Linkovi

Aktuelno

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/US_RUSSIA_ADOPTIONS_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/US_RUSSIA_ADOPTIONS_PKG-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Rusija obustavila dozvole za usvajanje djece

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/US_Immigration-fixed-20fps-256k-wtag.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/US_Immigration-fixed-20fps-256k-wtag.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Imigraciona reforma obaveza svih

EU – BiH: Podržana transformacija vojne misije u BiH

Pripadnici policijske misije EU u BiH

Ministri zemalja članica Evropske unije iz domena odbrane i vanjskih poslova danas su u Luxemburgu na zajedničkom skupu podržali transformaciju vojne misije u BiH, naglasivši kako je, pored još uvijek potrebnih evropskih vojnika na terenu, važno razvijati i ne-izvršnu funkciju evropskog prisustva.

Španska ministrica odbrane, predsjedavajuća Vijećem ministara EU Carmen Chacon je, između ostalog, rekla:

"Razmatrali smo operaciju Althea i pozdravili početak tranzicije u ne-izvršsne operacije, aktivnosti koje su, kao što znate, od EU tražile bosanskohercegovačke vlasti, a odnose se na savjetodavne funkcije i trening oružanih snaga BiH."

Ministri su uvjereni da vojna misija na terenu još uvijek ima bitnu ulogu u okviru ukupnih evropskih napora uloženih u stabilizaciju zemlje. Njena nova komponenta, savjetodavna i trenerska će pomoći, vjeruju ministri, da domaće snage što uspješnije preuzmu odgovornost za budućnost zemlje.

Konačno, plan španskog predsjedništva je, sklon, naravno, izmjenama ukoliko to prilike budu dozvoljavale, da se evropski vojnici iz BiH povuku mjesec dana nakon izbora.

Evropljani su početkom godine odlučili, i pored činjenice da političke prilike u zemlji nisu zrele za punu tranziciju sigurnosnog prisustva, da ipak pripreme teren za novi evropski angažman , prikladniji planiranom partnerskom odnosu Briseela i Sarajeva. Sa te strane im je važna i policijska misija u BiH, koja je danas podržana u novom fokusu - borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Uz ovo, ministri su podsjetili da su još uvijek aktuelni njihovi nedavno usvojeni zaključci o BiH. Unija snažno podržava Dayton, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, stoji u potpunosti iza visokog/specijalnog predstavnika, te traži od svih strana da njegove odluke izvršavaju, umjesto dovođenja u pitanje autoriteta međunarodnog/evropskog predstavnika.

SAD: Imigraciona reforma obaveza svih

Kako zaustaviti one koji ilegalno pokušavaju ući i ostati u SAD?!

U SAD boravi i radi oko 11 miliona državljana drugih zemalja koji nemaju legalne boravišne i radne dokumente. Raniji pokušaji sveobuhvatnog rješavanja statusa imigranata nisu dali rezultata, a nedavno stupanje na snagu novog zakona u saveznoj državi Arizona ponovo je ukazalo na kompleksnost tog pitanja i aktueliziralo neodložnost imigracione reforme.

Imigraciona reforma je jedno od krupnih unutarnjih, američkih, pitanja za koje predsjednik Barack Obama od senatora i kongresmena traži da bude riješeno usvajanjem odgovarajućeg zakona. Kako se procjenjuje u Sjedinjenim Državama boravi i radi oko 11 miliona državljana drugih zemalja koji nemaju legalne boravišne i radne dokumente. Raniji pokušaji sveobuhvatnog rješavanja statusa imigranata nisu dali rezultata, a nedavno stupanje na snagu novog zakona u saveznoj državi Arizona ponovo je ukazalo na kompleksnost tog pitanja i aktueliziralo neodložnost imigracione reforme.

O tome je gospodin Obama govorio i prije dan, dva kada jer na travnjaku ispred Bijele kuće pozdravio 24-cu novih pripadnika oružanih snaga, useljenika koji su dobili američko državljanstvo:

“Vi ste naši novi državljani i meni je izuzetna čast služiti kao vaš vrhovni zapovjednik” - rekao je gospodin Obama i i tu priliku iskoristio da zatraži od Kongresa da usvoji legislativu potrebnu za rješavanje statusa 11 miliona ilegalnih useljenika u Sjedinjene Države:

“Ne učiniti ništa na federalnom nivou je neodgovorno i samo će otvoriti vrata za neodgovornost drugih. Takav primjer mogu biti i nedavni napori u Arizoni koji prijete da miniraju temeljne ideje o pravednosti u koje Amerikanci vjeruju. Te ideje, jednako kao i povjerenje između policije i zajednica u kojima su na službi, ključni su za našu bezbjednost.”

Guvernerka Arizone Jan Brewer potpisuje zakon čije su odredbe izazvale brojne dileme i rasprave
Guvernerka Arizone Jan Brewer potpisuje zakon čije su odredbe izazvale brojne dileme i rasprave

Guvernerka Arizone Jan Brewer je, potpisujući zakon, istakla da je to poluga koju će vlasti Arizone koristiti da riješe krizu koju nisu stvorili. Zakon, koji je potpisala u prošli petak, obavezuje policiju da provjerava osobna dokumenta svake osobe ako postoji ikakav razlog za sumnju da su ilegalni useljenici, a useljenike da svo vrijeme nose sa sobom osobne dokumente. Tim zakonom je takođe precizirano da je krivično djelo boraviti ilegalno na američkom tlu.

Russell Pearce, jedan od članova Senata Arizone, inicirao je usvajanje zakona za koji kaže da je najstrožiji u Sjedinjenim Državama i dodaje:

“Nema više politike hvatanja i puštanja, igre mačke i miša....”

Oponenti novom zakonu, kao Aflredo Gutierrez, aktivista i zagovornik imihracione reforma, tvrde da će njegovo provođenje voditi rasnoj diskriminaciji:

“Na udaru će biti Hispanici, na udaru će biti Meksikanci. Na udaru neće biti ilegalni useljenici, nego svi oni drugačijih rasnih i etničkih osobenosti.”

Gospođa Brewer je uvjerena da se to neće desiti:

“Policajci znaju što je njihova obaveza. Znaju da je rasna diskriminacija nezakonita.”

Zagovornici imigracione reforme će, kako kažu, tražiti ocjenu pravovaljanosti zakona usvojenog u Senatu Arizone. I predsjednik Obama je dao potrebne upute pravnim ekspertima da procijene da li se tim zakonom krše ljudska prava.

I dok raprave traju, pripadnici federalnih agencija za provođenje zakona izveli su više racija, uhapsili 47 osoba povezanih sa meksičkom mrežom za krijumčarenje ljudi i spriječili još jedan ilegalni ulazak u Arizonu i Sjedinjene Države.

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/Entrepeneur_Summit_SOT-20fps.wmv

http://www.voanews.com/MediaAssets2/bosnian/2010_04/Entrepeneur_Summit_SOT-20fps.wmv
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Summit poduzetnika iz muslimanskih zemalja u Washingtonu

Učitajte još

XS
SM
MD
LG