastupničkom domu, što je najveća pobjeda republikanaca u zadnjih 70 godina, i 55 mjesta od mogućih stotinu u Senatu.
Senator koji će sada biti vodja većine, Mitch McConnell, je izjavio da je prvi veliki zadatak novog saziva američkog zakonodavnog tijela usvajanje odluke o početku izgradnje naftovoda Keystone, za što republikanci tvrde da će otvoriti mnoga radna mjesta, i voditi daljoj američkoj energetskoj neovisnosti.
Demokrati tvrde da će ovaj naftovod ugroziti prirodu i divlje životinjske vrste do nepopravljivih razmjera. U medjuvremenu je čak Bijela kuća upozorila novi Kongres da će predsjednik, moguće je, uložiti veto kada se bude glasalo o naftovodu.

Sta će ova promjena značiti za predsjednika Obamu , i sposobnost vlade da se uspješno nosi sa vrućim pitanjima koje treba riješiti zajedno s Kongresom kao što su imigracija i ekonomska nejednakost?

Nakon zimskog odmora sa svojom obitelji na Hawaiima, predsjednik Obama se vratio u Washington da bi se sučelio sa realnošću. Novi lider republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell , je izjavio za CNN da će Senat glasati o mnogo pitanja , što se predsjedniku vjerovatno neće svidjeti. Medju takvim pitanjima su prijedlog o novom naftovodu, i de-regulacija energije. Senator McConnell je rekao da je ravnoteža moći svakako promijenjena.

“On treba razgovarati s nama. A to je dobro, jer kada američki narod izabere podijeljenu vladu, to ne znači da ne žele da se posao obavlja. To znači da žele riješavanje problema kompromisom. "

Jedna od novih republikanskih zastupnica u Kongresu, Mia Love, kaže da Kongres mora obratiti veću pažnju na glasače i dodaje:

“”Do sada smo se sučeljava s nefunkcionalnom vladom jer su iz obje stranke govorili: Narod nam treba ponovno vjerovati! Medjutim, to je naopako , jer smo mi ti koji moramo vjerovati američkom narodu !”

Demokratska senatorica Elizabeth Warren se medjutim nimalo ne slaže s republikanskim dnevnim redom, i govori da se Kongres mora fokusirati više na one koji nemaju privilegije u životu.

"Washington već uspješno odradjuje mnogo posla za milijardere , velike korporacije, advokate, lobiste... No, šta je sa obiteljima koje su izgubile domove, poslove, uštedjevinu za penziju zbog propusta velikih kao što što je City Group?...Mi smo izabrani ovdje da se borimo za te ljude, i odavno je već otkucao čas da to počnemo i raditi. !", kaze Warren.

Analitičar Stuart Rothenberg kaže da senatorica Warren predstavlja sve veće populističko krilo unutar Demokrata - on objašnjava:

“Razvija se jedno populističko, anti-establišment, progresivno lijevo krilo demokrata . Pristalice senatorice Elizabeth Warren, i recimo gradonačelnika New Yorka DeBlasio-a, dakle taj cijeli pokret želi više razgovora o jednakosti, fer igri, povećanju minimalne dnevne nadnice. Ta snaga raste u demokratskoj stranci. ”

No, kada je u pitanju imigracija, Rothenberg kaže da su republikanci podijeljeniji izmedju sebe nego demokrati.

“Unutar republikanske stranke vlada napetost s sa ideološki najradikalnijim krilom, tzv. Čajankom, pa je donekle i njihova krivica za opću paralizu po pitanju imigracije. .”

I dok jedna ekspertna grupa radi na restauraciji kupole na zgradi Kongresa, analitičari kažu da oni unutar te zgrade moraju isto tako prionuti na posao da restauriraju povjerenje naroda.

SAD: Novi saziv Kongresa počinje rad

SAD: Novi saziv Kongresa počinje rad
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

RFE: Usko široko čelo

RFE: Usko široko čelo
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

SAD: Vanjska politika u 2015.

SAD: Vanjska politika u 2015.
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG