Linkovi

Aktuelno

Najtužniji komad zemlje u Americi

U Nacionalnom groblju Arlington, u dijelu označenom brojem 60, sahranjuju se američki vojnici poginuli u ratovima u Iraku i Afganistanu

Ovaj posljednji ponedjeljak u maju u Sjedinjenim Državama se obilježava kao Dan sjećanja. Praznik je posvećen sadašnjim aktivnim vojnicima i svim američkim vojnicima poginulim u ratovima. Ove godine se to dešava kada je broj američkih vojnika poginulih u Afganistanu premašio hiljadu. Mnogi od njih su sahranjeni na Nacionalnom groblju na domak Washingtona.

Očekuje se da će povodom Dana sjećanja groblje posjetiti desetak hiljada ljudi. Ovdje su se prvo počeli sahranjivati poginuli u Američkom gradjanskom ratu. Sada je tu sahranjeno više od 330 hiljada vojnika.

Svake godine predsjednik, ili podpredsjednik SAD polaže vijenac na Spomenik neznanom vojniku na Nacionalnom groblju nu Arlingtonu
Svake godine predsjednik, ili podpredsjednik SAD polaže vijenac na Spomenik neznanom vojniku na Nacionalnom groblju nu Arlingtonu

Na Dan sjećanja, kada se Amerikanci sjećaju poginulih, predsjednik i podpredsjednik tradicionalno polažu vijenac na Spomenik neznanom vojniku.

Kaitlin Horst je glasnogovornica Uprave groblja: "Kao Amerikanci, mislim da imamo osjećaj ponosa, ponosa na našu zemlju, ponosa na ono za što se zalažemo, i takodjer ponosa na našu vojsku, na ono što su naši vojnici uradili kroz istoriju naše zemlje, da bi odbranili prava na slobodu koju danas smatramo tako dragocijenom."

Više od 600 vojnika poginulih u ratovima u Iraku i Afganistanu sahranjeno je u dijelu groblja pod brojem 60, koji je nazvan "najtužnijim komadom zemlje u Americi".

Taj dio su nedavno posjetili načelnik Generalštaba Američkih oružanih snaga Mike Mullan, zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu Stanley McChrystal i predsjednik Afganistana Hamid Karzai. Bila je to prva posjeta Hamida Karzaia nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Ove godine predsjednik Afganistana, Hamid Karzai je prvi put posjetio Nacionalno groblje u Arlingtonu i dio u kojem se sahranjuju američki vojnici poginuli u ratu u Afganistanu
Ove godine predsjednik Afganistana, Hamid Karzai je prvi put posjetio Nacionalno groblje u Arlingtonu i dio u kojem se sahranjuju američki vojnici poginuli u ratu u Afganistanu

Američke žrtve u devet godina dugom ratu u Afganistanu premašile su hiljadu, a polovina njih je poginula u posljednje dvije godine.

Analitičari za nagli porast žrtava okrivljuju problematične izbore u Afganistanu i obnovljene aktivnosti Talibana koji se sukobljavaju sa povećanim brojem američkih vojnika odlučnih da preuzmu kontrolu pokrajina. Vojni lideri očekuju da se povećan nivo nasilja nastavi.

Admiral Mike Mullen, načelnik General-štaba Oružanih snaga SAD kaže: "Rekao sam da očekujemo da će ovo biti teška godina. Sada, kao što znate, sezona uzgajanja opijuma je završena i oni se vraćaju svom oružju. Ovo je to vrijeme u godini. Prema tome, da će nivo nasilja rasti, uopće me ne iznenadjuje."

Više od 330 hiljada američkih vojnika sahranjeno je u Nacionalnom groblju u Arlingtonu
Više od 330 hiljada američkih vojnika sahranjeno je u Nacionalnom groblju u Arlingtonu

General McChrystal kaže da je tokom posjete Arlingtonu, naišao na grob vojnika sa kojim je radio.

"Svaka žrtva pogadja ljude, pogadja lidere, ali mnogo važnije, pogadja porodice, pogadja djecu, roditelje, supružnike, tako da je svako njih svetinja i mislim da mi to znamo."

Bivši ministar vanjskih poslova Afganistana Abdullah Abdullah se prošle godine neuspješno nadmetao za predsjednika. On kaže da je ključ napuštanja Afganistana pridobijanje povjerenja afganistanskog naroda i objašnjene izlazne strategije:

"Još uvijek postoji podrška, ali u isto vrijeme raste želja da se zna koliko će ona biti potrebna i kakva će biti rezultat."

Tek onda će se Sekcija 60 u Nacionalnom groblju u Arlingtonu prestati širiti i povećavati broj posjetitelja u Danima sjećanja koji sljede.

Oštre reakcije na izraelski napad

Turski brod sa humanitarnom pomoći za Gazu

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu je otkazao planirani susret sa predsjednikom Sjedinjenih Država, Barackom Obamom nakon smrtonosnog napada izraleskih komandosa na turski brod u medjunarodnim vodama u kojem je ubijeno namnaje 10 pro-palestinskih aktivista.

Natenyahu se nalazio u Kanadi, i planirano je bilo da sutra stigne u Washington na razgovore sa predsjednikom Obamom. Ali, zvanižnici kažu da će Natenyahu skratiti posjetu Kanadi i da se vraća u Izrael.

Najmanje deset putnika je ubijeno, i na desetine drugih ranjeno kada su izraelski komandosi, u ponedjeljak rano ujutro, napali konvoj od šest brodova koji je predvodio turski brod, na oko 60 kilometara od obale Izraela.

Oštre reakcije na izraelski napad
Oštre reakcije na izraelski napad

Na televizijskim snimkama mogu se vidjeti izraelski vojnici kako se ukrcavaju na brod iz helikoptera i sukobljavaju s ljudima na palubi. Izraelske oružane snage tvrde da su aktivisti pucali na izraelske komandose te ih napali noževima, kamenjem i metalnim šipkama.

Sukob je eskalirao, tvrdi izraelska strana, nakon što su aktivisti oteli oružje od jednog komandosa. Izrael je ranije upozorio da neće dopustiti prolazak flotile do Gaze koja je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine, nakon što je militantna organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tim teritorijem.

Predstavnici Pokreta Slobodna Gaza, koji su organizirali flotilu, izraelski upad na brodove su opisali kao napad na civile, ističući da njihovi aktivisti nisu imali nasilničkih namjera.

Turska je opozvala svog ambasadora iz Izraela i pozvala na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a te otkazala planirane vojne vježbe sa Izraelom u znak proteesta protiv incidenta.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je izraelsku operaciju nazvalo neprihvatljivom i upozorilo da može voditi nepopravljivim posljedicama u odnosima izmedju dvije zemlje.

U medjuvremenu u Istambulu je oko deset hiljada ljudi protestiralo ispred izraelskog konzulata i na glavnom trgu.

Brodovi na kojima je bilo više od 600 pro-palestinskih aktivista i oko 10 hiljada tona pomoći su krenuli za Gazu u nedjelju odbacujući radio upozorenje Izraelske mornarice da se ne približavaju region. Iz Pokreta Slobodna Gaza i turskih humanotarnih organizacija nkažu da je su u konvoju bile medicinske potrepštine, kao I cimenta I drugi gradjevinski material, kojem Izrael ne dozvoljava ulazak u Gazu iz, kako kažu, sigurnosnih razloga.

Izreal je brodove dopremio u obližnju luku gdje je započeo procedure deportacije aktivista. Nakon inspekcije, kažu zvaničnici Izraela, humanitarna pomoć će u Gazu biti dopremljena kopnenim putem.

U pismenom priopćenju Bijele kuće navedeno je da Sjedinjene Države duboko žale zbog izgubljenih ljudskih života te se navodi da se pokušavaju doznati sve okolnosti ove tragedije.

Sa svih strana svijeta stižu osude izraelske akcije. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da je šokiran nasiljem protiv pro-palestinske humanitarne misije te traži da Izrael provede punu istragu incidenta.

Europska Unija također je zatražila istragu, ali i trenutno i bezuvjetno otvaranje graničnih prijelaza ka Pojasu Gaze. Više zemalja povuklo je svoje ambasadore iz Izraela.

Tia Fuller novim albumom "Decisive Steps" potvrđuje svoj status jazz saksofonistice

Tia Fuller novim albumom "Decisive Steps" potvrđuje svoj status jazz saksofonistice

Naći se na svjetskoj turneji sa superzvijezdom poput Beyonce za mnoge glazbenike bi bio vrhunac karijere. Za jazz saksofonisticu Tiju Fuller sudjelovanje u pratećem sastavu ove zvijezde učinilo je čudo za njezinu karijeru u usponu

Naći se na svjetskoj turneji sa superzvijezdom poput Beyonce za mnoge glazbenike bi bio vrhunac karijere. Za jazz saksofonisticu Tiju Fuller sudjelovanje u pratećem sastavu ove zvijezde učinilo je čudo za njezinu karijeru u usponu.

Tia Fuller je postupno napredovala u svijetu jazza kad joj se odjednom ukazala jedinstvena prilika: godine 2007. bila je pozvana da svira alt saksofon na koncertnoj turneji „The Beyonce Experience“, povodom objavljivanja drugog albuma ove zvijezde, „B'Day“. Za Tiju, kako je sama izjavila, pridruživanje pratećem sastavu i nastupi na više od 90 koncerata na pet kontinenata bilo je ostvarenje sna.

Na sreću, zatekla se na pravom mjestu u pravo vrijeme i dvije godine kasnije opet je zapakirala svoje kovčege i zaputila se na slijedeću Beyonceinu turneju. Koncerti su bili podjednako naporni i uzbudljivi i gotovo svake večeri Tia bi uspijevala izvesti neke od svojih novih jazz solo izvedbi.

Tia Fuller nikad nije skrenula daleko od svojih jazz korijena. Odrasla je u Denveru, slušajući glazbu Johna Coltranea, Sarah Vaughan i Charlieja Parkera. Diplomirala je glazbu na Koledžu Spelman i na Sveučilištu Colorada, a potom se preselila u New York gdje je svirala i snimala albume s najvećim imenima jazza.

Nedavno je snimila svoj treći solistički album, naslovljen „Decisive Steps“, koji uglavnom sadrži originalne skladbe, ali i standarde My Shining Hour i I Can't Get Started. Skladba Ebb and Flow – na kojoj na bass gitari nastupa i njezin mentor i prijatelj Christian McBride – osvjetljuje njezinu filozofsku prirodu. Kako Tia objašnjava, 'Kad se priprema snimanje albuma i poduzimaju tako odlučni koraci, onda čovjek treba biti sjedinjen sa svojom duhovnom sferom, dozvoljavajući prelijevanje fizičkog u duhovno i obratno i, na koncu, ujedinjavanje oba ta spekta.“

http://www.voanews.com/MediaAssets2/croatian/dalet/TiaFuller.Mp3

please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Link

Nove romanse četiri prijateljice u filmu "Seks i grad 2"

CYNTHIA NIXON kao Miranda Hobbes, SARAH JESSICA PARKER kao Carrie Bradshaw, KIM CATTRALL kao Samantha Jones i KRISTIN DAVIS kao Charlotte u filmu "Seks i grad 2"

Četiri mondene Njuorčanke vratile su se u još jednu avanturu na velikom ekranu u svom gradu, ali i izvan njegovih granica - na Srednjem istoku, točnije, u Abu Dabiju

Četiri mondene Njuorčanke vratile su se u još jednu avanturu na velikom ekranu u svom gradu, ali i izvan njegovih granica. Njihova potraga za romansom i ljubavnom srećom započela je u popularnoj televizijskoj seriji iz 1990-ih godina, nastavila se hit filmom 2008.-me, a sada je ova četvorka dodala još jedno poglavlje - film koji ih s Manhattana odvodi na Srednji istok. Radi se o filmu “Seks i grad 2.”

Bile jednom četiri prijateljice…Našle su se u New York Citiyju: odvjetnica Miranda, pripadnica otmjenih društvenih krugova Charlotte, publicistkinja Samantha i spisateljica Carrie, koja je o njihovim životima pisala u svojoj novinskoj rubrici.

Ubrzajte 12 godina unaprijed i vidjet ćete da svaka od njih još uvijek prolazi kroz ljubavne muke, odnosno nije pronašla ‘onog pravog.’ Za Carrie, nakon njenog dugo-odgađanog braka s muškarcem nadimka “Mr. Big,” život poprima neustaljenu rutinu.

U međuvremenu, preko rijeke u Brooklynu, Miranda pokušava izbalansirati karijeru i obitelj...

Charlotte pokušava biti dobra majka svoje dvoje djece, a istodobno je zabrinjava da bi seksi dadilja mogla njenog muža dovesti u kušnju. Naravno, iskušenje nikad nije predstavljalo problem za Samanthu, jedinu od četvorke koja još uvijek živi sama. No, i ona prolazi kroz vlastitu borbu, pokušavajući odgoditi zub vremena...

Samantha je ta koja spašava situaciju kad joj jedan klijent ponudi fantastičnu priliku – put u Abu Dabi...I tako ove glamurozne prijateljice u visokim petama slete usred tradicionalnog Srednjeg istoka. Tradicija je, zapravo, ključni problem četvero prijateljica nesretnih u ljubavi, kaže Sarah Jessica Parker, koja igra lik Carrie. Ona je i producirala ovaj film:

"Dogodilo se jedno vjenčanje, a sada će biti i brak, no ta dva događaja su vrlo različita. Mislim da je velika tema filma za sve nas - za svaku na specifičan način - tradicija. Carrie se u filmu često pita zašto pribjegavamo tradiciji – kao, na primjer, braku - a onda je odbacujemo."

Iako se radnja filma uglavnom odvija u New Yorku, on ima ljubitelje daleko izvan njegovih granica. Cynthia Nixon, koja u filmu glumi Mirandu, misli da je glavni razlog njegove globalne popularnosti element glamura, koji je ljudima privlačan. Osim toga, tu je i velika doza humora, ali i seksepila, no prije svega, radi se o svakodnevnom, stvarnom životu žena prijateljica te balansiranja posla i obitelji, kao i prolaženja kroz menopauzu i osjećaja majčinske krivnje. To je dobra mješavina fantazije i realnosti, kaže ona. Kim Cattrall, koja tumači lik Samanthe, vjeruje da uspjeh filma Seks i grad koincidira sa sve većom neovisnošću i moći žene:

"Za mene je najsnažniji element to da smo ohrabrile mnoge žene da promijene stav o tome kako se osjećaju kad nisu u vezi, o tome što znači bolovati od raka, udati se pa biti ostavljena, o samoći i usamljenosti. Mislim da smo obradile te teme i time im uvelike pomogle."

Sarah Jessica Parker, međutim, kaže da je ovaj film, u srži, zapravo o tome što znači biti prijatelj i imati prijatelja. Film, kaže ona, slavi iskreno i istinsko žensko prijateljstvo.

U filmu Seks i grad 2 također glumi Kristin Davis kao Charlotte, Chris Noth je Carrie-in Mr. Big, a na kratko se pojavljuju i brojni omiljeni likovi iz televizijske serije. Provokativna tema filma onemogućila je snimanje u Abu Dabiju, pa je za scene zamišljene u Arapskim Emiratima poslužio - Maroko.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG