Linkovi

Aktuelno

Južna Karolina - odlučujuća u izboru suparnika Baracku Obami?

Kandidati za predsjedničku nominacije Republikanske stranke na debati u mjestu Myrtle Beach u Južnoj Karolini, 16.1. 2012.

Glasači Južne Karoline konzervativni su i religiozni. Žele da stvari općenito ostanu autentične i nepromijenjene, što je očito, između ostalog, u očuvanoj arhitekturi i tradicionalnoj kuhinji. Njihov izbor predsjedničkog kandidata Republikanske stranke mogao bi biti odlučujući

Američka savezna država Južna Karolina obiluje tradicijama. Neke od njih oblikovale su današnju politiku. Novinarka Glasa Amerike Suzanne Presto izvještava iz Columbije, glavnog grada Južne Karoline, savezne države koja će uskoro biti domaćin prvih primarnih izbora Republikanske stranke na jugu Sjedinjenih Država.

Columbia u saveznoj državi Južnoj Karolini mjesto je gdje otmjene kuće iz 19. stoljeća odražavaju ljubav žitelja za očuvanje povijesti, a crkveni tornjevi koji se uzdižu prema nebu važnost vjere. To su tipični prizori američkog juga, baš kao i vrč zaslađenog ledenog čaja ili pohana piletina u grill restoranu nazvanom "The Palmetto Pig." Juan Torres, koji je zaposlen u ugostiteljskoj industriji, kaže da Južna Karolina privlači turiste zbog svoje ljubavi prema tradiciji:

"Nismo baš naklonjeni promjenama. Volimo biti staromodni. Stvari nam se sviđaju takvima kakve jesu, i mislim da je to ono što i mnogi drugi žele: da stvari ostanu autentične i nepromijenjene."

Zvuči kao i ono što žitelji Južne Karoline preferiraju i u politici - tradiciju. Susanne Hirsch bila je na skupu Republikanske stranke u Aikenu kako bi poslušala što ima za reći njen favorit za predsjedničku nominaciju te stranke, Newt Gingrich:

"Ja sam konzervativna osoba po svemu što radim u životu. Imam šestero djece, koji su također svi republikanci. To nam je, izgleda, u krvi."

Predsjednički kandidati Republikanske stranke intenzivno održavaju svoje kampanje. Povijesno gledano, Južna Karolina većinom glasa za republikance, a republikanski glasači te države su religiozni konzervativci. Također, pobjednik primarnih izbora Republikanske stranke u Južnoj Karolini redovito bi postao i kandidatom za predsjednika.

Povijest je sveprisutna u ovoj državi: zastava Konfederacije još se uvijek viori ispred zgrade kapitola u glavnom gradu. Prvi pucnjevi američkog Građanskog rata odjeknuli su u Južnoj Karolini 1861. godine. Fielding Freed zalaže se za očuvanje južnjačke povijesti:

"Naravno, politika igra veliku ulogu u povijesti Južne Karoline: obilježavamo 150. godinu od Američkog građanskog rata, a bili smo prva država koja se otcijepila. Dakle, prava države su i dalje vrlo važna za Južnu Karolinu i njene političke čelnike."

Fielding još uvijek čeka da ga neki od kandidata oduševe:

"Moram priznati da su me razočarale debate kandidata. Bile su pune zajedljivih komentara, negativnih diskusija i dosadnog ponavljanja."

Osim toga, vrlo je zabrinut oko dva, za njega vrlo važna, pitanja:

"Nacionalni dug i nezaposlenost. Kao nekom tko je otpušten s posla, poznati su mi problemi i brige koje idu s tim. Bio sam vrlo zahvalan na pomoći za nezaposlene. To je bio prvi put od moje 16. godine da nisam radio godinu dana."

Republikanci se zalažu za manju vladinu potrošnju, što znači i smanjenje socijalnih beneficija kao što su pomoć za nezaposlene i subvencije za hranu. Svaki deseti žitelj Južne Karoline je neuposlen. To je okrutna statistika za ovu državu, koja na osebujan način sjedinjuje ljubav prema povijesti sa suvremenim životom. To je vidljivo u prodavnici suvenira povijesne kuće pretvorene u muzej, gdje se na istoj polici nalaze knjige za djecu o uniformama iz Građanskog rata i papirnate lutke prvog američkog predsjednika afričkog podrijetla.

Prošlost koja se miješa sa sadašnjošću...u saveznoj državi koja bi mogla odlučiti tko će biti kandidat Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država.

Popularni web sajtovi ugasili stranice protestirajući predložene američke anti-piratske zakone

Popularni web sajtovi ugasili stranice protestirajući predložene američke anti-piratske zakone

Predloženi zakoni, po mišljenju njihovih kritičara, ugrožavaju slobodu izražavanja, kibernetsku sigurnost i inovativnost globalnog interneta

Ako ste jučer krstarili internetom, možda vam nije sve išlo glatko. Nekoliko popularnih web sajtova je ugasilo svoje stranice u znak prosvjeda protiv dva predložena američka zakona protiv piratstva za koje njihovi kritičari kažu da ugrožavaju slobodu govora.

Po prvi put otkad postoji Wikipedia na engleskom jeziku je zamračila svoju stranicu. Ova online enciklopedija je održala 24-satno zamračenje prosvjedujući protiv dva zakonska prijedloga – SOPA, odnosno Stop Online Piracy Act, i PIPA, Protect Intellectual Property Act.

Jay Walsh, glasnogovornik Zaklade Wikimedia, kaže: „To škodi slobodnom i otvorenom webu. Škodi Wikipediji. Želimo poslati jasnu poruku o tome.“

Wikipedia se pridružila nizu drugih web sajtova koji su se jučer zatvorili, uključujući i popularni društveni portal za vijesti Reddit. „To je stvarno velika stvar, nešto protiv čega ćemo se boriti... Mislimo da to ugrožava čitav jedan sektor,“ kaže Erik Martin, upravitelj Reddita.

Poput Wikipedije, i Reddit je svoj uobičajeni sadržaj zamijenio stranicom koja poziva posjetitelje da o tom problemu razgovaraju sa svojim predstavnikom u Kongresu. Google je zamračio svoj logo, ali je ostavio pretražni sajt u radu.

Pristaše dva zakona – SOPA u Zastupničkom domu i PIPA u Senatu – kažu da se ne radi o cenzuriranju nego o borbi protiv stranih web sajtova koji prodaju piratizirane američke filmove i muziku.

Steven Tepp, iz Američke trgovačke komore, kaže: „Ovi odmetnuti sajtovi škode američkim radnim mjestima, kradu poslove, štete američkim potrošačima i uopće nemaju što tražiti na internetu.“

Ali, David Smith, iz Instituta Potomac za političke studije, kaže da bi predloženi zakoni opteretili Wikipediju i druge sajtove koji ovise o sadržajima unesenim od strane korisnika: „Stvara se pravna situacija u kojoj netko tko se žali može od suda tražiti i dobiti zabranu, te kompanije koje pružaju usluge pristupa internetu učiniti odgovornima za sadržaje koji se nalaze na internetu. To, dakle, zahtijeva da te kompanije same počnu kontrolirati što se može vidjeti na njihovim linijama.“

Očekuje se da će oba doma Kongresa početi raditi na predloženim zakonima u dolazećim tjednima. Ali, kritična je i Bijela kuća, čiji je glasnogovorni Jay Carney rekao: „Nećemo podržati zakon koji smanjuje slobodu izražavanja, povećava rizike po kibernetsku sigurnost ili potkopava dinamičnost i inovativnost globalnog interneta."

Uz takvu kritiku, nije vjerojatno da će zakoni biti usvojeni.

SAD: Mladi naklonjeni najstarijem

SAD: Mladi naklonjeni najstarijem

I Brian Parker, a i ostali simpatizeri Rona Paula iz grupe koju Parker vodi, vjeruju da je njihov favoriti jedini kandidat Republikanaca koji bi, ako bude izabran, mogao donijeti promjene u Bijeloj kući.

Ron Paul je najstariji kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Pomalo iznenađujuće, mnogi mladi Amerikanci, stranački naklonjenjeni Republikancima, najsnažnija su podrška gospodinu Paulu.

Što ih njemu privlači?

Dvadesettrogodišnji Brian Parker iz Washingtona je univerziteski obrazovan, zaposlen, aktivno uključen u proces izbora predsjednikčkog kandidata Republikanaca. Vodi poveliku grupu mladih koji podržavaju Rona Paula. Kaže da ga favorizira jer zagovara individualne slobode i ograničen uticaj vlade:

„Volim Rona Paula jer je on jedini kandidat koji zaista zna o čemu govori i svim se srcem zalaže za interese naše zemlje.“

SAD: Mladi naklonjeni najstarijem
SAD: Mladi naklonjeni najstarijem

Ron Paul, sa svojih 76 godina najstariji predsjednički kandidat, osvojio je simpatije velikog dijela mladih. Prema nedavnoj Gallupovoj anketi skoro četvrtina simpatizera Republikanske stranke od 18 do 34 godine podržava ga.

„Podrška mladih raste velikom brzinom i rašće i dalje. Zajedno ćemo obnoviti poduzetnički duh ove zemlje“ - jedna je poruka gospodina Paula.

Za Christine Austen ta i slične poruke podudarne su sa njenim pogledima:

„Ron Paul je čovjek koji se zalaže za individualne slobode. Naša, Republikanska stranka, daleko je od toga. Ron Paul je jedini koji o tome govori.“

Voditelj Gallupove ankete Frank Newport smatra da jedna od bitnih karakteristika mladih objašnjava naklonost Ronu Paulu i o tome kaže:

„Jedna od osobina mladosti je da voli buntovništvo i buntovnike. Imidž Rona Paula kao čovjeka koji zagovara drugačije od postojećeg može biti dio njegove popularnosti među mladima.“

Brian Parker ističe da zna zašto će glasati za Rona Paula, a ne za druge:

„Ti drugi samo izađu na govornici i kažu da vole slobodu, poduzetništvo, individualnost... a zapravo ne znaju o čemu zaista govore.“

I Brian Parker, a i ostali simpatizeri Rona Paula iz grupe koju Parker vodi, vjeruju da je njihov favoriti jedini kandidat Republikanaca koji bi, ako bude izabran, mogao donijeti promjene u Bijeloj kući.

Novosti iz medicine: od nikotina za bolje pamćenje do muškaraca s Marsa i žena s Venere

Novosti iz medicine: od nikotina za bolje pamćenje do muškaraca s Marsa i žena s Venere

Nikotinski flasteri pomažu starijim osobama u oporavku kognitivnih sposobnosti; šećer nije kriv za hiperaktivnost djece

Flasteri poput ovog dobro su poznati onima koji su se odvikavali od pušenja. Ali, kako izvještava medicinski časopis Neurology, nikotinski flasteri mogu pomoći kod blažeg gubitka pamćenja u starijih osoba. Studija na 74 nepušača, prosječno starih 76 godina, s blažim kognitivnim ispadima, pokazala je zanimljive rezultate. Polovica ispitanika - koji su nosili flastere s 15 miligrama nikotina dnevno, tokom 6 mjeseci - povratila je 46 posto od normalne kognicije i dugoročnog pamćenja. Placebo skupini, koja je nosila flastere bez nikotina, u međuvremenu se pogoršalo pamćenje za 26 posto. No, kako upozoravaju autori studije, nitko ne bi trebao početi ovakav tretman na vlastitu ruku, bez konzultacije s liječnikom.

Šećer možda ipak nije kriv za sve za što ga se optužuje. Recimo, uvriježilo se mišljenje da je on jedan od glavnih krivaca u poremećaju pažnje i hiperaktivnosti djece, koji je dijagnosticiran kod 3 do 5 posto američke djece. No, jedna nova studija, o kojoj piše časopis Pediatrics, baca jake sumnje na takvu pretpostavku. Znanstvenici su, naime, otkrili tek 'slabašne' dokaze da šećer pojačava hiperaktivnost, te prelabavu povezanost sa poremećajem pažnje da bi ga se moglo ubrojiti u 'krivce'. Oni ističu da promjena prehrane djeteta općenito nije dovoljna za liječenje tog poremećaja, te da su skoro redovno potrebni i odgovarajući lijekovi.

Znate li što se sve krije u voćnom soku koji popijete? Općenito u onome što jedete? Američka uprava za kontrolu lijekova i hrane vodi pojačane inspekcije uvoznih prehrambenih proizvoda nakon nalaza da se u uvoznom soku od naranči nalazi i pesticid koji nije dozvoljen za uporabu u Americi. Premda je količina pesticida mala i ne predstavlja opasnost po zdravlje, taj se uvozni sok miješa s domaćim prije pakiranja i prodaje. Čak i u Americi koja je ogroman proizvođač citrusa, četvrtina narančinog soka na tržištu se uvozi, ponajviše iz Brazila i Meksika. Što se limeta tiče, one su 100 posto uvozne, a isto tako i 75 posto jabučnog soka, šparoga i gljiva. Hrana iz uvoza postaje najnormalnija stvar čak i u zemljama koje su najveći proizvođači hrane.

I, na kraju, jedna nova studija je ustanovila da muškarci i žene nisu isti. Što je u tome novo, pitate se! Novo je da su brojne osobine ličnosti - za razliku od pojedinačnih, kao ranije - bile mjerene na 10 tisuća muškaraca i žena. Sad imamo naučno potvrđeno da su žene osjećajnije, toplije i imaju više razumijevanja i obzira, dok su muškarci emocionalno stabilniji, dominirajući i više od žena svjesni pravila. Baš kao što je rečeno svojedobno naslovom jedne knjige: muškarci su s Marsa, a žene s Venere.

Vulkanski odušci u oceanskim dubinama vrve životom

Vulkanski odušci u oceanskim dubinama vrve životom

Proučavanjem dubinskih podmorskih odušaka i kolonija životinja koje oko njih žive, znanstvenici mogu bolje shvatiti na koji se način život širi i razvija na velikim oceanskim dubinama

Grupa britanskih znanstvenika objavila je nove detalje o najdubljim vulkanskim odušcima, otkrivenim 2010. u jednom kanjonu na morskom dnu, na Karibima. Premda iz odušaka izviru tekući minerali temperature veće od 450 celzijevih stupnjeva, taj je dio podmorja prepun života, uključujući i vrste račića i puževa koje ranije nisu bile viđene.

Vulkanski odušci su otkriveni gotovo na samom dnu Kajmanske brazde, podvodnog kanala južno od Kajmanskih otoka. Vođa ekspedicije JonCopley, biolog za istraživanje mora sa Univerzizeta Southampton razgovarao je s nama putem Skajpa: "Duboki vulkanski odušci su poput vrućih vrela na oceanskom dnu. Nalikuju na gejzire, kakve vidimo u Parku Yellowstone, ali su u podmorju i ne izbacuju paru nego stvarno kipuću tekućinu prepunu otopljenih minerala. Ti minerali formiraju čestice koje izgledaju kao dim pa smo i oduške zato nazvali 'crni dimnjaci'."

Premda nisu izravno izmjerili temperaturu vrela, znanstvenici procjenjuju da je tamna tekućina koja iz njih izvire vruća od 450 stepeni Celzijusa. "To je temperatura u samom centru oduška, gdje kipuća tekućina kulja ravno iz zemljine kore. Ali, životinje ne žive tako blizu, a temperatura već nekoliko metara dalje padne na između 20 i 40 stepeni," kaže Copley.

U toj hladnijoj vodi uokolo šest metara visokih vrulja iz odušaka znanstvenici su pronašli bogate populacije morskih životinja, među kojima i jednu novu vrstu račića. Copley kaže da ta majušna bijela stvorenja žive u gotovo potpunom mraku, hraneći se ponajviše bakterijama. A, kaže on, umjesto dva oka na izdancima, kao što normalno imaju odrasli račići, ovima je organ za osjet svjetlosti smješten na leđima.

Otkrili su i stotine anemona s bijelim resicama, ali nisu uspjeli prikupiti uzorke. Copley kaže da, proučavanjem dubinskih podmorskih odušaka i kolonija životinja koje oko njih žive, znanstvenici mogu bolje shvatiti na koji se način život širi i razvija na velikim oceanskim dubinama. On ističe da će u godinama koje dolaze taj ekosistem doživjeti sve veću prisutnost ljudi kroz ribarenje na velikim dubinama, te vađenje nafte i ruda: "Ako želimo donijeti odgovorne odluke o iskorištavanju tih oceanskih resursa, onda moramo točno znati što određuje obrasce života u oceanskim dubinama."

Copley i njegovi kolege sada analiziraju uzorke i podatke iz vulkanskih 'crnih dimnjaka' koji su nedavno otkriveni na četiri druge podmorske lokacije u svijetu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG