Linkovi

Aktuelno

Republikanski predsjednički kandidati spremaju se za Iowu

Republikanski predsjednički kandidati na predsjedničkoj debati u Iowi: bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich, 15.12.2011. (AP Photo/Eric Gay)

Dobra vijest za tri glavna kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da im je ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

Sjedinjene Države birat će sljedećeg predsjednika za nepunih godinu dana. Međutim, prije općih izbora, Republikanska stranka prvo mora odabrati svog predsjedničkog kandidata koji će se tada suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami. U trenutačnoj utrci republikanaca dogodili su se neki neobični obrati: ime jednog od kandidata, na primjer, nije se uspjelo pojaviti na glasačkom listiću u saveznoj državi u kojoj on živi, a jedan libertarijanac nalazi se na udaru kritika zbog njegovih navodnih diskriminirajućih izjava.

Kad stignu na američki Srednji zapad, republikanski predsjednički kandidati ne skidaju osmijeh s lica. Glasanje putem izbornih odbora u saveznoj državi Iowi - njihov prvi 'test' u izborima za predsjedničkog kandidata - održat će se u utorak, 3. siječnja. Republikanska stranka iz Iowe na popis izbornih odbora stavila je devet kandidata, no politički analitičar Matthew Dowd sveo ih je na tri:

"Ukoliko netko ne promijeni dinamiku u Iowi, mislim da se ova utrka sada svodi na utrku između Rona Paula, Mitta Romneyja i Newta Gingricha. Svaki od njih ima - da tako kažem - dosta 'crnih mrlja' u životu i sva trojica zadaju glavobolje većini republikanaca."

Newt Gingrich ima vlastite brige: on nije predao dovoljan broj potpisa kako bi se našao na glasačkom listiću za primarne izbore u Virginiji, državi u kojoj živi. Virginija, 12. po veličini američka savezna država, smatra se vrlo važnom, jer je podijeljena po stranačkoj liniji i mogla bi igrati ključnu ulogu u općim izborima u studenom sljedeće godine. Demokratski politički analitičar James Carville ističe:

"Newt Gingrich ne nalazi se na glasačkom listiću u Virginiji, gdje će utrka biti tijesna i značajna. Osim toga, to sugerira nešto drugo - da on i njegova ekipa nisu bili spremni ili nisu bili u mogućnosti ispuniti taj uvjet na vrijeme."

No, ubrzo nakon toga, kampanja Newta Gingricha fokusirala se na nedavne probleme kongresnika Rona Paula, koji je u 1980-im i 1990-im godinama objavljivao brošure rasističkog, anti-semitičkog i anti-homoseksualnog sadržaja.

"Radi se o vrlo ružnim komentarima. Nemojte mi reći da on nije znao za to i da je spreman da postane predsjednik."

Ron Paul poriče takve izjave i kaže da ih on nije pisao. No, video na YouTubeu iz 1995. godine pokazuje drugačiji stav: on prikazuje Rona Paula kako govori o spomenutom materijalu i kako taj "Izvještaj o preživljavanju Rona Paula" objavljuje svaki mjesec.

Međutim, kongresnik Paul ima strastvene pristaše kojima se sviđa njegova neizvještačena vjerodostojnost. To je važno u Iowi gdje će glasati nešto više od 100 tisuća ljudi.

Treći od trojice kandidata na vrhu je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je vodio manje kampanja u Iowi nego neki drugi republikanski kandidati. U novoj televizijskoj reklami, Mitt Romney vrbuje glasače, ističući svoje ekonomsko iskustvo:

"Iskustvo u balansiranju proračuna Washington očajnički treba i ja ću to donijeti sa sobom."

No, neki ekstremniji republikanci žale se da Romney nije dovoljno konzervativan po drugim pitanjima. Dobra vijest za sva tri kandidata je da žitelji Iowe još nisu izabrali svog favorita. Loša je vijest, međutim, da je trojici kandidata ostalo manje od tjedan dana da postanu taj favorit.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Elisse Schee je u nesreci izgubila kcerku tinejdzerku

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama.

U do sada neviđenom potezu, Državni odbor za sigurnost saobraćaja u Sjedinjenim državama predlaže da vozači isključe svoje mobitele tokom vožnje. Odbor, koji utvrđuje najčešće uzroke saobraćajnih nesreća, od svake savezne države traži da zabrani korištenje osobnih elektronskih uređaja u automobilima osim u hitnim slučajevima. Zabrana bi se odnosila i na daljinsku upotrebu mobitela i upotrebu sa slušalicama, dok bi jedino tehnologija koja pomaže vozačima, kao što su Globalni pozicioni sistemi, bila dozvoljena. Agencija navodi da bi ta zabrana dovela do manjeg broja nesreća uzrokovanih nedostatkom pažnje.

Kćerka Elisse Schee je bila tinejdžer kada je vozač kamiona, koji zbog mobitela nije obraćao dovoljno pažnje, udario u njen školski autobus.

Margay je bila jedino dijete koje je ostalo u autobusu i poginula je, kaže njena majka.

Postoje još brojne srceparajuće priče o obiteljima koje su izgubile svoje voljene u nesrećama koje su uzrokovali vozači koji nisu obraćali dovoljno pažnje. Jacy Good je preživjela jednu takvu nesreću, ali njeni roditelji nisu.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Oba moja roditelja su poginula na licu mjesta. Ja nisam disala i niko nije mislio da ću preživjeti nakon 36 sati, kaže Jacy.

Američki odbor je predložio zabranu na pričanje i slanje tekst poruka, čak i u slučajevima kada se telefon tokom vožnje ne drži u rukama, neposredno nakon smrtonosne saobraćajne nesreće u Missouriju. Jedan vozač tinejdžer koji je uzrokovao tu nesreću je poslao i primio 11 tekst poruka za 11 minuta prije nesreće u kojoj su poginule 2 i povrijeđeno 38 osoba.

Znamo da se nesreće događaju za tren oka. Morate obraćati pažnju svo vrijeme. Nikada ne znate koji poziv i koja tekst poruka bi mogla biti vaša zadnja, ako to radite dok vozite, kaže Deborah Hersman iz odbora za sigurnost saobraćaja.

Navodi se da 90% vozača podržava zabranu slanja tekst poruka, dok 60% vozača podržava zabranu korištenja mobitela. Problem je što 80% njih kaže da to još uvijek radi.

SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje
SAD: Prijedlog o potpunoj zabrani korištenja mobitela tokom vožnje

Vozači znaju da je to problem, ali to još uvijek rade jer smatraju da su iznad prosjeka i da to mogu istovremeno raditi. Svi oni koji su dovoljno ludi da to rade trebali bi biti kažnjeni. To stalno vidimo u istraživanjima o sigurnosti puteva, kaže Rass Rader, iz instituta za sigurnost puteva.

On kaže da istraživanje pokazuje da zabrana korištenja mobitela ne smanjuje broj nesreća niti troškove osiguranja, možda zbog toga što mnoge stvari odvlače pažnju vozača. Gospodin Rader i drugi stručnjaci za sigurnost saobraćaja kažu da tehnologija za sprječavanje sudara možda može pomoći. Jedna studija je pokazala da na primjer Volvo SUV, koji automatski koči ako osjeti mogućnost sudara, ima mnogo manju vjerovatnoću da će doživjeti sudar pri manjoj brzini nego drugi automobili.

To je, čini se, dobra osobina jer vozači ne urade uvijek pravu stvar u hitnim slučajevima, kaže gospodin Rader.

Ali automobili koji sami voze još uvijek nisu dio sadašnjice. Stoga američka vlada zahtijeva da vozači, ako žele voziti, uklone mobitele.

Arapsko proljeće učinilo je 2011. godinom bez presedana na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi

Arapsko proljeće učinilo je 2011. godinom bez presedana na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi

Said Sadek s Američkog sveučilišta u Kairu: "Svi su živjeli u istom sistemu - vojnoj ili policijskoj državi, poput Tunisa, Egipta, Jemena, Sirije ili Libije. Zbog toga su prosvjedi imali lančani efekt."

Val protuvladinih prosvjeda koji su se ove godine rasplamsali u arapskom svijetu donio je neočekivane preokrete. Neki dugogodišnji vladari svrgnuti su s vlasti, drugima je položaj poljuljan, i cijela regija zauvijek je promijenjena. Zbog toga je ova godina u tom dijelu svijeta bila bez presedana.

Arapsko proljeće počelo je jednim smrtnim slučajem: početkom siječnja, prosvjednici u Tunisu izašli su na ulice, iskazujući solidarnost prema jednom mladom trgovcu voća koji se, u očaju zbog brutalnog sistema u kojem je živio, zapalio. Njegova je smrt oživjela pokret koji je promijenio smjer kretanja na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi.

Desetljećima, politički život u regiji bio je trom. Republike samo po imenu bile su carstva nekolicine bogatih, čija je aspiracija bila da poput kraljeva prenesu vlast na svoje sinove. Izgledalo je kao da se ništa neće moći promijeniti - sve dok se promjene stvarno nisu dogodile. Revolt protiv ugnjetavanja, koji je ključao godinama, dosegao je kulminaciju. Za mnoge, to je značilo da nema povratka u prošlost. Heba Morayef, iz organizacije Human Rights Watch, ističe:

"Neki od prizora kojima smo svjedočili u brojnim zemljama Arapskog proljeća su - prvo u Tunisu, onda u Egiptu, potom u Libiji i Siriji - prizori uglavnom mladih muškaraca koji su spremni umrijeti za ideale slobode i ljudskih prava, ispred vojnih tenkova i naoružanih snaga sigurnosti u gradovima gdje se prosvjedovalo. Ta hrabrost da se ustane protiv zlostavljanja zapravo je ono što je rasplamsalo pobune i dovelo do Arapskog proljeća."

Prosvjednici su učili jedni od drugih jer su se, u velikoj mjeri, borili za istu stvar - protiv represivnog režima. Said Sadek s Američkog sveučilišta u Kairu, komentira:

"Svi su živjeli u istom sistemu - vojnoj ili policijskoj državi, poput Tunisa, Egipta, Jemena, Sirije ili Libije. Zbog toga su prosvjedi imali lančani efekt."

U pobunama su ne samo mijenjani vladari i vlast tih država, nego su i poljuljana dugogodišnja savezništva.

"To je dovelo do svojevrsne nepredvidivosti situacije na Srednjem Istoku, regiji koja se do tada činila stabilnom: autoritarni vladari u mnogim zemljama prenijeli bi vlast na svoju djecu, a međunarodna zajednica dobila bi prijatelje u regiji na koje se može osloniti i koji će jamčiti stabilnost. Mislim da to na Srednjem Istoku više ne postoji."

Tek će se vidjeti hoće li prosvjedi donijeti željene demokratske tranzicije u tim zemljama. Neki smatraju uspon islamističkih stranaka u Tunisu i Egiptu prijetnjom takvoj tranziciji. A za ostale u regiji - borba se nastavlja. No, jedno je sigurno: hrabri mladi ljudi postali su izborno tijelo s kojim će se od sada morati sučeliti svaki novi vladar u arapskim zemljama.

SanDuVich: Sendviči sa ukusima iz cijelog svijeta

Jelovnik restorana SanDuVitch izgleda kao pasoš

Međunarodna aroma SunDeVich-a ide mnogo dalje od samog imena restorana. Jelovnik gotovo da izgleda kao pasoš, sa štambiljima iz mnogih zemalja, odnosno sa sendvičima koji su dobili ime po gradovima iz cijelog svijeta.

Washington DC je grad u kojem žive ljudi iz cijelog svijeta. Hrana koje se ovdje može naći odražava različite kulture I u ovom gradu se nalaze brojni azijski, afrički I srednjeistočni restorani. Ali jedan Amerikanac iranskog porijekla, vlasnik restorana, je dao poseban ukus klasničnoj zapadnjačkoj kuhinji, I na taj način se proslavio.

Bilo ko može napraviti sendvič. Ali jedino Ali Bahgeri pravi sendvič sa akcentom.

Mi koji dolazimo sa srednjeg istoka, kao I mnogi iz istočne Evrope, izgovaraju englesku riječ sandwich kao sundevich. Zato smo se našalili I restoran nazvali Sundevich, kaže Ali Bagheri.

Ali međunarodna aroma SunDeVich-a ide mnogo dalje od samog imena restorana. Jelovnik gotovo da izgleda kao pasoš, sa štambiljima iz mnogih zemalja, odnosno sa sendvičima koji su dobili ime po gradovima iz cijelog svijeta.

Sendviči su napravljeni od lokalnih proizvoda
Sendviči su napravljeni od lokalnih proizvoda

Svaki grad se odražava u ukusu. Važno je da ostanemo vjerni onome što nam je bila inspiracija, ali I da dodamo vlastitu aromu, kaže Ali Bagheri.

Njegova mama pomaže u svemu tome, ali ipak je Bahgeri u ovoj kuhinji šef.

Smiješno je što smo zamijenili uloge, sada ona mene pita da nešto probam, da li je u redu, da li je potrebno više soli.

Majka I sin koriste lokalne proizvode kako bi napravili omiljena strana jela, kao što su dugački sendviči I kebab.

Mi nemamo zamrzivač niti ogromne hladnjake. Mi napravimo ono što možemo za jedan dan I to prodamo. I sutra ponovo počnemo iz početka, priča Ali Bagheri.

Jedan od važnih elemenata je ostati vjeran tradiciji.

SanDuVich: Sendviči sa ukusima iz cijelog svijeta
SanDuVich: Sendviči sa ukusima iz cijelog svijeta

Mi se koristimo tehnikom I ideologijama koje postoje hiljadama godina, ali svaki posao je drugačiji. Imate različitu opremu, osoblje, izvjesna ograničenja u svakom regionu. Morate jednostavno pronaći ono što vam najbolje odgovara, kaže on.

Čini se da za Bagherija posao ide dobro. Čitatelji lista Washington Post su nedavno SunDeVich izglasali za najbolji sendvič restoran u gradu.

Nikada nismo ni pomislili da ćemo pobijediti. Htjeli smo zadobiti samo mali dio tržišta, a onda su ljudi počeli dolaziti I govoriti nam da smo pobijedili, I ljudi su stajali u redu koji se protezao I izvan restorana, kaže Ali. Evo šta kažu mušterije:

Čuo sam da je dobio nagradu za najbolji sendvič u DC-u.

Čuli smo od našeg susjeda.

Nekada sam radila za iransko mediteranski restoran I bilo je jako ukusno. Sjećam se mesa, kubideh kebaba. Nikada nisam bila u Iranu, ali volim iransku hranu, veoma je autentična.

Naš moto je dozvoliti da hrana govori sama za sebe. Mnogi nisu sigurni šta da naruče, oklijevaju. Ali kada zagrizu sendvič, iznenade se koliko je dobar ukus, I to je ono što želimo, kaže Ali.

Ali nije iznenađujući stalni izazov sa kojim se ovaj sendvič restoran suočava.

Sendvič je vjerovatno jedna od prvih stvari koje ste napravili kao dijete I svako vjeruje da pravi najbolje sendviče, kaže Ali Bagheri.

On dodaje da pravi najbolje sendviče od lokalnih proizvoda, francuskog kruha I aroma inspiriranih različitim dijelovima svijeta. A to zvuči ukusno na bilo kojem jeziku.

SAD: Kako Amerika bira predsjedničke kandidate?

SAD: Kako Amerika bira predsjedničke kandidate?

„Činjenica je da se kroz izborne odbore ne odražava samo mišljenje određenog broja ljudi. Na izbornim odborima se i formira to mišljenje. I to je ideal demokratije - doći, razgovarati, raspravljati i biti otvoren za ideje i mišljenja drugih. Doći sa svojim pogledima i onda naći zajedničku odrednicu.“

U američkoj saeznoj državi Iowa-i na samom početku iduće godine članovi i simpatizeri Republikanske stranke prvi će glasati o predsjedničkim kandidatima Republikanaca. Biće to prvo unutar-stranačko glasanje u okviru predsjedničkih izbora 2012. godine.

Uz nekoliko drugih saveznih država, u Iowi proces izbora stranačkog predsjedničkog kandidata razlikuje se od procesa izbora u velikoj većini ostalih saveznih država.

Glasanje se, naime, odvija na drugačiji način, kroz izborne odbore.

Taj način je komplikovaniji ističe Benjamin Ginsberg, profesor na univerzitetu Johns Hopkins:

„Ljudi se registriraju za manje pojedinačne stranačke skupove. Na tim skupovima toj traju tačno određenog dana, razovaraju, raspravljaju i na kraju dana glasaju. Svi glasovi sa tih pojedinačnih skupova se potom zbrajaju.“

Dosta je političkih analitičara i politologa koji smatraju da takav način odlučivanja o kandidatu nije dovoljno objektivan.

SAD: Kako Amerika bira predsjedničke kandidate?
SAD: Kako Amerika bira predsjedničke kandidate?

Jedan od njih je i Mark Rom, profesor na univerzitetu Georgetown:

„Izborni odbori ne predstavljaju kompletno stranačko izborno tijelo. Ljudi koji se posvete učešću u izbornim odborima su najaktivniji članovi stranke. U pravilu, kroz izborne odbore Republikanci su mnogo konzervativniji, Demokrati liberalniji.“

Naravno, veliki je broj i onih koji sistem glasanja kroz izborne odbore smatraju bližim neposrednom, demokratskom idealu prava biranja.

Lorenzo Morris, profesor univerziteta Howard ističe:

„Činjenica je da se kroz izborne odbore ne odražava samo mišljenje određenog broja ljudi. Na izbornim odborima se i formira to mišljenje. I to je ideal demokratije - doći, razgovarati, raspravljati i biti otvoren za ideje i mišljenja drugih. Doći sa svojim pogledima i onda naći zajedničku odrednicu.“

Na jedan ili drugi način, kroz izborne odbore ili primarne unutar-stranačke izbore, proces izbora predsjedničkog kandidata Republikanaca počinje u Iowi, a nastavlja se ubrzo u New Hempshire-u. Nakon izbora u svim saveznim državama konačna odluka republikanskog biračkog tijela biće poznata na stranačkoj konvenciji koja će biti održana krajem avgusta na Floridi.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG