Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Chevrolet_Volt_pkg-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Chevrolet_Volt_pkg-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Nova nada GM – Chevrolet Volt

Burne reakcije u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla

Amerikanci grčkog porijekla, Baltimore

Razvoj događaja u Grčkoj se ne samo da se našao u vrhu svjetskih vijesti, nego je doveo i do bure emocija u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla.

Ni paket pomoći od stotinu milijardi dolara nije riješio financijsku krizu u Grčkoj, niti je izbrisao sjećanje na prošlosedmične nasilne prosvjede u Atini, u kojima je na stotine hiljada Grka izašlo na ulice kako bi prosvjedovalo protiv vladinih mjera. Takav razvoj događaja ne samo da se našao u vrhu svjetskih vijesti, nego je doveo i do bure emocija u zajednici Amerikanaca grčkog porijekla.

U dijelu Baltimore-a u saveznoj državi Maryland poznatom kao Grčki dio, imate osjećaj kao da ste došli u Grčku prije 40 godina. Prodavači sjede ispred svojih prodavnica uživajući u proljetnom povjetarcu. Grčke zastave se ponosno vijore uz američke, i lokalne kafane su često mjesto okupljanja za Grke koji tu dođu da igraju karata i raspravljaju o grčkoj politici. Ovih dana njihove rasprave su žučne zbog grčke ekonomske krize koja se, kako kažu, spremala godinama. Nikos, koji radi na gradnji bazena, kritizira grčki politički sistem. On kaže da su decenijama grčke vlade crpile novac ljudi bez ikakvih posljedica. Sada je, kaže on, vrijeme vraćanja.

Lopovi bi trebali biti kažnjeni i državne financije bi trebale biti transparentne. Grčka mora uspostaviti državni sud pravde koji bi ispitao svakoga i utvrdio na koji način su potrošeni ogromni vladini krediti u posljednjih 30 godina, kaže Nikos.

Njegova viđenja dijele i drugi. John kaže da je kriza u Grčkoj uzrokovana i nedostatkom radne etike.

Grci nemaju para, ali ih posude kako bi išli na odmor. Mladi provode po cijeli dan u kafanama. Albanski imigranti rade u grčkim poljima, popravljaju kuće, dok Grci, i bogati i siromašni, izbjegavaju platiti porez.

I diskusija se tako nastavlja o raznim temama: o sporoj grčkoj birokraciji, društveno-ekonomskom sistemu zasnovanom na mitu, i ogromnom javnom sektoru koji zapošljava većinu grčke srednje klase. Ovi Amerikanci grčkog porijekla su pesimistični. Ali drugi nisu. Basil Mossaidis je izvršni direktor udruženja Amerikanaca grčkog porijekla sa sjedištem u Washingtonu.

Mislim da su Grci vrlo ustrajan narod, dobro obrazovan, i ne zavaravaju sami sebe misleći da je sve u redu. Oni znaju sa kojim se izazovima suočavaju. U svakom društvu mediji uvijek izdvajaju one koji se žale. A ne oni koji vrijedno rade svaki dan, kaže gospodin Mossaidis.

Ono što je započelo kao prosvjed protiv oštrih mjera i korupcije u vladi se pretvorilo u smrtonosan događaj petog maja, kada je zapaljena jedna banka. To je nadsjednilo ono što je trebalo biti opravdana ljutnja javnosti. Doktor Harris Mylonas je profesor političkih nauka na univerzitetu George Washington.

Nasilje nije dio politike, i svaki put kada se takvo što dogodilo u prošlosti, jasno ga je osudila grčka vlada, kaže gospodin Mylonas.

On međutim dodaje da su sada neki članovi grčke opozicione stranke zauzeli mnogo blaži stav prema nasilju, nazivajući ga kolateralnom štetom. Pa ipak političke podjeljenosti, ekonomska previranja i pasimizam u Grčkoj nisu umanjili ljubav Amerikanaca grčkog porijekla i njihovu žudnju za domovinom.

Ja imam braću i sestre, rođake u Grčkoj. Nadam se da ću se za par godina i ja vratiti da tamo živim sa njima. Grci su suosjećajni, ljubazni. Oni nisu teroristi. Zašto smo morali tako nisko pasti? Za to je kriv politički sistem, kaže ovaj prolaznik na ulici.

Bez obzira da li su optimistični ili pesimistični, Amerikanci grčkog porijekla prate vijesti duboko zabrinuti za svoju domovinu.

Jones: Popravite ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti

Jones: Popravite ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti

Butmirski proces sadrži i takozvanu EU klauzulu koja pojašnjava ulogu države i entiteta u kontaktu i poslovanju sa EU u stvarima koje su od interesa za Uniju. I opet, to je neophodno da bi Bosna načinila novi korak ka kandidatskom statusu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Stuart Jones, na tribini u Centru za strateške i medjunarodne studije, ovdje u Washingtonu, je izmedjuostaloga govorio i o Bosni i Hercegovini, a učesnike je posebno zanimao status Butmirskih pregovora, započetih pa zatim obustavljenih. Gospodin Jones je izmedjuostaloga rekao:

Proces reformi kojeg su zajedno predložile Sjedinjene Države i Evropska Unija, kroz nekoliko posjeta koje su predvodili zamjenik državnog sekretara Steinberg i predstavnika tadašnjeg predsjedavajućeg EU - Švedske, Carl Bildt, kao ideju je imao da se bosanskim stranama i strankama ukaže na konkretne mjere koje oni treba da poduzmu i urade specifične reforme, kako bi mogli ostvariti minimum za kvalifikaciju za kandidatski status u EU i da ojačaju svoje perspektive za ulazak u NATO.

Ti prijedlozi su i dalje na snazi, oni, istina, nisu prihvaćeni od većine stranaka učesnica i ono što smo mi rekli je: Ako vam se ne dopadaju naši prijedlozi, izadjite pred nas sa svojim vlastitim idejama, ali ove mjere su neophodan minimum da biste vi dobili kandidatski status - trebate popraviti svoj ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti, jer po sadašnjem bh ustavu, ako niste pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda ne mžete se kandidovati za predsjednika ili za druge ključne pozicije. To jednostavno treba popraviti, Evropski sud za ljudska prava je to presudio i vi to morate popraviti.

Butmirski proces sadrži i takozvanu EU klauzulu koja pojašnjava ulogu države i entiteta u kontaktu i poslovanju sa EU u stvarima koje su od interesa za Uniju. I opet, to je neophodno da bi Bosna načinila novi korak ka kandidatskom statusu. To su, dakle, te propozicije, ali one su sad u limbu, jer pred Bosnom su izbori u oktobru i teško bi bilo reformirati ustav prije oktobarskih izbora, ali nakon što oni budu završeni i vlada bude uspostavljena, sve to ponovo postaje aktuelno. Da se poslužim izrekom, mi im možemo pokazati gdje je izvor, ali oni sami moraju konja povesti na vodu, mi im požemo ukazati na ono što je neophodno, i možemo zajedno sa EU raditi na tome da se izbjegnu bilo kakve nejasnoće i zabune, ali opet će stranke morati da odluče šta će da urade, i to je nešto što mi više ne možemo raditi umjesto njih, zaključio je američki zvaničnik.

Nova nada GM – Chevrolet Volt

Chevrolet Volt, nova generacija električnih automobila

Inženjeri kažu da može preći 64 kilometra bez kapi benzina. Volt koristi tehnološki unaprijedjenu bateriju koja se može puniti preko standardne kućne utičnice. General Motors se nada da će zbog privlačnosti vozila na električni pogon Chevrolet Volt postati njihovo najbolje prodavano vozilo.

Nakon što je prošle godine doživio bankrot, proizvodjač američkih automobila iz Detroita, General Motors je obećao da će biti efikasnija kompanija, proizvodeći više vozila koji privlače kupce. Jedno od tih očekivanih vozila je hibridni automobil na benzin i struju - Chevrolet Volt. Volt, prvi u seriji takvih automobila koje je obećao General Motors, će trošiti manje benzina, ali bi, kako za Glas Amerike izvještava Kane Farabaugh, njegova cijena mogla odbiti neke od potencijalnih kupaca.

Inžinjeri kažu da može preći 64 kilometra bez kapi benzina. Volt koristi tehnološki unaprijedjenu bateriju koja se može puniti preko standardne kućne utičnice. General Motors se nada da će zbog privlačnosti vozila na električni pogon Chevrolet Volt postati njihovo najprodavanije vozilo.

Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu
Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu

"Volt je, istinski, nova generacija električnih vozila."

...kaže Don Hillebrand, direktor Centra za istraživanje prijevoza u Nacionalnoj Laboratoriji Argonne u Chicagu. On objašnjava da je GM mnogo uložio u novo vozilo:

"To je veliki rizik kojeg GM preuzima. Ne samo po uloženom radu i novcu, nego i obećanjima koje je dao. Njihova reputacija ovisi od toga."

Usljed bankrota General Motors je ostao bez Saturna, Hummera, Saaba i Pontiaka, modela svojih vozila, i fokusirao se na preostale marke kao Cadillac, Buick, GMC i Chevrolet. Na raznim sajmovima automobila u svijetu ove godine GM je pokazivao modele sa više stila, i manjom potrošnjom goriva koje planira prodavati u narednim godinama u nastojanju da povrati povjerenje kupaca i bude konkurentan sa inostranim proizvodjačima.

Chevrolet Volt, tokom probne vožnje uz obalu Kalifornije
Chevrolet Volt, tokom probne vožnje uz obalu Kalifornije

Volt je u centru GM-ove strategije. Medjutim, zbog troškova na razvoju nove baterije koja pokreće Volt, prvi modeli će biti skuplji od mnogih drugih vozila General Motorsa.

Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz kaže da se GM nada da će Volt imati brojne kupce:

"Volt je Chevrolet i mi želimo da mu cijena bude takva da godišnje možemo prodati na desetine hiljada vozila u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu."

GM još nije saopćio tačnu cijenu, ali analitičari auto-industrije procjenjuju da bi Volt mogao koštati oko 35 hiljada dolara.

Posawatz podsjeća da kupci Volta mogu dobiti federalnu poresku olakšicu od 7,5 hiljada dolara, koja se daje vlasnicima hibridnih vozila u Americi, te da su troškovi goriva za to vozilo znatno manji:

"To sigurno neće biti najskuplji Chevrolet, i to je razumljivo. Uz spomenute povlastice Volt bi mogao koštati manje od 30 hiljada dolara."

Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz
Direktor proizvodnje Volta, Tony Posawatz

Distributeri autombila u Kaliforniji i Michigenu će biti prvi koji će, krajem ove godine početi prodavati Chevrolet Volt. Ostale države će novo GM vozilo dobiti nekoliko mjeseci kasnije.

Tony Posawatz kaže: "Trebaće vremena da sve krene, da budemo sigurni da imamo pravi proizvod i da vozilo radi ono što bi trebalo da radi, i taj inicijalni period će vjerovatno uzeti oko šest mjeseci, prije nego krenemo sa masovnom prodajom širom Amerike."

On kaže da General Motors planira da Volt naredne godine počne izvoziti u Kinu i Evropu.

No, Volt će odmah imati i konkurenciju u Sjedinjenim Državama. Japanski Nissan planira novo vozilo potpuno na električni pogon, nazvano Leaf, koje bi trebalo stići na tržište do kraja godine. Nissan tvrdi da Leaf može preći 160 kilometara sa jednim punjenjem baterije i da ne koristi benzin.

Jelly Roll Morton, prvo veliko ime u povijesti jazza, središnja ličnost njegovih početaka

Jelly Roll Morton

Začetnik jazza ili ne, Jelly Roll Morton zasigurno je multitalentirani klavijaturist, aranžer, bandleader i vokalist na čijem djelu počiva struktura američke jazz glazbe

“Bjelodano je, izvan svake dvojbe, da je New Orleans kolijevka jazza, a i da sam ja zaslužan za njegovo stvaranje, godine 1902.”, bio je ljutiti odgovor Ferdinanda “Jelly Roll” Mortona Robertu Ripleyju (da, onom istom iz “Ripleyjevog vjerovali ili ne!”), kad je taj u svojem radio programu izjavio da je W. C. Handy bio začetnik jazza i bluesa. “The Originator of Jazz Stomps and Blues,” tako je i pisalo na Mortonovim poslovnim posjetnicama!

Ono što jest “izvan svake dvojbe,” to je da je taj multitalentirani pijanist, skladatelj, aranžer, bandleader i vokalist, kako je to američki jazz povjesničar Orrin Keepnews rekao, “jedan od tek nekolicine Atlasa na čijim ramenima počiva cijela struktura naše glazbe.” Izvan dvojbe je i to da Jelly Roll Morton skladatelj prve objavljene jazz kompozicije – “Jelly Roll Bluesa,” 1915. godine. Skladao ga je negdje oko 1905., a njegovim objavljivanjem, stavljanjem na papir prvog jazz aranžmana, desetak godina kasnije, Jelly Roll Morton je i mnogim drugim glazbenicima predstavio i dostupnim učinio stil New Orleansa. Prije svoje 20. godine Morton je napisao i “New Orleans Blues,” svoj prvi, kao i “King Porter Stomp.” Sve tri klasici su jazza. Tvrdio je Morton da su i “Tiger Rag” i “Alabama Bound” bili njegovi, ali to nije istina.

Izvan svake dvojbe je i to da je Jelly Roll Morton bio, i ostaje, jedna od najšarenijih, najzagonetnijih, najnapadnijih, najiritantnijih, najfascinantnijih ličnosti jazza. “Maher, profesionalna varalica na kartama i u biljaru, kockar, boksački promotor, kicoš, svodnik i izvanredno nadareni glazbenik.” Takvim se sâm i predstavio folkloristu/muzikologu Alanu Lomaxu kad je Lomax, u svibnju 1938., tri godine prije Mortonove smrti, s Mortonom, i magnetofonom, sjeo u malom auditoriju Kongresne knjižnice i snimio s Mortonom više od osam sati razgovora i Mortonova muziciranja. Taj je dokument, s pričom i glazbom Jelly Rolla, prva snimljena usmena povijest jazza. I najcjelovitiji i najsveobuhvatniji zapis Mortonova doprinosa jazzu na pragu 20. stoljeća.

Kad ga je Lomax pronašao, Jelly Roll je već neke tri godine radio u Washingtonu, kao pijanist, manager jednog kluba, kao pipničar i kao izbacivač (iz lokala). Naime, tridesetih godina, s počecima big-band razdoblja, za Mortona, sklonijem manjem ansamblu i njuorleanskom zvuku, bilo je sve manje mjesta i posla. Njegov ugovor s Victorom nije bio obnovljen. Pred sam kraj života, 1939. i 1940., Morton će, istina, načiniti još niz snimki, u New Yorku, ali tridesetih godina, kako će to kasnije nezaboravno reći jazz-kritičar George Hoefer, “Morton optužuje cijeli svijet za nepriznavanje njega, Jelly Roll Mortona.”

Rođen u New Orleansu, 1890. ili 1895., sâm je, ovisno o prilici i potrebi, mijenjao godinu svog rođenja, Morton je na glasoviru počeo kad mu je bilo 10 godina. Svoje nježne, mlade godine provodio je na ulicama New Orleansa i u bordelima “zloglasnog” njuorleanskog distrikta - Storyvillea, svirao ragtime i popularne pjesme tog vremena. “Kad je moja baka čula da sviram jazz u jednoj od sumnjivih kuća Distrikta,” pričat će Morton kasnije, “rekla mi je da sam osramotio obitelj i zabranila mi da živim u istoj kući, s njima. Rekla mi je i da će me ta vražja glazba koštati, biti moja propast, ali ja joj nisam bio u stanju okrenuti leđa.”

Morton je rođen u kreolskoj obitelji. Njegovo pravo ime bilo je Ferdinand Joseph Lemott ili La Menthe ili La Mothe. Koje god da je bilo njegovo pravo prezime, on ga je ionako promijenio u Morton čim je mogao jer nije želio da ga drugi zovu “Frenchy.” Nadimak “Jelly Roll” ima druge, seksualne konotacije; sâm ga je sebi nadjenuo, kad je postao “ladies’man.”

New Orleans će Jelly Rollu uvijek biti baza, ali još kao tinejdžer, kao putujući pijanist, odlazit će do drugih mjesta Louisiane, Mississippija, Alabame i Floride, onda i do Memphisa, St. Louisa, Kansas Cityja, i još dalje – do Los Angelesa, Chicaga, New Yorka. Ono što je nosio sa sobom bio je idiom rođen na ulicama Storyvillea u koji je Morton unosio elemente bluesa, stompa, vodvilja, ragtimea, crkvenih himni, crnačkih duhovnih i bjelačkih popularnih pjesama kao i francuske i španjolske utjecaje, s Kariba. Tako je stvarao glazbeni amalgam vrlo sličan glazbi koja će i postati poznata pod imenom jazz.

Morton je bio pokretačka snaga njegovih Red Hot Peppers, ansambla od sedam, osam članova (Kid Ory, Barney Bigard, Johnny Dodds, Baby Dodds... imena su nekih od članova, inače sve vrlo dobro poznata njuorleanska imena, uglavnom je uvijek tražio one kreolskog porijekla) s kojima, potkraj 20-ih godina, nastupa, ide na turneje i snima (mala remekdjela kao “Dead Man Blues” i “Sidewalk Blues” i “Black Bottom Stomp” i “The Pearls,” sve jazz klasici iz 20-ih godina). Morton je svoje ljude dobro plaćao, održavao disciplinu, ali i dobro, opušteno raspoloženje ansambla i za razliku od mnogih drugih u ono vrijeme od svog je ansambla zahtjevao da svaka kompozicija bude vrlo dobro uvježbana.

“Ono što rock-and-rollu znače Sun snimke Elvisa Presleyja,” rekao je povjesničar glazbe David McGee, “to snimke Mortonovog Red Hot Peppers znače za kanon jazza.” One su “veličanstvena fuzija kompozicije i improvizacije,” a Red Hot Peppers - ansambl u stilu New Orleansa u kojemu Morton članovima pruža obilje mogućnosti za njihove solo doprinose. I on, kao pijanist, tada daje svoje najbolje. Mortonov pionirski rad s Red Hot Peppers mjerljiv je s inovativnim radom Louisa Armstronga s njegovim Hot Five i Hot Seven. “Izvan svake dvojbe” je i to da bez Armstronga i bez Mortona ne bi bilo ni onoga što znamo kao “Jazz Age,” a ni onoga što znamo kao “Swing era.”

Jelly Roll Morton je klasični mali jazz ansambl doveo do umjetničkog vrhunca. Jazz pijanist Art Hodes reći će: “Jelly Roll je za mali ansambl bio isto ono što i Ellington za veliki.”

Učitajte još

XS
SM
MD
LG