Linkovi

Aktuelno

Oči letjelica NASA-e uperene prema Zemlji

Oči letjelica NASA-e uperene prema Zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Cilj pet novih svemirskih misija NASA-e: promatrati Zemlju

NASA je odlučila dugoročno promatrati ključne sisteme za održavanje života na Zemlji, kako bi svi bolje razumjeli planet na kojem žive.

Američka agencija za svemirska istraživanja NASA završava svoj dvanaesto-mjesečni period s najviše projekata u posljednjih deset godina: tri misije lansirane u protekloj godini te dvije ovog mjeseca - jednu početkom januara, a petu, posljednju, zakazanu za 29. januara. Letjelice koje se šalju u Zemljinu orbitu usredotočene su na ključne sisteme za održavanje života na Zemlji i na koji način oni reagiraju na jednom toplijem planetu.

Kad se ubroje posljednja istraživanja, broj NASA-ine flote letjelica za promatranje Zemlje dostigao je 18.

Prva s lansirnog mjesta, u februaru prošle godine, bila je Misija za mjerenje globalnih padalina, kaže NASA-in geoznanstvenik Tom Wagner:

''To bi nam trebalo pomoći da bolje razumijemo padaline. Moći ćemo izmjeriti količinu snijega u atmosferi. Osim toga, pomoći će nam da bolje razumijemo kišu.''

Druga je misija bila ''Orbitirajući monitor ugljičnog dioksida.'' Tom Wagner kaže da je ona vrlo važna, s obzirom da su emisije ugljičnog dioksida glavni uzrok globalnog zatopljavanja.

''Jedna od najvažnijih stvari vezanih uz ugljični dioksid je da znamo odakle on dolazi, ali još je važnije da znamo gdje on odlazi. Da li ga upije ocean? Da li se on oslobađa otapanjem Arktika? Ili, recimo, želimo razumjeti gdje će biti naš planet za nekih 50 ili 100 godina,'' rekao je Tom Wagner.

Također, prošle godine, dvije su letjelice postavljene na međunarodnoj svemirskoj postaji. Tom Wagner dodaje:

''To je prvi put da postavljamo letjelice na svemirskoj postaji da promatraju Zemlju. Svemirska postaja je jedna nevjerojatna platforma koja je, između ostalog, vrlo moćna mašina i može podnijeti velike letjelice.''

Jedna letjelica nazvana je RapidScat. Sa svog fiksnog položaja izvan međunarodne svemirske postaje, ona bilježi brzinu vjetra na površini oceana, odnosno prikuplja podatke koji bi mogli poboljšati klimatske modele i prognoziranje vremena. Druga se zove ''Sistem za praćenje aerosola u oblacima.''

''Odašiljat ćemo lasere koji će proučavati odnos između zagađivača i ostalih čestica te formiranja oblaka,'' dodaje Tom Wagner.

Sljedeći satelit koji ćemo poslati je ''Pasivno-aktivna vlaga tla.'' Njen je cilj ispitivanje vodenog ciklusa, ključnog za život na planetu. Tom Wagner kaže da će ovaj, kao i ostali alati, pratiti zdravlje Zemljinih vitalnih sustava:

''Jedno stoji, a to je da je sve na Zemlji međusobno povezano. Stoga, ako je želite razumjeti, morate izvršiti mjerenja posvuda, i to neprestano, kako bi mogli dobiti cjelovitu sliku o tome što se događa. A sateliti su jedan od najboljih načina za to.''

Tom Wagner kaže da će ogroman arhiv podataka koje emitiraju sateliti biti od koristi za meteorologe i bolje moći opisati klimatske modele. NASA-ini podaci također pomažu poljoprivrednicima te upraviteljima oceana i posjeda u donošenju boljih odluka kao odgovor na globalno zatopljavanje.

Oči letjelica NASA-e uperene prema Zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte

Neke kompanije koje crpe naftu na jugu Teksasa počele su slati radnike na čekanje. Na onim bušotinama na kojima su troškovi crpljenja nafte niži i dalje je vrlo živo.

Uporedo sa padom cijena sirove nafte na svjetskim tržištima u Sjedinjenim Državama opada i proizvodnja "crnog zlata." Jedan od regiona u kome je taj pad ponajveći je Teksas u kome su crpi više nafte nego u bilo kojoj drugoj američkoj saveznoj državi. Proizvodnja nafte u Teksasu snažno je povećana proteklih godina zahvaljujući velikim rezervama naftnog škriljevca duboko pod površinom južnih i centralnih dijelova Teksasa. Nakon godina prosperiteta, sadašnji pad cijena sirove nafte i naftnih derivata, brine Teksašane, ali još uvijek nema neki dublji negativan uticaj na tamošnju ekonomsku stabilnost.

Zahvaljući bogatim rezervama naftnog škriljevca na području poznatom po nazivu Eagle Ford, Kenedy, po broju stanovnika mali grad, cvjeta. Niču novi barovi, restorani i shopping-centri. U obližnjoj Panna Maria, naselju koje su osnovali poljski imigranti sredinom 19. stoljeća, Mark Mika je podigao novu, prostranu i lijepu kuću, zahvaljući novcu koje su platile kompanije da na zemlji koja je u njegovom vlasništvu crpe naftu.

"Sjajno za mene, sjajno za mnoge druge ljude. Mnogo je milionera u našem okrugu" - kaže Mark Mika.

Pad cijena sirove nafte ipak je usporio otvaranje novih bušotina. Helen Hernandez, službenica koja procesuira dozvole za bušenje u okrugu Karnes, kaže:

"Ti zahtjevi govore o tome koliko će biti otvoreno novih bušotina. Sada ih je upola manje nego ranije."

Nove okolnosti brinu Travisa Jackona, radnika na jednoj od bušitina:

"Za svakog drugog sadašnje cijene benzina su povoljne. I moj otac je sretan zbog toga. Ali za nas, radnike na bušotinama, to znači manje posla i manje novca."

Neke kompanije koje crpe naftu na jugu Teksasa počele su slati radnike na čekanje. Na onim bušotinama na kojima su troškovi crpljenja nafte niži i dalje je vrlo živo. Vozač kamiona Ronald Thomas jedan je od onih koji rade uobičajenim tempom:

"Zahvalan sam što sam još uvijek imamo mnogo posla. Za sada sam siguran."

Omar Garcia, predsjednik i izvršni direktor asocijacije naftnih kompanija koje crpe naftu na području Eagle Ford-a uvjeren je da se te kompanije neće povući:

"Neće se to desiti, neće se odustati od investicija vrijednih milijarde dolara. Crpljenje nafte biće nastavljeno. Biće i novih radnih mjesta na jugu Teksasa. Koliko i kojim tempom.... ovisiće od ovogodišnjih kretanja cijena sirove nafte."

Gospodin Garcia ističe da se naftne kompanije i njihovi radnici na području Eagle Forda ranije nisu susretali sa oscilacijama u cijenama nafte i da je sadašnje stanje jedno novo iskustvo:

"Ovo je prvi put da moramo razmišljati šta i kako u odnosu na cijene nafte. Dobro će nam doći iskustva iz drugih djelova zemlje, iz drugih dijelova Teksasa, koji su se suočavali sa tim problemom."

Na jugu Teksasa dvadesetak godina nije bilo ekonomskog rasta. Zahvaljući naftnom bumu samo prošle godine ostvaren je i ekonomski procvat vrijedan 87 milijardi dolara. Otvoreno je čak 150 hiljada radnih mjesta. U naftnim kompanijama očekuju stabiliziranje cijena nafte do ljeta, a vlasnici mnogih privatnih firmi, radnji i restorana nadaju se da će biti u pravu. I svi drugi žitelji na jugu Teksasa vjeruju da ekonomski razvoj područja na kojima žive neće biti zaustavljen.

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte

SAD: Teksas osjeća pad cijena sirove nafte
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

70 godina Auschwitza: zapaljene svijeće i položeni vijenci

Preživjeli holokausta su se danas okupili u znak sjećanja na oslobađanje najstrašnijeg logora smrti u povijesti čovječanstva.

70 godina nakon što su sovjetski vojnici ušli u Auschwitz kako bi pronašli leševe na gomilama i oko 7 hiljada još živih zatvorenika , od kojih su mnogi bili na samrti, a njih 130-oro djeca , na ceremoniji je danas bilo oko 300 preživjelih logoraša.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je sramota da Židovi u Njemačkoj danas bivaju nerijetko izloženi uvrijedama, prijetnjama, i nasilju, a američki predsjednik Barack Obama je u svojoj poruci povodom godišnjice izmedjuostaloga kazao da odavanje pošte ubijenima,ali i preživjelima Holokausta priznavanjem dostojanstva svakom čovjeku, a od nas sviju zahtijeva hrabrost da stanemo u obranu progonjenih, da dignemo glas protiv mržnje...Nedavni teroristički napadi u Parizu, kazao je američki predsjednik, služe kao bolno podsjećanje na našu obavezu da osudimo anti-semitizam u svim njegovim oblicima i da se borimo protiv njega - uključujući negiranje ili trivilizaciju Holokausta.

U okviru genocidnog plana Adolfa Hitlera protiv Evropskih Jevreja - nazvanog Konačno Rješenje - Final Solution - više od 1, 3 miliona ljudi je završilo u Aushwitzu u Poljskoj, izmedju juna 1940 i januara 1945.

Oko 1.1 njih - većinom Evropski Jevreji, je ubijeno u gasnim komorama, ili su umrli od torture, gladi i bolesti. Nacistički režim je ubio oko 6 miliona evropskih jevreja, od ukupno 11 miliona koliko ih je bilo prije rata.

U Auschwitzu, održana je ceremonija polaganja vijenca, zapaljene su svijeće, a malobrojni preživjeli su stajali kod zida smrti, uz koji je ubijeno na hiljade ljudi. Preživjela, Eizbieta Soczunska kaže da su svi oni u mislima i dalje u logoru, usprkos godinama koje su prošle.

U mislima smo još uvijek ovdje. Čak i ako nisu tu svi osobno, želimo naglasiti da sva djeca Auschwitza danas ovdje stoje, rekla je ona.

Ne razumijem zašto u svim zemljama u svijetu postoji toliko mnogo terorista. U Engleskoj, u Americi. Zašto? Šta možemo učiniti? Hitler se nalazio u Njemačkoj, u srcu Evrope, ali teroristi su u cijelom svijetu. Ne znamo ni gdje žive. To je užasno, kaže Henri Kichka, preživjeli holokausta.

Na listi prisutnih su se nalazili čelnici Njemačke i Austrije, francuski predsjednik Francois Hollande, na čelu američke delegacije je bio ministar financija Jack Lew, dok među prisutnima nije bio ruski predsjednik Vladimir Putin, a rusku delegaciju je predvodio njegov šef kabineta Sergei Ivanov.

Sinoć je u Krakowu održan specijalan prijem, 75 kilometara od Auschwitza, kojeg je organizirao Svjetski jevrejski kongres Tom skupu su prisustvovali preživjeli koji su se upisali u knjigu sjećanja. Na skupu je govorio i poznati filmski režiser Steven Spielberg, koji je rekao da se Jevreji ponovo suočavaju sa mračnim demonima netolerancije anti-semita koji im ponovno žele oduzeti identitet. Svjetski Jevrejski kongres i Fondacija Shoah, koju je Spielberg osnovao, pomogli su da se preživjeli dovedu u Auschwitz na ceremoniju obilježavanja 70-te godišnjice.

Današnja ceremonija sjećanja u logoru u kojem je ubijeno oko milion i po ljudi, možda je posljednja velika godišnjica kojoj su preživjeli prisustvovali u velikom broju. Najmlađi od njih su danas stari više od 70 godina.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG