Linkovi

Aktuelno

Animatronički dinosauri u australskom muzeju oduševljavaju, ali i plaše posjetitelje

The reconstructed head of a Dromaeosaur-like Theropod dinosaur, complete with saliva, is seen after opening of Australia's first permanent dinosaurs exhibition at the Australian Museum, Sydney, March 14, 2008 (file photo)

Graeme Potter, direktor muzeja Queenslanda, predstavio je novi Interaktivni centar Discovery, osmišljen za djecu školske dobi, a muzej je otvorio i izložbu fotografija, video materijala i eksponata u spomen poplava koje su pogodile tu regiju prije godinu dana

Uoči ponovnog otvaranja nakon obnove Prirodoslovnog muzeja Queenslanda u Brisbaneu, priređena je velika zabava za javnost. Odbor za dobrodošlicu, koji se sastoji od animatroničkih dinosaura, oduševljava, ali i zastrašuje mlade posjetitelje, od kojih bi mnogi radije vidjeli ove životinje iza stakla. U 150 godina od otvaranja, ovaj je muzej izložio ogroman broj raznolikih eksponata. Tijekom godina, uzorci u prašnjavim staklenkama zamijenjeni su interaktivnim izlošcima i radionicama. Nakon višemjesečne obnove u koju je utrošeno 14 milijuna dolara, u muzeju je sada izloženo preko milijun eksponata.

Otac jedne djevojčice kaže da su dinosauri malo previše realistični jer su zastrašili njegovu kćer.

Graeme Potter, direktor muzeja Queenslanda, predstavio je novi Interaktivni centar Discovery, osmišljen za djecu školske dobi:

"Ovo je mjesto koje djeca mogu istraživati, na kojem mogu naučiti nešto novo i dobro se zabaviti."

U muzeju se može pogledati i posebna izložba fotografija, video materijala i eksponata u spomen poplava koje su pogodile tu regiju prije godinu dana. Direktor muzeja kaže da je ta izložba simbol nade i napretka:

"Na ovu prvu godišnjicu željeli smo obilježiti napredak kojeg su postigle zajednice jugoistočnog Queenslanda u posljednjih dvanaest mjeseci."

"One će uvijek biti integralni dio povijesti Queenslanda," kazala je ona.

Novi detalji o rezovima u američkom vojnom proračunu

Novi detalji o rezovima u američkom vojnom proračunu

Suparnici predsjednika Obame optužuju njegovu administraciju za oslabljivanje američke vojske, a drugi se pitaju zbog čega Amerika smanjuje svoje snage dok rat u Afganistanu još traje

Administracija predsjednika Obame iznijela je nove detalje značajnih rezova u američkom vojnom proračunu kojim bi se stvorila manja, ali fleksibilnija i okretnija vojska nakon sukoba u Iraku i Afganistanu. Predloženi rezovi - koje tek treba objaviti predsjednik Obama, a potom usvojiti Kongres - rezultirat će smanjenjem vojnih plaća i mirovina, zatvaranjem vojnih baza i značajno manjim brojem kopnenih snaga.

Radi se o smanjenju vojnih snaga nakon rata, ali ni novi ratovi ne mogu biti sasvim iskljuceni. Američka vojska i marinski korpus morat će snositi velike rezove po planu kojeg je iznio američki ministar obrane Leon Panetta, kojim bi se uštedjelo 259 milijardi dolara u sljedećih pet godina:

"Ovaj proračun predviđa postepeno smanjivanje aktivne vojske sa sadašnjih 562 tisuće na 490 tisuća vojnika, te aktivnih marinaca s 202 tisuće na 182 tisuće."

Uz otpuštanje desetaka tisuća kopnenih snaga, američka vojska će smanjiti i kupnju nove generacije borbenih aviona F-35 te zatvoriti nekoliko vojnih baza. Međutim, novi budžet predviđa veću potrošnju na polju ciljanog ratovanja, sustava bespilotnih letjelica i specijalnih snaga poput onih koji su prošle godine likvidirale Osamu bin Ladena.

Nova strategija preusmjerava američku pozornost na azijsko-pacifičku regiju i na moguće prijetnje iz Kine te nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje, uz istovremeni nadzor situacije na Srednjem Istoku. Trenutni prioritet je izgradnja pomorskih i zrakoplovnih kapaciteta.

"Naša strategija također predviđa mornaricu i marinski korpus koji će biti u pripravnosti da, po potrebi, budu raspoređeni kao stabilizacijske ili pak kao borbene snage u kritičnim regijama."

Analitičar obrane Matt Irvine pri Centru za novu američku sigurnost u Washingtonu kaže da je cilj američke administracije vratiti broj kopnenih snaga koji je bio povećan u ratovima nakon 11. septembra 2001.

"Broj kopnenih snaga potrebnih za ratove se smanjio. No, strateški gledano, kopnene snage mogu se umnožiti brže nego mornaričke ili zrakoplovne - dakle, smanjenje broja kopnenih trupa je sigurniji srednjoročni potez jer se mogu brže obnoviti u slučaju nove prijetnje."

Te bi prijetnje mogle doći iz Irana i ostalih gorućih regija na Srednjem istoku, gdje će američke snage ostati prisutne i nakon povlačenja iz Iraka i Afganistana. U ovoj izbornoj godini, Obrambeni budžet nalazi se pod povećalom javnosti i političara. Suparnici predsjednika Obame optužuju njegovu administraciju za oslabljivanje američke vojske, a drugi se pitaju zbog čega Amerika smanjuje svoje snage dok rat u Afganistanu još traje.

Indija: Žene - žrtve zlostavljanja zbog miraza

Žene u Indiji se često ubijaju zbog svađa oko miraza

Zagovornici prava žena kažu da je Indiji potreban brz pravni mehanizam kako bi se spriječila ovakva praksa miraza i da žene trebaju imati hrabrosti da odbiju zahtjeve miraza, čak i ako bi to značilo da se ne udaju.

Jedna nova igra u društvenim medijima skreće pažnju na veoma stari problem u Indiji, a to je ilegalna praksa miraza, odnosno prenosa bogatstva iz obitelji mlade u obitelj mladoženje kako bi ga privoljeli na brak. Kako iz New Delhija izvještava Kurt Achin, tu praksu veoma često zloupotrebljavaju obitelji koje imaju isuviše velike zahtjeve.


Igra na Fecebooku se zove Ljutite mlade, što je aludiranje na senzaciju na mobilnim telefonima nazvanu Ljutite ptice. Igra ide ovako, igrač preuzima ulogu hinduske boginje čije mnogobrojne ruke na potencijalne muževe mogu bacati projektile kao cipele sa oštrim petama i čizme. Svaki put kada igrač pogodi poželjnog muža, iznos novca kojeg on zahtijeva se smanjuje. Kompanija za spajanje parova koja je proizvela ovu igru navodi da je ona zabavan način da se pruži inspiracija ženama da zauzmu stav protiv miraza. Ranjana Kumari, iz Centra za socijalno istraživanje u New Delhiju, provela je posljednjih 30 godina boreći se protiv mračne strane miraza. Ona radi sa žrtvama takve prakse, čiji će identitet u ovu svrhu ostati zaštićen. Kumari kaže da je miraz istorijski trebao značiti blagoslov, ali da danas uglavnom znači prokletstvo.

Miraz na kraju završava u rukama obitelji mladoženje koja je grabežljiva, koja žudi za novcem, koja želi živjeti luksuzan život bez rada, kaže ona.

Kada sam uselila u kuću mog muža nakon vjenčanja, strašno su me tukli jer su željeli veći miraz. Muž je govorio da će me zadržati samo ako donesem 50 hiljada rupija od mojih roditelja. Moji roditelji više nemaju novca, kaže Prathy, žrtva takve prakse.

Nova igra na Facebooku se zove Ljutite mlade
Nova igra na Facebooku se zove Ljutite mlade

Miraz je zvanično ilegalan u Indiji već više od 50 godina, ali je ta praksa još uvijek raširena. Na hiljade žena svake godine bude ubijeno zbog svađa oko miraza. Gospođa Kumari kaže da sve veće bogatstvo u Indiji samo pogoršava problem.

Za siromašne, to znači da mogu obećati samo mali dio. Za te obitelji je to igra klase. A za srednju klasu, to znači ogromnu želju da žive luksuzno.

Moji roditelji su u moj miraz dali zlatni prsten, zlatni lanac, frižider, televizor, krevet, odjeću za cijelu obitelj i rodbinu. Oni su dali sve što se obično uključuje u miraz, a muževa obitelj je i dalje tražila više, kaže Prathy.

Stručnjaci kažu da postoji jasna veza između prakse miraza i uveliko opadajućeg omjera dječaka i djevojčica u Indiji. Kanadski Centar za globalno zdravstveno istraživanje je prošle godine objavio nalaze koji govore da selektivni pobačaji možda znače da je u posljednje tri decenije u Indiji zabilježeno 12 miliona nestalih djevojčica. Kumari kaže da obitelji žele izbjeći obaveze miraza i ističe da se neke klinike za pobačaje koriste upravo tom činjenicom kako bi reklamirale svoje usluge.

Indija: Žene - žrtve zlostavljanja zbog miraza
Indija: Žene - žrtve zlostavljanja zbog miraza

Postojale su mnoge reklame koje ste mogli vidjeti oko Delhija i manjih gradova i sela, poruka bi bila jasno napisana i glasila je ”Potrošite 5 hiljada rupija danas kako bi ste uštedjeli 500 hiljada rupija sutra”, priča gospođa Kumari.

Još jedna žrtva, Manpreet, kaže da se borila protiv svoje obitelji kako bi rodila bebu nakon što su saznali njen spol.

Putem ultrazvuka smo saznali da je djevojčica i roditelji mog muža su rekli da nam ne treba djevojčica. Kada sam odbila da imam pobačaj, svi su me pretukli, priča ona.

Zagovornici prava žena kažu da je Indiji potreban brz pravni mehanizam kako bi se spriječila ovakva praksa miraza i da žene trebaju imati hrabrosti da odbiju zahtjeve miraza, čak i ako bi to značilo da se ne udaju.

Kakve bi mogle biti ekološke posljedice potonuća Coste Concordije?

(AP Photo/Pier Paolo Cito)

Kako se potraga za nestalima s Coste Concordije bliži kraju, pozornost se preusmjerava na učinak nesreće po okoliš. Talijanska agencija za zaštitu okoliša ARPAT konstantno prati čistoću vode oko nakrenutog broda i pokušava utvrditi moguće dugoročne posljedice

U jeku priprema spasilačkih službi da isprazne gorivo iz rezervara nedavno potonulog broda Costa Concordia u Italiji, ekološki stručnjaci uzimaju uzorke vode oko trupla broda kako bi se utvrdilo kakav učinak bi ova nesreća mogla imati po okolinu.

Kako se potraga za nestalima s Coste Concordije bliži kraju, pozornost se preusmjerava na učinak nesreće po okoliš. Talijanska agencija za zaštitu okoliša ARPAT konstantno prati čistoću vode na pet različitih lokacija - četiri oko broda i jednu pored tvornice za desalinizaciju na otoku Giglio, oko kilometar i pol daleko od broda. Prema podacima agencije, situacija je pod kontrolom, i do sada su pronađene minimalne količine ugljikovodika, pjenušavih supstanci i klora iz deterdženata, koje se polako izlijevaju iz broda.

"Trenutno smo u tranzicijskoj fazi. Naime, počeli smo s krizom u čijem smo rješavanju improvizirali - ali na dobar način. Jer, čak ni u priručnicima o brodskoj sigurnosti nije predviđen ovakav slučaj. S ekološkog stanovišta, postali smo svjesni problema odmah nakon nesreće pa smo organizirali redovito praćenje stanja vode oko broda. Radi se o četiri točke: pramcu, krmi i i obje strane broda te jednoj udaljenoj oko jedan i pol kilometar, mjestu gdje predviđamo moguće zagađenje. To je, da tako kažem, naša nulta točka," kaže Marcello Mossa Verre iz talijanske regionalne Agencije za zaštitu okoliša.

Znanstvenici s tih lokacija uzimaju uzorke vode za ispitivanje u laboratoriju. Marcello Mossa Verre ističe:

"Moramo misliti na budućnost, odnosno kakvu bi štetu - srednjoročno i dugoročno gledano - ovakva nesreća mogla nanijeti obalnom području ove regije. Stoga moramo spojiti naša početna promatranja s dugoročnim nadzorom svih živućih organizama, poput algi specifičnih za to područje, recimo, Neptunove trave. Morat ćemo ispitati stanje riba i utvrditi da li ima tragova koji ukazuju na dugoročnu kontaminaciju."

Najdelikatniji trenutak tek dolazi, naglašava Marcello Mossa Verre, kada bi u subotu nizozemske spasilačke ekipe tvrtke SMIT trebale ispumpati gorivo iz prekrenutog broda. Još jedan problem koji zabrinjava talijansku ekološku agenciju ARPAT je učinak koji bi tone stvari i materijala još uvijek na brodu mogle imati po okoliš. Talijanski Ured civilne zaštite jučer je najavio obustavu podvodne potrage za nestalima na palubama broj jedan i dva zbog zagađenja vode unutar broda. Do sada je potvrđeno da je 16 osoba poginulo, od kojih tri još nisu identificirane. 16 ih se još smatra nestalima, od ukupno četiri tisuće 200 putnika i članova posade koji su se nalazili na brodu u vrijeme nesreće 13. siječnja. Talijanski dužnosnici smatraju da, osim ako se ne dogodi čudo, preživjelih na brodu više nema.

Ekonomski oporavak glavna tema godišnjeg obraćanja predsjednika Obame

Ekonomski oporavak glavna tema godišnjeg obraćanja predsjednika Obame

Možemo ili izabrati zemlju u kojoj sve manji broj ljudi živi jako dobro, dok sve veći broj Amerikanaca jedva preživljava. Ili možemo obnoviti ekonomiju u kojoj svako pošteno dobija svoj dio, svako pošteno odrađuje svoj posao I svako igra po istim pravilima, rekao je Barack Obama.

Dok se suočava sa ne tako lakom reizbornom kampanjom, predsjednik Obama je posvetio najveći dio svog obraćanja naciji svom planu ubrzavanja američkog ekonomskog oporavka.

Kao I svi predsjednici prije njega, predsjednik Obama je ušao u kongresnu dvoranu uz veliki aplauz. Ali ovo je izborna godina I predsjednik je izašao pred oštro podjeljen kongres I američku javnost zabrinut za ekonomiju zemlje.

Večeras želim govoriti o tome na koji način da krenemo naprijed I kako da imamo ekonomiju koja je stvorena da traje, ekonomiju izgrađenu na američkoj proizvodnji, energiji, sposobnostima američkih radnika I obnovi američkih vrijednosti, rekao je predsjednik Obama.

On je naglasio jednu od glavnih tema svoje reizborne kampanje, a to je da je smanjenje nejednakosti u prihodima I ostvarivanje ekonomije koja je poštenija glavni cilj današnjice.

Možemo ili izabrati zemlju u kojoj sve manji broj ljudi živi jako dobro, dok sve veći broj Amerikanaca jedva preživljava. Ili možemo obnoviti ekonomiju u kojoj svako pošteno dobija svoj dio, svako pošteno odrađuje svoj posao I svako igra po istim pravilima.

Plan predsjednika Obame uključuje poreske olakšice za kompanije koje zadržavaju poslove u Sjedinjenim državama, novi odjel za trgovinu koji će istraživati nepoštenu trgovačku praksu u drugim zemljama, podršku za industrije čiste energije, oštrije financijske regulative I programe kojim bi se pomoglo da veći broj Amerikanaca završi koledž. U odgovoru republikanaca, guverner Indijane Mitch Daniels je oštro kritizirao, kako je rekao, Obamin ekstremizam I politiku koja zagovara siromaštvo.

Nijedna karakteristika Obaminog mandata nije tužnija od stalnih nastojanja da nas podijeli, da ide u korist nekih Amerikanaca kritizirajući druge. Kao I prije u trenucima ljutnje u cijeloj zemlji, svi Amerikanci su u istoj situaciji, rekao je Mitch Daniels.

Predsjednik Obama je rekao da su Sjedinjene države u posljednjih godinu dana postigle značajan broj pobjeda na polju vanjske politike. On je spomenuo kraj rata u Iraku, napredak u ratu u Afganistanu I ubistvo Osame bin Ladena, kao I pokret arapskog proljeća I nadu za veću slobodu u Burmi. Predsjednik Obama je također rekao da je međunarodni pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa učinkovit. On je rekao da se obnavljanje američkog liderstva može osjetiti širom svijeta.

Bilo ko ko vam kaže drugačije, bilo ko ko vam kaže da je Amerika u padu I da je naš utjecaj izblijedio, uopće ne zna o čemu govori, rekao je Barack Obama.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG