Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/WORLD_CUP_STADIUMS-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/WORLD_CUP_STADIUMS-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Novi stadioni za Svjetski fudbalski kup

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/BOS_PKG_Oil_Spill_Tuesday-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/BOS_PKG_Oil_Spill_Tuesday-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Vladavina prava, borba protiv korupcije glavni uvjeti za ulazak u Uniju

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_02.06.2010/Salt_Addiction_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_02.06.2010/Salt_Addiction_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Ovisnost o soli bi nas mogla koštati

Naftna mrlja prijeti koralima Meksičkog zaljeva

Naftna mrlja se nalazi iznad prostranih dijelova plitkih i dubokih korala koji imaju ključnu ulogu u reprodukciji i rastu ribljih vrsta.

Naučnici kažu da se u Meksičkom zaljevu već dešava najgora ekološka katastrofa. Naftna mrlja se nalazi iznad prostranih dijelova plitkih i dubokih korala koji imaju ključnu ulogu u reprodukciji i rastu ribljih vrsta. Mnogima od tih korala je trebalo stotine godina da izrastu.

Najnoviji snimak Meksičkog zaljeva pokazuje sve veću naftnu mrlju koja se ubrzano širi. Snimak su uslikali sateliti NASA-e. I morski korali, na dubini od nekoliko stotina metara, su sada ispod naftne mrlje. Kacky Andrews je menadžerica odjela za očuvanje koralnih grebenova.

Mi znamo samo malo o njihovoj ekološkoj funkciji i utjecaju na ekosistem Meksičkog zaljeva. Jasno je da ribe tamo vole da idu, ali zaista znamo samo malo o tolikim koralnim grebenovima širom Meksičkog zaljeva. Oni su duboko i većinom nisu pristupačni, kaže Kacky Andrews.

Ona dodaje da korali na velikim dubinama ne formiraju koralne grebenove kao oni u plićim vodama. Njihovo proučavanje stoga zahtijeva daljinska i skupa podvodna vozila. Naučne studije pokazuju da koralni grebenovi sačinjavaju jednu desetinu procenta dna okeana. Ali oni prestavljaju stanište, područje za razmnožavanje, za više od 25% morskih vrsta.

Ta područja su jednostvno izvanredna sama po sebi. Korali na velikim dubinama su neki od najstarijih organizama na planeti. Neki od njih su vjerovatno stari i preko 4 hiljade godina, kaže Kacky Andrews.

Naučnici kažu da je teško procijeniti potencijalnu štetu na dubokim koralima, jer ovakva naftna mrlja do sada nije imala presedana. Jedan od administratora državnog odjela za istraživanje okeana i atmosfere Craig McLean kaže da se, gledajući snimke masivnog izljevanja nafte, čini da se nafta većinom diže na površinu.

Radi se o relativno novom naučnom istraživanju o tome šta se dešava sa naftom kada se ona izljeva sa hiljadu i po metara dubine i ide do površine, na koji način se raspršava, i na koji način prirodna zajednice bakterija utječe na nju, kaže Craig McLean.

Naučnici kažu da će vrsta nafte, period njene izloženosti i direktnog kontakta sa koralima utjecati na to koliko će korala preživjeti. U ovom trenutku međutim, oni ne mogu dati nikakva predviđanja.

Novi stadioni za Svjetski fudbalski kup

Ponosni Južnoafrikanci

Južnoafrikanci su veoma uzbudjeni što su kao prva afrička zemlja domaćini Svjetskog fudbalskog kupa, a posebno su ponosni na potpuno nove stadione gdje će se igrati ukupno 64 utakmice.

Južnoafrikanci su veoma uzbudjeni što su kao prva afrička zemlja domaćini Svjetskog fudbalskog kupa, a posebno su ponosni na potpuno nove stadione gdje će se igrati ukupno 64 utakmice. Vlada je potrošila gotovo dvije milijarde dolara za izgradnju stadiona, uključujući i arhitektonski biser u Durbanu, na jugoistoku zemlje, na kojem će se igrati sedam utakmica prvenstva.

Njegov nosivi luk penje se do 106 metara u zrak, podsjeća na nacionalnu zastavu i promijenio je izgled grada. Posebnim liftom može se popeti na vrh odakle se pruža pogled na cijeli grad i Indijski okean.

Capetown, na južnoj, atlanskoj, obali zemlje, dobio je takodje novi stadion sa 70 hiljada mjesta i nalazi se izmedju zatvora iz ere aparthejda na otoku Robben i čuvene Ravne planine. Na njemu će se igrati 8 utakmica. Novi stadioni su izgradjeni i umanjim gradovima, uključujući Polokwane i Nelspruitt. Pet postojećih stadiona je temeljito preuredjeno. Vlada želi da zemlji ostane trajna uspomena od sporta, koji je pod aparthejdom bio totalno zapušten.

Biser cijelog prvenstva svakako je Fudbalski Grad sa 90 hiljada sjedišta u Johannesburgu, izgradjen na samom izlazu iz Soweta. Ovdje će se igrati 8 utakmica, uključujući otvaranje i finalne mečeve.

Trener argentinske reprezentacije Diego Maradona obišao je stadione i kaže da je zaista bio impresioniran, posebno Fudbalskim Gradom:

- Ovaj stadion zaista znači mnogo. To je divan stadion kakav se može vidjeti tek na malo mjesta na zemaljskoj kugli.

Južnoafrikanci su istinski uzbudjeni zbog svojih novih fudbalskih objekata. Ali se oni, uz to, nadaju da će strani navijači naći vremena da posjete i mnoge druge turističke atrakcije i osjete njihovo srdačno gostoprimstvo.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG