Linkovi

Aktuelno

Kako se zaštititi u sve kompliciranijem svijetu hakerskih napada?

Ogromni propusti u kibernetičkoj bezbjednosti u Sony-ju i nekim drugim mega-kompanijama su doveli u pitanje sigurnost podataka bilo u korporacijama, bilo u bankama i vladinim agencijama koje služe javnosti. Najveći rizik za gradjane ostaje prevara, ili kradja identiteta. Korporacije se sada sučeljavaju novim, većim stupnjem takvih prijetnji nego je to ranije bio slučaj.

Na Božić je meta hakera bio sistem Play Station kompanije Sony.

Neposredno prije toga se kompanija našla pod masovnim hakerskim upadom u interni kompjuterski sistem, nakon čega su u javnost puštene mnogobrojne informacije i prepiske iz kompanije.

Hakeri su, po vlastitim riječima, bili nezadovoljni filmom Sony-jeve produkcije, The Interview, kojim se ismijava sjeverno korejski lider Kim Jong Un.

Američke vlasti vjeruju da iza hakerskog napada stoji Sjeverna Koreja, što je vlada u Pyong Yangu negirala. Drugi opet kažu da su u pitanju neki privatni hakeri, možda čak ljudi iz samog Sony-ja - no ko god da je odgovoran, stvorio je veliku krizu za ovu veliku producentsku kuću.

U septembru je lanac prodavnica orudja i alata, Home Depot, objavio da su u toku pet mjeseci napada, s njihovih terminala za plaćanje ukradeni podaci desetaka miliona kupaca. Jedan raniji sličan napad je za cilj imao popularni lanac prodavnica Target.

Svaki hakerski upad je specifičan, kaže analitičar Hugh Thompson iz firme za kibernetičku sigurnost Blue Coat. On dodaje da su napadi uvijek precizno ciljani, a napadači uporni. Thompson dodaje:

“Oni na primjer usmjere napad na računovodju neke kompanije, i počnu tu osobu pratiti na socijalnim medijima, kako bi pronašli koji joj je najdraži restoran, prodavnica i slično.. Onda počnu slati lažne e mail poruke koje kao da stižu od tog omiljenog restorana, ili prodavnice, ili čak prijatelja, i osoba pojma nema da će se dogoditi katastrofa kada taj e mail otvori. ”


Kada osoba otvori web site link u dobijenoj poruci, u kompjuter udje virus i tako započinje kradja. Firme kao što je Blue Coat i Cyphort suradjuju s velikim kompanijama kako bi spriječili upravo takve napade. Su-osnivač Cyphort -ta , Fengmin Gong , kaže da medjutim, hakeri današnjice imaju kompleksnu podršku iza sebe, i naoružani su strpljenjem.

“Oni jednostavno stvaraju kibernetički alat za razbijanje mjera zaštite. Jer, često su mjere zaštite neke kompanije upakovane zajedno, i dovoljan je jedan upad da se udje u cijeli sistem. ”, kaže Gong.

Gong dodaje da postoje hakeri koji pripadaju sofisticiranim grupama kojima je kradja podataka posao.

Trgovina putem interneta ima vrijednost od 1,5 hiljada milijardi dolara. Stoga su kupci izuzetno zabrinuti. Internet kompanije kao što su PayPal za cilj imaju pomoći kupcima da bezbjedno trguju na internetu. Andy Steingruebl iz rečene kompanije za Glas Amerike kaže:


“S obzirom na na rad naše kompanije ja sam optimista, jer su mnogi ipak u stanju da se zaštite. Stalno se razvijaju kibernetički obrambeni sistemi, a inovacije i razvoj tehnologije vode, kako sada izgleda, bezbjednijim i kompanijama i kupcima. ”


PayPal suradjuje s tzv. moralnim hakerima - stručnjacima koji pronalaze slabe tačke u sistemima. Prošle godine je ova kompanija platila jednom egipatskom inženjeru 10 hiljada dolara jer ih je izvijestio o slabim tačkama na njihovom sistemu, koje je sam uočio.

Stručnjaci kažu da se i svaki kupac može zaštititi tako što će ojačati software svog kompjutora novom tehnologijom, što će često mijenjati šifre i činiti ih što kompliciranijim. Medjutim, i biznisi moraju udvostručiti svoje napore protiv sve veće prijetnje od sve sofisticiranijih napadača.

Prioriteti američke vanjske politike u 2015. uglavnom na Srednjem Istoku

Nakon više od 13 godina naša borbena misija u Afganistanu se okončava.

Tim je riječima u decembru mjesecu američki predsjednik označio kraj najdužeg američkog rata.

Medjutim, zvaničnici Pentagona upozoravaju na to da početak 2015. godine ne znači i potpuni kraj američke pomoći.

Admiral John Kirby glasnogovornik Pentagona, je izjavio:
"To ne znači da ćemo se jednostavno oprostiti s Afganistanom. To neće biti slučaj. Moraćemo ostati u toj zemlji. "

Zračna podrška, traning i obuka u borbi protiv terora, su zadaci više od 10 hiljada američkih vojnika koji ostaju u Afganistanu ove godine. To je pomoć koju afganistanska vojska treba, jer se povećao broj napada Talibana.

Sjedinjene države moraju nastaviti borbu protiv militanata grupe Islamska država. Ta se radikalna grupa uzdigla u 2014. godini, velikom brzinom osvojivši velike dijelove Sirije i Iraka, a šokirala svijet okrutnim odrubljivanjima glave zapadnjaka kojih se dočepala.

Zračni napadi na ISIL, kako se čini, imaju uspjeha. Analitičari čak predvodjaju da će u spjeh biti i veći.

Paul Salem,stručnjak pri Srednjeistočnom Institutu:
“Vjerujem da će Irak, kada uzmete u obzir Kurdske borce, iračku vojsku s komandom u Baghdadu, i jaku američku podšku, napredovati u stabilizaciji ove godine. ”

A napredak je potreban i kada su u pitanju pregovori sa Iranom. Pregovarači se nadaju da bi dogovor o nuklearnom programu mogao biti postignut u julu. Zadnji rok u novembru 2014. nije dao rezultata.

John Kerry, američki državni sekretar:
“Neće ovi pregovori preko noći postati uspješni, samo zato što smo produžili rok. Pregovori su teški, a takvi će i ostati..”

Novi Kongres pod kontrolom republikanaca mogao bi dodatno komplicirati situaciju, kažu neki analitičari, poput Roberta Einhorna iz Instituta Brookings:

“Članovi Kongresa bi željeli nametnuti dodatne sankcije Teheranu, a to bi moglo poremetiti pregovore. ”

Rusija je i veći izvor napetosti kada su u pitanju sankcije. Sankcije koje je Amerika nametnula zbog ruskog utjecaja na pro-ruske separatiste u Ukrajini, su pomogli velikom padu vrijednosti rublje. Medjutim, neka neslaganja unutar Kongresa oko pitanja Ukrajine, Washington istinski želi prevazići:

Eric Rubin , visoki zvaničnik State Departmenta, objašnjava:
“Niko još nije digao ruke od američko-ruskih odnosa. Oni jednostavno moraju biti poboljšani. ”

Amerika kaže da se sankcije mogu olakšati ukoliko bi Moskva povukla svoje trupe s teritorija Ukrajine - što je jedan od najvažnijih uvjeta.

Na kraju, ne zaboravimo Sjevernu Koreju. Američki istražitelji su uvjereni da je kibernetički napad na filmsku kompaniju Sony Pictures Entertainment došao upravo iz Pyong Yanga. Kao odgovor na to, predsjednik Obama je nove sankcije Sjevernoj Koreji učinio jednim od svojih osnovnih zadataka za 2015. tu godinu.

Kongres: Nakon ceremonijalne primo-predaje vlasti, počinje veliki i težak zajednički posao

Sada, kada republikanci budu imali većinu, republikanci se sučeljavaju sa dvostrukim zadatkom : dalja promocija svojih osnovnih stavova, ali i suradnja sa demokratskim predsjednikom tijekom njegove posljednje dvije godine u Bijeloj Kući.

Dobili su glasove na novembarskim izborima, a uskoro će položiti zakletvu kao senatori.

Cory Gardner, novi republikanski senator kaze:
“Krećemo na posao kako bismo popravili situaciju u Washingtonu, koji je izgubio osjećaj za ostatak zemlje, koji se izgubio i u prostoru i u vremenu...”

Medju onima koji žele puno toga uraditi u Kongresu je i novi senator Thom Tillis, koji tvrdi da će se kronični sporovi izmedju demokrata i republikanaca smanjiti pod republikanskom većinom.

“Jednostavni zadaci, kao dogovor oko važnih prijedloga, koje ondfa treba predati predsjedniku na uvid, - takvo nešto nismo vidjeli već nekoliko godina. Ako se fokusiramo na dobro funkcioniranje Kongresa, moći ćemo uraditi puno toga što će ojačati ekonomiju. ”, kaže Tillis.

Medjutim, republikanska zakonodavna agenda sadrži puno prijedloga kojima je cilj da ograniče, preokrenu ili nadglasaju odluke na koje je predsjednik Obama najponosniji, poput reforme zdravstvenog osiguranja. Iako je predsjednik izjavio da će rado suradjivati s republikancima, izmedjuostaloga rekavši da američki narod samo želi da se posao u Washingtonu obavlja,
podpredsjednik Joe Biden govori da Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju dobro funkcionira - kako se i očekivalo.

“Konačno smo u našoj zemlji okončali debatu o tome je li zdravstveno osiguranje pravo ili privilegija. Smatramo da svatko u Americi ima pravo na adekvatnu zdravstvenu n jegu, a novi zakon im to omogućava. ”, kaže Biden.

Mnogi republikanci se protive i nedavnoj predsjedničkoj odluci da milionima ilegalnih imigranata omogući legalan ostanak u zemlji, kao i obnavljanju diplomatskih veza sa Kubom. Bez obzira na ishod tih sporova u 2015. Republikanci se već uveliko pripremaju za nove predsjedničke izbore. Senator Ben Sasse kaže:

“Moramo pokazati da smo sposobni voditi zemlju, ali isto tako moramo priznati da veliki izazovi koji postoje, ne mogu biti riješeni u naredna 24 mjeseca. Moramo već sada početi prpremati pozornicu za predsjedničke izbore 2016. godine. ”

Demokrati poput senatora Chuck Schumera, takodjer razmišljaju o narednom izbornom ciklusu.

“Ako se mi demokrati dogovorimo o jakom ekonomskom planu , s ciljem jačanja srednje klase, to ne samo da će ujediniti demokratsku stranku, nego će joj pomoći i na narednim predsjedničkim izborima.”, kaže ovaj demokratski senator.

U narednim danima u fokusu će biti ceremonijalna primo-predaja vlasti u Kongresu, a nakon toga započinje veliki i težak posao.

BiH i EU u 2014. - Razočaranje na obje strane

BiH i EU u 2014. - Razočaranje na obje strane
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Iz perspektive Brisela, gledajući na BiH, razočarenje - to je najkraći opis godine iza nas.

Sveopšti zastoj i zaostajanje, da bi se tek krajem godine - i to zahvaljujući ne domaćim političarima, već Briselu i medjunarodnoj zajednici - ukazalo svjetlo na dnu tunela.

Prilog Elvira Bucala:

BiH i EU u 2014. - Razočaranje na obje strane
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

BiH i EU u 2014. - Razočaranje na obje strane

BiH i EU u 2014. - Razočaranje na obje strane
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG