Linkovi

Aktuelno

Republikanski predsjednički kandidati u Iowi na meti prosvjednika

Aktivistica Jessica Reznicek tijekom prosvjeda protiv republikanske predsjedničke kampanje u predgrađu Des Moinesa, glavnog grada Iowe

Prosvjednici, međutim, ističu da gnjev pokreta "Okupirajmo" nije usmjeren samo na republikance; njihova su meta i uredi demokratskih zakonodavaca u Iowi, kao i predsjednik Obama

Na svojim predsjedničkim kampanjama po američkoj saveznoj državi Iowi, republikanski kandidati nailaze na odobravanje glasača, ali i na protivljenje prosvjednika. Tijekom prosvjeda nazvanih "Okupirajmo izborne odbore," održanih prošlog tjedna, policija je uhitila brojne demonstrante.

Studentica političkih znanosti Jessica Reznicek aktivizam smatra svojom karijerom:

"To što radim zahtijeva punu privrženost i entuzijazam: mora vam biti stalo do toga što radite bez da za to primate novac."

Njena privrženost mogla se vidjeti ispred sjedišta kampanje republikanske predsjedničke kandidatkinje Michelle Bachmann u predgrađu glavnog grada Iowe Des Moines.

"Morate izaći na lice mjesta i dati sve od sebe da kažete i izrazite svoje protivljenje kandidatima gdjegod se oni nalazili te da im jasno i glasno objasnite da smo mi važniji od njih."

Prosvjednici pokreta "Okupirajmo izborne odbore" autobusom su doputovali do glavnog ureda kampanje Michelle Bachmann kako bi prosvjedovali protiv utjecaja korporacijske političke kampanje. Nakon što su ignorirali upozorenja zbog neovlaštenog ulaska, policija je uhitila deset aktivista. Jessica Reznicek tako nije niti dobila priliku da se izjasni o svom mišljenju ispred Michelle Bachmann - ova kongresnica, naime, nije izišla iz svog ureda.

To je bio posljednji u nizu prosvjeda "Okupirajmo izborne odbore" koji je okončan na više-manje isti način kao i do sada: prosvjednici upadaju u urede republikanskih kandidata i netom nakon toga bivaju odvođeni u policiju:

"Mi samo pokušavamo započeti razgovor...ako to znači da neki od mojih prijatelja zbog toga moraju biti uhićeni kako bi ovdje privukli novinare, onda će to i učiniti."

Dutch Ruisch kaže da je jedna od taktika pokreta "Okupirajmo" tijekom izbornih odbora u Iowi korištenje povećane prisutnosti medija kako bi se uvuklo političare u raspravu o problemima zbog kojih prosvjednici demonstriraju:

"Ja si ne mogu priuštiti tisuću dolara za večeru kako bih čuo o čemu pričaju neki kandidati. Zbog čega nas oni ne slušaju? Jer - mi nemamo novca."

Unatoč uhićenjima za vrijeme kampanja, prosvjednici pokreta "Okupirajmo izborne odbore" kažu da ne namjeravaju remetiti sutrašnji proces izbora:

"Uopće nećemo ometati izborne odbore. Mi poštujemo povlasticu i pravo Amerikanaca da glasaju."

Dutch Ruisch ističe da gnjev pokreta "Okupirajmo" nije usmjeren samo na republikance. Njihova su meta i uredi demokratskih zakonodavaca u Iowi:

"Gledamo s priličnim gnušanjem i na predsjednika Obamu. On nam je obećao 'nadu' i 'promjenu,' a što je od toga ostvario?"

Dutch Ruisch kaže da je u posljednjih nekoliko dana u pokretu "Okupirajmo" sudjelovalo preko tisuću ljudi te da se sutra očekuju dodatni prosvjednici u Des Moinesu prije nego što se republikanski glasači okupe kako bi izabrali svog favorita.

13-godišnji Pakistanac Ali Ahmad: " Trenirali su me da budem dječak samoubica"

13-godisnji Ahmad Ali je uspio da pobjegne i sada trazi utociste

Njegovi regruteri su mu pokazali američku vojnu bazu Spin Boldak gdje su htjeli da on izvrši napad noseći samoubilački prsluk.

Tokom rata u Afganistanu, pobunjenici su modificirali svoju taktiku kako bi se prilagodili promjenama u načinu vođenja rata. Protekle godine, borci su se krili iza burki, sakrivali bombe u turbanima i sve češće iznajmljivali djecu da izvode napade. Novinarka Glasa Amerike Bethany Matta je u Kandaharu razgovarala s jednim pakistanskim dječakom koji je jedan od najmlađih regrutiranih bombaša samoubica u afganistanskom ratu.

Kada 13 godišnji Ali Ahmad kaže da se želi obrazovati, on ne misli na obrazovanje koje već ima.

Naučili su me kako da koristim puške i oružje, kako da izvedem samoubilački napad pritiskom na dugme. Rekli su mi da će mi platiti dosta novca, kaže Ali.

13-godisnji Ahmad Ali
13-godisnji Ahmad Ali

On je još ranije izgubio oba roditelja. On i njegov mlađi brat su živjeli u kući njegovoj ujaka u pakistanskoj pokrajini Baluchistan. Međutim, prije tri mjeseca, on je pobjegao.

Sreo sam tri osobe kod granice i tražio sam da mi daju posao. Rekli su mi da pođem s njima. Kada sam krenuo, zgrabili su me, zavezali mi oči kako ne bih vidio, zavezali mi noge i ruke. Odveli su me u trening centar gdje su me 20 dana trenirali, priča mali Ali.

Njegovi regruteri su mu onda pokazali američku vojnu bazu Spin Boldak gdje su htjeli da on izvrši napad noseći samoubilački prsluk.

Oni su mi rekli da ću, kada izvedem samoubilački napad, otiću u raj, čak i ako u tom napadu ubijem samo jednog Amerikanca. Ja sam rekao da bih i ja tada bio ubijen, ali su mi oni rekli da bi moja duša bila spokojna, kaže Ali.

Regruteri su od Alija trazili da ubija Amerikance
Regruteri su od Alija trazili da ubija Amerikance

On dodaje da je znao šta će se desiti ako detonira prsluk i razmišljao je kako bi mogao pobjeći. Ali prije nego je imao priliku da izvede svoju misiju, sumnjičavi stanovnici tog kraja su ga predali snagama sigurnosti. U proteklih godinu dana, zvaničnici Kandahara su naveli da su pobunjenici odlučili da manje započinju direktne borbe s vojnicima. Umjesto toga, oni više biraju samoubilačke napade i sve se više oslanjaju na djecu da ih izvode. General Abdul Raziq je vršilac dužnosti kandaharskog šefa policije.

Korištenje djece je nova neprijateljska taktika. Djeci daju 50 do 100 afganija, afganistanskog novca, kako bi izveli napade. Oni ne znaju šta nose, daljinski upravljač za detoniranje bombe je u nečijim drugim rukama. Kada djeca dođu do tenkova ili policijskih vozila, neprijatelji ih dignu u zrak. Velikom broju djece kažu da će preživjeti, a djeca ne znaju prosuđivati. Starija djeca to više ne žele raditi, kaže Abdul Raziq.

Afganistanski Taliban, koji je glavna militantna grupa u pokrajini, navodi da nikada ne koristi djecu za svoje pobunjeničke aktivnosti. Glasnogovornik Talibana Qari Yousuf Ahmadi kaže da je takva praksa protiv islama. Ali se nalazi u pritvoru glavne špijunske agencije u zemlji. Zvaničnici kažu da ne znaju šta s njim uraditi. Ali nema obitelj i skloništa ga odbijaju prihvatiti. 13 godišnji Ali kaže da je zabrinut za svog mlađeg brata, da bi se više volio igrati i učiti, kao i njegovi vršnjaci.

SAD: Objavljena nova pravila u korist pilota putničkih avio-kompanija

(AP Photo/Ted S. Warren)

Nova pravila, koja će stupiti na snagu za dvije godine, zahtijevaju smanjenje radnih sati za svakog pilota i dodijelu deset sati odmora između smjena, kako bi mogli dobiti najmanje osam sati neprekidnog sna

Agencija američke vlade za regulaciju civilnog zrakoplovstva u Sjedinjenim Državama ovog je mjeseca objavila nova pravila koja bi trebala pomoći u borbi protiv zamaranja pilota. Neke katastrofalne avionske nesreće dogodile su se upravo zbog grešaka umornih pilota. Upravljanje iscrpljenih pilota avionom predstavlja prijetnju ne samo putnicima, već i samim pilotima.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo tvrdi da će novi propisi jamčiti veću sigurnost pri letenju. Ta su pravila objavljena kao odgovor na davno izraženi zahtjev da se ne dozvoli pilotima da upravljaju avionom kad su umorni. Ray Lahood je američki ministar prometa:

"Ovi novi propisi pružit će pilotima priliku da dobiju osam sati neprekidnog sna prije svakog leta."

Nova pravila, koja će stupiti na snagu za dvije godine, zahtijevaju smanjenje radnih sati za svakog pilota i dodijelu deset sati odmora između smjena, kako bi mogli dobiti najmanje osam sati neprekidnog sna. Stručnjaci kažu da su se te promjene treable uvesti ranije. Neurolog Aman Savani pojašnjava da slike mozga pokazuju da pomanjkanje sna utječe na frontalni režanj mozga, zadužen za složene radnje, poput upravljanja avionom:

"Postoji nešto što se zove homeostatski pritisak. On se povećava s buđenjem, a nakon određenog vremena postaje previsok, do te mjere da mozak ponekad gotovo nesvjesno nadoknađuje san. Dakle, postoje razdoblja takozvanog "mikro" sna do kojeg dolazi nakon određene količine nedostatka sna."

Doktor Savani kaže da čak i drijemež od nekoliko sekundi negativno utječe na sposobnost rasuđivanja i vrijeme reagiranja, a gubitak sna sa sobom nosi dugoročne zdravstvene rizike.

"Specifični rizici povezani s kroničnim nedostatkom sna uključuju povećani rizik oboljenja od određenih vrsta raka, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa tipa 2."

Nova pravila odnose se samo na pilote putničkih avio-kompanija. Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo odredila je da bi uključivanje pilota koji upravljaju teretnim avionima - a koji čine veliki segment avionske industrije - previše povisilo trošak uvođenja spomenutih promjena. Međutim, Nezavisna pilotska udruga podnijela je tužbu kojom traži od vlade da uspostavi isti stupanj sigurnosti za sve pilote. Brian Gaudet glasnogovornik je te pilotske udruge:

"Sve više naših pilota žali se da ih letovi previše zamaraju. Jedno od novih pravila nalaže da se pilotu može dozvoliti da leti samo tri noći za redom, a trenutno mnogi od njih lete četiri do pet. Cilj nam je da se taj broj smanji."

Negativne i ponekad smrtonosne posljedice neispavanosti očite su i u drugim profesijama koje zahtijevaju duge radne dane. Među njima su vozači kamiona, liječnici, policajci i kontrolori leta.

New York: Oproštaj od svih razočarenja iz 2011

Dan opraštanja od svih neprijatnih sjećanja iz 2011 i ove godine je održan u New Yorku

I dok se 2011 bliži kraju, grad New York je održao peti godišnji dan opraštanja od nepoželjnih stvari, kako bi stanovnicima i posjetiteljima pružio priliku da se oproste od neprijatnih sjećanja i svježi dočekaju Novu godinu

Good riddance je izraz na engleskom jeziku koji znači opraštanje od nepoželjnih stvari ili ljudi na isteku stare godine. I dok se 2011 bliži kraju, grad New York je održao peti godišnji dan opraštanja od nepoželjnih stvari, kako bi stanovnicima i posjetiteljima pružio priliku da se oproste od neprijatnih sjećanja i svježi dočekaju Novu godinu.

Oko milion ljudi se okupilo na Times square-u prije godinu dana kako bi dočekali novu 2011 godinu. Ljudi su se na toj istoj lokaciji okupili u srijedu kako bi se oprostili od problema ili razočarenja koje je donijela 2011, od propalog biznisa, borbe sa rakom, prekomjerne težine, kredita za kuću, neprijatnog šefa, loših ocjena, braka, samačkog života ili nesigurnosti. Oni su napisali svoja opraštanja na papiru, stavili ga u kontejner i onda gledali kako se sve to mehanički cijepa i pretvara u prah. Katie Selman iz Tampe na Floridi je, prema tvrdnjama organizatora, imala najkreativnijih zapis. Ona je majka petero djece, i supruga i sestra iračkih ratnih veterana.

Željela sam se oprostiti od slanja u vojsku u 2011, i došla sam ovdje kako bih pocijepala papire o slanju u Irak za mog brata i supruga, kaže Katie.

Posjetitelji u New Yorku se spremaju za veliki doček 2012
Posjetitelji u New Yorku se spremaju za veliki doček 2012

Ona i njen suprug, poručnik Steve Selman, su pocijepali dokumenta o njegovom slanju u rat, koje ga je odvojilo od njegove obitelji. On se raduje 2012 godini.

Radiću vesele stvari sa svojom djecom, pokazaću im kako da bacaju loptu u baseballu, igraću se sa lutkicama sa svojom kćerkom, radiću vesele stvari sa svojom suprugom i sastajaću se sa prijateljima koji su mi nedostajali, kaže Steve Selman.

New York: Oproštaj od svih razočarenja iz 2011
New York: Oproštaj od svih razočarenja iz 2011

Njegova supruga Katie dodaje da će te svakodnevne stvari uključivati i rad oko kuće, kao što je iznošenje smeća i košenje trave. Organizatori dočeka Nove godine u New Yorku su već dopremili brojku 2 koja će zamijeniti posljednji broj na znaku za 2011 koji je svjetlucao iznad Times square-a prije godinu dana. Oni koji su se oprostili od razočarenja stare godine, sada mogu dočekati obećanja koja donosi 2012.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije sve bolji

Američki predsjednik Barack Obama na sastanku s ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na summitu APEC-a u Honoluluu, na Havajima, 12.11. 2011. (AP Photo/Charles Dharapak)

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START

Od raspada Sovjetskog saveza prije 20 godina, Sjedinjene Države i Rusija uglavnom su razriješile svoj neprijateljski odnos iz doba Hladnog rata. Iako među njima još uvijek ima razlika, te dvije zemlje sve više surađuju na rješavanju raznih problema.

Naoružani tisućama projektila na kopnu i moru te nuklearnim bojevim glavama, Sjedinjene Države i Rusija još su uvijek u mogućnosti uništiti jedna drugu pritiskom na tipku. No, niti jedan od tih projektila nije uperen na suparničke gradove, kao za vrijeme Hladnog rata. A nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START. Angela Stent stručnjak je za Rusiju na Sveučilištu Georgetown:

"Budući da je Hladni rat završen, više nema smisla da Rusija i Amerika imaju nuklearne bojeve glave. Zbog toga smo drastično smanjili njihov broj, i smanjit ćemo ga još više. To je vrlo važno postignuće."

Angela Stent dodaje da su Moskva i Washington postigli vrlo važan sporazum o Afganistanu:

"Prevozimo vojna vozila preko ruskog teritorija, kroz sjevernu distribucijsku mrežu. Budući da odnos Sjedinjenih Država s Pakistanom postaje sve kompliciraniji, ovaj opskrbni put je ključan za nastavak naših operacija u Afganistanu."

Moskva je također podržala sankcije Ujedinjenih naroda u Iranu te otkazala isporuku protuzračnih projektila S-300 Teheranu. Osim toga, ruska se vlada nije protivila zabrani zone letenja nad Libijom. Međutim, Angela Stent kaže da se dvije strane i dalje ne slažu oko američkih planova za postavljanje proturaketnog štita u Europi.

"Nebrojeno puta objasnili smo im da je taj štit vezan uz našu zabrinutost o iranskom nuklearnom naoružanju i o Sjevernoj Koreji, odnosno zemljama koje bi nam svima mogle biti prijetnja. On nije usmjeren na Rusiju."

U ožujku, ruski će građani izaći na izbore i glasati za novog predsjednika koji će naslijediti Dmitrija Medvjedeva. Izgleda da se do sada favoritom pokazao bivši predsjednik i trenutačni premijer Vladimir Putin. Mnogi se stručnjaci pitaju hoće li Putinovo predsjedništvo biti drugačije od Medvjedevog. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, Brent Scowcroft, ističe:

"Mislim da neće, jer bilo je jasno da je Putin cijelo vrijeme imao odlučujuću ulogu u vladi. Stoga mislim da se ništa neće puno promijeniti."

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Thomas Pickering kaže da je Rusija zemlja koja zahtijeva pozornost, bez obzira tko njom upravlja:

"Mislim da postoje stvari o Rusiji koje nam se ne sviđaju - njih će uvijek biti. Postoje i stvari koje Rusi ne vole o nama. No, ima nekoliko stvari koje su nam zajedničke. Jedna od njih je potreba da koegzistiramo."

I Amerikanci će birati sljedećeg predsjednika, u studenom sljedeće godine. Stoga postoji mogućnost da će obje zemlje imati nove čelnike s početkom 2013. godine.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG