Linkovi

Aktuelno

Sukob Rusije i Ukrajine, situacija nevidjena u Evropi od 2. svjetskog rata

Bivsi drzavni sekretar Henry Kissinger svjedoči

Tri bivša američka državna sekretara, s velikim diplomatskim iskustvom , dugim više od tri desetljeća, odgovarali su danas pred Odborom američkog Kongresa za oružane snage, kako bi iznijeli svoje poglede na trenutne velike izazove sa kojima se svijet suočava, kao i na stanje američke sigurnosti.

Henry Kissinger, koji je služio u administraciji Richarda Nixona tijekom 70tih, George Schultz, iz administracije Ronalda Reagan 80-tih, te Madeleine Albright, koja je bila državni sekretar predsjednika Billa Clintona, su pred članovima Kongresa govorili o mnogim vrućim pitanjima, od militanata Islamske Države, do krize u Ukrajini.

Gospodja Albright je kazala da je sukob izmedju Rusije i Ukrajine poremetio bezbjednost u Evropi, na način nevidjen još od drugog svjetskog rata.

"Ruska agresija protiv Ukrajine je fundamentalno promijenila bezbjednosnu jednadžbu u Evropi, a po prvi puta od Drugog Svjetskog rata evropske su granice izmijenjene silom. A dogadjaji posljednjih dana pokazuju da je ono za što su mnogi mislili da će postati zamrznuti konflikt - u stvari vreo i plamteći sukob.", kazala je Albright.

Kada su u pitanju prijetnje Islamske države, Henry Kissinger je rekao da je borba za prevlast na Srednjem Istoku, izmedju država, etničkih grupa i vjerskih radikala, upravo to što je pomoglo uzdizanju ISIL-a - grupe koja tvrdi da joj je cilj promijeniti postojeće stanje u tom nemirnom dijelu svijeta.

"Nastavak kontrole teritorija od strane terorista, koji tvrde da je njihov cilj uništiti sve postojeće institucije - prijetnja je sigurnosti svijeta, te stoga sukob sa ISIL-om mora biti analiziran u tom kontekstu." kaze Henry Kissinger.

Bivši državni sekretar Schultz je takodjer govorio o spektru medjunarodnih tema, i sukoba koji se vode, ali se dotakao i Sjeverne Amerike - -- "naših susjeda,"kako je to nazvao. Schultz je kazao da korijeni problema sa imigrantima u Americi , ne leže u potpunosti u pitanju poroznih granica, vec u necem dubljem.

"Kada se nedavno dogodila kriza s tom svom djecom iz Latinske Amerike koji su se pojavili na našoj granici - ne treba zaboraviti da nitko od njih nije bio iz Meksika. Time se samo podcrtava činjenica da je granica o kojoj moramo brinuti - i u čemu se nekako mora pomoći - granica izmedju Meksika i El Salvadora, Guatemale, Hondurasa...Zasto je život tako težak u tim zemljama da moraju djecu samu slati na sjever radi boljeg života? Na to moramo fokusirati pažnju. Tu leži problem ilegalne imigracije. "


U jednom trenutku je ova kongresna rasprava prekinuta kada je jedan prosvjednik počeo uzvikivati uvrijede Kissingeru zbog njegova udjela u Vijetnamskom ratu, te u vezi sa sukobima u Južnoj Americi. Državni sekretar Schultz se digao na noge da ga obrani,a prosvjednik je izveden napolje, praćen aplauzom u sali zbog Schultzova poteza.

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna

"Očigledno je da ima krupnih međunarodnih pitanja na čijem rješavanju možemo nastaviti zajednički raditi. Jedno je... pregovori sa Iranom. Oni su u toku."

Novi, nepovoljan momenat u američko-ruskim odnosima iskrsao je u prošli ponedjeljak podizanjem opužnice protiv trojice ruskih državljana zbog veza za ruskim špijunskim krugom ranije otkrivenim u Sjedinjenim Državama. Rusija, kako se i očekivalo, negira opravdanost tih optužbi koje su uslijedile u vrijeme kada Washington pojačava kritike na račun Moskve zbog nastavljanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Prema ocjenama analitičara optužbe protiv ruskih državljana dodatni su podsticaj ključanju odnosa između dvije zemlje koje je počelo znatno prije otkrivanja ruskog špijunskog kruga i sudskog procesa ruskim državljanima.

Za taj proces koji je počeo prije tri dana glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič kaže:

"Rusko-američki odnosi su već dugi period zategnuti. Izgleda da su Sjedinjene Države, djelujući po principu što gore to bolje, odlučile da počnu još jednu rundu kampanje protiv Rusije."

Nova američko-ruska razmjena optužbi i kritika uslijedila je nakon nedavnog napada separatista u Mariupolu u kojem je poginulo na desetine civila. Taj napad bio je povod za nove, oštre kritike Zapada protiv Rusije koja, kako tvrde Sjedinjene Države i zemlje saveznice, nastavlja da naoružava separatiste na istoku Ukrajine. Produžavanje takve politike Moskve otežava rusko-američku saradnju na drugim krupnim međunarodnim pitanjima, ističe pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland:

"Ta saradnja ne može biti nastavljena ukoliko Rusija gazi međunarodne principe i pravila da bi ostvarila političke, ekonomske ili teritorijalne koristi, da bi prigrabila komad prostora susjednih zemalja, ili ih ekonomski i politički potčinila svojim interesima."

Problemi u američko-ruskim odnosima počeli su godinama ranije, konstatuje analitičar Stephen Blank i dodaje:

"Već godinama govorim da Sjedinjene Države trebaju redefinirati politiku prema Rusiji, da su to trebale učiniti i prije izbijanja ukrajinske krize i prije izbijanja špijunske afere."

Stephen Blank je, u razgovoru sa kolegama iz programa Glasa Amerike na ruskom jeziku, podsjetio da Moskva od 2008. godine vrši agresije na susjedne države i istakao:

"Ideja da možemo imati uobičajene odnose sa Rusijom pod Putinomm, čak i ako on digne ruke od Ukrajine, je iluzija. Osnovni cilj ruske politike je minirati kompletnu sigurnosnu strukturu Evrope da bi se Putin održao na vlasti."

Po ocjeni analitičara Leona Arona Sjedinjene Države su redefinirale odnose sa Rusijom i to nastavljaju i sada, ali dodatne sankcije, kako on ističe, po svoj prilici ne mogu donijeti željene promjene ruske politike prema Ukrajini:

"Ruski predsjednik se ne osvrće na buduće sankcije. Zapravo, ako čitate neke zvanične ruske analize i tamošnju štampu vidljivo je da je poruka tih tekstova da je Rusija absorbirala nevolje izazvane diplomatskom izolacijom, političkim pritiscima i sankcijama i da sve te pristiske može slomiti."

Unatoč tenzijama, prije svega zbog Ukrajine, Sjedinjene Države i ržRusija mogu sarađivati ističe glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki:

"Očigledno je da ima krupnih međunarodnih pitanja na čijem rješavanju možemo nastaviti zajednički raditi. Jedno je... pregovori sa Iranom. Oni su u toku."

Sjedinjene Države su vrlo otvorene kada je riječ o njihovom angažiranju u ukrajinskoj krizi. Jasne su i u pogledu drugih pitanja čije rješavanje ovisi i od konstruktivnog pristupa Moskve i stoga se nadaju da će na tim pitanjima američko-ruska saradnja biti nastavljena.

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna

SAD – Rusija: Međusobna saradnja i moguća i poželjna
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Pametni telefoni s mirisom i okusom?

Pametni telefoni s mirisom i okusom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Tehnologija: Pametni telefoni moći će slati mirise, okuse i dodire

Dalekometna komunikacija sadrži uglavnom zvuk i sliku. Međutim, znanstvenici u Britaniji kažu da su blizu izrade dodataka za pametne telefone koji će omogućiti slanje okusa, mirisa, pa čak i osnovnog dodira.

Mnogi u svijetu svakodnevno uživaju u jednom od najvećih čuda moderne tehnologije - instantnoj audio-vizualnoj komunikaciji.

Ali profesor Adrian David Cheok, sa Sveučilišta City u Londonu, tvrdi da želi otići korak dalje od onog što on naziva 'staklenom preprekom:'

''U stvarnom svijetu možemo otvoriti staklo, otvoriti prozor. Možemo stvari osjetiti, okusiti i mirisati ih.''

Počnimo s osjetilom okusa. David Cheok kaže da se različiti okusi izazivaju molekulama koje dovode do kemijske ionizacije na površini jezika, odašiljući mozgu električne signale specifične amplitude i frekvencije koje je moguće umjetno izvesti s dvije elektrode:

''Stavite dvije srebrne elektrode u usta, između njih postavite jezik, i onda vam one električnim putem stimuliraju jezik, a u vašem se mozga stvori virtualna slika okusa.''

Do sada, znanstvenici su na sličan način stvorili kiseli, slani, sladak i gorak okus.

Jedna drugačija naprava, nazvana Scentee - u slobodnom prijevodu ''Mirišljavko'' - priključi se za pametni telefon i može raspršivati oblačiće odabranih mirisa, poput lavande ili jasmina, te mirise voća ili čak kave, kad se stimulira s druge strane razgovora.

''U biti, imate aplikaciju koja, povezivanjem na Internet, može širiti miris iz vašeg mobilnog telefona,'' kaže Adrian Cheok.

Scentee sadrži patronu s oko 100 različitih mirisa. Jednom kad se patrona potroši, mora se promijeniti.

Osjetilo dodira dolazi putem prstenaste spravice. Bežičnim povezivanjem s pametnim telefonom, ona prenosi nježan stisak kad druga osoba uradi to isto tijekom razgovora. Adrien Cheok pojašnjava:

''Ako sam ja u Londonu, a moj prijatelj u Tokiju, i ja pritisnem moj prst, on će osjetiti stisak njegovog prsta putem Interneta. To je jedan način osjetilne komunikacije putem malih mobilnih spravica.''

Adrian Cheok se nada da će se ovakve spravice jednoga dana nadograditi na pametne telefone, pa čak i pametne kuće, premašujući trenutačne ograničenosti daljinske komunikacije.

Pametni telefoni s mirisom i okusom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG