Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Amnesty_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Amnesty_SEQ-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Amnesty International: Sve više zemalja vodi pravedne sudske procese

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_28.05.2010/US_Atlantic_Hurricane_Forecast_SEQ-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/_28.05.2010/US_Atlantic_Hurricane_Forecast_SEQ-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Amnesty International: Sve više zemalja vodi pravedne sudske procese

Odvjetnik Amnesty International T. Kumar kaže da nitko ne bi smio biti iznad zakona

Amnesty International, grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu, je jučer objavila godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu, navodeći da je u stanju ljudskih prava u svijetu bilo mnogo padova, ali i nešto napredaka, posebno u svijetu pravosudja.

Tako se navodi da je po prvi puta medjunarodni krivični sud izdao jednu potjernicu za trenutnim čelnikom države. Radi se o sudanskom predsjedniku Omaru al Bashiru, koji je usprkos medjunarodnoj optužnici , na slobodi, i čak je nadavno ponovno izabran za predsjednika. Odvjetnik Amnestyja , T. Kumar, kaže medjutim, da je poruka svijeta jasna:

Izdat je nalog za hapšenjem aktivnog šefa države, što je samo po sebi izuzetan korak.

Prošloga januara Bosna i Hercegovina je objavila optužnice za genocid u Srebrenici, gdje su srpske snage 1995. ubile oko 8 hiljada Muslimana u području koje je navodno bila zona zaštićena snagama UN-a. A prošloga mjeseca Argentina je osudila svog posljednjeg vojnog diktatora, Reynaloda Bignonea na 25 godina zatvora za zločine počinjene tijekom njegove vojne vladavine, prije kojih 30 godina.

Pravosudni sistemi u mnogim državama preuzimaju pravdu u svoje ruke, kako i treba, i sude vlastitim predsjednicima, ne iz političkih razloga, nego da se zadovolji pravda.

Ipak, naglašuje T. Kumar, medjunarodna zajednica i njeni lideri su doživjeli i mnoge neuspjehe. Nakon 22 dana sukoba u Gazi i na jugu Izraela, vrlo je malo interesa da se istraže mogući počinjeni ratni zločini. Još jedan uznemirujući slučaj je u 400 strana opsežnom izvještaju Amnesty-ja: slučaj nekoliko stotina stanovnika Sri Lanke uhvaćenih u vatreni pojas izmedju Tamilskih Tigrova u povlačenju, i vojnika Sri Lanke koji su napredovali. Amnesty navodi da je najmanje 7 hiljada ljudi ubijeno. Ove je nedjelje vlada Sri Lanke ponovno kazala zvaničnicma UNa da nema potrebe za istragom.
Kumar i drugi aktivisti za ljudska prava pozivaju američke i druge svjetske lidere da potpišu uvažavanje Medjunarodnog Krivičnog Suda.

Oni se boje da će možda neki od njihovih zvaničnika biti optuženi, ili uhapšeni. No mnogo je važnije da nitko nije iznad zakona. Ako su vaši zvaničnici umiješani, onda im se mora suditi...govori Kumar.

Ovogodišnji izvještaj Amnesty International-a navodi slučajeve uobičajenih mučenja i grubog tretmana u više od 100 zemalja svijeta.


Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu uragana

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu izaziva dodatnu zabrinutost jer meteorolozi predvidjaju rekordnu sezonu olujnih vjetrova u Atlantskom okeanu. Sezona počinje u junu i olujni vjetrovi bi mogli ogromnu naftnu mrlju odpuhati prema obali.

Metorolozi procjenjuju da se u Meksičkom zaljevu i uz atlantsku obalu Sjedinjenih Država stvoraju uvjeti za rekordnu sezonu uragana.

Na pres konferenciji u Washingtonu, Jane Lubchenco, direktorica Federalne agencije koja prati atmosferske prilike i uvjete na okeanima, kaže da toplija nego inače voda u okeanu i drugi faktori stvaraju uvjete za veoma aktivnu sezonu uragana. Ona kaže da bi ovo mogla biti jedna od najaktivnijih sezona:

Jane Lubchenko, direktor Američke agencije koja prati atmosferu i stanje okeana
Jane Lubchenko, direktor Američke agencije koja prati atmosferu i stanje okeana

"Očekuje se da od 23 uragana, njih 14 budu jačine preko 60 kilometara na sat, a od njih 14 osam bi moglo biti jačine 120 kilometara i više, a tri od njih osam bi mogli postati kategorije 3, 4, i 5."

Prognoze ukazuju da bi oluje mogle proći i preko naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Lubchenko kaže da je mrlja relativno malena u odnosu na prostor koji obuhvaća uragan.

Experti razmatraju četiri scenarija, uključujući mogućnost raspršivanja naftne mrlje na šire područje i mješanje nafte sa vodom.

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu
Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu

"Moguće je da olujni vjetrovi podignu dio nafte sa vodene površine na visinu do koje dopiru. To je najvjerovatniji način kako će uragan raspršiti naftu", kaže Lubchenko.

Iz Američke agencija koja prati stanje okeana i atmosferu kažu da je manji dio naftne mrlje koji je ušao u kružnu struju u Zaljevu prijeteći da će stići do obala Floride, sada skrenuo izvan njeng glavnog toka, ali upozoravaju da bi se ponovo mogao pridružiti i zaprijetiti obalama Floride.

Predsjednik Obama obišao područja Louisiane pogodjena naftnom katastrofom

Predsjednik Obama obišao područja Louisiane pogodjena naftnom katastrofom

Američki predsjednik Barack Obama je izljevanje nafte u Meksičkom zaljevu nazvao napadom na američke obale, potvrdivši svoje obećanje da će preuzeti punu odgovornost kako bi se ono konačno zaustavilo.
On se danas iz prve ruke uvjerio u štetu načinjenu izljevanjem tokom obilaska plaže u Louisiani, gdje su se na plažu već navukle male lopte katrana. Nakon susreta sa lokalnim zvaničnicima, predsjednik Obama je reporterima rekao da je to najveći projekat čišćenja priobalnog područja u američkoj istoriji. On je obećao da neće napustiti stanovnike Meksičkog zaljeva koji, kako je rekao, sa izljevanjem nafte gube i zaradu od koje žive. On je također obećao da će utrostručiti broj onih koji pružaju pomoć u područjima u kojima se nafta ispira na obalu. U međuvremenu, kompanija BP i dalje nastoji zatvoriti podvodni izvor iz kojeg se nafta izljeva, i navodi da će trebati nekoliko dana da vide da li je procedura , nazvana Top Kill, uspješna.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG