Linkovi

Aktuelno

Washington: Program Bikeshare za iznajmljivanje bicikala sve popularniji

Washington: Program Bikeshare za iznajmljivanje bicikala sve popularniji

Direktor programa Chris Holben: "Imamo oko 20 tisuća godišnjih članova koji se na bilo kojoj postaji mogu poslužiti biciklom. Bicikle je do sada iznajmilo i 90 tisuća posjetitelja - turista koji su došli u jednokratni posjet."

U naporima da smanje prometne gužve, ali i da očuvaju okoliš, mnoge zapadne zemlje potiču svoje građane da na posao putuju biciklom. U Washingtonu i predgrađima, gradske vlasti nastoje biciklistima taj put učiniti što lakšim i ugodnijim.

Iznajmiti bicikl vrlo je jednostavno - treba proći kreditnom karticom kroz mašinu i odabrati tip članstva u program nazvanom Bikeshare. Sistem će ispisati račun i kod kojim se može otključati bicikl. Nakon utipkavanja koda u digitalni lokot, upalit će se zeleno svjetlo i bicikl je spreman za korištenje. Oni koji se odluče na godišnje članstvo dobiju plastični ključ koji odgovara elektronskom lokotu. Vraćanje bicikla nije ništa kompliciranije. Na bilo kojoj Bikeshare lokaciji bicikl se ostavlja u parkirnom stalku. Gradska vlada Washingtona počela je ovaj program u rujnu 2010. godine. Danas postoje 134 postaje sa tisuću sto bicikala u glavnom američkom gradu i u obližnjem Arlingtonu u Virginiji.

"Sviđa mi se ova mogućnost. Svaki dan biciklom idem u školu," kaže jedna korisnica.

Chris Holben, direktor projekta za program Capital Bikeshare u Washingtonu, ističe da program nudi mnogobrojne opcije za korisnike - jednodnevno korištenje, članstva od tri dana, mjesec dana, godinu dana... Kako ističe, broj godišnjih članstava brzo raste:

"Imamo oko 20 tisuća godišnjih članova koji se na bilo kojoj postaji mogu poslužiti biciklom. Bicikle je do sada iznajmilo i 90 tisuća posjetitelja - turista koji su došli u jednokratni posjet."

U protekloj godini bicikli su upotrijebljeni za jedan milijun vožnji. Jedna anketa o članstvu pokazuje da bi 5 posto onih koji koriste Bikeshare program putovalo autom da bicikli nisu tako lako dostupni. To znači da je bilo 50 tisuća manje putovanja automobilom.

U zemljama u razvoju, mnogi smatraju bicikle sredstvom prijevoza siromašnih, dok auto predstavlja statusni simbol. Gospodin Holben kaže da poznati, ugledni i slavni mogu pomoći u promjeni te predodžbe i objašnjava:

"Mislim da je najvažnije da imamo zagovornike u političkom ili društvenom vrhu koji promiču vožnju bicikla, ili zbog zdravstvenih razloga, ili s ciljem da motiviraju ljude da izađu iz auta. Moramo se izboriti i za sigurniju vožnju biciklom motiviranjem vlade ili gradskih vlasti da gradi biciklističke staze i poseban prostor za bicikliste."

Lokalne vlasti u još dvije prigradske regije Washingtona - okruga Montgomery u Marylandu i grada Alexandrije u Virginiji - odobrile su planove za pridruživanje mreži Bikeshare i postavljanje 288 postaja i dvije tisuće 800 bicikala do kraja 2012. godine.

SAD: Guantanamo traje, prosvjedi se nastavljaju

SAD: Guantanamo traje, prosvjedi se nastavljaju

„Politička realnost je da se, ukoliko Amerikanci ne budu u prilici da znaju više i da odlučnije traže da i to bude dio demokratskog procesa, ništa neće promijeniti.“

Predstavnici više organizacija za zaštitu i poštivanje ljudskih prava i nekoliko stotina prosvjednika obilježili su desetu godišnjicu držanja zatvorenika, osumnjičenih za terorizam ili kao neprijateljskih boraca, u vojnom zatvoru u američkoj bazi u zalivu Guantanamo na Kubi. Tokom marša vašingtonskim ulicama i demonstracija ispred Bijele kuće traženo je od predsjednika Obame da zatvori kontroverzni zatvor.

Veliku grupu prosvjednika duž avenije Pennsylvania predvodili su prosvjednici sa tamnim kapuljačama na glavama i u narandžastim kombinezonima. Tako obučeni, predstavljali su 171 zatvorenika još uvijek držanog Guantanamu.

Tom Parker, predstavnik Amnesty Internationala, kaže:

„Guantanamo traje 10 godina. Otvoren je samo zbog unutarnjih političkih potreba. Ne služi ničemu realnom. To je mrlja na američkom ugledu.“

Za deset godina u Guantanamu je držano ukupno 780 zatvorenika. Oponenti postojanju tog zatvora ističu da velika većina preostalih zatvorenika nije nikakva prijetnja Sjedinjenim Državama.

SAD: Guantanamo traje, prosvjedi se nastavljaju
SAD: Guantanamo traje, prosvjedi se nastavljaju

Prosvjednik Dan Burgevin, tokom prosvjeda simbolično samo-zatvoren u željeznom kavezu, ističe:

„Nastavljamo taj gnusni program, držimo ljude bez optužbi, daleko od porodica i osoba koje vole. Moramo zapitati sami sebe, kao Amerikanci, da li bi željeli biti tretirani na takav način.“

Prije deset godina, samo nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine prvi zatvorenici našli su se u Guantanamu. Snimci zatvorenika i ono što im se dešavalo iza rešetaka bili su povod za mnoga pitanja, posebno o tehnikama njihovog ispitivanja.

Mnogi analitičari koji podržavaju postojanje zatvora u Guantanamu smatraju to opravdanim dijelom rata protiv terorizma.

Jedan od njih, pravni ekspert fondacije Heritage Cully Stimson ističe:

„Zatvaramo ljude, ne da ih kaznimo. Zatvaramo, jer je to legalno po ratnim zakonima i da ih spriječimo da ponovo uzmu oružje i bore se protiv nas dok pokušavamo poraziti neprijatelja.“

Za bivše zatvorenike Guantanama vrijeme u zatvoru je crna stranica moderne povijesti.

Moazzam Begg, bivši zatvorenik koji je dvije godine držan u Guantanamu, kaže:

„Desetogodišnjica postojanja tog zatvora je deseta godišnjica bola, muka, rastrgnutih porodica....“

Predsjednik Barack Obama obećao je zatvaranje zatvora, ali je Kongres blokirao napore na prebacivanju zatvorenika na tlo Sjedinjenih Država.

O političkom aspektu takvog rješenja kongresmen Jim Moran kaže:

„Politička realnost je da se, ukoliko Amerikanci ne budu u prilici da znaju više i da odlučnije traže da i to bude dio demokratskog procesa, ništa neće promijeniti.“

Sada, deset godina nakon prebacivanja prvih osumnjičenika u Guantanamo, protesti protiv postojanja zatvora se nastavljaju. No, nema naznaka da bi zatvor mogao uskoro biti zatvoren.

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada

Porast prodaje luksuznih automobila se bilježi širom svijeta

Britanski proizvođač Rolls Royce je prošle godine prodao više od 3 i po hiljade super luksuznih modela, kao što je na primjer Phantom Coupe koji košta 450 hiljada dolara.

Usprkos usporavanju globalne ekonomije, proizvođačima luksuznih automobila, kako se čini, posao ide dobro. Kompanija BMW sa sjedištem u Njemačkoj je zabilježila rekordnu prodaju u 2011, kao i britanski proizvođač luksuznih automobila Rolls Royce. Kako izvještava Mil Arcega, oni se nadaju da će se takav trend nastaviti.

Usprkos financijskoj nesigurnosti u Evropi, ili ekonomskom uporavanju u Kini, tržište za luksuzne automobile nije nikada bilo bolje. Britanski proizvođač Rolls Royce je prošle godine prodao više od 3 i po hiljade super luksuznih modela, kao što je na primjer Phantom Coupe koji košta 450 hiljada dolara. To je povećanje od 31%, i izvršni direktor kompanije Torsten Muller Otvos kaže da je to najveća prodaja u istoriji kompanije koja postoji već 107 godina.

Svjedoci smo rasta na svim našim tržištima u svijetu, ali osobito na našem azijskom tržištu, kao i u Sjedinjenim državama. To su dva naša najveća svjetska tržišta, kaže on.

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada
Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada

Njemački proizvođač BMW je također imao uspješnu godinu, zabilježivši rekordnu prodaju u 2011, čime je preuzeo vodeće mjesto od Mercedesa i Toyotine luksuzne linije automobila Lexus. Paul Ferraiolo se nalazi na čelu proizvodnog planiranja BMWa.

Prodali smo gotovo 250 hiljada BMW automobila u Sjedinjenim državama i to je bila uspješna godina, jer smo imali mnogo novih modela, i ljudi su veoma zadovoljni našim najnovijim modelima, kaže gospodin Ferraiolo.

Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada
Luksuzni automobili se prodaju bolje nego ikada

Porast prodaje luksuznih automobila se bilježi širom svijeta. U Evropi, prodaja u Njemačkoj i Rusiji se više nego udvostručila. U azijsko pacifičkom regionu porasla je za 47%, a na srednjem istoku prodaja luksuznih automobila je porasla za 23%. Mullaer Otvos kaže da najveća potražnja dolazi od novih bogataša, kao i onih koji cijene najveći nivo tehničkog umijeća.

Mnogi naši kupci su veoma uspješni u svojim poslovima, i zbog toga sebe nagrađuju lijepom nagradom, jer su dostigli određene ciljeve koje su sebi zacrtali, kaže gospodin Otvos.

Segment luksuznih automobila je tako prošle godine porastao za 14%. Stručnjaci predviđaju da će se prodaja luksuznih automobila povećati za 8% u 2012, što je gotovo dvostruko brže od globalnog automobilskog tržišta.

SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama

SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama

Proizvođači automobila, ne samo američki, kako to pokazaje sajam u Detroitu, nude i niz novih, manjih, jeftinijih i po potrošnji ekonomičnijih modela. Nastoje doprijeti do kupaca koji još uvijek mjerkaju cijene, dubinu vlastitog džepa i neizvjesne ekonomske okolnosti.

Prvi ovogodišnji velesajam automobila u Sjedinjenim Državama, otvoren prije dva dana u Detroitu, centru američke automobilske industrije, teče uz zadovoljno trljanje ruku predstavnika tri domaća giganta - Forda, Chryslera i General Motorsa. Sve tri kompanije tokom prošle godine imale su veliki rast prodaje. Unatoč tome, analitičari upozoravaju da mjesta opuštanju nema, prije svega zbog visokog procenta Amerikanaca bez posla.

S druge strane, poruka izvršnog direktora Forda Alana Mulallya je vrlo jasna - Ford je ponovo profitabilna kompanija:

„Spremni smo zaposliti 12 hiljada radnika u proizvodnji, ovdje u Americi, do kraja godine. Zaposlićemo i 3 hiljade radnika u azijsko-pacifičkom regionu.“

Fordova ekspanzija uslijedila je nakon dramatičnih promjena i gašenja nekoliko hiljada radnih mjesta u desetak prethodnih godina. I Fordu, i Chrysleru, i General Motorsu sada važeći sporazumi sa moćnom Unijom automobilskih radnika omogućavaju racionalnije poslovanje i nova zapošljavanja na montažnim trakama.

„Činjenica da smo bili u stanju pregovarati i dogovoriti se, i o zapošljavanju i o novim investicijama, pozitivan je primjer za sve američke kompanije i proizvođače“ - ističe Bob King, predsjednik Unije i dodaje da će mnogi zatvoreni pogoni biti ponovo otvoreni. Uz to:

„Više godina nije bilo velikog izvoza u druge dijelove svijeta. Sve tri naše kompanije od sada će izvoziti mnogo, mnogo više“ - uvjeren je gospodin King.

Iako su mnoge okolnosti po američku auto-industriju sada povoljne profesor ekonomije na univerzitetu Michigan Bruce Pietrykowski kaže da preokret nije kompletan i da spoticanja može biti i dalje:

„Većina Amerikanaca nema onu kupovnu moć koju je imala prije desetak godina. Mnogi Amerikanci su nezaposleni, mnogima je sada plata manja nego u vrijeme kada je prodaja automobila cvjetala.“

SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama
SAD: Automobilska industrija ponovo na nogama

Profesor Pietrykowski ocjenjuje da su prošlogodišnji veliki podsticaj dobroj prodaji novih automobila u Sjedinjenim Državama dali oni kupci koji su štedili i odlagali kupovinu tokom ekonomske recesije. Oni koji to nisu mogli, upozorava on, teško da će odlučiti na kupnju na kredit:

„Mogućnosti dobijanja kredita i dalje su ozbiljno sužene. Veliki je broj Amerikanaca koji sebi ne mogu dozvoliti dodatno finansijsko opterećenje da bi kupili automobil.“

Proizvođači automobila, ne samo američki, kako to pokazaje sajam u Detroitu, stoga nude i niz novih, manjih, jeftinijih i po potrošnji ekonomičnijih modela. Nastoje, kratko rečeno, doprijeti do kupaca koji još uvijek mjerkaju cijene, dubinu vlastitog džepa i neizvjesne ekonomske okolnosti.

SAD i Kina se obvezale na jačanje suradnje

(AP Photo/Andy Wong, Pool)

Očekuje se da će se Timothy Geithner na sastancima s premijerom Wen Jiabaoom i njegovim zamjenikom Li Keqiangom založiti za kinesku suradnju sa SAD-om u nametanju sankcija iranskoj naftnoj industriji

Sjedinjene Države i Kina dogovorile su se da će više surađivati na jačanju globalnog ekonomskog oporavka. To je jedan od dosadašnjih rezultata dvodnevnog posjeta američkog ministra financija Timothyja Geithnera Pekingu.

Američki ministar financija Timothy Geithner sastao se danas s kineskim dopredsjednikom Xi Jinpingom, koji bi, kako se očekuje, uskoro trebao biti potvrđen kao sljedeći kineski čelnik. Gospodin Xi je rekao da će posjet ministra Geithnera pomoći u jačanju američko-kineskih trgovinskih odnosa:

"Mislim da će vaš posjet uvelike promicati bilateralne odnose između Kine i Sjedinjenih Država, kao i naše gospodarske veze u 2012. godini."

Kineska državna novinska agencija Xinhua navodi da su se dvije strane jučer obvezale na suradnju o ubrzanju oporavka, kako je rečeno, "vrlo kompleksne i turobne" ekonomske situacije u svijetu.

"Raduje nas da ćemo istraživati mogućnosti širenja našeg izvoza u Kinu, kao i ojačavanja i produbljavanja suradnje s Kinom na velikom broju ekonomskih i strateških pitanja s kojima smo suočeni u svijetu."

Očekuje se da će se Timothy Geithner na današnjim sastancima s premijerom Wen Jiabaoom i njegovim zamjenikom Li Keqiangom založiti za kinesku suradnju sa Sjedinjenim Državama u nametanju sankcija iranskoj naftnoj industriji. No, napredak po tom pitanju je malo vjerojatan, budući da Kina kupuje gotovo jednu trećinu nafte izvežene iz Irana i opetovano se protivila sankcijama kao oruđu za sprečavanje iranskog nuklearnog programa.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG