Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Math_and_Science_Education-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_05/Math_and_Science_Education-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Američke inicijative na unapredjenju znanja učenika

Predsjednik imenovao Elenu Kagan na upražnjeno mjesto u Vrhovnom Sudu

Predsjednik imenovao Elenu Kagan na upražnjeno mjesto u Vrhovnom Sudu

Gospodja Kagan , ako bude potvrdjena, postaje 3 žena u najvišoj američkoj sudskoj instanci

Predsjednik Obama nominirao je za upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država sadašnju glavnu tužiteljicu Ministarstva pravosuđa Elenu Kagan. Jučer je ministar pravosuđa Eric Holder izjavio u jednom televizijskom interviewu kako misli da će gospođa Kagan biti odlična sutkinja u devetočlanom najvišem sudskom tijelu zemlje. Ona bi trebala zamijeniti suca John paula Stevensa, koji na kraju ovog zasjedanja suda odlazi u mirovinu. Njenu kandidaturu treba još potvrditi Senat. Pedesetogodišnja gospođa Kagan bivša je dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta Harvard. Bude li potvrđena, bit će četvrta žena izabrana u Vrhovni sud – zajedno sa sadašnjim sutkinjama Ruth Baderg Ginsburg, Sonijom Sotomayor i umirovljenom sutkinjom Sandrom Day O'Connor.

Predsjednik Obama je govorio da traži kandidata koji razmišlja na neovisan način, koji je predan vladavini zakona i koji jasno razumije način na koji zakoni utječu na svakodnevni život Amerikanaca. Novi sudac najvjerojatnije neće poremetiti ideološku ravnotežu suda, koji u ovom trenutku ima peteročlanu konzervativnu većinu. Sudac Stevens često je glasovao s liberalnim krilom suda. John Paul Stevens jedan je od najstarijih i najduže služećih sudaca u povijesti Vrhovnog suda. Imenovao ga je na dužnost republikanski predsjednik Gerald Ford 1975. godine.

Naftna kompanija BP i dalje bespomoćna

Nakon neuspjeha da se postavi čelična kupola preko mjesta curenja nafte, na stolu ostalo vrlo malo opcija

Inženjeri i drugi stručnjaci naftnog giganta BP nastavljaju potragu za novim načinima na koje bi zastavili izljevanje nafte u Atlantic, u Meksičkom zaljevu. Nastojanja u protekla tri dana da se ogromnom čeličnom kupolom zatvori rupa na dnu oceana, i nafta usmjeri u kontejnere, su propali. BP je saopćio danas da je cijena dosadašnjih nastojanja da se curenje zaustavi, oko 350 miliona dolara. Predsjednik Barack Obama se treba sastati s članovima svoga kabineta kako bi se upoznaoa s najnovijim razvojem situacije, kao i da se pokuša i sa strane vlade, pronaći odgovor na strašnu tragediju po prirodu , koja je uzrokovana eksplozijom na platformi još 20. aprila.

Stručnjaci u BP-u i dalje razmatraju nekoliko opcija, uključujući i to da probaju isti način začepljenja rupe, ali sa manjom kupolom. Na stolu kao opcija je i ubrizgavanje otpadne gume u rupu iz koje nafta curi.

Mrlja je dostigla obale Louisiane, a na oko pet kilometara je od obala Alabame, što prijeti uništenjem ribarske žetve, kao i divljih vrsta koji živi u i oko mora.

Umrla slavna crnačka pjevačica Lena Horne

Iz filma The Coulds Roll By

Filmski stručnjaci kažu da bi Horneova bila i velika glumica, da nije rodjena 50 godina prerano

Legendarna američka glumica i pjevačica, Lena Horne, je umrla u 92. godini života. Lena Horne, koja se cijeli svoj i život i karijeru borila da prevazidje rasne barijere, svoj život zabavljača i umjetnika je počela u 16.godini,kada se pridružila horu čuvenog harlemskog kluba Cotton Club, a izmedju 1940 i 60-tih je pjevala i igrala i nizu mjuzikala, kao i razne žanrove muzike. Snimala je sve do 90-tih fodina prošloga stoljeća. Njeno pojavljivanje u muzičkom filmu Stormz Weather bilo je pravi trijumf...

Lena Horne je mogla, kažu filmski kritičari, isto tako mogla postati i velika glumica, medjutim, u tome su je ozbiljno ometale rasne prepreke i segregacija, koji su trajali sve do polovine 20. stoljeća. Horneova je bila stalno isfrustrirana strašnim rasizmom u Hollywoodu, zbog čega se politički angažirala, a što je, kao u začaranom krugu, još v iše onemogućilo njen uspjeh na filmu u to vrijeme...

Iranske rakete daleko od istočne obale Amerike

Iranske rakete daleko od istočne obale Amerike

U studiji stručne grupe sa sjedištem u Londonu se kaže da Iranu za bojeve glave koje bi pogodile Ameriku, trebaju još desetljeća

Medjunarodni Institut za strateške studije, sa sjedištem u Londonu, je saopćio da je Iran decenijama daleko od toga da ima dalekometno oružje koje bi moglo doseći istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Autori studije Instituta kažu da je Iran uznapredovao u razvoju balističkih raketa, medjutim, usprkos ambiciji vlade u Teheranu da ima bojeve glave koje mogu doseći Ameriku, takav je cilj i dalje vrlo daleko.

U izvještaju londonskog Instituta se takodjer kaže da ta zemlja vjerovatno nije za sada u stanju dosećii podrušje zapadne Evrope sa svojim raketama, vjerovatno do 2014. godine, znajući ono što se trenutno zna o brzini i načinima razvoja takve tehnologije u Iranu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG