Linkovi

Aktuelno

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu

Dok su ruska vlada i javnost osudile napade, neki dovode u pitanje granice slobode govora, a neki zagovaraju teoriju zavjere.

Muslimanski čelnici u Rusiji tvrde da su oni koji su izveli oružane napade u Parizu bili ubojice i teroristi, a ne sljedbenici islama.

Rushan Abbyasov iz ruskog Vijeća muftija citirao je muslimana, pomoćnika u kosher prodavaonici, koji je skrivao židove-kupce koji su se tamo zatekli, od napada, te muslimana-policajca ubijenog u napadu, kao istinske vjernike:

''To je pravi islam - kad jedan musliman spašava ljude, ne kad ih ubija. Htio bih naglasiti da, iako su neki uvrijedili Poslanika, Kuran poučava da se na uvredu odgovori na drugačiji način.''

Međutim, Rushan Abbyasov smatra da je satiričan prikaz islamskog poslanika Muhameda isto tako grešan čin kao ubojstvo, jer on provocira reakciju:

''Grijeh ubojstva je najmučniji, najopakiji grijeh. A uzrokovanje nemira s islamskog je gledišta još veći grijeh, jer nemiri i pobune mogu dovesti do smrti ne samo jednog čovjeka, već desetina, stotina i tisuća ljudi.''

Nakon prošlotjednog napada, ruski i drugi strani građani u Parizu položili su cvijeće i održali bdijenje uz svijeće ispred Francuske ambasade.

Kao i drugdje u Europi, mnogi raspravljaju o osjetljivosti zbijanja šala na račun religije - tako i slikarica Ludmila Kurilovich:

''Mislim da bi svatko, prije nego nešto učini, trebao dvaput razmisliti o mogućim posljedicama. Mislim da bi svatko trebao živjeti bez da vrijeđa ideale nekog drugog.''

Međutim, vjerske osjetljivosti i strah od napada ne bi smjeli određivati što se smije objaviti a što ne, kaže informatičar Marat:

''Mala doza blasfemije je korisna, kako nam teroristi ne ni diktirali što smijemo objavljivati.''

A teorije zavjere koje kruže Rusijom bacaju krivnju na strane sile.

Popularni ruski tabloid i televizijski kanal u državnom vlasništvu tvrde da su sve to isplanirale Sjedinjene Države, no nijedan medij nije objavio dokaze koji podupiru tu tvrdnju.

Ruski dužnosnici osudili su napad kao terorizam, dok su neki nazvali ubojstva dokazom da je terorizam, a ne Rusija, prava prijetnja Europi.

U međuvremenu, muslimanski čelnici u Rusiji strahuju od zatezanja odnosa, dok europski desničari okrivljuju imigracijsku populaciju i optužuju islam za povezivanje s ekstremizmom i terorizmom.

Muslimanski vođe ističu da je potreban dijalog kako bi se spriječili nesporazumi.

Rusija: Podijeljene reakcije na napade u Parizu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Nastavljaju se transferi zatvorenika iz baze Guantanamo

Prisoners - Guantanamo

Sjedinjene Države su prebacile pet muškaraca koji su bili zatočeni u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi - četvoricu od njih je primio Oman, a jednog Estonija. Pentagon je saopćio da je do transfera došlo sinoć, a sva petorica su iz Jemena. Ovim je potezom sve bliži cilj administracije predsjednika Obame da zatvori ovu zatvorsku jedinicu za osumnjičene za terorizam.
Jučerašnjim transferom zarobljenika, broj osumnjičenih za terorizam u zatvoru Guantanamo iznosi 122 osobe

Komisija UN-a za ljudska prava traži od Rijadha da obustavi bičevanje bloggera

Blogger Badawi, Photo Credit: Change.org

Visoki komesar za ljudska prava pri UN-u, Zeid Ra'ad al-Hussein , je pozvao Saudijsku Arabiju da obustavi kaznu odredjenu za liberalnog saudijskog blogera, kojemu , po kazni, sljeduje sutra, nakon džume, novih 50 udaraca bičem zbog iznošenja svog mišljenja koje je saudijski sud proglasio bogohuljenjem.
Komesar al Hussein je danas izjavio da je bičevanje , najblaže rečeno, okrutna i nehumana kazna, inače zabranjena medjunarodnim zakonom o ljudskim pravima. On je dodao da je Saudijska Arabija ratificirala svojevremeno UN-ovu Konvenciju protiv Mučenja.
Blogger Raif Badawi je primio prvih 50 udaraca bičem prošli petak. Kažnjen je sa deset godina zatvora i hiljadu udaraca bičem, te globom od 266 hiljada dolara.

Belgija: Dvoje mrtvih u antiterorističkoj operaciji

Dvije osobe su ubijene, a jedna ranjena u anti-terorističkoj operaciji na istoku Belgije. Lokalne TV stanice prenijele su da je nekoliko osoba uhapšeno.

Operacija u gradu Vervijer, u pokrajini Lijež, kako prenosi AFP još nije okončana. Belgijski zvaničnici saopštili su da policija provjerava radikalne islamiste koji su se, kako navode, vratili u Belgiju iz Sirije gdje su učestvovali u ratu.

U odnosu na broj stanovnika, broj belgijskih državljana koji je u proteklče četiri godine učestvovao u sirijskom ratu, među najvećim je u Evropi, prenosi Rojters.

Saopšteno je i da se anti-teroristička operacija odvija u centru Vervijera. Svjedoci kažu da je pucnjava trajala nekoliko minuta, te da se da se čula i eksplozija.

Prema izvještajima lokalnih medija policija je privela nekoliko osumnjičenih.

Ranije danas, tužilaštvo je objavilo da je u Belgiji priveden muškarac koji je navodno obezbijedio naoružanje Amediju Kulibaliju, koji je u Parizu potom ubio četvoro ljudi.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG