Linkovi

Aktuelno

Sve više Amerikanaca muslimanske vjere proslavlja Božić

Bračni par američkih muslimana, Saman Namazikhah i Fatemeh Mokhtari Namazikhah, ukrašavaju svoju kuću za Božić prema kršćanskoj tradiciji

Tehmina Khan razmjenjuje poklone s obitelji i priređuje božićne zabave za svoje brojne prijatelje, muslimane koji također kite svoje domove za Božić

Božić u Sjedinjenim Državama ne slave više samo kršćani - on je postao blagdan za ljude svih vjera. U proslavi Božića sudjeluju, između ostalih, i neki Amerikanci muslimanske vjere.

Tradiciju kićenja kuće božićnim dekoracijama Saman Namazikhah i njegova supruga Fatemeh Mokhtari Namazikhah započeli su nakon vjenčanja. Međutim, oni nisu kršćani:

"Mi se smatramo Amerikancima, baš kao i Irancima i muslimanima. Mi tu ne pravimo razlike. Uživamo u proslavi Božića i u ukrašavanju kuće."

Taj bračni par kaže da time kombiniraju američku tradiciju s tradicijama njihove vlastite kulture. Amerikanka pakistanskog porijekla Tehmina Khan počela je ukrašavati kuću za Božić najviše zbog svoje djece:

"To daje svečani, praznični ton. Mi želimo sudjelovati u američkom načinu proslave, u dijeljenju i poklanjanju - jer Božić je općenito jedan radostan događaj."

Tehmina Khan razmjenjuje poklone s obitelji i priređuje božićne zabave za svoje brojne prijatelje, muslimane koji također kite svoje domove za Božić, poput Sare Khan. Ona, međutim, kaže da neki njeni prijatelji to ne odobravaju:

"Oni smatraju da Božić nema veze s muslimanskim običajima, te da to nije dio naše vjere. Oni ne slave rođenje Isusa, ali mi vjerujemo u Isusa i stoga smatramo da nije neprikladno što ga slavimo."

Usman Madha, glasnogovornik džamije Kralj Fahd u Los Angelesu komentira:

"Radi se tu o vrlo tankoj liniji. I mi vjerujemo u Mojsija. Kad kažem "vjerujemo," to znači da vjerujemo da je on jedan od najvažnijih proroka islama. Koliko muslimana otvoreno proslavlja židovsku Pashu ili Pesah?"

Usman Madha kaže da muslimani ne bi trebali svojim proslavama pridavati vjerski značaj:

"Sudjelujte, uživajte, no budite svjesni razlika...jedni su običaji kršćanski, a drugi islamski."

Koliko će muslimana obilježavati kršćanske tradicije ovisi o samoj zajednici i dobnoj skupini. Usman Madha smatra da se vjerojatno radi o vrlo malom broju osoba. Međutim, iskustvo Vallikhana Khana je drugačije:

"Mislim da svi muslimani koje poznajem slave Božić. Iako je njihova vjera snažna, oni se žele uklopiti u kulturu u kojoj žive i biti poput drugih."

Mnogi američki muslimani koji slave Božić kažu da ne gledaju na njega kao na vjerski blagdan, već jednostavno kao na vrijeme za darivanje u obitelji i među prijateljima svih vjera.

Alan Arnette: Na Mont Everest u humanoj misiji

Alan Arnette: Na Mont Everest u humanoj misiji

Nakon ostvarenja cilja, uspinjanja na 7 najviših planiskih vrhova na sedam kontinenata Alan Arnette će nastaviti, na neki drugi način, buditi svijest i prikupljati novac kako bi i dalje davao doprinos liječenju oboljelih od Alzheimerove bolesti i čuvao uspomenu na majku, takođe žrtvu tog za sada neizliječivog oboljenja.

Alan Arnette je, najjednostavnije rečeno Amerikanac velikog srca. Njegova majka je prije dvije godine preminula nakog dugog bolovanja od Alhzheimerove bolesti. Alan je odlučio popeti se na najviše planinske vrhove na svih sedam kontinenata i na taj način čuvati uspomenu na majku i prikupljati novac za liječenje te opake bolesti.

Sada 55-godišnjak, Alan Arnette pohod na sedam planinskih vrhova okončao je prošlog mjeseca usponom na Mont Everest.

„Nosio sam sa sobom satelitski telefon i slao mnogobrojne poruke sa svih svojih uspinjanja. Skoro svakog dana nove slike i poruke“ - prisjeća se u kraćem razgovoru za Glas Amerike.

Alan Arnette
Alan Arnette

Svako pojedinačno uspinjanje posvetio je ponekom specifičnom apektu Alzaheimerove bolesti:

„Primjera radi, na Antartiku, uspon je bio posvećen onima koji rano obolijevaju. Moj dobar prijatelj preminuo je u 52 godini života. Naravno, uspon na Mont Everest posvetio sam svojoj majci i svim majkama koje boluju od Alzheimerove bolesti.“

Sa svakim pohodom na planiske vrhove Alan je prikupljao i novac za tri neprofitne organizacije koje pomažu liječenje oboljelih i brigu o njima.

Poruke Alana Arnetta dosegle su do miliona ljudi:

„Oko 13 miliona ljudi, kako procjenjujem, pročitalo je i vidjelo moje poruke. Te poruke smatram porukama nade. Svakih 69 sekundi neko u svijetu obolijeva od Alzheimerove bolesti. I oboljeli nisu jedine žrtve. Teško trpe i njihove porodice.“

Nakon ostvarenja cilja, uspinjanja na 7 najviših planiskih vrhova na sedam kontinenata Alan Arnette će nastaviti, na neki drugi način, buditi svijest i prikupljati novac kako bi i dalje davao doprinos liječenju oboljelih i čuvao uspomenu na majku.

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom

Newt Gingrich ima sve manje novca za svoju kampanju

On je već decenijama jedan od najpoznatijih republikanskih političara i sada, u svojoj 68.oj godini, želi postati i predsjednik.

Glasači u Sjedinjenim državama će 3. januara u saveznoj državi Iowi započeti proces biranja sljedećeg predsjednika. Tamo će se republikanci okupiti u grupama i glasati za kandidata koji se natječe za nominaciju njihove stranke. Jedan od vodećih kandidata je Newt Gingrich.

Newt Gingrich je već decenijama jedan od najpoznatijih republikanskih političara i sada, u svojoj 68.oj godini, želi postati i predsjednik. On kaže da, među republikancima, on ima najbolju šansu da pobijedi trenutnog predsjednika.

Barack Obama neće uspjeti u pokušajima da odbrani svoju politiku koja je neuspješna i ideologiju koja je radikalna, kaže Newt Gingrich.

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom
Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom

On se uzdigao na državnoj političkoj sceni kada je republikance doveo do uspjeha na kongresnim izborima 1994, čime je okončano 40 godina većinske vladavine demokrata. On je nagrađen izborom za predsjedatelja Zastupničkog doma. Gingrich sam sebe naziva revolucionarom i poznat je po velikim idejama za rješavanje američkih problema. John Fortier je politički naučnik.

Energija i revolucionarni karakter su njegove jake strane, ali postoji sumnja u pogledu toga da li bi bio stabilan kandidat koji će izdržati dugu kampanju upravo zbog tih istih osobina, kaže gospodin Fortier.

Na početku svoje kampanje, Gingrich je morao odgovarati na pitanja o svom luksuznom životnom stilu, uključujući i ona koja su se odnosila na milione dolara potrošene na putovanja privatnim avionom. Tu je zatim i kuća vrijedna milion dolara kod Washingtona, i skup nakit za njegovu suprugu kupljen u prodavnici Tiffanys. Luksuzno krstarenje oko grčkih otoka tokom kampanje je navelo najveći broj njegovog višeg osoblja da podnese ostavku, i kampanja se tako našla u dugovima. Allan Lichtman, profesor na univerzitetu American, kaže

Newt Gingrich je jako dobar u improvizaciji, ali je jako loš politički organizator i on nema novca za kampanju, kaže profesor Lichtman.

Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom
Newt Gingrich: Revolucionar sa luksuznim životnim stilom

Gingrich se također suočava i s brojnim pitanjima vezanim za svoj privatni život. Bio je oženjen tri puta i priznao je da je imao i vanbračne veze.

Otvoreno sam rekao da sam nekada pravio greške. Morao sam se za oprost obratiti Bogu. Morao sam tražiti pomirenje, rekao je Newt Gingrich.

Početkom decembra, Gingrich je uveliko vodio u istraživanjima javnog mijenja, ali je ta prednost nedavno opala nakon žestoke kampanje negativnih reklama koje su u opticaj pustili njegovi oponenti. I pored toga, Gingrich je obećao da će imati pozitivan stav.

Ovo su izazovna i važna vremena za Ameriku. Mi želimo i zaslužujemo rješenja. Drugi se možda više fokusiraju na napade nego na to da zemlja učini korak naprijed.

Republikanski glasači su na samom početku kampanje stalno mijenjali mišljenje. Dok se Gingrich kreće ka prvom glasanju u Iowi, dvije trećine vjerovatnih glasača, prema istraživanju CBSa, kaže da je još uvijek voljno promijeniti mišljenje.

Težak položaj žena u Iraku

Težak položaj žena u Iraku

Po iračkoj tradiciji, žene se smatraju ključnom vezom koja društvo drži na okupu. Od njih se očekuje da se brinu o svojim obiteljima, bez obzira na poteškoće

Žene u Iraku su posebno teško pogođene ratnim i drugim sukobima. Nakon tri rata od 1980. godine, sektaških sukoba i terorističkih napada, mnoge od njih izgubile su barem jednog bliskog rođaka. Iračanke su zabrinute o budućnosti pod aktualnom vladom.

Po iračkoj tradiciji, žene se smatraju ključnom vezom koja društvo drži na okupu. Od njih se očekuje da se brinu o svojim obiteljima, bez obzira na poteškoće.

Sadia Jabar majka je petero djece i udovica. 2004. godine teroristi su ubili jednog od njenih sinova jer je radio za američku tvrtku. Iza njega je ostala traumatizirana i osiromašena obitelj.

"Ne znam što da radim, svijet se preda mnom raspada. Od prodaje namještaja kupujem lijekove za bolesno dijete. Djeca ne ide u školu. Ništa nije dobro. Dijete mi je jako bolesno. To je gore nego smrt."

Sadia Jabar sada prodaje i ono što sama sašije. Pomažu joj iz jedne organizacije za pomoć ženama. Pesimistična je kada je u pitanju budućnost:

"Mislim da će biti još gore. Mislim da će biti gore zbog svakodnevnih sektaških sukoba i zbog nejedinstva vlade."

Ni Nastavnica Wameed Marhoon nema povjerenja u aktualnu iračku vladu i sa strahom razmišlja o budućnosti svoje djece:

"Najveći problemi su vjerski sukobi, korupcija, politika, razaranja, nestabilnost, nedostatak sigurnosti. Osim toga, svatko tko dođe u zemlju želi novac, želi profitirati. Nitko ne misli na ljude, nitko ne misli na nas."

Iračanke su često prisiljene brinuti ne samo o vlastitioj djeci, već i o djeci poginulih rođaka. Uz to, aktivnosti i slobode žena ograničavaju vjerske skupine ističe aktivistica za ljudska prava Sundus Abass:

"Kao prvo, određuju nam naše osobne slobode: kakvu bi odjeću trebale nositi, smijemo li raditi, smijemo li studirati – jer žene ne bi smjele ići na fakultet, kao niti voziti auto… To su stvari koje nisu prirodne u našem društvu."

Brat Sundus Abass ubijen je u sektaškim sukobima 2006. godine. Ona se plaši ponovnog rasplamsavanja te vrste nasilja:

"Mislim da će u Iraku biti još više nasilja u bližoj budućnosti."

Takva budućnost brine mnoge Iračane. Oni se pitaju može li njihova vlada preduprijediti, smiriti, sektaške napetosti koje su prije pet godina dovele Irak na rub građanskog rata.

Vojnik koje je odao tajne Wikileaksu bi mogao izaći pred vojni sud

Ako bude proglašen krivim, Bradley Manning bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor

Bradley Manning je prenio na hiljade povjerljivih dokumenata webstranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Američka vojska razmatra da li da pred vojni sud izvede vojnog analitičara Bradleya Manninga koji se okrivljuje za najveće curenje povjerljivih informacija u američkoj istoriji. Tokom preliminarnog saslušanja koje je jučer završeno, predstavnici vlade su naveli da je vojnik Bradley Manning prenio na hiljade povjerljivih dokumenata webstranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Slučaj protiv 24 godišnjeg vojnika Bradleya Manninga se sada nalazi u rukama vojnog oficira koji će odlučiti da li bi Manning trebao izaći pred vojni sud kako bi odgovorio na 22 tačke optužnice, uključujući i pomaganje neprijatelju. Tokom šestodnevnog saslušanja, vojni tužitelji su naveli da je taj analitičar obavještajnih informacija zloupotrijebio državno povjerenje kada je Wikileaksu dao na hiljade tajnih dokumenata znajući da će oni biti objavljeni i da će ih moći vidjeti i državni neprijatelji. Analitičar za pitanja sigurnosti Michael O Hanlon umanjuje značaj takvog argumenta.

Američki vojnik Bradley Manning na vojnom saslušanju
Američki vojnik Bradley Manning na vojnom saslušanju

To su bile tajne informacije, a ne informacije od najveće povjerljivosti, to nisu bile šifre. Zbog toga je, djelimično, to sve bilo dostupno u nekoliko velikih dokumenata. Oni su se smatrali tajnim, a ne dokumentima koji su bili držani u striktnom povjerenju, kaže Michael O Hanlon.

Mnogi od dokumenata koji su tako procurili u javnost uključuju diplomatske poruke koje otvoreno opisuju komunikaciju sa stranim zvaničnicima i svjetskim liderima, ponekad ih opisujući u ne tako pozitivnom svjetlu. Manningove pristalice ga opisuju kao nekoga ko je želio objelodaniti istinu.

On je herojski skrenuo pažnju na mnoge stvari o kojima nismo ništa znali, kaže Nathan Fuller.

Manningove pristalice kažu da je on samo želio objelodaniti istinu
Manningove pristalice kažu da je on samo želio objelodaniti istinu

Advokati odbrane Manninga opisuju kao osobu sa nevoljama, koja je prošla kroz krizu identiteta kada je u pitanju spol. Manningovi advokati okrivljuju vojsku što nije suspendirala njegov pristup povjerljivim informacijama usprkos tome što je on pokazivao znakove osobe u nevolji. Analitičari za pitanje sigurnosti kažu da masivno curenje informacija dovodi do komplikacija u diplomaciji širom svijeta dovodeći u sumnju to da li će povjerljive informacije koje se napišu doista ostati tajna.

Već ima ljudi koji su, upravo zbog ovoga, mnogo manje otvoreni u svojoj komunikaciji čak i s drugima u vladi. Stoga je Manning uzrokovao izvjesnu štetu koja i dalje traje, kaže Michael O Hanlon.

Vojni oficir koji je vodio saslušanje ima rok do 16. januara da odluči da li bi Manning trebao biti izveden pred vojni sud. Ukoliko bude proglašen krivim, on bi mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG