Linkovi

Aktuelno

A-Team - novi film Liama Neesona

A-Team - novi film Liama Neesona

Pukovnik američke vojske 'Hannibal' Smith predvodi svoju jedinicu specijalnih postrojbi u najopasnijim situacijama, uvijek s detaljno razrađenim planom i spremnošću da se učini sve što je potrebno za zaustavljanje raznih loših tipova

Televizijska serija, prepuna akcije, koja je osamdesetih godina bila svjetski hit, konačno je stigla i na velike ekrane. Omiljeni likovi ponovno su tu i - ako im se planovi ostvare - mogli bi se naći u još mnogo budućih avantura.

Pukovnik američke vojske 'Hannibal' Smith predvodi svoju jedinicu specijalnih postrojbi u najopasnijim situacijama, uvijek s detaljno razrađenim planom i spremnošću da se učini sve što je potrebno za zaustavljanje raznih loših tipova. Kada njegov tim Alpha bude krivo optužen za ratne zločine - koje nisu počinili! - oni svaki za sebe pobjegnu iz zatvora, ponovno se okupe i zajedno se bore za povrat časti ... a usputno i sređuju neke zlikovce. Oskarovac Liam Neeson glumi Hannibala, vođu tima Alpha. Prisjeća se vremena kad se emitirala originalna televizijska serija, dok je on bio mladi glumac koji se pokušavao probiti na irskoj kazališnoj sceni, ali priznaje da mu nije bila posebno omiljena:

"Serija je bila jako, jako popularna, ali, moram priznati, meni nije baš bila po ukusu. Meni je bilo dvadeset-i-nešto godina, bio sam u profesionalnom kazalištu ... ali, svi moji nećaci i nećakinje bili su ludi za njom. Još je i danas popularna i reprizira se".

Sharlto Copley - koji je glumio u prošlogodišnjem hitu District 9 - a u ovom filmu glumi neustrašivog pilota Murdocka, kaže da je njemu popularna televizijska serija o timu A bila jedan od najvećih utjecaja kad je odrastao u Južnoj Africi i da mu je ustvari pobudila interes za glumu.

U filmu The A-Team glume i Bradley Cooper, Quinton Jackson i Patrick Wilson, a romantičnu stranu osigurava Jessica Biel, kao obavještajka s ranijim ljubavnim vezama s nekim pripadnicima tima Alpha.

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/RUSSIA_ROCK_STAR_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/RUSSIA_ROCK_STAR_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Rusija: Internetom jedino do najšire javnosti

"Memphis"-najjači kandidat za nagradu Tony

"Memphis"-najjači kandidat za nagradu Tony

Mjuzikl obrađuje rani period rock n' rolla, 1950.-ih godina u gradu Memphis u južnoj američkoj državi Tennessee, kad su crnački muzičari napokon počeli razbijati rasnu segregaciju u klubovima i radio emisijama.

Ove nedjelje, ljubitelji pozorišta moći će pratiti televizijski prenos 64.-te svečanosti dodjele nagrada Tony. Njome će se okruniti najbolje pozorišne predstave i najbolji glumci na njujorškom Broadwayu u protekloj godini.

Mnogi kritičari predviđaju da će Memphis osvojiti ovogodišnji Tony za najbolji mjuzikl. Zvijezda ove predstave, Montego Glover, favoritkinja je u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu. Mjuzikl obrađuje rani period rock n' rolla, 1950.-ih godina u gradu Memphis u južnoj američkoj državi Tennessee, kad su crnački muzičari napokon počeli razbijati rasnu segregaciju u klubovima i radio emisijama.

Mjuzikl Memphis
Mjuzikl Memphis

Marilyn Stasio, kritičarka za časopis Variety, jedna je od Tony glasača. Ona prognozira da će pobjednik u kategoriji mjuzikla biti American Idiot, adaptacija punk-rock albuma sastava Green Day:

Briljantno je napravljen, i svatko tko je ikad bio na Broadwayu zapanjen je da se na njemu daje jedan punk-rock mjuzikl. Međutim, on je inženjersko remek-djelo, fantastično za pogledati.

Marilyn Stasio i drugi kritičari jednoglasno predviđaju da će Red, drama o američkom slikaru Marku Rothku, pobijediti u kategoriji drame. Glavni glumac Alfred Molina na vrhu je liste za najboljeg glumca u drami.

Filmska zvijezda Denzel Washinton još je jedan favorit za najboljeg glumca, u drami Augusta Wilsona, Fences, o životu američkih crnaca 1950-ih godina. Ova je drama kandidat za najbolju ponovno postavljenu dramu. Očekuje se da će Viola Davis, koja u drami igra suprugu Denzela Washingtona, osvojiti Tonyja za najbolju glavnu glumicu u drami.

Holivudski glumci Live Scheriber i Scarlett Johansson nominirani su za Tonyja za njihov nastup u drami Arthura Millera, A View From the Bridge, također kandidata za najbolju 'oživljenu' dramu. Kritičarka Marilyn Stasio kaže da joj smeta ono što naziva 'zaluđenošću' Tony glasača filmskim zvijezdama koje povremeno nastupaju na Broadwayu:

Oni samo moraju zakoračiti na pozornicu i odmah postaju nominirani za Tonyja. No, ove godine dogodilo se da imamo nekoliko velikih zvijezda koje su zakoračile na pozornicu i stvarno bile dobre.

Jedan od najomiljenijih događaja za Marilyn Stasio bio je prvi nastup na Broadwayu filmske zvijezde Catherine Zete Jones. Ona je nominirana za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu, za ponovno postavljanje na scenu također nominiranog mjuzikla A Little Night Music. U njemu nastupa i Angela Lansbury, veteranka pozorišne scene i filmskog ekrana, koja je u svojoj karijeri do sada osvojila pet nagrada Tony. Marilyn Stasio vjeruje da bi ona ove godine kući mogla ponijeti još jednu.

Mjuzikl Fela
Mjuzikl Fela

Neki kritičari predviđaju da bi Fela!, priča o nigerijskom muzičaru Feli Kutiju, mogla osvojiti Tonyja za najbolji mjuzikl. Dvoje njegovih izvođača - glavni glumac Sahr Ngaujah i glumica Lillias White, također su među nominiranim umjetnicima za ovu prestižnu nagradu.

Rusija: Internetom jedino do najšire javnosti

Protesti ne mogu uticati na politiku vladajuće strukture?

Nakon nedavnog verbalnog sukoba najpoznatijeg ruskog rok-muzičara Yuri Shevchuka i Vladimira Putina, moćnog predsjednika vlade, ruska televizija nije objavila pitanja i konstatacije Shevchuka. Samo odgovore gospodina Putina. U televizijskim emisijama nije bilo ni riječi ni o protestima koji su istog dana održani u Moskvi.

Internet je u Rusiji put i mogućnost da široki krug čitalaca, gledatelja i slušatelja bude informiran o dešavanjima, stavovima, komentarima i osvrtima na stanje u toj zemlji, da čuje i izrazi ono što inače nikada ne bi bili objavljeno u strogo kontriliranom medijskom prostoru Ruske Federacije. Jedan od tih događaja je nedavni verbalni sukob najpoznatijeg ruskog rok-muzičara Yuri Shevchuka i Vladimira Putina, moćnog predsjednika ruske vlade.

Pitanja Putinu "zaboravljena" u tv izvještajima: Yuri Shevchuk
Pitanja Putinu "zaboravljena" u tv izvještajima: Yuri Shevchuk

Yuri Shevchuk bio je jedna od istaknutih ličnosti ruskog javnog života, pozvanih u St. Petersburgu, na susret sa premijerom Putinom. Odavno poznat po otvorenim kritikama Kremlja, Shevchuk je iskoritio priliku i rekao, Putinu u lice, da Rusijom vlada, kako se izrazio, privilegirana klasa vojvoda, da ne postoji sloboda medija i da protesti protiv takvog stanja bivaju gušeni i razbijani surovom policijskom silom . Gospodin Putin je zatražio od Shevchuka da taj susret ne pretvara u vašar i ponudio slijedeći odgovor:

“Rusija nema budućnosti bez normalnog razvoja demokratije. To je jasno. Samo u slobodnom društvu, građanin se može stvaralački izraziti i pomoći razvoju zemlje, dati doprinos nauci, proizvodnji... Ako nema toga, društvo stagnira. Drugo najvažnije….da svako mora poštovati zakon.”

Ruska televizija nije objavila pitanja i konstatacije Yuri Shevchuka. Samo odgovore gospodina Putina. U televizijskim emisijama nije bilo ni riječi ni o protestima koji su istog dana održani u Moskvi. Oko 1.500 prosvjednika okupilo se na centralnom moskovskom trgu da izrazi neslaganje sa politikom vlade na čijem je čelu Vladimir Putin.

Internet za rusku opoziciju ima unikatan značaj: Ilya Yashin
Internet za rusku opoziciju ima unikatan značaj: Ilya Yashin

Policija je, 20 minuta nakon početka protesta, razbila skup i uhapsila 150 prosvjednika. Među uhapšenim bio je bloger Ilya Yashin. Nakon izlaska iz zatvora on je istakao da je Internet jedini način da ruske opozicione stranke i pokreti dobru do najšire javnosti:

“Internet za nas ima unikatan značaj. To je posljednja linija odbrane prava na slobodu govora u Rusiji. Ljudi nemaju mogućnost da na ruskoj televiziji kažu ono što misle o politici. Televizija nema živih, otvorenih programa, prostor u novinama je takođe uskraćen. Stoga blogosfera putem Interneta raste jako brzo posljednjih godina.”

Ilya Yashin očekuje mnoge proteste narednih mjeseci, odnosno do slijedećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Politički proces čvrsto kontroliran: Masha Lipman
Politički proces čvrsto kontroliran: Masha Lipman

Masha Lipman iz Moskovskog ogranka zadužbine Carnegie ne očekuje, pak, da će protesti rezultirati značajnim promjenama u Kremlju:

“Protesti ne mogu uticati na političku volju vladajuće strukture. Protesti nisu dio političkog procesa. Politički proces je vrlo čvrsto kontroliran, a ulazak na političku scenu Kremlj temeljito filtrira. Ipak, javna politička ćud, mislim da mogu reći ćud, se mijenja.”

Među Rusima je vrlo rašireno uvjerenje da će se Vladimir Putin ponovo kandidirati za funkciju predsjednika Rusije na izborima 2012. godine. Nedavne ankete pokazuju da i on, kao premijer, i Dmitri Medvedev, kao predsjednik Rusije, uživaju povjerenje građana na kojem bi im mogao pozavidjeti bilo koji lider. Putina podržava 80 odsto anketiranih , a Medvedeva 77.

U međuvremenu, procenat Rusa koji imaju pristup Internetu je već 37. Procjene govore da će i dalje brzo rasti.

"Hitch-22: sjećanja," memoari Christophera Hitchensa

"Hitch-22: sjećanja," memoari Christophera Hitchensa

Knjiga sjećanja Christophera Hitchensa mogla bi se podijeliti u tri sloja – književni, osobni i politički. Neki dijelovi Hitcha-22 čitaju se poput političkog trilera, drugi pak na vrlo privatan način opisuju događaje koji su utjecali na njegov život, dok treći registriraju njegovo komuniciranje s mnogim poznatim osobama u politici i medijima

Američko-britanski novinar i autor Christopher Hitchens vjerojatno je jedan od najkontroverznijih osoba na svjetskoj medijskoj sceni. Jedan njegov kolega nedavno je napisao kako Hitchens neće mirovati sve dok sa svakim stanovnikom našeg planeta ne bude imao bar jedno pitanje o kojem se ne slaže. Njegova podrška ratu u Iraku ili napadi na Majku Terezu samo su dio stavova koji su mu priskrbili reputaciju "vječitog kontraša". Upravo je objavio memoare koji izgleda nisu ništa manje polemični. Naslov knjige Hitch-22: sjećanje.

Knjiga sjećanja Christophera Hitchensa mogla bi se podijeliti u tri sloja – književni, osobni i politički. Neki dijelovi Hitcha-22 čitaju se poput političkog trilera, drugi pak na vrlo privatan način opisuju događaje koji su utjecali na njegov život, dok treći registriraju njegovo komuniciranje s mnogim poznatim osobama u politici i medijima. Nedavno je u razgovoru za američki Nacionalni javni radio opisao jednu od takvih anegdota kad se upoznao s bivšom konzervativnom britanskom premijerkom Margaret Tatcher, nakon što je o njoj napisao da, unatoč uvriježenom mišljenju, ima određenu karizmu vrlo seksualne prirode.

"U svakom slučaju izgleda da je znala tko sam kad su me predstavili i počela je na neki način koketirati. Potom je došlo do svađe o Zimbabveu, koju sam ja izazvao. Da bih priznao njen argument, malo sam se naklonio. A ona je rekla – još uvijek čujem njene riječi - "Ne, naklonite se niže". Napustila me sva snaga, poklonio sam se niže i potom uspravio. Ona je rekla "Ne, ne, puno niže". Dakle, opet sam se zatekao kako se saginjem. Postoje svjedoci tog događaja, kako sam napisao u knjizi. Ona je za to vrijeme smotala neki parlamentarni dokument u cijev. To se dogodilo na prijemu gdje smo se sreli u Gornjem domu Parlamenta, prišla mi je i udarila me s papirom po stražnjici. I dok sam se nekako ponovno uspravio, ona je odlazila njišući bokovima – kunem se – i osvrnula se natrag i rekla "Zločesti dečko". I kad sam se vraćao u svoj stan preko Westminstarskog mosta mislio sam kako ta žena ima nešto u sebi i kako je nevjerojatno da ljudi to ne vide."

U vrijeme kad je bivši američki predsjednik Bill Clinton studirao na britanskom Sveučilištu Oxford, tamo se nalazio i Christopher Hitchens. U knjizi opisuje kako je bivši američki predsjednik bio alergičan na duhanski dim i kako je ona danas glasovita izjava da je Clinton pušio marihuanu, ali "da nije uvlačio dim" najvjerojatnije točna. Međutim, kaže da je Bill Clinton imao afinitet prema kolačićima s tijestom u koje je bila umiješena marihuana.

U svojim sjećanjima autor ide i dalje – u jednom dijelu čak sugerira da je bivši američki predsjednik prijavljivao njega i njegove prijatelje CIA-i zbog protivljenja ratu u Vijetnamu. Među događajima koje opisuje u svojim memoarima jest i trenutak kad je skoro bio ubijen u Sarajevu, te osjećaja koje je taj incident izazvao u njemu. Opisuje i druge prijelomne trenutke kao što su tragična smrt majke i odluka da 2007. godine postane američki državljanin. U jednom nedavnom interviewu Hitchens je rekao kako ispočetka nije želio pisati memoare, ali ga je jedan bizarni splet okolnosti na to naveo.

"Pa mogu reći kad su me prvi put tražili da napišem knjigu sjećanja, nisam bio skroz siguran da to želim učiniti. A onda sam ušao u šezdesetu godinu što je bio puno ozbiljniji trenutak negoli sam to mislio da će biti. I nekako u to vrijeme imao sam priliku također čitati o svojoj smrti i to zahvaljujući pogrešci koja je učinjena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, gdje se nalazila moja fotografija u čijem se potpisu o meni govorilo kao o pokojnom Christopheru Hitchensu. I moram vam nešto priznati: ništa ne zaokuplja misli više od toga kao kad o sebi čitate u prošlom vremenu."

Naslov knjige Hitch-22 parafrazira naslov kultnog romana apsurda Josepha Hellera iz šezdesetih godina Catch-22Kvaka 22. Hitch-22: sjećanje Christophera Hitchensa objavila je izdavačka kuća Twelve.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG