Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/US_Drugs_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/US_Drugs_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Protiv droga na novi način

SAD: Protiv droga na novi način

SAD: Protiv droga na novi način

Uz mnogo više sredstava i napora usmjerenih liječenju narkomana i prevenciji širenja ovisnosti, ipak će najveći dio novca biti odvajan za policijske i druge snage zadužene za borbu protiv ilegalnog unosa i rasturanja droga u SAD.

Sjedinjene Američke Države, kako najavljuju nadležni zvaničnici iz administracije predsjednika Baracka Obame, mijenjaju način borbe protiv droge. Više to neće biti, kako je to do sada definirano, isključivo rat protiv krijumačarenja droge u Sjedinjene Države, krijumčara i rasturača, nego će mnogo više pažnje i napora biti usmjereno na pomoć i liječenje narkomana. Kritičari takvog zaokreta kažu da nije riječ o suštinski velikim promjenama, već o terminologiji kojom se govori o tom problemu.

Meksički narko-karteli se, inače, najčešće se okrivljuju za problem ilegalnog rasturanja i korištenja droga u Sjedinjenim Državama. Međutim, Gil Kerlikowske, za politiku borbe protiv droge nadležni zvaničnik Bijele kuće, ističe da dobar dio krivice za težinu tog problema leži i sa američke strane granice:

Gil Kerlikowske
Gil Kerlikowske

Mislim da je jedan od najvažnijih koraka, uz osiguranje naših granica, smanjiti potražnju i korištenje droga u Sjedinjenim Državama. Da nismo toliko veliki potrošač, profit koji ostvaruju krijučari i rasturači droge ne bi bio toliko veliki motiv za njih.

U novoj strategiji ne govori se više o "ratu protiv droge." Mnogi Amerikanci misle da taj rat nije moguće dobiti samo policijskim i ostalim nadležnim službama. Gospodin Kerlikowske ukazuje na podatke koji potvrđuju koliko je problem narkomanije u Sjedinjenim Državama težak:

Na nacionalnom nivou, broj smrtnih slučajeva usljed prekomjernog doziranja drogom je veći od broja povreda vatrenim oružjem. U naših 16 saveznih država broj umrlih zbog drogiranja je veći od broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Po njegovoj ocjeni policija širom Sjedinjenih Država je frustrirana brojem uhapšenih bivših narkomana koji se ponovo vraćaju drogiranju. Nova strategija borbe protiv narkomanije usmjerava se na prevenciju i liječenje narkomana u lokalnim zajednicama i primjenu iskustava zemalja koje već dugo ovisnost o drogama tretiraju kao bolest. Gospodin Kerlikowske ne smatra da je legalizacija korištenja nekih vrsta droga nešto sa čim bi se moglo početi:

Mi nismo u stanju držati van domašaja mladih pojedine farmaceutske preparate, mi do sada nismo bili u stanju spriječiti smrtne ishode izazvane tim farmaceutskim preparatima. Kako bi neko mogao misliti da mi možemo porezima i propisima kontrolirati upotrebu marihuane.

Stoga gospodin Kerlikowske smatra da legalizacija upotrebe marihuane u Kaliforniji nije svrsishodan korak.

Bill Piper
Bill Piper

Međutim, Bill Piper, predstavnik američkog Saveza za korištenje i upotrebu droga, jedan je od mnogih koji smatraju da je najbolji način borbe protiv ovisnosti o drogama upravo kroz novi način legaliziranja:

Sve dok se drogiranje tretira kao kriminal, narkomani će se plašiti tražiti pomoć i liječenje i značajnih rezultata u sprečavanju narkomanije, ovisnosti i nezakonite trgovine drogoma neće biti.

Gospodin Piper tvrdi da će nova strategija u najvećem dijelu biti nastavak dosadašnjeg rata protiv droga. Naime, uz mnogo više sredstava i napora usmjerenih liječenju narkomana i prevenciji širenja ovisnosti, ipak će najveći dio novca biti odvajan za policijske i druge snage zadužene za borbu protiv ilegalnog unosa i rasturanja droga u Sjedinjenim Državama.

Novi album Catherine Russell, 'Inside This Heart Of Mine'

Novi album Catherine Russell, 'Inside This Heart Of Mine'

Kad je riječ o odabiru glazbenog materijala, Catherine Russell je perfekcionist, a, isto tako, bira pjesme koje doživljava osobno

Pjevačica Catherine Russell je uvijek u potrazi za novom velikom pjesmom. Za svoj najnoviji album, naslovljen "Inside This Heart Of Mine," našla ih je desetak.

Kad je riječ o odabiru glazbenog materijala, Catherine Russell je perfekcionist. Njezino prvo pravilo je da skladba mora imati dobar ritam, što se može dobro čuti u njenoj interpretaciju pjesme Raya Gilberta "All the cats join in“.

Ljubav Catherine Russell za pozornicu počela je još kod nje doma. Ona kaže da su je roditelji, poznati jazz skladatelj Luis Russell i pjevačica i basistkinja Carline Ray, upoznali s glazbom i plesom, no bez pritiska da ih slijedi njihovim stopama.

"Oni nisu željeli biti takozvani scenski roditelji, koji guraju svoju djecu u show biznis, oni su se povinovali mojim željama, čak i više nego što su željeli. Imala sam, na primjer, zlu učiteljicu klavira kad sam bila mala i oni me nisu tjerali da kod nje učim. Moja majka je svirala na satovima plesa u studiju Katherine Dunham, što mi je dalo priliku studirati ples, i kao rezultat toga na kraju sam se pridružila njenoj plesnoj grupi. Dakle, to se dogodilo na prirodni način, a ne prisiljavajući me da budem na pozornici," kaže Russell.

Catherine Russell je otpočela karijeru kao prateća pjevačica za Jacksona Browna, sastav Steely Dan, Paula Simona i druge.

Još kod objavljivanja prvog samostalnog albuma 2006-te, Catherine je pažljivo birala pjesme s kojima je imala osobnu vezu: "Sviđaju mi se različite vrste glazbe, tako da su na mene utjecali razni glazbeni žanrovi. Puno istražujem, rad na ovom projektu me je stvarno ohrabrio da se upustim u raznu glazbu i stvarno nadjem pjesme koje volim. Ako mi se sviđa melodija, tekst i harmonijska struktura skladbe, onda me to navede da je i naučim pjevati. Tako pronalazim svoj glazbeni materijal."

U raznolikoj zbirci starinskog jazza i swinga je i napjev pod nazivom Spoonful, legendarnog blues glazbenika iz Chicaga Willie Dixona. Catherine kaže da sve njezine pjesme imaju u sebi neke elemente bluesa: "Blues je oduvijek za mene bio vrlo osoban, blues je zapravo proces istraživanja svojih osjećaja i pomaže nam osjećati se bolje o sebi samima kad smo u magli tuge. To blues znaci za mene. U povijesti bluesa, ljudi su ga koristili da bi se osjećali bolje u nepovoljnim okolnostima."

Na novom albumu Catherine Russell takodjer su skladbe Dukea Ellingtona, Fatsa Wallera, Lillian Hardin Armstrong, njenog oca Luisa, kao i Tin Pan Allen kao i klasik Harolda Arlena i Teda Koehlera, skladba As Long As I Live.

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/BOS_PKG_Senate_Oil_Spill-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/BOS_PKG_Senate_Oil_Spill-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Medjusobne optužbe za nesreću u Meksičkom zaljevu

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/BOS_PKG_Louisiana_Oil_Stakes-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/BOS_PKG_Louisiana_Oil_Stakes-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Louisiana - Naftna mrlja prijeti bogatoj morskoj flori i fauni

Učitajte još

XS
SM
MD
LG