Linkovi

Aktuelno

Skandali i pogreške utječu na američke političke kampanje

Republikanski kandidat za Senat, kongresnik Todd Akin, iz Missourija
Uragan Isaac odvukao je pažnju s predsjedničke utrke u vrijeme kad obje stranke, republikanska i demokratska, nominiraju svoje kandidate – republikanska nacionalna konvencija upravo je završila, demokratska počinje za nekoliko dana, 4. rujna. Ali jedna oluja druge vrste podsjetnik je na pogreške i skandale koji su često imali utjecaja na američke političke kampanje.

U trenutku kad su se republikanci pripremali predstaviti naciji svojeg kandidata Mitta Romneyja, jedan malo poznati republikanski kandidat za američki Senat, iz Missourija, uzvitlao je mnogo prašine. Upitan je li pobačaj dozvoljen žrtvi silovanja, kongresnik Todd Akin odgovorio je:
“Ako se radi o legitimnom silovanju, žensko tijelo može blokirati zatrudnjivanje.”

Demokrati, kao predsjednik Obama, brzo su reagirali.
“Takvo je mišljenje uvredljivo; silovanje je silovanje.”

Akin se ispričao, ali šteta je počinjena i pažnja medija usmjerila se na Romneyja.

Allan J. Lichtman, politički povjesničar na American University, u Washingtonu, kaže:
“Trenutak nije mogao biti gori za njega. Zadnja stvar s kojom se Mitt Romney sada želi baviti i na nju fokusirati, to su pobačaj i društvena pitanja.”

Galilejsko more, gdje je, kako Biblija kaže, Isus hodao po vodi, postalo je mjesto još jednog vrlo neugodnog događaja.

Za službenog posjeta Izraelu, republikanski kongresnik Kevin Yoder odlučio je okupati se malo u moru, ali – gol.
“To je bila očita pogreška i zbog nje žalim.”

Neke su pogreške skupe, koštaju kandidate njihovih karijera.

Uzmimo za primjer Garyja Harta. Bio je favorit za nominaciju demokratske stranke, na izborima 1988. godine, ali sumnjalo se u bračne nevjere.

Pozvao je novinare da ga slobodno slijede, a oni otkrili dokaze, među njima izlet na Bimini, s Donnom Rice, zbog kojega je bio primoran povući se iz utrke.

“Nevjerojatno, lijepa plavuša sjedi mu u krilu na brodici zvanoj Monkey Business. Ako se hoćete sami uništiti, ima li išta gore, tj. bolje?”
Monkey Business, naime, na engleskom znači majmuniranje, budalasto ponašanje.

Neki drugi političari preživjeli su skandale i opet se osovili na noge. Bivši gradonačelnik Washingtona Marion Barry u politici je već 40 godina. Zajedno s Martinom Lutherom Kingom bio je aktivan u pokretu za građanska prava.

Godine 1990., međutim, bio je uhvaćen tajnom kamerom FBI-ja kako puši crack kokain. Dobio je šest mjeseci u zatvoru. I poslije toga opet bio izabran za gradonačelnika, po četvrti puta; sa 76 godina, Barry je sada jedan od gradskih vijećnika.

“Razmišljam o prošlosti i pitam se sada – zašto sam to učinio? Što sam uopće mislio? Ali, ništa se tu promijeniti ne može. Učinjeno je učinjeno. Jedino što čovjek može, to je ići dalje.”

Najbolji noviji primjer političara koji je preživio skandal onaj je bivšeg predsjednika Billa Clintona.

Unatoč aferi Levinsky, Clinton je i dalje popularna ličnost.

Allan Lichtman: “I sad će biti ključni govornik na konvenciji demokratske stranke jer smatraju ga velikim plusom.”

Nitko ne zna, naravno, kad će opet doći do nekog novog skandala i s kakvim ishodom za dotičnog političara – hoće li potonuti ili opet isplivati na površinu.

U središtu zanimanja - mormonizam Mitta Romneyja

Mitt Romney je prvi iz Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana nominiran za američkog predsjednika. Ali mormonizam, ime pod kojim je vjera općenito poznata, mnogim je Amerikancima zagonetka. Jerome Socolovsky razgovarao je s jednim političarem, ujedno i rođakom Mitta Romneyja, iz savezne države Utah, koja je većinski mormonska.

Gradonačelnik i mormon. Ali Mike Winder, iz West Valley Cityja, voli da drugi vjerski čelnici svojom molitvom otvaraju sastanke gradskog vijeća.

Ovi Sikhi su bili pozvani nakon masakra u njihovom hramu u Wisconsinu.

“Bio sam dirnut tom tragedijom i potaknut da više mislim na njihovu zajednicu.

Sa šest milijuna sljedbenika, mormoni su također manjina u Americi i žive uglavnom na Zapadu. Mitt Romney je prvi Mormon koji je došao tako blizu izboru za predsjednika.

Winder je uzbuđen iz dva razloga.
“Mitt Romney je bratić moga djeda, također bratić moje bake.”

A onda i zato što je ovo ključan trenutak za mormone.
“Daleko smo došli. Imati republikanskog predsjedničkog kandidata, člana Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, to je za našu vjeru povijesni trenutak.”

Winder je pisao o tome kako su američki predsjednici tretirali mormone. Osnivatelj Moromonske crkve Joseph Smith kandidirao se za predsjednika 1844. godine.

Ali, Amerikanci općenito malo znaju o njihovoj crkvi i mnogi se pitaju kako bi ona mogla utjecati na političkog čelnika iz njihovih redova.

Mormonska se crkva često nalazila na meti kritičara zbog njenog promicanja konzervativnog programa.

Ali gradonačelnik Winder kaže da se crkveni dužnosnici ne bave politikom i ne miješaju u nju.
“Nikad ih nisam čuo da govore o nekom izabranom dužnosniku – gradonačelniku, guverneru, kongresmanu…”

Pedesetpet posto stanovništva West Valley Cityja čine mormoni. Gradonačelnik Winder uživa popularnost među svojim glasačima. Njegova je obitelj generacijama prodavala mlijeko u ovoj zajednici.

U mormonskim crkvama svatko je angažiran i to je dio njihove radne etike, kaže Winder.
“Trenutačno, radim s djecom, u nedjeljnoj školi, ali obavljao sam i razne druge zadaće. Nije važno tko ste – Mitt Romney ili netko drugi, svatko ima svoju ulogu u njegovoj ili njezinoj kongregaciji.”

Ovi mladi muškarci pripremaju se za misionarski posao. Ta je obuka obavezna za svakoga; i sam Romney je kroz nju prošao kad je bio mlad.

Crkva nema plaćeno svećenstvo. Imućniji se često biraju na čelničke pozicije, kaže kritičar mormonske crkve, izdavač Tom Kimball. To onima koji su izabrani, kaže on, daje osjećaj božanskog prava.
“Među nekim nižim crkvenim dužnosnicima rasprostranjeno je mišljenje da njihovo napredovanje u više crkvene urede, kao što je i Mitt Romney napredovao na položaj crkvenog vođe za nekoliko crkava… da je to nešto što dolazi od Boga.”

Romney je, dodaje Kimball, do sada izbjegavao govoriti o svojoj vjeri jer svjestan je da je ona mnogim Amerikancima nepoznata i čudna.
“Mormonizam je laka meta.”

Što Romney bude otvoreniji o svojoj vjeri, nadaju se mnogi mormoni, to će za Ameriku biti lakše da je prihvati, a to znači – veći su i izgledi za njegovu pobjedu na izborima u studenom.

Mormonizam Mitta Romneya

Mormonizam Mitta Romneya
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Mormonizam Mitta Romneya

Brisel: plan o 'Uniji unutar Unije'

Brisel: Unija unutar Unije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Kako je najavio predsjednik Evropske komisije, Barroso, za koji dan će biti objavljen plan evropske vlade o političkom objedinjavanju euro-zone, koje u Briselu smatraju neizbježnim za opstanak eura, ali i šire

Kako je najavio predsjednik Evropske komisije, Barroso, za koji dan će biti objavljen plan evropske vlade o političkom objedinjavanju euro-zone, koje u Briselu smatraju neizbježnim za opstanak eura, ali i šire. Toj "Uniji unutar Unije" moći će se pridružiti i članice koje nisu prihvatile zajedničku valutu, pod uslovom da pristanu na novi, snažan sistem supervizije nacionalne monetarne politike.

Pogledajmo prilog iz Brisela:

Brisel: Unija unutar Unije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Iza Isaaca ostalo puno toga za ocistiti

Iza Isaaca ostalo puno toga za ocistiti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Isaac, prvo uragan, onda tropska oluja, prosao je u cetvrtak sjeverozapadno od New Orleansa, izazvao poplave u izvangradskim podrucjima i evakuaciju i spasavanje mnogih gradjana. Sam New Orleans, žrtva uragana Katrina prije tačno sedam godina, ovaj je put izbjegao glavnom udarcu… Ipak, ostalo je dosta toga da se očisti i ponovo dovede u red

Učitajte još

XS
SM
MD
LG