Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/english/2010_07/AMRA_Arizona_immigration-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/english/2010_07/AMRA_Arizona_immigration-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_07/oil_eating_microbes_pkg-fixed-20fps-256k.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_07/oil_eating_microbes_pkg-fixed-20fps-256k.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Mikrobi koji jedu naftu mogući spas za Louisianu

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_07/Afghan_Boot_Seller_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_07/Afghan_Boot_Seller_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju

SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije

SAD: Žestoka debata oko ilegalne imigracije

Novi zakon savezne države Arizone za metu ima pojedince za koje se vjeruje da u zemlji borave ilegalno.

Žestoka debata oko ilegalne imigracije u Sjedinjenim državama je dostigla viši nivo. U utorak je ministarstvo pravde uložilo sudsku tužbu dovodeći u pitanje ustavnost novog zakona savezne države Arizone koji za metu ima pojedince za koje se vjeruje da u zemlji borave ilegalno.

Okupljanje ispred Bijele kuće. Rukom napisane poruke za predsjednika Obamu u znak prosvjeda protiv oštrog imigracionog zakona u Arizoni. U utorak je Obamina administracija uložila do sada najveći protest, podnijevši tužbu protiv te savezne države. U federalnoj tužbi se navodi da je Arizona prešla ustavnu granicu kojom se garantira da je federalni zakon iznad zakona bilo koje savezne države. Također se navodi da bi državna i lokalna politika onemogućila federalno provođenje imigracionog zakona. Zakon u Arizoni zahtijeva od policije da zatraži dokaz o legalnom statusu ukoliko postoji bilo kakva osnovana sumnja da određena osoba u zemlji boravi ilegalno. To bi bio prvi put da ilegalna imigracija narušava osim federalnog i zakon savezne države. Na jednom imigracionom događaju prošlog mjeseca, novinarka Glasa Amerike je za komentar zamolila ministricu unutrašnje sigurnosti Janet Napolitano.

Provođenje zakona duž te granice i u pograničnim saveznim državama je prvenstveno odgovornost federalne vlade. Mi to i radimo, ali nam je potrebno više ljudi, više tehnologije, infrastrukture, i to je dio našeg plana, rekla je gospođa Napolitano.

Arizona je najveća ulazna tačka u Sjedinjene države za ilegalne imigrante i u njoj, prema procjenama, živi 460 hiljada ljudi koji su u zemlju ušli ilegalno. Pristalice zakona kažu da federalna vlada nije učinila dovoljno kako bi iskorijenila taj problem. Colby May radi za kozervativni Američki centar za zakon i pravdu.

Arizona ne nastoji ovdje regulirati imigraciju. Oni ne kažu ko treba ići a ko može ostati. Oni jednostavno donose zakon koji odražava ono što federalna vlada radi već 40 godina. I u tom kontekstu, šta je to toliko šokantno, sa čim je federalna vlada toliko iznenađena?, kaže gospodin May.

Steve Vladeck podučava ustavno pravo na univerzitetu American. On vjeruje da će sud podržati klauzulu o ustavnoj nadmoćnosti i presuditi na štetu Arizone.

Ne mislim da oni imaju ovlasti da to učine, ali mislim da su ostvarili ono što su htjeli na početku, a to je započeti nacionalnu debatu o imigracionoj politici i njenoj nužnoj reformi, kaže Steve Vladeck.

Federalna vlada zahtijeva naredbu kojom bi se Arizona onemogućila da provodi zakon kada on stupi na snagu krajem ovog mjeseca. Dok obje strane navode da će se boriti za svoj cilj, ova pravna borba bi na kraju mogla završiti na vrhovnom sudu.

Mikrobi koji jedu naftu mogući spas za Louisianu

Pelikani koji se gnijezde u močvarama Louisiane

U močvarnom području Louisiane se gnijezdi na hiljade pelikana, koji su kratko vrijeme prije katastrofe sa naftom bili skinuti sa liste ugroženih vrsta. Ali ova ostrvca su sada toliko zagađena da je pitanje kada će ponovo biti čista.

Međutim, čini se da je na pomolu novo rješenje. U prirodnom rezervatu Grand Isle, profesor Ralph Portier nadgleda fermentaciju hiljada litara bakterija koje razlažu naftu. Cilj je da se njima poprskaju ugrožena područja.

Ralph Portier, Univerzitet drzave Louisiana:

"Ovo su mikroorganizmi koji prirodno žive u močvarama Louisiane. To nisu nikakvi super mikrobi, već aklimatizovani mikroorganizmi koji jednostavno vole da jedu naftu", kaže profesor Portier.

On istražuje ovdašnji živi svijet već 30 godina i ranije je sudjelovao sa svojim mikrobima u čišćenju manjih izliva. On kaže da mikrobi nemaju negativan utjecaj na sredinu.

"Ako ih ima u dovoljnim količinama oni će razlagati naftu, a kada nje više nema - postaju hrana za druge mikrobe i nestaju", kaže Portier.

Pošto nafta pliva po površini mikrobi je mogu razložiti za nekoliko dana.

"Naftu na otvorenom moru razlažu isti ovi mikroorganizmi koje mi koristimo".

Portier kaže da su kemijski raspršivači nafte takođe efikasni, ali njihova upotreba duboko pod vodom ili u močvarama može biti štetna.

"Raspršivanje nafte ispod površine možda nije dobro jer su mikrobi najaktivniji na dva do tri milimetra, na površini vode".

Bridget Pitre LaBorde je dopredsjednica kompanije TMD Technologies koja već godinama primjenjuje Portierov metod čišćenja vode mikrobima.

"Mikrobe proizvodimo u vrlo visokoj koncentraciji kako bi mogli razgraditi i uništiti velike količine prosute nafte", kaže ona.

Gospodja LaBorde dodaje da njen tim čeka na dozvolu Obalske straže da bi počeo prskanje mikroba po najosjetljivjim dijelovima močvara. Njena kompanija može nedjeljno proizvesti 170 tona mikroba visoke koncentracije.

"Slanu vodu usisavamo kroz ovaj filter u prijemni rezervoar, iz koga se ona potom pumpa kroz reaktore. Ova pjena ovdje su u stvari mikrobi koji su se prelili preko ivice", kaže LaBorde.

Znanstvenici se slažu da će, kada nafta bude prikupljena i obale djelimično očišćene, samo i jedino priroda - odnosno mikrobi - završiti taj posao do kraja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG