Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_01.06.2010/Memorial_Day_Immigrants-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_01.06.2010/Memorial_Day_Immigrants-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Na Dan sjećanja počast i vojnicima imigrantima

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/Obama_Outreach_Muslim_React-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_06/Obama_Outreach_Muslim_React-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD – Islamske zemlje: Za poboljšanje odnosa potrebno vrijeme i strpljene

Evropa – BiH: Nada da će nakon izbora biti više razuma

Doris pack u trenutku glasanja o novoj rezoluciji EP o BiH

Još je samo korak do nove rezolucije Evropskog parlamenta o BiH. Taj dokument je danas dobio konačni oblik, glasanjem na parlamentarnom Komitetu za vanjske poslove. I pored brojnih amandmana, osnovna poruka rezolucije ostaje nepromijenjena – bosanskohercegovački političari moraju naći snage za kompromis i povesti zemlju prema evropskoj budućnosti.

Lijepo zvuči…. samo pitanje je da li je i ostvarljivo…. ili, da li je ostvraljivo sa ovom garniturom političara? Jer, oni su se već “dokazali” dovođenju BiH u situaciju u kojoj je sada… Na začelju regiona kada je riječ o reformama, evropskim integracijama, a nakon presude Evropskog suda za ljudska prava , i u poštivanju prava manjina. Sliku upotpunjava snažna nacionalistička retorika, govor mržnje, etničke podjele.

Rezolucijom koju je sačinila izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, i koja od danas nosi i potpis Komiteta za vanjkse poslove, traži se političare u BiH da konačno preuzmu odgovornost za budućnost zemlje u svoje ruke, ostavljajući iza sebe podjele i san o cijepanju zemlje.

Gosapođa Pack ističe:

" Upravo to je u našem fokusu. Želimo da BiH postane članica EU i zato pomažemo državi da shvati šta je to dužnost političara koji su izabrani da rade za tu državu. Mi se brinemo za stanovnike BiH, a nadam se da će bosanskohercegovački političari činiti isto, barem oni izabrani na narednim izborima."

Pored ostalog, rezolucija Evropskog parlamenta poziva na korake u smjeru izmjena ustava, korak po korak. Prvi bi trebalo da uslijedi odmah nakon izbora, primjenom presude Evropskog suda pravde o mogućnsti biranja kandidata iz reda ostalih na najviše državne funkcije.

Bez hitne izmjene ustava o tom pitaju, BiH dovodi u opasnost i realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisala sa EU, povrđuje iz direktorata Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni:

" Definitivno, riječ je o obavezi poštivanja ljudskih prava, sadržanoj u Sporazumu, tako da očekujemo od BiH da ispuni svoje obaveze iz međunarodnog sporazuma koji je potpisala, dok istovremeno teče proce potpisivanja Sporazuma od strane članica Unije."

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack ponovo izražava nadu i podstiče:

" Možda će sve ovo pomoći da se promijeni klima, ton diskusija u BiH, jer ovo pokazuje da nismo zamoreni proširenjem, barem ne mi u EP, da želimo BiH da krene evropskim putem, da želimo da ide naprijed. Mi ćemo učiniti sve što možemo, ali sve je sada na odgovornosti političara i veoma se nadam će na narednilm izborima svi glasati i da će glasati za prave ljude."

Konačno glasanje Evropskog parlamenta o Rezoluciji o BiH očekuje se još ovog mjeseca, na zasjedanju u Strazburu.

SAD: Na Dan sjećanja počast i vojnicima imigrantima

U čast poginulima za domovinu

Jučer se diljem Sjedinjenih Država obilježavao Dan sjećanja, kojim se odaje počast poginulim američkim vojnicima koji su služili svojoj domovini. Neki od vojnika sahranjenih na nacionalnom groblju u Arlingtonu nadomak Washingtona nisu dali živote za svoju rodnu domovinu, nego za onu u koju su imigrirali.

Grobljem su odjeknuli plotuni u čast vojnika koji je nedavno sahranjen na Nacionalnom groblju u Arlingtonu. Poginuo je u Afganistanu. Marinaci su udovici uručuli složenu američku zastavu. Ali to nije zastava njegove rodne domovine. Nicolas Parada-Rodriguez se preselio u Sjedinjene Države iz El Salvadora kada je imao pet godina.

Imigranti su počeli služiti u američkoj vojsci tijekom američkog revolucionarnog rata u 18. stoljeću. Trenutno u vojsci služi 29 tisuća legalnih imigranata. Svake godine ih se pridruži oko 8 tisuća.

Major Dan Wood, zapovjednik u američkoj vojsci kaže da su 10% njegove jedinice useljenici: "Neko ko se preseli u ovu zemlju, zasigurno vidi slobode koje ona nudi kao nešto što je vrijedno borbe. Ne vjerujem da bi se u suprotnom pridruživali vojsci. Njihova borba za te slobode mi se čini prirodnom."

Uday Singh, narednik
Uday Singh, narednik

Narednik Uday Singh se preselio iz Chandigarha u Indiji u Chicago udaljen 16,000 kilometara od njegovog grada. Tamo se pridružio američkim oružanim snagama, nakon čega je prebačen u Kansas. Bio je artiljerac na oklopnom vozilu u Iraku, kada je njegova jedinica napadnuta, a Udah Singh je poginuo.

Američke vojne snage su prebacile njegovo tijelo u Indiju zbog kremiranja i pokopa. Dio njegove urne je zakopan na arlingtonskom nacionalnom groblju sa punim vojnim počastima.

Neere Princy i Raj Brar, tetke poginulog imigranta
Neere Princy i Raj Brar, tetke poginulog imigranta

Singhove dvije tetke posjećuju njegov grob u dijelu pod oznakom 60, koji je rezerviran za poginule u Iraku i Afganistanu. "Da je više volio Indiju, vratio bi se i pridružio indijskim vojnicima. Ali on se odlučio pridružiti američkoj vojsci. To možda pokazuje koliko je volio Ameriku.", rekla je Neere Princy, tetka poginulog imigranta.

Nekoliko metara dalje, na istom svetom tlu, podpredsjednik Joe Biden je jučer položio vijenac Dana sjećanja na grobnicu nepoznatih, odajući počast svima koji su poginuli za ovu zemlju, bili oni američki državljani ili ne. Predsjednik Obama je učinio isto na groblju nadomak Chicaga.

Kada se imigranti uvojače u američku vojsku, njihov put do državljanstva se ubrzava. Singhova tetka Raj Brar kaže da to nije jedini razlog što se imigranti vojače: "Osjećam da kad se preselimo u neku zemlju, prihvaćamo sve, i dobro i loše u toj zemlji. Mislim da imigranti pripadaju američkoj vojsci koliko i američki državljani. "

Američke oružane snage misle jednako, stoga daju pune počasti svima koji za Ameriku daju živote..bez obzira gdje ih započeli.

SAD – Islamske zemlje: Za poboljšanje odnosa potrebno vrijeme i strpljene

Kairo: Gotovo ništa ostvarenog iz prošlogodišnjeg govora predsjednika Obame

“Amerika i islam se međusobno ne isključuju i ne trebaju biti rivali. Mi se zapravo preklapamo, dijelimo principe uobičajene i jednima i drugima, principe pravde i progresa, tolerancije i poštivanja ljudskog dostojanstva….” – rekao je, pored ostalog, predsjednik SAD Barack Obama prije godinu dana u Kairu. Kakve su sadašnje reakcije na taj govor?

Prije godinu dana, govorom u Kairu, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama obratio se muslimanskom svijetu želeći na upečatljiv način pokazati da želi poboljšanje odnosa sa islamskim zemljama. Pokušao je iskazati američko poštovanje za islam i dati znak da prekida politiku svog prethodnika, predsjednika George W. Busha, koji je, odlučujući se za vođenje ratova u Iraku i Afganistanu, produbio sumnje i nepovjerenje na obje strane.

Godinu dana kasnije da li muslimani iz arapskih zemalja, iz zemalja južne Azije i iz Indonezije osjećaju, da li vjeruju da je gospodin Obama ostvario neka od svojih obećanja.

“Sve dok naši odnosi budu određivani našim razlikama, mi ćemo snažiti one koji zagovaraju mržnju radije nego mir, sukobe radije nego suradnju koja svima nama može pomoći da ostvarimo pravdu i prosperitet” - rekao je, pored ostalog, tada američki predsjednik.

Danas neki misle da je ono što je tim govorom obećavano neostvareno. Hala Mustafa, urednica egipatkog magazina Democracy bila je jedna od prisutnih na govoru predsjednika Obame:

“Osjećala sam se kao i svako od prisutnih. Govor smo doživjeli na različite načine. Oni koji su za širenje demokratije, čuli su to. Oni koji su za čvrstu vladu, mogli su čuti ono što ih zadovoljava. Palestinci i Izraelci mogli su čuti ono što su željeli čuti kada je u pitanju međusobni mir... Nakon godinu dana ja, međutim, mislim da je ostvareno vrlo malo, gotovo ništa.”

Slično misli i Said Sadek sa univerziteta American u Kairu:

“Kada je došao ovdje i održao govor, ljudi su uzvikivali.... Obama, volimo te... mi te volimo.... Danas, možemo govoriti o općoj apatiji, razočarenju.”

Ahmad Gamal Khattar, student iz Kaira, je u dilemi:

“Neke stvari o kojima je gospodin Obama govorio su ostvarene, neke nisu... Govorio je o ratu u Iraku, povlačenju američkih snaga.... To se još nije desilo. Za Afganistan je rekao... stanje će biti poboljšano, a u međuvremenu je pogoršano.”

Indonezija: Napretka nakon Obaminomg govora ipak ima
Indonezija: Napretka nakon Obaminomg govora ipak ima

U većinski muslimanskim zemljama nisu svi razočarani. Indonezija je zemlja sa najbrojnijom muslimanskom populacijom. Gospodin Obama je dio djetinjstva proveo u toj zemlji i sredinom juna ide u posjetu Indoneziji. Neki Indonežani misle da nije njegova greška što odnosi muslimana i Amerikanaca nisu poboljšani.

Jedna od njih je Novie Andriani:

“Ne mislim da se Amerika može brzo promijeniti, samo slušajući Obamim govor.Vjerujem da će se do promjena doći polako, mada ne značajno.”

Izrael je bitno pitanje američko-muslimaskih odnosa. U Kairu gospodin Obama je rekao da će se protiviti novim izraelskim naseljima na okupiranoj palestinskoj zemlji. Gradnja naselja je nastavljena, ali unatoč tome Indonežanin Rori kaže da napretka ima:

“Uz podršku Pojasu Gaze i obnavljanju pregovora između Palestinske oslobodilačke oranizacije i Izraela, mislim da se nešto mijenja, da je Obamin govor imao efekta.”

Pakistan: Nepopularni američki napadi na talebanske borce
Pakistan: Nepopularni američki napadi na talebanske borce

U Pakistanu, oružane snage Sjedinjenih Država su uključene u akcije protiv Talibana u plemenskim područjima uz granicu sa Afganistanom. Američki udari bespilotnim avionima na talibanska uporišta nepopularni su među Pakistancima.

Jedan od studenata iz Islamabada, Ibrahim, o predsjedniku Obami kaže:

“On nastavlja politiku predsjednika Busha o podsticanju terorizma. Nijedan nema dobre odnose sa svim muslimanima. I jedan i drugi nas pokušavaju ubiti.”

Drugi student, Saif Shah, govori drugačije:

“Vjerujem i želim da Obama, ili bilo koji drugi lider prenese poruku ljudima.... ostavite se mržnje i spoznajte vrijednost humanog bića, spoznajte šta je vrijednost čovjeka u svakoj religiji.”

I upravo to je odjek onoga što je gospodin Obama prije godinu dana rekao u Kairu:

“Amerika i islam se međusobno ne isključuju i ne trebaju biti rivali. Mi se zapravo preklapamo, dijelimo principe uobičajene i jednima i drugima, principe pravde i progresa, tolerancije i poštivanja ljudskog dostojanstva. Ja sam svjestan da do promjena ne može doći preko noći.”

Predviđajući da će biti kritika, gospodin Obama je prije godinu dana u Kairu pozvao i na strpljenje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG