Linkovi

Aktuelno

Nove romanse četiri prijateljice u filmu "Seks i grad 2"

CYNTHIA NIXON kao Miranda Hobbes, SARAH JESSICA PARKER kao Carrie Bradshaw, KIM CATTRALL kao Samantha Jones i KRISTIN DAVIS kao Charlotte u filmu "Seks i grad 2"

Četiri mondene Njuorčanke vratile su se u još jednu avanturu na velikom ekranu u svom gradu, ali i izvan njegovih granica - na Srednjem istoku, točnije, u Abu Dabiju

Četiri mondene Njuorčanke vratile su se u još jednu avanturu na velikom ekranu u svom gradu, ali i izvan njegovih granica. Njihova potraga za romansom i ljubavnom srećom započela je u popularnoj televizijskoj seriji iz 1990-ih godina, nastavila se hit filmom 2008.-me, a sada je ova četvorka dodala još jedno poglavlje - film koji ih s Manhattana odvodi na Srednji istok. Radi se o filmu “Seks i grad 2.”

Bile jednom četiri prijateljice…Našle su se u New York Citiyju: odvjetnica Miranda, pripadnica otmjenih društvenih krugova Charlotte, publicistkinja Samantha i spisateljica Carrie, koja je o njihovim životima pisala u svojoj novinskoj rubrici.

Ubrzajte 12 godina unaprijed i vidjet ćete da svaka od njih još uvijek prolazi kroz ljubavne muke, odnosno nije pronašla ‘onog pravog.’ Za Carrie, nakon njenog dugo-odgađanog braka s muškarcem nadimka “Mr. Big,” život poprima neustaljenu rutinu.

U međuvremenu, preko rijeke u Brooklynu, Miranda pokušava izbalansirati karijeru i obitelj...

Charlotte pokušava biti dobra majka svoje dvoje djece, a istodobno je zabrinjava da bi seksi dadilja mogla njenog muža dovesti u kušnju. Naravno, iskušenje nikad nije predstavljalo problem za Samanthu, jedinu od četvorke koja još uvijek živi sama. No, i ona prolazi kroz vlastitu borbu, pokušavajući odgoditi zub vremena...

Samantha je ta koja spašava situaciju kad joj jedan klijent ponudi fantastičnu priliku – put u Abu Dabi...I tako ove glamurozne prijateljice u visokim petama slete usred tradicionalnog Srednjeg istoka. Tradicija je, zapravo, ključni problem četvero prijateljica nesretnih u ljubavi, kaže Sarah Jessica Parker, koja igra lik Carrie. Ona je i producirala ovaj film:

"Dogodilo se jedno vjenčanje, a sada će biti i brak, no ta dva događaja su vrlo različita. Mislim da je velika tema filma za sve nas - za svaku na specifičan način - tradicija. Carrie se u filmu često pita zašto pribjegavamo tradiciji – kao, na primjer, braku - a onda je odbacujemo."

Iako se radnja filma uglavnom odvija u New Yorku, on ima ljubitelje daleko izvan njegovih granica. Cynthia Nixon, koja u filmu glumi Mirandu, misli da je glavni razlog njegove globalne popularnosti element glamura, koji je ljudima privlačan. Osim toga, tu je i velika doza humora, ali i seksepila, no prije svega, radi se o svakodnevnom, stvarnom životu žena prijateljica te balansiranja posla i obitelji, kao i prolaženja kroz menopauzu i osjećaja majčinske krivnje. To je dobra mješavina fantazije i realnosti, kaže ona. Kim Cattrall, koja tumači lik Samanthe, vjeruje da uspjeh filma Seks i grad koincidira sa sve većom neovisnošću i moći žene:

"Za mene je najsnažniji element to da smo ohrabrile mnoge žene da promijene stav o tome kako se osjećaju kad nisu u vezi, o tome što znači bolovati od raka, udati se pa biti ostavljena, o samoći i usamljenosti. Mislim da smo obradile te teme i time im uvelike pomogle."

Sarah Jessica Parker, međutim, kaže da je ovaj film, u srži, zapravo o tome što znači biti prijatelj i imati prijatelja. Film, kaže ona, slavi iskreno i istinsko žensko prijateljstvo.

U filmu Seks i grad 2 također glumi Kristin Davis kao Charlotte, Chris Noth je Carrie-in Mr. Big, a na kratko se pojavljuju i brojni omiljeni likovi iz televizijske serije. Provokativna tema filma onemogućila je snimanje u Abu Dabiju, pa je za scene zamišljene u Arapskim Emiratima poslužio - Maroko.

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Amnesty_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Amnesty_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Amnesty International: Sve više zemalja vodi pravedne sudske procese

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_28.05.2010/US_Atlantic_Hurricane_Forecast_SEQ-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_28.05.2010/US_Atlantic_Hurricane_Forecast_SEQ-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Amnesty International: Sve više zemalja vodi pravedne sudske procese

Odvjetnik Amnesty International T. Kumar kaže da nitko ne bi smio biti iznad zakona

Amnesty International, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, je jučer objavila godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, navodeći da je u stanju ljudskih prava u svijetu bilo mnogo padova, ali i nešto napredaka, posebno u svijetu pravosudja.

Tako se navodi da je po prvi puta medjunarodni krivični sud izdao jednu potjernicu za trenutnim čelnikom države. Radi se o sudanskom predsjedniku Omaru al Bashiru, koji je usprkos medjunarodnoj optužnici , na slobodi, i čak je nadavno ponovno izabran za predsjednika. Odvjetnik Amnestyja , T. Kumar, kaže medjutim, da je poruka svijeta jasna:

Izdat je nalog za hapšenjem aktivnog šefa države, što je samo po sebi izuzetan korak.

Prošloga januara Bosna i Hercegovina je objavila optužnice za genocid u Srebrenici, gdje su srpske snage 1995. ubile oko 8 hiljada Muslimana u području koje je navodno bila zona zaštićena snagama UN-a. A prošloga mjeseca Argentina je osudila svog posljednjeg vojnog diktatora, Reynaloda Bignonea na 25 godina zatvora za zločine počinjene tijekom njegove vojne vladavine, prije kojih 30 godina.

Pravosudni sistemi u mnogim državama preuzimaju pravdu u svoje ruke, kako i treba, i sude vlastitim predsjednicima, ne iz političkih razloga, nego da se zadovolji pravda.

Ipak, naglašuje T. Kumar, medjunarodna zajednica i njeni lideri su doživjeli i mnoge neuspjehe. Nakon 22 dana sukoba u Gazi i na jugu Izraela, vrlo je malo interesa da se istraže mogući počinjeni ratni zločini. Još jedan uznemirujući slučaj je u 400 strana opsežnom izvještaju Amnesty-ja: slučaj nekoliko stotina stanovnika Sri Lanke uhvaćenih u vatreni pojas izmedju Tamilskih Tigrova u povlačenju, i vojnika Sri Lanke koji su napredovali. Amnesty navodi da je najmanje 7 hiljada ljudi ubijeno. Ove je nedjelje vlada Sri Lanke ponovno kazala zvaničnicma UNa da nema potrebe za istragom.
Kumar i drugi aktivisti za ljudska prava pozivaju američke i druge svjetske lidere da potpišu uvažavanje Medjunarodnog Krivičnog Suda.

Oni se boje da će možda neki od njihovih zvaničnika biti optuženi, ili uhapšeni. No mnogo je važnije da nitko nije iznad zakona. Ako su vaši zvaničnici umiješani, onda im se mora suditi...govori Kumar.

Ovogodišnji izvještaj Amnesty International-a navodi slučajeve uobičajenih mučenja i grubog tretmana u više od 100 zemalja svijeta.


Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu izaziva dodatnu zabrinutost jer meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu olujnih vjetrova u Atlantskom okeanu. Sezona počinje u junu i olujni vjetrovi bi mogli ogromnu naftnu mrlju odpuhati prema obali.

Metorolozi procjenjuju da se u Meksičkom zaljevu i uz atlantsku obalu Sjedinjenih Država stvoraju uvjeti za rekordnu sezonu uragana.

Na pres konferenciji u Washingtonu, Jane Lubchenco, direktorica Federalne agencije koja prati atmosferske prilike i uvjete na okeanima, kaže da toplija nego inače voda u okeanu i drugi faktori stvaraju uvjete za veoma aktivnu sezonu uragana. Ona kaže da bi ovo mogla biti jedna od najaktivnijih sezona:

Jane Lubchenko, direktor Američke agencije koja prati atmosferu i stanje okeana
Jane Lubchenko, direktor Američke agencije koja prati atmosferu i stanje okeana

"Očekuje se da od 23 uragana, njih 14 budu jačine preko 60 kilometara na sat, a od njih 14 osam bi moglo biti jačine 120 kilometara i više, a tri od njih osam bi mogli postati kategorije 3, 4, i 5."

Prognoze ukazuju da bi oluje mogle proći i preko naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Lubchenko kaže da je mrlja relativno malena u odnosu na prostor koji obuhvaća uragan.

Experti razmatraju četiri scenarija, uključujući mogućnost raspršivanja naftne mrlje na šire područje i mješanje nafte sa vodom.

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu
Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu

"Moguće je da olujni vjetrovi podignu dio nafte sa vodene površine na visinu do koje dopiru. To je najvjerovatniji način kako će uragan raspršiti naftu", kaže Lubchenko.

Iz Američke agencija koja prati stanje okeana i atmosferu kažu da je manji dio naftne mrlje koji je ušao u kružnu struju u Zaljevu prijeteći da će stići do obala Floride, sada skrenuo izvan njeng glavnog toka, ali upozoravaju da bi se ponovo mogao pridružiti i zaprijetiti obalama Floride.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG