Linkovi

Aktuelno

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije sve bolji

Američki predsjednik Barack Obama na sastanku s ruskim kolegom Dmitrijem Medvjedevim na summitu APEC-a u Honoluluu, na Havajima, 12.11. 2011. (AP Photo/Charles Dharapak)

Nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START

Od raspada Sovjetskog saveza prije 20 godina, Sjedinjene Države i Rusija uglavnom su razriješile svoj neprijateljski odnos iz doba Hladnog rata. Iako među njima još uvijek ima razlika, te dvije zemlje sve više surađuju na rješavanju raznih problema.

Naoružani tisućama projektila na kopnu i moru te nuklearnim bojevim glavama, Sjedinjene Države i Rusija još su uvijek u mogućnosti uništiti jedna drugu pritiskom na tipku. No, niti jedan od tih projektila nije uperen na suparničke gradove, kao za vrijeme Hladnog rata. A nakon što je američki predsjednik Barack Obama postavio poboljšanje odnosa s Rusijom temeljem svoje vanjske politike, dvije zemlje potpisale su novi Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog naoružanja, START. Angela Stent stručnjak je za Rusiju na Sveučilištu Georgetown:

"Budući da je Hladni rat završen, više nema smisla da Rusija i Amerika imaju nuklearne bojeve glave. Zbog toga smo drastično smanjili njihov broj, i smanjit ćemo ga još više. To je vrlo važno postignuće."

Angela Stent dodaje da su Moskva i Washington postigli vrlo važan sporazum o Afganistanu:

"Prevozimo vojna vozila preko ruskog teritorija, kroz sjevernu distribucijsku mrežu. Budući da odnos Sjedinjenih Država s Pakistanom postaje sve kompliciraniji, ovaj opskrbni put je ključan za nastavak naših operacija u Afganistanu."

Moskva je također podržala sankcije Ujedinjenih naroda u Iranu te otkazala isporuku protuzračnih projektila S-300 Teheranu. Osim toga, ruska se vlada nije protivila zabrani zone letenja nad Libijom. Međutim, Angela Stent kaže da se dvije strane i dalje ne slažu oko američkih planova za postavljanje proturaketnog štita u Europi.

"Nebrojeno puta objasnili smo im da je taj štit vezan uz našu zabrinutost o iranskom nuklearnom naoružanju i o Sjevernoj Koreji, odnosno zemljama koje bi nam svima mogle biti prijetnja. On nije usmjeren na Rusiju."

U ožujku, ruski će građani izaći na izbore i glasati za novog predsjednika koji će naslijediti Dmitrija Medvjedeva. Izgleda da se do sada favoritom pokazao bivši predsjednik i trenutačni premijer Vladimir Putin. Mnogi se stručnjaci pitaju hoće li Putinovo predsjedništvo biti drugačije od Medvjedevog. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, Brent Scowcroft, ističe:

"Mislim da neće, jer bilo je jasno da je Putin cijelo vrijeme imao odlučujuću ulogu u vladi. Stoga mislim da se ništa neće puno promijeniti."

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Thomas Pickering kaže da je Rusija zemlja koja zahtijeva pozornost, bez obzira tko njom upravlja:

"Mislim da postoje stvari o Rusiji koje nam se ne sviđaju - njih će uvijek biti. Postoje i stvari koje Rusi ne vole o nama. No, ima nekoliko stvari koje su nam zajedničke. Jedna od njih je potreba da koegzistiramo."

I Amerikanci će birati sljedećeg predsjednika, u studenom sljedeće godine. Stoga postoji mogućnost da će obje zemlje imati nove čelnike s početkom 2013. godine.

SAD: Hispanici imaju sve veću ulogu u biranju novog predsjendika

U Sjedinjenim državama, prema procjenama, živi 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su dva miliona mladi i studenti.

Među republikanskim kandidatima, koji se žele natjecati protiv predsjednika Obame 2012, postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je rješenje izgraditi ogradu duž američko-meksičke granice, dok drugi žele dati legalan status ilegalnim imigrantima koji se već nalaze u Sjedinjenim državama.

Na američkim predsjedničkim izborima 2012, Hispanici bi mogli imati veću ulogu nego ikada prije u odlučivanju ko će biti sljedeći predsjednik. Oni su glasačka grupa koja najbrže raste sa, kako se procjenjuje, 20 miliona glasača. Mnogi Hispanici pomno prate na koji način predsjednički kandidati gledaju na pitanje imigracije u Sjedinjenim državama. Kalifornija je savezna država koja je nedavno odobrila zakon kojim se obezbjeđuje financijska pomoć za studente koji su ilegalni imigranti.

Životna priča Nancy Meze nije neuobičajena.

Rođena sam u pokrajini Jalisco u Meksiku i sa dvije godine sam došla u Sjedinjene države, kaže ona.

Njena majka ju je dovela u Sjedinjene države kako bi se obrazovala.

Ja i moja mama smo kroz pustinju ušle u Sjedinjene države bez dokumenata. Ja sebe smatram Amerikankom i sve što mi nedostaje je samo komad papira, kaže Nancy Meza.

Mnogi se zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou
Mnogi se zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou

Ona je upravo završila fakultet i sada razmišlja da se upiše na postdiplomski ili da studira pravo. Njeni planovi su dobili olakšavajuću okolnost prije nekoliko mjeseci kada je Kalifornija odobrila takozvani Dream Act, zakon prema kojem su studenti koji ilegalno borave u Sjedinjenim državama podobni za dobijanje financijske pomoći na javnim univerzitetima u toj saveznoj državi.

Odobravanje tog zakona nam definitivno otvara vrata da i mi konkurišemo i to je ono što smo uvijek željeli, kaže Nancy.

U Sjedinjenim državama, prema procjenama, živi 11 miliona ilegalnih imigranata, od kojih su dva miliona mladi i studenti, kaže Kent Wong, direktor Radnog centra Los Angelesa pri univerzitetu u Kaliforniji. Samo tri američke savezne države omogućavaju ilegalnim imigrantima da se kvalificiraju za financijsku pomoć na državnim univerzitetima.

Ta djeca nisu prekršila nikakav zakon. Oni su uradili sve što je od njih zatražilo društvo. Vrijedno su radili, vrijedno su studirali, išli su u školu, i sad se upisuju na fakultet. A mi ih kažnjavamo za nešto nad čim apsolutno nemaju kontrolu, kaže Kent Wong.

2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika
2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika

Američki senat prošle godine nije odobrio taj zakon. On bi otvorio vrata ka dobijanju državljanstva za ilegalne imigrante koji se kvalificiraju.

S obzirom da većina njih dolazi iz Latinske Amerike i Azije, dolazi do oštrog protivljenja starijih konzervativnih članova Kongresa, bijelaca, koji se pribojavaju integracije studenata druge boje kože u našem društvu, ističe Kent Wong.

Ali republikanski strateg Luis Alvarado kaže da stavovi mnogih demokrata i republikanaca nisu toliko različiti. On kaže da se mnogi republikanci i latinoamerikanci zalažu da imigraciona reforma bude na državnom nivou, jer savezne države, kao što je Kalifornija, ne mogu priuštiti da imaju svoju vlastitu imigracionu politiku.

Sve što trebate uraditi je otići u hitnu službu jedne od bolnica u oblasti Los Angelesa i vidjeti ko zapravo koristi te usluge. Realnost je da je na društvo stavljen teret, jer to pitanje nije riješeno. A rješenje je veoma složeno. Realnost je da nećemo imati rješenje sve dok ne vidimo ko će biti sljedeći predsjednik Sjedinjenih država, kaže Luis Alvarado.

Čak i među republikanskim kandidatima, koji se žele natjecati protiv predsjednika Obame 2012, postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je rješenje izgraditi ogradu duž američko-meksičke granice, dok drugi žele dati legalan status ilegalnim imigrantima koji se već nalaze u Sjedinjenim državama. Luis Alvarado kaže da republikanci i demokrati moraju surađivati i ne odlagati pronalaženje rješenja za pitanje imigracije. 2008, predsjednik Obama je dobio više od 60% glasova Hispanika u poređenju sa svojim republikanskim rivalom, senatorom Johnom McCainom, koji je dobio samo 30% njihovih glasova.

Republikanski predsjednički kandidati spremaju se za Iowu

Republikanski predsjednički kandidati na predsjedničkoj debati u Iowi: bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, 15.12.2011. (AP Photo/Eric Gay)

Dobra vijest za tri glavna kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da im je ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

Sjedinjene Države birat će sljedećeg predsjednika za nepunih godinu dana. Međutim, prije općih izbora, Republikanska stranka prvo mora odabrati svog predsjedničkog kandidata koji će se tada suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami. U trenutačnoj utrci republikanaca dogodili su se neki neobični obrati: ime jednog od kandidata, na primjer, nije se uspjelo pojaviti na glasačkom listiću u saveznoj državi u kojoj on živi, a jedan libertarijanac nalazi se na udaru kritika zbog njegovih navodnih diskriminirajućih izjava.

Kad stignu na američki Srednji zapad, republikanski predsjednički kandidati ne skidaju osmijeh s lica. Glasanje putem izbornih odbora u saveznoj državi Iowi - njihov prvi 'test' u izborima za predsjedničkog kandidata - održat će se u utorak, 3. siječnja. Republikanska stranka iz Iowe na popis izbornih odbora stavila je devet kandidata, no politički analitičar Matthew Dowd sveo ih je na tri:

"Ukoliko netko ne promijeni dinamiku u Iowi, mislim da se ova utrka sada svodi na utrku između Rona Paula, Mitta Romneyja i Newta Gingricha. Svaki od njih ima - da tako kažem - dosta 'crnih mrlja' u životu i sva trojica zadaju glavobolje većini republikanaca."

Newt Gingrich ima vlastite brige: on nije predao dovoljan broj potpisa kako bi se našao na glasačkom listiću za primarne izbore u Virginiji, državi u kojoj živi. Virginija, 12. po veličini američka savezna država, smatra se vrlo važnom, jer je podijeljena po stranačkoj liniji i mogla bi igrati ključnu ulogu u općim izborima u studenom sljedeće godine. Demokratski politički analitičar James Carville ističe:

"Newt Gingrich ne nalazi se na glasačkom listiću u Virginiji, gdje će utrka biti tijesna i značajna. Osim toga, to sugerira nešto drugo - da on i njegova ekipa nisu bili spremni ili nisu bili u mogućnosti ispuniti taj uvjet na vrijeme."

No, ubrzo nakon toga, kampanja Newta Gingricha fokusirala se na nedavne probleme kongresnika Rona Paula, koji je u 1980-im i 1990-im godinama objavljivao brošure rasističkog, anti-semitičkog i anti-homoseksualnog sadržaja.

"Radi se o vrlo ružnim komentarima. Nemojte mi reći da on nije znao za to i da je spreman da postane predsjednik."

Ron Paul poriče takve izjave i kaže da ih on nije pisao. No, video na YouTubeu iz 1995. godine pokazuje drugačiji stav: on prikazuje Rona Paula kako govori o spomenutom materijalu i kako taj "Izvještaj o preživljavanju Rona Paula" objavljuje svaki mjesec.

Međutim, kongresnik Paul ima strastvene pristaše kojima se sviđa njegova neizvještačena vjerodostojnost. To je važno u Iowi gdje će glasati nešto više od 100 tisuća ljudi.

Treći od trojice kandidata na vrhu je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je vodio manje kampanja u Iowi nego neki drugi republikanski kandidati. U novoj televizijskoj reklami, Mitt Romney vrbuje glasače, ističući svoje ekonomsko iskustvo:

"Iskustvo u balansiranju proračuna Washington očajnički treba i ja ću to donijeti sa sobom."

No, neki ekstremniji republikanci žale se da Romney nije dovoljno konzervativan po drugim pitanjima. Dobra vijest za sva tri kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da je trojici kandidata ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Elisse Schee je u nesreci izgubila kcerku tinejdzerku

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama.

U do sada neviđenom potezu, Državni odbor za sigurnost saobraćaja u Sjedinjenim državama predlaže da vozači isključe svoje mobitele tokom vožnje. Odbor, koji utvrđuje najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, od svake savezne države traži da zabrani korištenje osobnih elektronskih uređaja u automobilima osim u hitnim slučajevima. Zabrana bi se odnosila i na daljinsku upotrebu mobitela i upotrebu sa slušalicama, dok bi jedino tehnologija koja pomaže vozačima, kao što su Globalni pozicioni sistemi, bila dozvoljena. Agencija navodi da bi ta zabrana dovela do manjeg broja nesreća uzrokovanih nedostatkom pažnje.

Kćerka Elisse Schee je bila tinejdžer kada je vozač kamiona, koji zbog mobitela nije obraćao dovoljno pažnje, udario u njen školski autobus.

Margay je bila jedino dijete koje je ostalo u autobusu i poginula je, kaže njena majka.

Postoje još brojne srceparajuće priče o obiteljima koje su izgubile svoje voljene u nesrećama koje su uzrokovali vozači koji nisu obraćali dovoljno pažnje. Jacy Good je preživjela jednu takvu nesreću, ali njeni roditelji nisu.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Oba moja roditelja su poginula na licu mjesta. Ja nisam disala i niko nije mislio da ću preživjeti nakon 36 sati, kaže Jacy.

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama, neposredno nakon smrtonosne saobraćajne nesreće u Missouriju. Jedan vozač tinejdžer koji je uzrokovao tu nesreću je poslao i primio 11 tekst poruka za 11 minuta prije nesreće u kojoj su poginule 2 i povrijeđeno 38 osoba.

Znamo da se nesreće događaju za tren oka. Morate obraćati pažnju svo vrijeme. Nikada ne znate koji poziv i koja tekst poruka bi mogla biti vaša zadnja, ako to radite dok vozite, kaže Deborah Hersman iz odbora za sigurnost saobraćaja.

Navodi se da 90% vozača podržava zabranu slanja tekst poruka, dok 60% vozača podržava zabranu korištenja mobitela. Problem je što 80% njih kaže da to još uvijek radi.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Vozači znaju da je to problem, ali to još uvijek rade jer smatraju da su iznad prosjeka i da to mogu istovremeno raditi. Svi oni koji su dovoljno ludi da to rade trebali bi biti kažnjeni. To stalno vidimo u istraživanjima o sigurnosti puteva, kaže Rass Rader, iz instituta za sigurnost puteva.

On kaže da istraživanje pokazuje da zabrana korištenja mobitela ne smanjuje broj nesreća niti troškove osiguranja, možda zbog toga što mnoge stvari odvlače pažnju vozača. Gospodin Rader i drugi stručnjaci za sigurnost saobraćaja kažu da tehnologija za sprječavanje sudara možda može pomoći. Jedna studija je pokazala da na primjer Volvo SUV, koji automatski koči ako osjeti mogućnost sudara, ima mnogo manju vjerovatnoću da će doživjeti sudar pri manjoj brzini nego drugi automobili.

To je, čini se, dobra osobina jer vozači ne urade uvijek pravu stvar u hitnim slučajevima, kaže gospodin Rader.

Ali automobili koji sami voze još uvijek nisu dio sadašnjice. Stoga američka vlada zahtijeva da vozači, ako žele voziti, uklone mobitele.

Arapsko proljeće učinilo je 2011. godinom bez presedana na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi

Arapsko proljeće učinilo je 2011. godinom bez presedana na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi

Said Sadek s Američkog sveučilišta u Kairu: "Svi su živjeli u istom sistemu - vojnoj ili policijskoj državi, poput Tunisa, Egipta, Jemena, Sirije ili Libije. Zbog toga su prosvjedi imali lančani efekt."

Val protuvladinih prosvjeda koji su se ove godine rasplamsali u arapskom svijetu donio je neočekivane preokrete. Neki dugogodišnji vladari svrgnuti su s vlasti, drugima je položaj poljuljan, i cijela regija zauvijek je promijenjena. Zbog toga je ova godina u tom dijelu svijeta bila bez presedana.

Arapsko proljeće počelo je jednim smrtnim slučajem: početkom siječnja, prosvjednici u Tunisu izašli su na ulice, iskazujući solidarnost prema jednom mladom trgovcu voća koji se, u očaju zbog brutalnog sistema u kojem je živio, zapalio. Njegova je smrt oživjela pokret koji je promijenio smjer kretanja na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi.

Desetljećima, politički život u regiji bio je trom. Republike samo po imenu bile su carstva nekolicine bogatih, čija je aspiracija bila da poput kraljeva prenesu vlast na svoje sinove. Izgledalo je kao da se ništa neće moći promijeniti - sve dok se promjene stvarno nisu dogodile. Revolt protiv ugnjetavanja, koji je ključao godinama, dosegao je kulminaciju. Za mnoge, to je značilo da nema povratka u prošlost. Heba Morayef, iz organizacije Human Rights Watch, ističe:

"Neki od prizora kojima smo svjedočili u brojnim zemljama Arapskog proljeća su - prvo u Tunisu, onda u Egiptu, potom u Libiji i Siriji - prizori uglavnom mladih muškaraca koji su spremni umrijeti za ideale slobode i ljudskih prava, ispred vojnih tenkova i naoružanih snaga sigurnosti u gradovima gdje se prosvjedovalo. Ta hrabrost da se ustane protiv zlostavljanja zapravo je ono što je rasplamsalo pobune i dovelo do Arapskog proljeća."

Prosvjednici su učili jedni od drugih jer su se, u velikoj mjeri, borili za istu stvar - protiv represivnog režima. Said Sadek s Američkog sveučilišta u Kairu, komentira:

"Svi su živjeli u istom sistemu - vojnoj ili policijskoj državi, poput Tunisa, Egipta, Jemena, Sirije ili Libije. Zbog toga su prosvjedi imali lančani efekt."

U pobunama su ne samo mijenjani vladari i vlast tih država, nego su i poljuljana dugogodišnja savezništva.

"To je dovelo do svojevrsne nepredvidivosti situacije na Srednjem Istoku, regiji koja se do tada činila stabilnom: autoritarni vladari u mnogim zemljama prenijeli bi vlast na svoju djecu, a međunarodna zajednica dobila bi prijatelje u regiji na koje se može osloniti i koji će jamčiti stabilnost. Mislim da to na Srednjem Istoku više ne postoji."

Tek će se vidjeti hoće li prosvjedi donijeti željene demokratske tranzicije u tim zemljama. Neki smatraju uspon islamističkih stranaka u Tunisu i Egiptu prijetnjom takvoj tranziciji. A za ostale u regiji - borba se nastavlja. No, jedno je sigurno: hrabri mladi ljudi postali su izborno tijelo s kojim će se od sada morati sučeliti svaki novi vladar u arapskim zemljama.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG