Linkovi

Aktuelno

SAD: Korigirati rat protiv terorizma?

Prema procjenama američkih obavještajnih agencija blizu 3.500 boraca ISIL-a je iz zapadnih zemlja. Opasnost da bi se mogli vratiti u matične zemlje i nastaviti ubijati je i velika i realna.

U govoru o stanju nacije, održanom u utorak naveče, predsjednik Barack Obama još jednom je, jasno i odlučno, istakao da će nastaviti borbu protiv svih onih koji prijete Sjedinjenim Državama i zemljama, saveznicama. Istvoremeno sa ocjenama Bijele kuće o uspješnim akcijama protiv militanata, ekstremista i terorista na Bliskom i Srednjem Istoku, iznose se i procjene da terorističke prijetnje rastu i da bi u borbi protiv terorizma nešto trebalo i mijenjati.

Sa sada i do sada, zračni udari američkih i koalicionih snaga na pozicije militanata Islamske države ne jenjavaju. U govoru o stanju nacije gospodin Obama je istakao da se tim udarima sprečava dalje napredovanje oružanih grupacija ISIL-a, a o daljoj, globalnoj borbi protiv terorizma rekao:

"Nastavićemo lov na teroriste i uništavanje njihovih mreža. Zadržavamo pravo da djelujemo i unilaterlano, kao što smo to bez predaha radili od mog prvog predsjedničkog dana... likvidirali teroriste koji su bili direktna prijetnja i nama i našim saveznicima."

Po ocjenama analitičara Sjedinjene Države su pokazale da mogu naći teroriste bilo gdje da se kriju. S druge strane, čak i pod zračnim udarima američkih i koalicionih snaga, militanti Islamske države nastavljaju paradirati svojim snagama i prijetnjama, poput onih o okrutnim ubistvima talaca.

Daveeda Gartenstein-Rossa iz Fondacije za odbranu demokratije ne iznenađuje takva taktika militanata:

"Sve u svemu, prijetnje ekstremista svima onima koji su protiv njihove džihadističke ideologije rastu svakodnevno u posljednje četiri godine. Mi se tim prijetnjama još uvijek ne suprotstavljamo na pravi način."

To je dijelom posljedica i koraka na koje se odlučivala administracija predsjednika Obame, dodaje Gartenstein-Ross:

"Dosta je grešaka učinjeno tokom podužeg perioda preferiranja bliskoistočnih prodemokratskih revolucija i pokreta na račun stabilnosti. Primjera radi, odluka da se libijska kriza poslije Gadafija prepusti Libijcima pokazala se dobrodošlom za džihadističke grupe."

Prema procjenama američkih vojnih zvaničnika sada je u kampovima za trening formiranim na istoku Libije nekoliko stotina boraca Islamske države koji regrutiraju i obučavaju nove borce. I druge ekstremističke i terorističke grupe koriste Libiju za predah njihovih pripadnika, uspostavljanje veza i nabavku oružja.

Čak i u zemljama u kojima po američkim ocjenama dolazi do napretka u borbi protiv terorista, kao u Yemenu, situacija se može brzo promijeniti. Al-Qaidina mreža i grupe koje djeluju na Arapskom poluotoku nisu jedina rastuća prijetnja. Prijetnja su i ekstremisti koji žive u mnogim drugim državama.

Teroristički napadi u Parizu to najbolje pokazuju, ističe analitičar Max Abrahms i dodaje:

"Imamo mnogo, ne znamo koliko, ali vrlo mnogo fanatika koji su labavo ili nikako povezani sa al-Qaidom i Islamskom državom. I broj napada, poput onih u Francuskoj, će rasti."

U američkim obavještajnim agencijama procjenjuje se da je oko 19.000 boraca iz drugih zemalja pristiglo u Siriju i Irak da se tamo bori. Najmanje jedna trećina ih je sa Bliskog Istoka i sjevera Afrike, a blizu 3.500 iz zapadnih zemlja. Opasnost da bi se mogli vratiti u matične zemlje i nastaviti ubijati je i velika i realna. I zbog toga bi, smatraju pojedini analitičari, sadašnji smjer i taktiku globalnog rata protiv terorizma i ekstremizma trebalo korigirati.

SAD: Korigirati rat protiv terorizma?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

SAD: Korigirati rat protiv terorizma?

SAD: Korigirati rat protiv terorizma?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa

Četvrtina tog broja kaputi su za djecu. Ova se inicijativa proširila na 300 lokacija za odlaganje kaputa u gradu i okolici. A korisnici interneta mogu donirati posve novi kaput putem stranice Amazon.com.

Za više od osam milijuna stanovnika grada New Yorka, ključ za preživljavanje zime je jednostavan - toplo se obući i ostati u zatvorenom, koliko je god to moguće. Međutim, za one koji to nisu u mogućnosti, stvar je kompliciranija. Mnogi si čak ne mogu priuštiti ni zimski kaput.

Tim Gibson radi kao volonter za New York Cares - ''New Yorku je stalo'' - najveću volontersku organizaciju u New Yorku:

''Danas u New Yorku ima preko dva milijuna ljudi koji se bore da prehrane svoje obitelji i obuku svoju djecu, jedva spajajući kraj s krajem. Odjeća im u takvoj situaciji itekako pomaže,'' kaže on.

Svake godine, početkom oktobra, volonteri se udružuju s lokalnim kompanijama i neprofitnim organizacijama kako bi prikupili i podijelili rabljene kapute onima kojima su oni potrebni. Potražnja ove godine: 103 tisuće! Četvrtina tog broja kaputi su za djecu.

Katy Kienitz, direktorica za usluge u organizaciji ''New York Cares,'' komentira:

''Radi se o zaista ogromnoj inicijativi s događajima u vrlo kratkom vremenskom periodu, koja jedan vrlo opipljiv proizvod vraća i poklanja lokalnoj zajednici.''

Ova se inicijativa proširila na 300 lokacija za odlaganje kaputa u gradu i okolici. A korisnici interneta mogu donirati posve novi kaput putem stranice Amazon.com.

Do vremena kad su temperature počele redovito padati ispod nule, organizacija New York Cares prikupila je i donirala oko 71 tisuću kaputa ove zime. Kako pojašnjava volonter Derrick Matai, oni kojima su kaputi još uvijek potrebni nisu uvijek lako uočljivi:

''Ono što mnogi ne shvaćaju je činjenica da je ovaj grad vrlo skup, i veliki broj kaputa koji odlaze drugima ne odlaze samo beskućnicima koji su na ulici, već i onim Njujorčanima koji su zaposleni, a ne mogu priuštiti sljedeći obrok ili prehraniti svoje obitelji.''

Za neke, dar topline je osobne prirode koji se ponekad uzima zdravo za gotovo.

Kako kaže Akeem Bonaparte, jedan od vođa timova u ''New York Cares:''

''Kad nosite kaput, bivate sretni i opušteniji, zar ne?''

A Peter McGuire, ambasador kaputa u ovoj organizaciji, dodaje:

''To je najbolji božićni dar - vidjeti da se nekom poklanja kaput i da će tijekom zime toj osobi biti toplo.''

Poklon koji je toliko velikodušan da je naveo volontere ove organizacije da pošalju svoju konačnu poruku:

''Hvala New Yorku!''

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa

Dobrotvorna organizacija iz New Yorka donira preko 100.000 zimskih kaputa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Svijet: Jaz između bogatih i siromašnih sve dublji

Svijet: Jaz između bogatih i siromašnih sve dublji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG