Linkovi

Aktuelno

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem

Stručnjaci tvrde da takvu vrstu oružja mahom kupuju zločinci i teroristi.

Dok policija pokušava razotkriti na koji način su terorističke ćelije u Parizu i Belgiji izvele nedavne napade, mnogi se pitaju na koji način su oni došli do ubojitog oružja koje se inače koristi u vojsci, a koje je nezakonito u Europskoj uniji.

Naoružani muškarci u napadu na francuski časopis Charlie Hebdo sa sobom su imali Kalašnjikove, oružje koje je zabranjeno posjedovati u Francuskoj.

Naknadne istrage su pokazale da je municija koju su pritom koristili proizvedena u Bosni i Hercegovini. Zamjenik ministra obrane u BiH, Živko Marjanac, rekao je da su neka vojna skladišta nedavno bila opljačkana:

''Vidjeli smo da je to proizvedeno 1986. godine. Ona se nalaze u skladištima oružanih snaga, ali nalaze se i maltene u svakom drugom domaćinstvu - po deset, petnaest ili dvadeset komada.''

Stručnjaci tvrde da je pljačka državnih rezervi jedan način na koji oružje završi na crnom tržištu i u rukama krimanalaca i terorista.

Procjenjuje se da trenutno postoji 100 do 500 milijuna komada vojnog oružja koje cirkulira svijetom. Matt Schroeder, istražitelj tržišta pri organizaciji koja ispituje količinu i porijeklo ručnog oružja, kaže da mnoga oružja dolaze iz zaliha koje su ostale u državama bivšeg Sovjetskog saveza:

''Nakon pada Sovjetskog saveza, u nekim je zemljama, poput Bosne, ostalo ogromnih rezervi ručnog i lakog oružja i municije. Uz vrlo malo vladine kontrole nad tim zalihama. A rezultat toga bilo je dospjeće tog oružja u razne zone sukoba i u neovlaštene ruke širom svijeta.''

Napadač na kosher samoposlugu u Parizu, Amedy Coulibaly, i osumnjičeni teroristi u belgijskom gradu Verveir, navodno su također posjedovali automatsko vojno oružje.

Stručnjaci kažu da bi ovi nedavni oružani napadi mogli signalizirati prijelaz u taktici terorista, s bombaških napada. Tawfik Hammid profesor je na Institutu Potomac pored Washingtona:

''Kao prvo, takvo oružje lakše je nabaviti nego proizvoditi bombe. Dakle, poruka je da svijetu oni mogu na taj način više naškoditi. Možemo očekivati više takvih napada nego napada bombama.''

Tawfik Hammid kaže da automatsko oružje može potencijalno prouzročiti više straha i terora nego bombe. Napadači na Charlie Hebdo uspjeli su Pariz i njegovu okolicu držati u strahu nekoliko dana.

''Takvo oružje omogućuje jednoj jedinoj osobi da vas napadne više puta. Ako se uspije izvući iz prvog napada, može izvesti drugi, treći, i tako dalje. Osobito ako nosi nikab, odnosno burku ili veo preko lica.''

Oba stručnjaka slažu se da je smanjenje broja oružja na crnom tržištu važan dio borbe protiv terorizma.

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem

Napadi u Parizu upućuju na crno tržište vojnim oružjem
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

SAD: Keystone XL... i zakon i veto?!

Predložena trasa naftovoda Keystone XL

Definitivno usvajanje zakona o gradnji naftovoda je sasvim izvjesno, a mnogi analitičari ocjenjuju da će slijediti i veto predsjednika Obame.

Unatoč globalnoj ponudi sirove koja je u posljednje vrijeme znatno veća od tražnje, unatoč padu cijena "crnog zlata" na svjetskom tržištu, Senat američkog Kongresa je sa 62 glasa za i 36 protiv odobrio izgradnju naftovoda kojim bi kanadska sirova nafta bila transportirana na jug Sjedinjenih Država, do rafinerija u saveznim državama koje izlaze na obale Meksičkog zaliva. Američki predsjednik Barack Obama najavio je veto na takvu odluku Kongresa, što bi značilo odlaganje realizacije kontroverznog projekta za koji su zainteresirane velike poslovne kompanije, a protiv su mnoge organizacije za zaštitu okoline.

Što se Amerikanaca, vlasnika automobila tiče, oni su vrlo zadovoljni sadašnjim cijenama benzina i nadaju se da će niske cijene dugo, dugo trajati.

"Cijene će biti još niže. Hvala bogu... "- često se ovih dana može čuti na američkim benzinskim pumpama. Te cijene su u posljednjih šest mjeseci pale skoroo za 50 procenata.

Da cijene benzina ostanu kao sadašnje, da budu i još niže, mogao bi pripomoći i zakon o gradnji naftovoda Keystone XL usvojen u Senatu. Naftovodom, dugim oko 1.400 kilometara, od kanadske provincije Alberta do američkih rafinerija na obali Golfskog zaliva svakodnevno bi proticalo 830 hiljada barela sirove nafte.

Taj projekat je ekonomski i energetski dragulj, ocjenjuje lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i dodaje:

"Gradnjom tog infrastrukturnog projekta upumpaćemo bukvalno milijarde dolara u našu ekonomiju."

Senatorka Liza Murkowski, takođe Republikanka, o gradnji naftovoda govori u geopolitičkom kontekstu:

"Zar nije bolje imati naftu iz Kanade, naše saveznice, nego iz Venecuele."

Oponenti gradnji naftovoda Keystone XL tvrde da će tim projektom biti otvoreno samo nekoliko stotina novih radnih mjesta, da će derivati dobijeni iz kanadske nafte biti izvoženi na treća tržišta, da je kanadska sirova nafta jedna od najprljavijih u svijetu....

Senatorka Barbara Boxker, Demokrata, ističe:

"Znamo da nafta sa kanadskih naftnih pješčanih polja sadrži opasne zagađivače i kancerogene sastojke. To je dokumentirano brojnim analizama. Gradnja naftovoda omogućiće kanadskim privatnim kompanijama veliki profit, a mi naftne derivate nećemo čak ni zadržavati u našoj zemlji.... Da li šalite...?"

Glasanje u Senatu uslijedilo je nakon rasprava koje su trajale tri tjedna. Sada su na redu zastupnici Zastupničkog doma koji će odlučiti da li da usvoje senatsku verziju zakona, ili da je usaglašavaju sa verzijom već usvojenom u Zastupničkom domu.

Definitivno usvajanje zakona je sasvim izvjesno, a mnogi analitičari ocjenjuju da će slijediti i veto predsjednika Obame, koji, pored ostalog, ističe:

"Gledajmo i više i dalje od jednog naftovoda. Ako ne budemo djelovali snažni i odlučno na zaštiti prirode nivo okenana će rasti, imaćemo duže periode većih vrućina, češće teške suše i opasne poplave."

Niže cijene benzina nisu negativno uticale na većinsku podršku američke javnosti granji naftovoda, kaže analitičar Centra za istraživanje javnog mnjenja PEW Carool Doherty:

"Odnos javnosti prema energiji i okolini je poprilično jednostavan. Ako ljude pitate jesu li energiju iz alternativnih izvora, reći će da jesu. Ako ih pitate za tracionalne izvore, opet kažu da. Mnogi Amerikanci to ne vide kao nešto što bi morali odabrati, morali se odlučiti za energente iz različitih izvora."

Za sada vozači uživaju na benzinskim pumpama. Dileme vezane za naftovoda Keystone XL malo ih se dotiču.

SAD: Keystone XL... i zakon i veto?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

SAD: Keystone XL... i zakon i veto?!

SAD: Keystone XL... i zakon i veto?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Somalija: Svako sedmo dijete umre prije nego napuni pet godina

Somalijski predsjednik je krajem ovog mjeseca ozakonio Konvenciju o pravima djece. Djeca u Somaliji se I dalje svakodnevno suočavaju sa izazovima usljed sukoba u toj zemlji, raseljavanja, neadekvatne ishrane I bolesti. Svako sedmo dijete umre prije nego napuni pet godina, a manje od polovine djece pohađa školu. Abdulaziz Billow iz Mogadishua izvještava o tome šta će uopće ovaj novi zakon uraditi kako bi se poboljšali životi najmlađih Somalijaca.

Somalijski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud je zvanično ratificirao konvenciju o pravima djece na ceremoniji koja je održana u jednoj školi u Mohadishuu. Somalija je 195 ta država koja je potpisala taj dokumenat.

Želimo da naša djeca budu lideri koji mogu preuzeti državne I međunarodne odgovornosti. Neka od djece koja su danas ovdje ispred mene će jednog dana biti lideri koji će preuzeti odgovornost za somalijsku naciju, kao I za svijet, rekao je somalijski predsjednik.

Konvencijom se određuje niz univerzalnih prava za zaštitu djece. Među njima je pravo na život, preživljavanje I razvoj. Usljed decenija sukoba u toj istočno afričkoj zemlji, stopa smrtnosti među djecom I majkama je porasla na nivo koji je među najgorima na svijetu. Ali sa potpisivanjem ovog dokumenta, UNICEF je izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti somalijska vlada biti u poziciji da zaštiti vlastitu djecu.

UNICEF se raduje suradnji sa somalijskom vladom kako bi se primijenila konvencija I radilo ka postizanju ključnih rezultata na zaštiti prava djece u naredne dvije godine. Zapravo naredne dvije godine su ključne jer će oni kao vlada podnijeti prvi izvještaj o napretku o implementaciji konvencije, rekao je Stephen Lauwerier, predstavnik UNICEFa za Somaliju.

Prema podacima UNa, svako sedmo dijete u Somaliji umre prije nego napuni pet godina, I to uglavnom od bolesti koje se mogu spriječiti. Samo 4 od 10 djece ide u školu. Aktivisti za ljudska prava u Mogadishuu su pozdravili potpisivanje dokumenta kao pozitivan korak. Amina Arale iz Somalijskog centra za razvoj žena kaže da će se somalijska vlada sada držati odgovornom za bilo kakva narušavanja prava djece.

Vlada ima odgovornost da osigura da su prava djece zaštićena. Potpisivanjem sporazuma, vlada se na sudu može držati odgovornom za bilo kakav zločin protiv djece. Somalijska djeca sada imaju jedinstvenu šansu I njihova prava će biti zaštićena, rekla je Amina Arale.

Iako će za primjenu sporazuma trebati vremena, vlada navodi da će sada raditi na izradi I usvajanju politike I sistema koji štite djecu, primjeni mjera za poboljšanje stope preživljavanja kod djece, te na razvoju, učešću I zaštiti, a također će redovno podnositi izvještaje o napretku UNovom odboru za prava djece.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG