Linkovi

Aktuelno

Sve više stranih boraca na obuci u Libiji

Američki vojni dužnosnici smatraju da postoji nekoliko stotina boraca Islamske države na obuci u kampovima u istočnoj Libiji i da ta organizacija pokušava iskoristiti dopustivo okružje u Libiji za odmor, obuku i novačenje.

Posljedice nedavnog granatiranja zgrade libijskog parlamenta u Tobruku, dim koji se izdiže kao signal kaosa i poziv džihadistima i borcima iz inozemstva, prema analitičarima poput Jasona Packa, mogu značiti jedno:

''Biti u globalnoj džihadističkoj mreži, boriti se u Afganistanu, pa još živjeti po spiljama ili sličnim nastambama, recimo u Iraku, nije lak posao. Zato možete otići u Libiju gdje vas neće goniti državni organi. Tamo se možete odmoriti i pripremiti za dalje.''

U vrijeme kad se Libija oporavlja od sukoba između strana koje su se nadmetale za vlast, Jason Pack kaže da terorističke organizacije nastoje ugrabiti ovu priliku:

''One ne žele izvoditi napade unutar Libije i to nisu do sada ni učinile. Ono što žele učiniti je da održe libijsku vladu slabom, i upravo je to razlog zbog čega su planirale atentate na ključne dužnosnike libijske vlade.''

Na čelu tih organizacija je Islamska Država, koja se razmeće svojim uspjesima na društvenim medijima. Video snimke poput ovih ne mogu biti potvrđene od neovisnih izvora. Ali izjave ove grupe zadobile su pažnju američkog vojnog zapovjedništva za Afriku, US Africa Command.

General David Rodriguez je izjavio:

''Mi pomno promatramo razvoj situacije na terenu. Trenutačno, ona je tek u povojima i morat ćemo pričekati da vidimo kako će se ona razvijati.''

Američki vojni dužnosnici smatraju da postoji nekoliko stotina boraca Islamske države na obuci u kampovima u istočnoj Libiji. Jedan viši obavještajni dužnosnik rekao je da je jasno da ova organizacija pokušava iskoristiti dopustivo okružje u Libiji za odmor, obuku i novačenje.

Međutim, on dodaje da, uspkros tvrdnjama čelnika Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija da je nekoliko libijskih organizacija prisegnulo na pripadnost, njihovo povezivanje je, citiramo, ''nebulozno.''

Analitičar Daveed Gartenstein-Ross iz Fondacije za obranu demokracija to naziva ''uvećavanje broja životopisa:''

''Oni su uspjeli iskoristiti dobro poznavanje društvenih medija za objavljivanje svojih uspjeha u sukobu u koji društveni mediji nisu ušli do iste mjere do koje su to uspjeli, recimo, u Siriji.''

Bez obzira na to, stručnjaci upozoravaju na sve veću opasnost situacije u Libiji, čak i na ''silu razaranja'' diljem Bliskog istoka.

Obavještajni dužnosnici zabrinuti su i zbog lake nabavljivosti oružja, od kojih neka odlaze sa stranim borcima na bojišta u Iraku, Siriji pa čak i Jemenu.

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru

Pariz jučer

Dok je marš solidarnosti u Parizu bio u toku, iz Njemačke novo upozorenje –požar u redakciji novina koje su objavile karikature preuzete iz pariskog magazina Charlie Hebdo.

Pažnja svjetske javnosti usmjerena je i dalje na Pariz i reakcije nakon prošlotjednog napada islamističkih radikala i terorista na novinare i karikaturiste satiričnog magazina Charlie Hebdo i obične građane u jednoj pariskoj prodavnici. Ovdje, u Sjedinjenim Državama pojačane su mjere budnosti usmjerene na moguće prijetnje i napade nakon tragičnih zbivanja u Francuskoj. Najdirektnije je o tome govorio američki ministar pravosuđa Eric Holder, ističući nužnost pojačanih mjera opreza i spremnosti na sprečavanje sličnih napada i u Sjedinjenim Državama i bilo gdje u svijetu.

U Parizu su se okupili lideri mnogih zemalja. Bili su dio velikog marša solidarnosti kako bi izrazili počast žrtvama terorističkog napada, dali podršku slobodi informiranja i još jednom osudili najteži ekstremistički akt nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

I dok je marš solidarnosti u Parizu bio u toku, iz Njemačke novo upozorenje – podmentanje požara u redakciju novina koje su objavile karikature preuzete iz pariskog magazina Charlie Hebdo.

Izražavajući solidarnost sa Francuzima, američki ministar pravosuđa Eric Holder, takođe prisutan u Parizu u vrijeme marša, je istakao:

"Premda nema specifičnih naznaka o mogućim aktuelnim prijetnjma na koje bih mogao ukazati, ja sam siguran da se okruženje u kojem živimo posljednih godina uveliko promijenilo. Mi smo u ratu protiv terora i onih koji zloupotrebljavaju islam da bi opravdali terorističke napade."

Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu biće u fokusu međunarodnog samita koji će biti održan u Washingtonu idućeg mjeseca. Svijet i Amerikanci moraju biti budni i prema prijetnjma terorista al-Qaide i kada su u pitanju prijenje koje upućuju militanti pokreta za Islamsku državu Irak i Sirija, istakao je gospodin Holder i dodao:

"Ta budnost zahtijeva cjelovit državni angažman, potpun angažman obavještajnih agencija, policijskih struktura, lokalnih vlasti, građana, kod nas budnost svakog Amerikanca. Samo tako možemo se zaštiti i biti sigurni."

U videu objavljenom u nedjelju, a sličnih je bilo i biće, militanti pozivaju na pridruživanje borcima za muslimanski kalifat i prijete novim napadima na sve one koji su protiv njihove ekstremističke ideologije i drugačijeg načina vjerovanja.

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru

Svijet i terorizam: Međunarodni antiteroristički samit u februaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Neki Muslimani u Americi zahtijevaju da Bajram bude praznik u državnim školama

Američki Muslimani obilježavaju Bajram u Virdžniji, arhivski foto

Dok vjerske manjine rastu širom Amerike, sve veći broj ljudi zahtijeva da se javne škole zatvore ne samo za božić i uskrs, već i na druge praznike. U jednom washingtonskom predgrađu , savezna država Maryland , je to pitanje postalo glavobolja za upravne odbore mnogih škola.

U mnogim školskim oblastima širom zemlje, vjerske manjine su još uvijek relativno male. Ali u oblasti Montgomery, muslimansko stanovništvo je poraslo za oko 10%. Učenik 4-og razreda Musa Siddiqi je reporterima rekao da bi muslimanski praznik kurban Bajram također trebao biti slobodan dan.

Kada god je bajram, ja moram izostati iz škole, i onda to ide u moj školski izvještaj i to mi se ne dopada, kaže on.

Aktivista Zeinab Chaudry kaže da, iako su takva izostajanje iz škole opravdana, muslimanska djeca kao Musa su ipak u nedostatku.

Časovi se i dalje održavaju, učitelji drže časove. I ako su neki ispiti zakazani za taj dan, onda će ih učenici propustiti ukoliko odluče da izostanu iz škole., govori Zaynab.

Oblast Montgomery slovi za jednu od oblasti sa najboljim školama. Ona također ima raznoliko stanovništvo koje slavi različite praznike.

Ove godine Kurban Bajram dolazi u isto vrijeme kada i jevrejski praznik Yom Kippur, kada su neke državne škole zatvorene. Roditelji muslimani su nedavno svoju kampanju doveli do oblasnog odbora za obrazovanje, u kojem je jedan rabin podržao njihov zahtjev, rekavši da se time pokazuje bogata raznolikost oblasti Montgomery. Ali članovi odbora su bili skeptični, navodeći da se u kalendaru ne bi trebao spominjati nikakav konkretan vjerski praznik, jer se radi o javnim školama. Oni su stoga odlučili da uklone imena svih vjerskih praznika sa kalendara, uključujući i Božić.

Čini se kao da se neko uveliko trudi da ne da jednakost muslimanskoj zajednici, kaže Saqib Ali, iz organizacije Equality for Eid Coalition. On je takvu odluku nazvao greškom.

To će dovesti do znatne netrpeljivosti u široj zajednici protiv školskog odbora, i protiv ove administracije.

I zaista, u nekim reakcijama na internetu se škole oblasti Montgomery, i pogrešno muslimani, optužuju da su protiv Božića. Charles Haynes iz Centra za vjerske slobode, kaže da je školski odbor bio u dilemi.

Sjedinjene države su danas jedna od vjerski najraznolikijih zemalja na svijetu. Sve više i više vjerskih manjina u Sjedinjenim državama diže svoj glas i kaže: I mi smo ovdje. Izašli ste u susret Kršćanima i Jevrejima kada je u pitanju kalendar, a šta je sa nama, kaže Charless Haynes.

On dodaje da, ukoliko je manjina dovoljno brojna, ona može ubijediti školu da se zatvori iz operativnih razloga.

Ali bez tog argumenta, školski odbor to možda neće učiniti a da ne naruši prvi amandman Ustava, kaže Charles Haynes.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je tokom svoje prošlogodišnje kampanje obećao da će zatvoriti njujorške škole za Bajram. Ako to i učini, to bi moglo pomoći roditeljima muslimanima u oblasti Montgomery, kao i drugim dijelovima zemlje.

Francuska policija ubila trojicu oružanih napadača i okončala krizu s taocima

Međutim, u policijskoj operaciji likvidacije otmičara i oslobađanja taoca u židovskoj samoposluzi u Parizu, četvero taoca je poginulo

Francuske vlasti javile su da su dvojica osumnjičenika za napad na redakciju tjednika Charlie Hebdo ubijena, dok je njihov taoc oslobođen tokom policijske akcije sjeverno od Pariza. Eksplozije i pucnjava čule su se i u Parizu i u gradu Dammartin-en-Goele, gdje je policija danas popodne istovremeno djelovala.

Braća Cherif i Said Kouachi izašla su iz skladišta gdje su se skrivala i počela pucati pred naletom policije, da bi kratko nakon toga bili ubijeni.

U posebnoj operaciji u glavnom gradu usmrćen je i drugi naoružani muškarac koji je držao nekoliko taoca u kosher samoposluzi, ali, prema podacima policije, četvero je taoca ubijeno tokom tog napada.

U pucnjavi u Parizu, sigurnosne postrojbe uletile su u supermarket pored pariškog Porte de Vincennes, u židovskoj četvrti. Ubili su naoružanog muškarca koji je nekoliko sati prije ušao u prodavnicu i držao kupce i uposlenike kao taoce. Vlasti izvješćuju da je bilo najmanje pet taoca, od kojih je četvero ubijeno, no nije jasno tko ih je i kada usmrtio.

Večeras po lokalnom vremenu, francuski predsjednik Francois Hollande zahvalio je sigurnosnom osoblju koje je okončalo opsadu i usmrtilo teroriste. Pozvao je francuski narod na oprez i jedinstvo, koje je nazvao najboljim oružjem zemlje u borbi protiv terorizma, racizma i antisemitizma. Nasilje u Parizu je nazvao ''jezivim antisemitskim napadom'' te dodao da Francuska neće posustati pod nikakvim pritiskom ili zastrašivanjem.

Govoreći danas na događaju u Tennesseeju, američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Sjedinjene Države stoje uz Francusku i čestitao francuskoj policiji na okončanju krize. Rekao je da će američke snage za provođenje zakona pružiti svaku vrstu pomoći koja će biti potrebna Francuskoj. Na kraju je dodao da napadi u Francuskoj pokazuju da teroristi nemaju ništa za ponuditi svijetu, dok Pariz predstavlja slobodu, nadu i dostojanstvo svih ljudi u svijetu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG