Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/South_Africa_Soccer_Grannie-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/South_Africa_Soccer_Grannie-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Nogomet: Više od igre i za „Bakice“

Afganistan: Ekipe za evakuaciju spašavaju živote

Helikopteri američke vojske u Afganistanu

Ranjeni NATO i američki vojnici u Afganistanu često zavise od medicinskih ekipa za evakuaciju helikopterom kako bi ostali živi.

Ranjeni NATO i američki vojnici u Afganistanu često zavise od medicinskih ekipa za evakuaciju helikopterom kako bi ostali živi. Te ekipe su trenirane kako bi izvukle ranjene vojnike i u roku od 60 minuta ih prebacili u vojnu bolnicu nadomak Kabula. Tih 60 minuta su poznate kao zlatni sat, i tada je procenat preživljavanja oko 95%.

U zračnoj bazi Bagram, timovi američkih zračnih snaga pripremaju svoje helikoptere. U narednih 12 sati, timovi i oprema će biti spremni da evakuiraju ranjene vojnike iz bilo kojeg dijela istočnog Afganistana u vojnu bolnicu za traumatske povrijede u Bagramu. Poručnik Mark Ahrens je jedan od zapovjednika 56-e spasilačke brigade u Bagramu. On kaže da prisustvo njegove brigade pruža sigurnost u nekima od najopasnijih regiona te zemlje.

Iz mnogo razloga je važno pružiti sigurnost timovima na terenu, kako našim američkim tako i koalicionim partnerima. Ukoliko budu povrijeđeni, uvijek ima neko ko će ih izvući, bez obzira da li se radi o bezazlenoj situaciji, ili o situaciji usred borbi, kaže poručnik Ahrens.

Ovi timovi ne polijeću sve dok ne budu potrebni. A to znači čekanje satima, a ponekad i danima. Poručnik Dereck Brock je naviknut na čekanje. On je poletio na prvom spasilačkom letu nekoliko godina nakon što je započeo karijeru.

To je obično način na koji se to dešava. Nikada ne znate kada ćete krenuti u akciju, kaže Derek Brock.

Pa ipak, brigada je stalno zauzeta. Bolnica u Bagramu prima oko 3 hiljade pacijenata mjesečno, od kojih se mnogi prebacuju helikopterom. Kada dobiju poziv, šestočlani timovi mogu poletiti u roku od samo nekoliko minuta. Na jednoj nedavnoj misiji, oni su letili za Jalalabad, udaljen stotinjak kilometara, kako bi pomogli dva ranjena pripadnika NATO-a. Oni nisu imali povrede opasne po život, te su pripadnici brigade usporili. Ukupno vrijeme koje im je trebalo od polijetanja do donošenja pacijenata u Bagram je bilo manje od dva sata. Nakon što su prebacili pacijente, članovi tima su otišli na streljanu kako bi testirali svoje oružje. Za razliku od ostalih medicinskih helikoptera, ovi su opremljeni da se sami brane. A to znači i da su skupi. Prošle godine, navodeći razloge troškova, Pentagon je otkazao program od 14 milijardi dolara za kupovinu novih helikoptera za spasilačke ekipe, i prebacio svoju medicinsku misiju ka manje naoružanim vojnim helikopterima. Ali nakon dodatnog razmatranja, zvaničnici Pentagona su ipak odobrili planove za nove helikoptere. 56-a brigada i dalje leti i spašava živote u Afganistanu.

Nogomet: Više od igre i za „Bakice“

Nogomet: Više od igre i za „Bakice“

Nogometni tim "Bakice" formiran je prije pet godina sa željom da se pomogne starijim ženama da vježbaju i da se zabave. Same kupuju nogometnu opremu, ali nisu u stanju bez pomoći sa strane skupiti oko 70 hiljada dolara za put u Sjedinjene Države da bi učestvovale na „Kupu veteranki i veterana.“

U Južnoj Africi, državi u kojoj će po prvi put na afričkom kontinentu biti održano svjetsko prvenstvo u nogometu, teku užurbane pripreme za junsko nadmetanje najboljih nogometnih reprezentacija. Uporedo sa tim pripremama, vodeći se olimpijskim geslom "bitno je učestvovati, Južnoafrikanke iz nogometnog tima „Bakegula“ , uglavnom starije od 50 godina, nastoje skupiti novac potreban za dolazak u Sjedinjene Američke Države na svjetski „Kup veteranki i veterana.“ Taj turnir će biti održan tokom jula u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

O čemu se zapravo radi?

Bakegula na jednom od južnoafričkih dijalekata znači bakica. "Bakegula" je i naziv tima bakica sasvim netipičnog hobija. One, u godinama od 50 do 84, igraju nogomet. Žele da skupe novac i zapute se na ovogodišnji šestodnevni turnir veteranki u Sjedinjenim Državama. Na turniru će, u obje konkurencije, igrati 100 timova.

"Bakice" su nedavno igrale protiv nogometašica tima Metro Rails Eagles, igračica koje su u prosjeku gotovo dvostruko mlađe. Publika, uglavnom ženka, listom je navijala za "Bakegule" mada su izgubile sa 3:1. Pobijedile ili ne, bakice kažu da su uživale u trčanju, šutiranju, opuštanju na igralištu...

Željela pomoći starijim ženama da se rekreiraju i zabave: Beka Ntsan'wisi
Željela pomoći starijim ženama da se rekreiraju i zabave: Beka Ntsan'wisi

Onica Ndzovela ima 77 godina, igra u odbrani. Prije uključivanja u tim, imala je bolove u leđima i koljenima. Sada se osjeća kao sasvim druga osoba, kaže i dodaje:

Svježa sam, ne osjećam nikakvu bol. Mogu trčati. U kući radim sve sama sobom. Okrečila sam zidove, polijepila pločice.... ja, bakica od 77 godina.

Beka Ntsan'wisi formirala je tim "Bakice" prije pet godina želeći da pomogne straijim ženama da vježbaju i da se zabave. Same kupuju nogometnu opremu, ali nisu u stanju bez pomoći sa strane skupiti oko 70 hiljada dolara za put u Sjedinjene Države.

Naš tim je pozvan na turnir u Americi, na Kup veteranki. Na tom turniru ne igraju samo bakice, nego ekipe starijih žena. Naš problem je što nemamo dovoljno novca za odlazak – kaže Beka Ntsan'wisi.

Do sada su "Bakice" skupile 18 hiljada dolara. Vjeruju da će i one, kao i njihova zemlja, Južna Afrika, biti spremne za nogometne susrete. Svjetsko nogomentno prvenstvo je u junu, a "Bakice" će, ako prikupe novac za put u Sjedinjene Države, na „Kupu veteranki i veterana“ igrati od 13. do 18 jula.

Pobjeđivati ili gubiti, neće im biti toliko bitno.

Goldman Sachs negira optužbe

Saslušanje u Senatu je pratio veliki broj novinara

Panel američkog Senata istražuje optužbe koje je protiv Goldman Sachsa podigla neovisna Federalna Komisija za financijsku sigurnost tvrdeći da su kompaniji bili važniji vlastiti interesi i profit od njenih klijenata. Zvaničnici kompanije, medjutim, tvrde da nisu radili ništa pogrešno.

Direktori američke najstarije investicijske firme su jučer pred Senatskim komitetom odbacili optužbe da su zavodili ulagače, doprinoseći padu tržišta kuća. Panel američkog senata istražuje optužbe koje je protiv Goldman Sachsa podigla neovisna Federalna Komisija za financijsku sigurnost tvrdeći da su kompaniji bili važniji vlastiti interesi i profit od njenih klijenata. Zvaničnici kompanije, medjutim, tvrde da nisu radili ništa pogrešno.

U sali u kojoj je bilo više novinara nego senatora, direktori Goldman Sachsa su prikazani kao pohlepni trgovci, brokeri koji su za vlastiti interes zanemarili svoje klijente.

Senator Carl Levin
Senator Carl Levin

Predsjednik senatskog komiteta Carl Levin je pitao direktore zašto su nastavili prodavati osiguranja zasnovana na kreditima za kuće, nakon što su u e-mailovima kompanije neke od tih investicija opisane kao smeće, nekada i još slikovitijim jezikom:

"Činjenica da ste prodali stotine miliona takvih ugovora nakon što su vaši ljudi znali da je to bio krajnje loš ugovor. Da li vas imalo grize savjest?"

"Ne sjećam se da smo nakon toga prodali milione takvih ugovora", odgovorio je predstavnik Goldmen Sachsa.

Fabrice Tourre, jedini koji je optužen u Goldman Sachsu
Fabrice Tourre, jedini koji je optužen u Goldman Sachsu

Ali Fabrice Tourre, jedini zvaničnik kompanije optužen od neovisne federalne komisije za promoviranje ulaganja koja su se na kraju pokazala lošim, negira da je radio išta naopako:

"Ja kategorično odbacujem, optužbe i braniću se na sudu protiv lažnih optužbi."

Goldman se brani od optužbi da je manipulirao tržištima tvrdeći da je izgubio 1,2 milijarde dolara kroz investiranja na tržištu kuća.

Goldmanov glavni direktor, Lloyd Blankfein, koji je zadnji svjedočio, kaže da je firma jednostavno djelovala kao kreator tržišta - povezujući kupce i prodavače:

"Mi nismo imali masivne kratkoročne prodaje i nismo se kladili protiv naših klijenata. Prije bih rekao da smo kontrolisali rizik onako kako bi dioničari od nas očekivali."

Senatski komitet tvrdi da je jednogodišnja istraga pokazala da je firma u 2008. godini ostvarila 3,7 milijardi dolara kratkoročnim prodajama - u osnovi kladeći se da će tržište kuća pasti.

Saslušanje koje je trajalo oko 10 sati, dešavalo se u isto vrijeme kada predsjednik Obama i članovi Kongresa pripremaju sprovodjenje reforme ukupnog američkog financijskog sistema.

Redatelj James Cameron: "Avatar" je poziv našoj civilizaciji na akciju

Redatelj filma Avatar, James Cameron, s nekim od domorodačkih predstavnika koji su nazočili prikazivanju njegovog filma

Posebno predstavljanje filma Avatar za domorodačke vođe podudara se s 9.-im zasjedanjem Trajnog foruma Ujedinjenih naroda o problemima domorodaca. Prije prikazivanja filma, ti su se čelnici zahvalili nazočnom redatelju Jamesu Cameronu na vještom načinu na koji je, putem Avatara, prenio njihovu poruku svijetu

Holivudski hit Avatar, redatelja Jamesa Camerona, snažna je mješavina futuristike i znanstvene fantastike, romanse, avanturističkih pothvata i sjajnih specijalnih efekata. Film je do sada zaradio preko dvije milijarde dolara od prikazivanja u cijelom svijetu. Poruka ovog filma posebno je duboko dirnula mnoge domorodačke narode.

Posebno predstavljanje filma Avatar za domorodačke vođe iz cijelog svijeta započinje izvedbom na didgeridoo-u, instrumentu australskih aboridžina. Taj se događaj podudara s 9.-im zasjedanjem Trajnog foruma Ujedinjenih naroda o problemima domorodaca, koji se održava u New Yorku od 13.-og pa do kraja ovog mjeseca. Prije prikazivanja filma, ti su se čelnici zahvalili nazočnom redatelju Jamesu Cameronu na vještom načinu na koji je, putem Avatara, prenio njihovu poruku svijetu.

Nako što je počeo film, James Cameron odlučio je objasniti vezu između ove publike i njegovog filma:

"Film je probudio svijest o ovom problemu. Naravno, radi se o fantastičnoj priči. Ona zapravo nije edukacijska, već stvara neku vrst emocionalnog okvira ili konteksta za dijalog."

Okosnica priče jedan je američki marinac koji se složi s pokušajem da pridobije povjerenje naroda Na’vi na jednom udaljenom planetu, dok će istovremeno o njima prikupljati informacije za invazijsku silu sa Zemlje. Oni putem tih informacija žele primorati narod Na’vi da se odrekne dragocjenih resursa ispod golemog duhovnog centra na njihovom planetu, Pandori. Invazija Pandore podsjetila je američkog Indijanca Willyja Littlechilda na sporazume sklopljene između sjeverno-američkih Indijanaca i kanadske vlade krajem 19.-og stoljeća, kojim su se Indijanci postepeno odricali svoje zemlje.

"Sjeverno od nas nalazi se takozvani ‘težak katranski pijesak,’ gdje dolaze ogromni strojevi, baš kao u filmovima. To je na mene imalo snažan utjecaj zbog ozbiljnog narušavanja teritorija Majke Zemlje."

Marinac u Avataru zaljubi se u Na’vi princezu i osvojen je etosom sklada s prirodom, prisutnom u njenom narodu. On promijeni stranu i dovede Na’vi do pobjede.

Vicky Pauli-Corpuz, aktivistkinja naroda Kankanaey Igorot s Filipina, koji se desetljećima bore za zaštitu svoje drevne zemlje od sječe šuma i rudarenja, kaže da su njene reakcije na film bile pomiješane:

"Mislim da je film stvarno dobar. On istinski predstavlja realnost s kojom su sučeljeni mnogi starosjedilački narodi, i naravno, realno prikazuje način na koji se ti narodi odnose prema prirodi. Ono što mi se nije svidjelo je činjenica da je bijeli čovjek bio prorok. No, redatelj Cameron je bijeli čovjek i svojim je filmom htio prikazati kako bijeli čovjek želi ispraviti ono što je napravio domorodačkim narodima."

Međutim, Carmen Ramirez Boscan iz naroda Wayuu u Kolumbiji je nepovjerljiva. Ona kaže da je pustinjska zemlja njenog naroda i dalje devastirana od strane rudarskih kompanija koje surađuju s vladom:

"Oni nam govore da je to što rade dobro, da će razviti našu zemlju…no oni zapravo siluju našu Majku Zemlju. Mi jedemo taj ugalj, mi ga stalno udišemo. Ali to se neće promijeniti jer njih nije briga za nas. Njih zanima samo novac."

Redatelj filma James Cameron inzistira da je poruka Avatara emocionalna, a ne politička. Zbog toga on ne namjerava pomirivati različite zahtjeve korporacija, vlada, ravnotežu prirode i prava domorodačkih naroda da žive na svojoj tradicionalnoj zemlji bez ometanja. Međutim, on kaže i da je, općenito, vlada u tajnom sporazumu s velikom industrijom i njenim financijskim interesima te da probleme takve prirode rješava na način gdje im pomanjkanje javnog interesa ide u prilog.

Stoga, što im se više pažnje posveti u medijima – kaže Cameron - tim se više može izazvati savjesne i časne ljude i potaknuti ih da o tome razgovaraju i nešto učine. ‘Moj film je u tom smislu poziv na akciju,’ rekao je redatelj Avatara, James Cameron.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG