Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/NATO_Future_SOT-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/NATO_Future_SOT-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Budućnost NATO saveza: Uvjeriti skeptike da je i dalje relevantan

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/WORLD_CUP_GLOBAL-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/WORLD_CUP_GLOBAL-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Cijeli svijet navija

Budućnost NATO saveza: Uvjeriti skeptike da je i dalje relevantan

NATO danas: Nužne su dobre ideje za NATO sutra

NATO je savez demokratskih država i lideri mnogih članica imaju teškoća ubijediti parlamentarce i građane svojih zemalja da je potrebno trošiti novac za odbranu i u, kako se čini, vrijeme trajnog mira u Evropi.

Hladni rat između nekadašnjeg sovjetskog Istoka i evropsko-američkog Zapada okončan je prije više od 20 godina. Od tada do danas NATO, Sjevernoatlantski savez, nastoji redefinirati vlastitu poziciju. Dio tih nastojanja su brojna proširenja članstva i preuzimanje novih misija, ali kriza indentiteta NATO-a, sada organizacije sa 28 zemalja-članica, i dalje je prisutna i uočljiva. U procesu je finalizacija Strategijskog koncepta Saveza, kao osnove kojom će NATO biti vođen u novoj deceniji.

Šta je neposredna budućnost NATO-saveza?

Svo vrijeme dok je Zapad smatrao Sovjetski Savez prijetnjom, NATO-a je bio prirodan odgovor na tu prijetnju i osnova očuvanja ravnoteže. Padom Berlinskog zida i raspadom Sovjetskog Saveza 1989. godine nestalo je najvećeg dotadašnjeg razloga postojanja NATO-a.

Od tada do sada 13 bivših sovjetskih republika primljeno je u članstvo, a snage NATO-a našle su se u mirovnim misijama na Balkanu i u Afganistanu. Za mnoge skeptične građane zapadnoevrospkih zemalja to nije dovoljno uvjerljiv dokaz opravdanosti daljeg postojanja NATO-a.

“Relevantan i danas ili ostatak prošlosti.... može biti pitanje samo ako NATO čeka da odbrani granice Evrope. Ali uloga NATO nije samo to” - kaže američki admiral James Stavridis, zapovjednik vojnih snaga Saveza. Na nedavnom skupu o budućnosti NATO-saveza u Washingtonu on je istakao da Savez čini bitne korake da preduprijedi i mnoge konvecionalne prijetnje i mnoge moderne, kao što su terorizam, piratstvo i napadi na kompjuterske sisteme.

Admiral Stavridis priznaje da NATO nije dobar u jednoj stvari:

“Dobri smo u lasiranju raketa. Ali, moramo biti dobri i u lansiranju ideja.”

Najveći izazov je uvjeriti žitelje zemalja-članica, naročito zapadnoevropskih, da je NATO bitan za njihovu budućnost.

Tim kojim je predsjedavala bivša američka državna tajnica Madeleine Albright zvršio je prvu verziju nacrta novog strategijskog koncepta NATO-a i prezentirao je zvaničnicima Saveza. Taj dokument trebalo bi da bude prihaćen na novembarskom okupljanju lidera zemalja-članica, a svrha mu je podstaknuti podršku misijama NATO-a.

“Mislim da moramo objasniti zašto je dalje postojanje Saveza, koji je uspostavljen prije 60 godina u sasvim drugačijim okolnostima, izuzetno bitno i danas” - istakla je gospođa Albright.

NATO je savez demokratskih država i lideri mnogih članica imaju teškoća ubijediti parlamentarce i građane svojih zemalja da je potrebno trošiti novac za odbranu i u, kako se čini, vrijeme trajnog mira u Evropi.

Damon Wilson, analitičar Atlantskog vijeća smatra da novi Strategijski koncept vjerojatno neće promijeniti takva shvatanja:

“To neće biti dokument koji će privući evropsku javnost, ili plijeniti maštu Amerikanaca. Ali .... trebalo bi da sadrži osovne, svima prihvatljive tačke da bi lideri zemalja-članica, predsjednici i premijeri, imali dokument, jednu stranicu zajedničkih tačaka o kojima bi mogli govoriti u svojim zemljama i objasniti svojim građanima zašto je postojanje NATO-a bitno.”

NATO je temeljni oslonac stabilnosti u svijetu punom tenzija i nesigurnosti, kaže se u dokumentu koji je pripremio tim predvođen gospođom Albright, i ističe da Savez mora biti spreman brzo odgovoriti na nove i kompleksne izazove. To znači bolje planiranje, razmjenu informacija, fokusiranje na nova pitanja, poput sistema protiv-raketne odbrane....

Sally McNamara, ekspert za evropsku sigurnosti pri fondaciji Heritage slaže se takvim ocjenama i ističe da godinu dana kosultacija nije ono što je NATO trebao:

“Mislim da je konsenzus nešto na čemu se mora raditi i da će se zajedničkom aktivnošću doći do toga.”

Ona smatra da bi zvaničnici NATO-saveza trebalo da na praktičan način dokažu opravdanost postojanja NATO-a osiguravajući snage, instruktore, opremu i tehniku potrebnu za uspjeh u Afganistanu, a ne da troše vrijeme na razgovore o konceptima sa kojima se većina zemalja-članica već ranije složila.

Cijeli svijet navija

Navijači u Lagosu

Fudbalski navijači prikovani su uz TV ekrane širom svijeta. Prvi mečevi doveli su i do uobičajenog izliva nacionalnog ponosa i emocija.

Kao i prije 4 godine, fudbalska groznica zarazila je svijet. Bilo da su u sportskim pivnicama, pabovima ili pod otvorenim nebom, navijači sa strašću navijaju za svoje timove. U New Yorku oduševljenju nije bilo kraja kada se američka reprezentacija izborila za neriješen rezultat protiv Engleske.

- Neriješen rezultat je odličan kada je riječ o jednom od najboljih timova svijeta

- Dobro smo uzdrmali Engleze i pokazali da i Amerikanci umiju da igraju.

S druge strane Atlantika, reakcije su bile drugačije.

- Razočaran sam. Iako Amerikanci nisu među najboljima upinjali smo se da ih pobijedimo.

U Buenos Airesu su bili oduševljeni pobjedom od 1:0 nad Nigerijom.

- Divno, divno, divno. Pokazali smo šta je fudbal i ponovo smo među šampionima.

Navijači u Lagosu pokušali su da održe elan.

- Nisam vjerovao da će Nigerija igrati ovako dobro protiv Argentine. Ako nastavimo tako, vjerujem da ćemo daleko dogurati.

Prvenstvo je tek počelo, ni jedan tim još nije eliminiran, pa se svi još nadaju uspjesima. Srpski igrači prvi put su nastupili kao predstavnici samostalne države.

- Neće nam biti lako, ali izborićemo se za neko mjesto. Imamo dobre igrače.

Što se tiče zemlje domaćina, svi hvale kako je organizovala šampionat. Jedan engleski navijač ponovio je mišljenje mnogih:

- Dobro je. Uživam da gledam. Volio bih da sam tamo, jer su organizatori izgleda dobro obavili posao i mogu da budu ponosni na to.

Uzbudjenje će i dalje rasti iz dana u dan sve do finalne utakmice, 11. jula.

SAD: Prezentiran najnoviji izvještaj o trgovini ljudima

Odrastaju kao radni robovi

Glavne preporuke State Departmenta vladi BiH, a naravno i mnogim drugim zemljama, je da obezbjedi rad specijaliziranih službi za reintegraciju svih žrtava trgovine ljudima, da proširi suradnju sa nevladinim organizacijama, da unaprijedi koordinaciju među službana za provođenje zakona, te da oštro kažnjava počinitelje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton danas je predstavila izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima za 2010. godinu. U najkraćem, konstatuje se da se na gotovo svakom kontinentu ljudima trguje i da su prisiljavani biti moderni robovi. Po izvještaju rađenom tokom prošle godine, a naslovljenom kao ovogodišnji, niti jedna zemlja na svijetu nema u potpunosti efikasan odgovor na tu vrstu kriminala, uključujući i Sjedinjene Države, istakla je, pored ostalog, američka državna tajnica Hillary Clinton i dodala:

“Strane radnike privučene nadom u bolji život u Americi, maltretiraju poslodavci, a ima , na žalost , Amerikanaca koje se drži i kao seksualno ropstvo.”

Po prvi puta su Sjedinjene Države rangirane u izvještaju te vrste, kao i nastojanja SAD da se bore protiv takve trgovine.

I ambasador pri State Departmentu Luis CdeBaca, čelnik ureda State Departmenta koji se bori protiv trgovine ljudima ističe:

“U našem ranijim izvještajima navodili smo Sjedinjene Države samo kao konačno odredište, ili tranzitnu zemlju… Stvarnost je, međutim da smo i mi, Amerika, zemlja - izvorište, gdje se ljudi drži kao sluge i seksualni robovi.”

Sjedinjene Države su, inače rangirane kao zemlje poput Slovenije, Italije i Južne Koreje, koje se nalaze u najbolje rangiranoj grupi, grupi zemalja koje ispunjavaju minimum standarda u spriječavanju trgovine ljudima, u zaštiti žrtava, i zakonskog progona počinitelja.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

“Za administraciju predsjednika Obame to je jedan od najviših prioriteta” – naglasila je gospođa Clinton, govoreći o izvještaju.”

Bosna i Hercegovina je također u tom takozvanom prvom redu zemalja, mada se konstatuje da ima slučajeva da se djevojke i djevojčice iz BiH prisiljavanja na prostituciju unutar zemlje. BiH je također tranzitna zemlja za strane žene i djevojke koje se krijumačare dalje u Zapadnu Evropu. Neke ostaju i u BiH i bivaju prisiljavanje na prostituciju. U izvještaju je naveden primjer otkrivanja slučaja 4 djevojke iz Srbije kojima se trgovalo prošle godine trgovalo. BiH u potpunosti ispunjava minimum standarda u cilju eliminacije trgovine ljudioma i učinila je očit napredak u provođenju zakonskih mjera u smislu oštrijih kazni za počinitelje tijekom perioda za koji je izvještaj pravljen. . Vlada BiH je također posegnula za proaktivnim i sistematičnim procedurama kako bi se na vrijeme identificirale potencijalne žrtve, registrirajući ih i predajući podatke o njima nevladinim grupama za zaštitu žrtava te vrste kriminala, te osigurala i određene i fondove, konstatuje se u danas prezentiranom izvještaju State Departmenta.

Glavne preporuke State Departmenta vladi BiH, a naravno i mnogim drugim zemljama, je da obezbjedi rad specijaliziranih službi za reintegraciju svih žrtava , da proširi suradnju sa nevladinim organizacijama, da unaprijedi koordinaciju među službana za provođenje zakona, te da oštro kažnjava počinitelje.

Samo tako, kako je istakla na kraju gospođa Clinton, za žrtve ima nade:

“Mnoge zemlje unapređuju zakone i i efikasnije ih provode. Sve više kriminalaca se sučeljava s progonom i oštrim kaznama, a za sve više žrtava se obezbjeđuje pomoć koja ih vraća u normalan život.”

U izvještaj State Departmenta zaključuje se da svjetski napori u borbi protiv trgovine ljudima zapravo tek počinju, i da je nužno je zajedničko nastojanje svih vlada i građana kako bi se uspješno borilo tog kriminala globalnih razmjera.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG