Linkovi

Aktuelno

SAD: Senat usvojio poseban zakon za članove Kongresa o trgovanju vrijednosnicama

SAD: Senat usvojio poseban zakon za članove Kongresa o trgovanju vrijednosnicama

Članovi Kongresa imaju pristup mnogim informacijama neobjavljenim u javnosti, uključujući i one koje mogu negativno utjecati na financijska tržišta

Američki Senat izglasao je zabranu zlouporabe povlaštenih informacija u prometu vrijednosnim papirima od strane članova Kongresa s 96 glasova "ZA" i 3 "PROTIV." Ukoliko ovaj prijedlog bude ozakonjen, zakonodavcima će se nametnuti kazne za krivično djelo kupovine ili prodaje vrijednosnih papira na osnovu tajnih informacija. Ovaj prijedlog zakona također nalaže članovima Kongresa da na vrijeme objave svaku svoju transakciju vrijednosnim papirima koja nadmašuje tisuću dolara.

Predodžba o američkom Kongresu je u krizi. Naime, većina Amerikanaca smatra da su zakonodavci privilegirani.

"Mislim da su od sebe napravili aristokrate koji više nisu u dodiru sa stvarnim životima većine Amerikanaca," kaže ova žena.

Željni da poboljšaju rekordno nisku popularnost u javnosti, zakonodavci su se ujedinili u donošenju strogih propisa o trgovanju vrijednosnicama. Senator Scott Brown komentira:

"U vrijeme kad naša ekonomija stagnira i prosječna američka obitelj prisiljena je donositi teške financijske odluke, članovi i osoblje Kongresa ne bi smjeli puniti džepove na osnovi povjerljivih informacija nedostupnih drugima."

Članovi Kongresa imaju pristup mnogim informacijama neobjavljenim u javnosti, uključujući i one koje mogu negativno utjecati na financijska tržišta. Senator Jon Tester ističe:

"Jasno je da kongresnici unaprijed dobiju informacije o prijedlozima zakona i problemima koje će razmatrati. Oni su upoznati s tim kako će ti prijedlozi utjecati na robu i usluge. Zakoni koje izglasamo često utječu kako će neka tvrtka kotirati na burzi."

Velika osobna bogaćenja zakonodavaca u doba stagniranih prihoda Amerikanaca dodatno je ulje na vatru. Gotovo polovina članova Kongresa su milijunaši. Iako su se predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner i njegova prethodnica Nancy Pelosi našli pod povećalom medija oko načina na koji su trgovali vrijednosnim papirima, Američka komisija za burze i vrijednosnice izbjegava istraživati financijske transakcije zakonodavaca.

Predsjednik Obama podržao je spomenuti prijedlog zakona o trgovanju vrijednosnicama prilikom nedavnog televizijskog obraćanja naciji, a prijedlog je naišao i na snažnu podršku Zastupničkog doma. Usporedbe radi, vrijednosnice posjeduje oko polovina američkog stanovništva, dok ih u Kongresu ima praktički svaki njegov član.

High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje

High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje

Korisnici weba se mogu priključiti da bi promijenili visinu stolova i stolica, osvjetljenje, pa čak i muziku koja svira na džuboksu

Jedinstveni kafić, kojeg kontroliraju korisnici Interneta sa svih strana svijeta, otvoren je u glavnom gradu Finske. U sklopu godine Helsinkija kao svjetskog centra dizajna, korisnici weba se mogu priključiti da bi promijenili visinu stolova i stolica, osvjetljenje, pa čak i muziku koja svira na džuboksu.

Ljubitelji kave u Helsinkiju mogu svoju strast za kofeinom spojiti s neobičnim eksperimentom u dizajnu u jednom novom high-tech kafiću. Ali, valja biti oprezan: stvari tu nisu uvijek onakve kakve izgledaju. Kafić Kauko je dio festivala World Design Capital Helsinki 2012 i, kao takav, omogućuje bilo kome da kontrolira elemente u kafiću pomoću aplikacija na kompjuteru ili mobitelu. Kava je besplatna, ali gosti kafića nemaju kontrolu nad prostorom u kojemu se nalaze. Direktorica marketinga ovog festivala Laura Aalto objašnjava:

"Ovo je mjesto gdje, uz besplatnu šalicu kave, sjedite u prostoru koji je kontroliran daljinski, preko Interneta. Preko web sajta festivala, korisnici mogu mijenjati visinu stolova i stolica, zatamniti ili pojačati svjetlo, izabrati muziku koja svira u pozadini. Dakle, korisnik preko Interneta ima osjećaj da utječe na dizajn prostora."

High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje
High-tech kafić nudi besplatnu kavu, ali i neočekivane događaje

Naravno, sve što se zbiva u kafiću - gosti koji se dižu i spuštaju na stolicama po željama udaljenih internetskih korisnika - emitira se na Internetu, pa često vrlo smiješni događaji zabavljaju širok krug gledalaca.

"Želimo da ljudi razmišljaju o dizajnu. Ako ih pritom možemo iznenaditi drugačijom od uobičajene porukom u drugačijem od uobičajenog okruženja, onda je to, mislim, dobra ideja," kaže Aalto.

Kafić svakodnevno privlači brojne goste, među kojima su i 23-godišnja studentica Tanja Buenfil, u posjeti iz Meksika, i njena finska prijateljica Marikka Korkeaila.

"Mislim da je to vrlo zabavno, odlična ideja. Prvi put sam u Helsinkiju i stvarno sam iznenađena jer nikad nisam vidjela tako nešto nigdje drugdje," kaže Buenfil.

Njena prijateljica ima problema s ispijanjem svoje kave jer joj se stolica miče gore-dolje.

Korisnici web sajta i aplikacija na mobitelu mogu kontrolirati osam stolica i četiri stola, mijenjati muziku od popa do heavy metala svaki čas, te puštati i gromoglasne poruke na finskom, poput: 'Želite li senfa?' No, za to imaju na raspolaganju samo 60 sekundi.

Baristu Otsa Liukainena, koji servira besplatne kave, ne smetaju česte promjene svjetla i muzike. Dapače, to mu je zabavno, kaže.

Kafić Kauko ostaje otvoren u Helsinkiju do sredine ovog mjeseca, a nakon toga će se tokom cijele godine neočekivano pojavljivati na raznim lokacijama u Finskoj.

Novosti iz medicine: od boli sa spolnim razlikama do vježbanja sa čajnikom

Novosti iz medicine: od boli sa spolnim razlikama do vježbanja sa čajnikom

Žene su osjetljivije na bol od muškaraca... ili se muškarci manje žale, pokazuje studija sa Sveučilišta Stanford

Žene su osjetljivije na bol od muškaraca, pokazuje nova studija, objavljena u časopisu Journal of Pain. Zna se da žene češće pate od nekih bolnih stanja, poput migrene i fibromijalgije, a neke su se žalile na bolove i godinu dana nakon poroda. Ali, kad se radi o istim boljkama – poput bolova u leđima, upale sinusa, artritisa – žene osjećaju jači bol. Odnosno, u najmanju ruku ga tako same ocjenjuju, ustanovili su znanstvenici Sveučilišta Stanford, pregledavši izvješća o 11 tisuća pacijenata koji su rangirali svoj osjet boli. Radi li se zaista o drugačijem pragu boli ili se muškarci manje žale... očito, potrebno je dalje istražiti da li da se terapija boli prilagođava spolu pacijenta.

A, kad smo već kod boli, jedna nova terapija ustvari je jako stara. Utezi nalik čajniku koristili su se u Rusiji stoljećima za treniranje vojnika, potom i sportaša. Sada postaju sve popularniji u rekreativnoj tjelovježbi u Americi. Ali, jedna danska studija, objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, pokazuje da vježbanje s takvim utezima ojačava najdublje mišiće trupa i kod sredovječnih žena poboljšava stanje s bolovima u leđima, ramenu i vratu. Naime, kod tradicionalnih utega ponajviše se radi o dizanju tereta, dok se kod ovog u obliku čajnika, koji se drži objema rukama, radi o čitavom nizu pokreta u kojima tijelo funkcionira kao skladna cjelina.

Koliko se od sljedećih faktora rizika za kardiovaskularnu bolest odnosi na vas? Kolesterol? Pušenje? Dijabetes? Krvni tlak? Dva i više drastično mijenjaju izglede za nastup bolesti, a i za smrtni ishod. Prema studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, kod 45-godišnjaka bez rizičnih faktora izgledi za kardiovaskularnu bolest su 1,4 posto; kod njihovih vršnjaka s dva ili više rizična faktora – 50 posto! 55-godišnjaci bez rizičnih faktora imali su 4,7 posto vjerojatnosti za smrt od srčanog udara; oni s 2 ili više rizičnih faktora – gotovo 30 posto!

Ako radite na uklanjanju jednog od tih rizičnih faktora – suvišnih kilograma! – evo i rezultata studije iz American Journal of Clinical Nutrition. Više stotina ispitanika je provelo dvije godine na jednoj od četiri odabrane dijete koje su se međusobno razlikovale po dozvoljenoj količini šećera i masti i proporciji proteina, a sve su smanjile dnevni broj kalorija za 750. Svi su izgubili izvjesni broj kilograma, a taj se broj – i to je najvažnije! – nije bitno razlikovao od dijete do dijete. Najvažnije je bilo – držati se svoje dijete! Dakle, najvažnije je bilo – smanjiti kalorije!

SAD i Iran - mogući vojni sukob na pomolu?

SAD i Iran - mogući vojni sukob na pomolu?

Američki obavještajni dužnosnici tvrde da postoji sve veća prijetnja iranskog napada na američke prekomorske interese ili čak na američkom tlu

Visoki obavještajni dužnosnici Sjedinjenih Država tvrde da Iran opciju za razvoj nuklearnog oružja drži otvorenom, no da još nije odlučio hoće li praviti nuklearnu bombu. Ukoliko Teheran to odluči, Iran će biti u mogućnosti da proizvede nuklearno oružje krajem ove godine, kažu analitičari.

Napetosti između zemalja Zapada i Teherana rastu usporedno sa zabrinutošću oko iranskog nuklearnog programa. Iako Teheran tvrdi da njihove nuklearne elektrane služe samo za proizvodnju energije u mirnodopske svrhe, Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi dokaze da Iran proučava razvoj i isporuku nuklearnog oružja. Direktor američkog Nacionalnog obavještajnog ureda James Clapper pojašnjava:

"Svakako se kreću u tom smjeru, no ne vjerujemo da su i odlučili pokrenuti proizvodnju nuklearnog oružja."

Posljednjih mjeseci Iran je počeo obogaćivati uran u jednoj podzemnoj elektrani. Jedna analiza iranskog programa za obogaćivanje urana pokazala je da je Iran vrlo blizu mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu. Maseh Zarif iz Američkog instituta Enterprise predvodio je tu studiju:

"Do ljeta sljedeće godine Iran će imati dovoljno velike količine urana obogaćenog do 20 posto, s kojim će, za oko dva i pol mjeseca, moći proizvesti gorivo za jedan komad nuklearnog oružja."

Izrael procjenjuje da bi Iran dodatnim obogaćivanjem već postojećeg urana mogao proizvesti četiri atomske bombe. Američki obavještajni dužnosnici tvrde da postoji sve veća prijetnja iranskog napada na američke prekomorske interese ili čak na američkom tlu. Američki dužnosnici optužuju Iran za umiješanost u neuspjeli pokušaj atentata na saudijskog veleposlanika u Washingtonu. Ponovno, Maseh Zarif:

"To mi govori da postaju sve agresivniji, da su voljni poduzeti veće rizike i boriti se ovdje."

Iranskoj Središnjoj banci Sjedinjene su Države nametnule nove sankcije. Europska unija složila se da će do 1. srpnja zabraniti izvoz nafte iz Irana. Iranska valuta ubrzano gubi na vrijednosti, a zbog vrtoglave inflacije, cijene na tržištima rastu. Pritisak je sve veći, kaže direktor CIA-e David Petraeus:

"Posljednjih nekoliko tjedana Iran je osjetio posljedice postroženih sankcija puno više nego ikad prije."

Iranski dužnosnici na ove su poteze reagirali prijetnjom da će blokirati strateški važan Hormuški tjesnac, što bi bio potez s kojim se Sjedinjene Države ne bi mogle suočiti. To je još jedan znak - smatraju analitičari - mogućeg vojnog sukoba na pomolu.

Zatvoreni umjetni park - utočište Njujorčana za hladnih zimskih dana

Zatvoreni umjetni park - utočište Njujorčana za hladnih zimskih dana

Jedna Njujorčanka kaže: "Kad uđemo ovdje, kao da smo došli u neki drugi grad, drugo godišnje doba. New York obiluje betonom. Zbog toga se ljudi u ovom prostoru osjećaju ugodno. On opušta, što nas iznenađuje, jer to nije pravi park. Ali, tako je dobro napravljen da se osjećate kao da provodite dan u stvarnom parku."

Kako se stanovnici New Yorka nose s hladnim zimskim danima? Utočište nalaze, između ostalog, u jednom umjetno napravljenom parku: on je natkriven, ima prirodno svjetlo, umjetnu travu i zvuk ptica. Njujorčani se u njemu mogu opustiti kao u pravom parku, skloniti se od gradske vreve i - ledenih temperatura!

U Central Parku u New Yorku, nebo je sivo, a kišobrani otvoreni. Hladna magla nadvila se nad jezero, a rosa svjetluca na drveću. No, u New Yorku postoji i park u kojem uvijek vlada ugodna sobna temperatura od 23 stupnjeva i nikad ne pada kiša. Dobrodošli u umjetni, zatvoreni park na ulici Mulberry, koji se na istom mjestu pojavio već drugu godinu za redom. Tvorac ovog inovativnog koncepta je njegov kreativni direktor Jonathan Daou:

"Istinu govoreći, to je moja pobuna protiv zime u New Yorku, nakon 14 dugih i zubatih zima. Ne znam niti jednog Njujorčana kojemu su one drage. U New Yorku obično kažemo da nam se sviđaju dvije stvari o zimi: prvi snijeg i njen posljednji dan. Zbog toga smo odlučili u međuvremenu napraviti nešto zabavno: ovaj park."

Njujorčani i turisti svakodnevno hrle na ovo mjesto kako bi se sklonili od tmurnog i sivog vremena. Mjesto je osobito popularno za roditelje male djece, među kojima je i Vida Cave. Ona je ovdje došla kako bi predahnula sa sinom i mužem:

"Kad uđemo ovdje, kao da smo došli u neki drugi grad, drugo godišnje doba. New York obiluje betonom. Zbog toga se ljudi u ovom prostoru osjećaju ugodno. On opušta, što nas iznenađuje, jer to nije pravi park. Ali, tako je dobro napravljen da se osjećate kao da provodite dan u stvarnom parku."

Organizatori ovog projekta nadaju se da će, osim što pruža utočište od ružnog vremena, ovaj park pružati i predah od zimske apatije.

"Ovaj bi prostor trebao imati terapeutski učinak - i psihički i fizički. Fizički - jer je prostor osvijetljen prirodnim svjetlom, a psihički - jer je to mentalni bijeg od zime," kaže kreativni direktor Jonathan Daou.

On dodaje da je ovogodišnja tema proljeće u Central Parku. On i njegov tim preslikali su izgled ovog gradskog parka do najmanjih detalja. Na primjer, postavili su prodavače hranom, održavaju besplatne koncerte, prikazuju filmove, čak su priredili i jednu čajanku. Christine Lay došla je ovdje kako bi se sklonila od hladnoće i srela svoje prijateljice:

"Volim ovdje dolaziti i sviđa mi se što mogu skinuti zimsku jaknu i šal, i praviti se kao da je ljeto. Ima puno mjesta na kojima se mogu sastati s prijateljicama, čavrljati, opustiti i nešto pojesti."

Shareeke Edmead-Nesi došla je u park uživati u popodnevnom čaju:

"Zapravo se osjećam kao da sam vani, u otvorenom parku, a toplo mi je. Krajolik interijera sadrži stijene, kamenje, stolove...zaista je napravljena atmosfera u kojoj se možete osjećati opušteno i smireno. A čaj je kao šlag na kolač, da vam bude još ugodnije i toplije, kao kod kuće," kaže ona.

Organizatori se nadaju da će umjetni park biti postavljen i u drugim američkim gradovima, jer on je - kako kaže direktor projekta Jonathan Daou - postao sastavnim dijelom zime u New Yorku. Njujorčani će u svom zatvorenom proljetnom parku moći uživati do 15. februara.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG